Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 14:17

EUROLEAGUE: Πρώτα εντός έδρας ματς για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Γράφτηκε από τον
EUROLEAGUE: Πρώτα εντός έδρας ματς για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Εντός έδρας αγωνίζονται ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός για τη 2η αγωνιστική της Euroleague.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται σήμερα στις 9.15 μ.μ. την Μπάγερν Μονάχου στο εντυπωσιακό νέο ΟΑΚΑ, ενώ ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στο ΣΕΦ την Παρασκευή, με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός, θα αγωνιστούν για πρώτη φορά μπροστά στο φίλαθλο κοινό τους σε επίσημο αγώνα την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Οι «πράσινοι» θέλουν το δύο στα δύο και μάλιστα απέναντι σε γερμανικές ομάδες, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» αναζητούν την πρώτη νίκη τους, μετά την ήττα από τη Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ


Το δύο στα δύο απέναντι σε γερμανικές ομάδες αναζητά ο πρωταθλητής Euroleague 2024, την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ. Oι παίκτες του Εργκίν Αταμάν μπήκαν με το... δεξί στο κορυφαίο ευρωπαϊκό διασυλλογικό πρωτάθλημα μπάσκετ την περασμένη εβδομάδα, όταν επικράτησαν της Άλμπα, στο Βερολίνο, με 87-77. Η αντίπαλός τους αυτή την εβδομάδα, όμως, Μπάγερν Μονάχου, με νέο προπονητή τον τέως Ομοσπονδιακό τεχνικό της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας εθνικής Γερμανίας, Γκόρντον Χέρμπερτ... έκανε θόρυβο στη γραμμή της εκκίνησης της σεζόν, αφού νίκησε με 97-89 τη φιναλίστ της περσινής σεζόν και κάτοχο του τίτλου το 2023, Ρεάλ Μαδρίτης. Οι δύο νεοαποκτηθέντες των Βαυαρών, ο Αμερικανός γκαρντ Σαμπαζ Νέιπιερ, με 25 πόντους και ο Γερμανός διεθνής σέντερ Γιόχαν Φόιγκτμαν με double double (19π. και 10ρ.) μπήκαν «καυτοί» στη νέα αγωνιστική περίοδο της Euroleague και... λογικά θα μεταβούν αποφασισμένοι να νικήσουν τον πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό, μέσα στην έδρα του, μετά από το... μάθημα που έδωσαν στη «βασίλισσα» και πολυνίκη της διοργάνωσης με 11 τίτλους.
Η «μάχη» ανάμεσα στον Μήτογλου και τον Λούτσιτς συγκεντρώνει τα βλέμματα, σε ένα ματς που ο Λορένζο Μπράουν θ΄ αγωνιστεί για πρώτη φορά μπροστά στο φίλαθλο κοινό του Παναθηναϊκού, σε επίσημο αγώνα φέτος. Το ίδιο, βέβαια ισχύει και για τους Τσεντί Οσμάν και Γιούρτσεβεν και Ομέρ Γιούρτσεβεν. Στην πρεμιέρα της Basket League δεν είχαν αγωνιστεί ο Ιωάννης Παπαπέτρου (ταλαιπωρείται από κάκωση στο μεγάλο δάκτυλο του δεξιού του ποδιού), ο Κώστας Αντετοκούνμπο (έχει κάταγμα στον δεξιό αντίχειρα) και ο Μάριους Γκριγκόνις (ένιωσε μια ενόχληση στον Αχίλλειο και προτιμήθηκε να ξεκουραστεί). Ο τελευταίος αναμένεται να είναι στη δωδεκάδα απέναντι στην Μπάγερν.
Αναφορικά στους αριθμούς και με έναν μόνο αγώνα να έχει προηγηθεί, η Μπάγερν υπερέχει στην επίθεση (97 πόντοι έναντι 87 του Παναθηναϊκού), αλλά όχι στην άμυνα, αφού οι «πράσινοι» δέχτηκαν 77 πόντους από την Άλμπα και η Μπάγερν 89 από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μόνο ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορεί όμως να βγάλει κανείς από αυτά τα νούμερα, αφού Άλμπα Βερολίνου και Ρεάλ Μαδρίτης απέχουν... πολύ ποιοτικά.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ

Την πρώτη νίκη του αναζητά ο Ολυμπιακός, με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις Κάουνας, στο ΣΕΦ την Παρασκευή (11/10, 21:15). Η πρεμιέρα ήταν δύσκολη για την ομάδα του Πειραιά, αφού η κλήρωση την έστειλε στην Κωνσταντινούπολη, απέναντι στην ενισχυμένη φέτος Φενερμπαχτσέ. Στο ματς που θα θυμάται για πάντα ο Σκότι Ουίλμπελκιν, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του (σ.σ. χάνει τη σεζόν), ο Ολυμπιακός έκανε παιδαριώδη λάθη στην 4η περίοδο επιτρέποντας στους παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Η Ζαλγκίρις, ήταν από τις ομάδες... ευχάριστες εκπλήξεις της 1ης αγωνιστικής, μετά την εντός έδρας νίκη της επί της πάντα ανταγωνιστικής Μπαρτσελόνα, με 74-67. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να βρει τρόπο να σταματήσει τον Γάλλο γκαρντ Σιλβάν Φρανσίσκο που πέτυχε 19 πόντους απέναντι στους «μπλαουγκράνα», αλλά και τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Ίγκνας Μπραζντέικις που σημείωσε... 17 πόντους (και 5 ριμπάουντ) κόντρα στους Καταλανούς.
Μετά τον αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στις 6 Σεπτεμβρίου, για τη μεγάλη βραδιά της απόσυρσης της φανέλας με το Νο 15 του Γιώργου Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί ξανά μπροστά στο φίλαθλο κοινό του, στη χρονιά της επιστροφής του Σάσα Βεζένκοφ από το ΝΒΑ και τους Σακραμέντο Κινγκς, της επιστροφής του Τάιλερ Ντόρσεϊ που αφού δοκίμασε στο ΝΒΑ επέστρεψε πέρυσι στην Ευρώπη για λογαριασμό της Φενερμπαχτσέ, αλλά και της απόκτησης του Γάλλου διεθνή πρώην ΝΒΑer Εβάν Φουρνιέ. Ο στόχος του Ολυμπιακού φέτος είναι η κατάκτηση της Euroleague και μετά από τρία διαδοχικά φάιναλ φορ που απώλεσε τον τίτλο, η δεύτερη θέση θα θεωρηθεί... αποτυχία.
Απέναντι στη Ζαλγκίρις, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν υπολογίζει ξανά στους τραυματίες Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοφ, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν βρίσκονται στην τελική ευθεία της ενσωμάτωσής τους. Ίσως να μπορέσουν να δώσουν το «παρών» σε ένα, αν όχι και στα δύο ματς της «διαβολοβδομάδας» που ακολουθεί με Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ και με Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη. Δεδομένη είναι έως τα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου η απουσία του Κίναν Έβανς.
Η άμυνα της Ζαλγκίρις Κάουνας δέχτηκε μόλις 67 πόντους από την Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα, κάτι που σημαίνει πως οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να βρουν ρυθμό μέσα από την άμυνά τους και είναι άκρως επιθετικοί απέναντι στους Λιθουανούς.
Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής στη Euroleague:


Σήμερα

Παναθηναϊκός-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
Βιλερμπάν (Γαλλία)-Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Παρτιζάν (Σερβία)

Αύριο

Ολυμπιακός-Ζάλγκιρις Κάουνας (Λιθουανία)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Παρί (Γαλλία)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Eurocup γυναικών: Συνετρίβη ο Ηρακλής στην πρεμιέρα