Κυριακή, 05 Απρίλιος 2015 11:17

ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: Παναθηναϊκός και Απόλλωνας Πατρών διεκδικούν το τρόπαιο στο ΟΑΚΑ

Γράφτηκε από τον
ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: Παναθηναϊκός και Απόλλωνας Πατρών διεκδικούν το τρόπαιο στο ΟΑΚΑ

Η μάχη «αιωνίων» απεφεύχθη για δεύτερη διαδοχική χρονιά στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ των ανδρών και σήμερα Κυριακή (17:15) Παναθηναϊκός και Απόλλων Πατρών «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» για πρώτη φορά στην καταληκτική αναμέτρηση του θεσμού, στο ΟΑΚΑ, διεκδικώντας το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς.

Ο -πολυνίκης του θεσμού- Παναθηναϊκός είναι φαβορί για την κατάκτηση του 16ου τίτλου του και 4ου διαδοχικού, στον 21ο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας που συμμετέχει και 11ο διαδοχικό. Το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας διεκδικεί ο Απόλλων Πατρών στον 2ο τελικό της ιστορίας του στον θεσμό (η πρώτη ήταν το 1997), ενώ μετρά τρεις συμμετοχές σε φάιναλ φορ Κυπέλλου (1996, 1997, 2004). Στον μοναδικό τελικό Κυπέλλου που έχουν συμμετάσχει οι Αχαιοί, στο 3o Φάιναλ φορ (ΟΑΚΑ, 12-13 Απριλίου 1997) είχαν ηττηθεί με 80-78 από τον Ολυμπιακό, έχοντας αποκλείσει στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό με 92-79. Ο νυν τεχνικός του Απόλλωνα, Νίκος Βετούλας, είχε αγωνιστεί σ' εκείνον τον τελικό πετυχαίνοντας 3 πόντους, με τότε προπονητή της ομάδας της Πάτρας τον Βαγγέλη Αλεξανδρή. Ο νυν αρχηγός του Απόλλωνα, Νίκος Αργυρόπουλος, είχε επίσης αγωνιστεί στον τελικό του 1997, πριν από... 18 χρόνια δηλαδή!
Σε επίπεδο προπονητών, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ντούσκο Ιβάνοβιτς, μετέχει για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Στην καριέρα του, όμως, σε διαφορετικά εθνικά πρωταθλήματα μετρά 9 συμμετοχές σε τελικό Κυπέλλου και επτά τρόπαια. Στον αντίποδα, πρώτη εμπειρία αποτελεί ο μεθαυριανός τελικός στην προπονητική καριέρα του τεχνικού των Αχαιών, Νίκου Βετούλα.
Ήδη από πέρυσι, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης πέρασε πρώτος σε συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου με 10 παρουσίες (όλες με τη φανέλα του Παναθηναϊκού), ξεπερνώντας κατά μία τον τέως αρχηγό των «πρασίνων», Φραγκίσκο Αλβέρτη. Φέτος ο Καστοριανός γκαρντ έχει την ευκαιρία να αυξήσει κατά δύο συμμετοχές την απόσταση που τον χωρίζει με τον Αλβέρτη. Το... ζητούμενο, όμως, είναι άλλο στον τελικό της Κυριακής, η κατάκτηση του 9ου τίτλου Κυπέλλου Ελλάδας στην καριέρα του και 4ου διαδοχικού. Αν τα καταφέρει, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού θα γίνει ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους στο Κύπελλο Ελλάδας, αφού από πέρυσι «συγκατοικεί» στην κορυφή της σχετικής λίστας με τους πρώην συμπαίκτες του στο «τριφύλλι», Φραγκίσκο Αλβέρτη και Κώστα Τσαρτσαρή (8 τίτλους).
Πριν τον περυσινό τελικό Παναθηναϊκός-Άρης στο κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης, είχαν προηγηθεί έξι διαδοχικοί τελικοί ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Κύπελλο ανδρών. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στη 2η θέση του πίνακα των ομάδων με τα περισσότερα τρόπαια, με 9.
Το ΟΑΚΑ θα υποδεχθεί τους δύο φιναλίστ του θεσμού για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. Συγκεκριμένα, η τελευταία φορά που τελικός Κυπέλλου είχε διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ ήταν το 2007, με το τρόπαιο να διεκδικούν Παναθηναϊκός και ΑΓΟ Ρεθύμνου.
Από το 1976 μέχρι και το 1994, ο Κυπελλούχος Ελλάδας κρινόταν μέσα από τελικό. Από το 1995 έως το 2004 καθιερώθηκε το φάιναλ φορ (10), ενώ από το 2005 η διοργανώτρια αρχή, δηλαδή η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), επανέφερε τον τελικό (άνευ φάιναλ φορ).