Τρίτη, 14 Απρίλιος 2015 14:55

Ευρωλίγκα: Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος ο Παναθηναϊκός με ΤΣΣΚΑ

Γράφτηκε από τον

Ο επιχειρηματίας και συγγραφέας Ουίλιαμ Κλέμεντ Στόουν είπε κάποτε: «Το να σκέφτεσαι δεν σε κάνει να ξεπερνάς τον φόβο. Η δράση σε κάνει να τον ξεπερνάς» και τα λόγια του δείχνουν να σκιαγραφούν απόλυτα τα συναισθήματα με τα οποία ο Παναθηναϊκός θα ριχτεί σήμερα (8 μ.μ., ΝΕΡΙT PLUS) στη μάχη με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα στην πρεμιέρα του πολέμου των δυο ομάδων στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.


Αν ο Παναθηναϊκός κάτσει να σκεφτεί ποια ομάδα έχει απέναντί του... κάηκε. Και δεν το λέμε εμείς. Οι αριθμοί το λένε. Η ΤΣΣΚΑ όχι μόνο διαθέτει ένα πανίσχυρο, πανάκριβο και λαμπερό ρόστερ, αλλά δείχνει να υπερτερεί των «πράσινων» σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες φέτος στην Ευρωλίγκα. Οι Ρώσοι προηγούνται στην επίθεση (μ.ό. 87,6π. έναντι 74,9π. του «τριφυλλιού»). Στα ριμπάουντ (38,3 – 33,1).
Στο ράνκινγκ (102,6 – 81,9). Στις βολές (77% - 74%). Στα δίποντα (51%- 50%). Στα τρίποντα (40% - 38%). Στις ασίστ (19,2 – 17,3). Στα κλεψίματα (7,1 – 6,6). Στα κοψίματα (4,1 – 2,6). Οι μόνοι τομείς που το «τριφύλλι» υπερτερεί είναι τα λάθη (οι «πράσινοι» κάνουν μ.ό. 11,8 και η ΤΣΣΚΑ 13,1) και η άμυνα (73π. - 79,6π.).
Η παράδοση, βέβαια, δείχνει ισοπαλία. Οι δυο ομάδες έχουν μονομαχήσει 30 φορές μέχρι τώρα στη διοργάνωση και το σκορ είναι 15-15. Από την άλλη, όμως, ο Παναθηναϊκός έχει να αλώσει τη Μόσχα από την 1η Δεκμεβρίου του 2010 (72-68) και από τότε μετράει 5 ήττες στη Ρωσία. Οι τρεις μάλιστα ήττες έγιναν πέρσι όταν πάλι είχε βρει απέναντί του την ΤΣΣΚΑ στα πλέι οφ και είχε χάσει την πρόκριση με σκορ 3-2. Μέσα σε όλα το «τριφύλλι» μετράει μόλις 2 νίκες στα 8 τελευταία ματς (εντός και εκτός έδρας) με τους Ρώσους.
Ο,τι κι αν λένε οι αριθμοί, όμως, ο Παναθηναϊκός είναι αποφασισμένος να μην τα σκεφτεί αυτά και να διεκδικήσει το δικαίωμα στο όνειρο της πρόκρισης που του αναλογεί. Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε ο Νίκος Παππάς: «Η ΤΣΣΚΑ δείχνει να υπερτερεί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν θα παλέψουμε και ότι δεν έχουμε τις πιθανότητές μας».

Χωρίς Σλότερ στα 2 πρώτα ματς

Αγώνα… δρόμου για να βρίσκεται στην διάθεση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς για την τρίτη «μάχη» με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας κάνει ο Έι Τζέι Σλότερ. Ο Αμερικάνος γκαρντ του Παναθηναϊκού, υπέστη διάστρεμμα στην τελευταία φάση του εσωτερικού διπλού των «πράσινων», την παραμονή της… πρεμιέρας των play offs απέναντι στην ρωσική ομάδα, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός «μάχης» για την πρώτη κόντρα της σειράς, το βράδυ της Τρίτης (14/4). Μάλιστα, δεν θα δώσει το «παρών» ούτε στο δεύτερο ματς, την Πέμπτη (16/4), το οποίο θα φιλοξενηθεί κι αυτό στην Arena της Μόσχας, ενώ κάνει αγώνα… δρόμου για να… φωνάξει «παρών» στο τρίτο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ, τη Δευτέρα (20/4). Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο Έι Τζέι Σλότερ θα «πετάξει» το πρωί της Τετάρτης (15/4) από την Μόσχα στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα την αποθεραπεία του και να προσπαθήσει να επιστρέψει άμεσα σε φουλ ρυθμούς για να μπορέσει να αγωνιστεί κόντρα στους Ρώσους, στο πρώτο ματς στην Αθήνα.

«Εκοψε» τον Λαουάλ

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έδειξε ότι μάλλον δεν υπολογίζει πια, για τα καλά, τον Γκάνι Λαουάλ και τον άφησε εκτός της αποστολής (το ίδιο είχε κάνει και στον τελικό του Κυπέλλου) για το ματς με την ΤΣΣΚΑ. Ο Μαυροβούνιος πήρε 13 παίκτες στη Μόσχα και μαζί τους ήταν και οι νεαροί Λούντζης και Παπαγιάννης.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν είναι αχτύπητη»

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός έχει τύχη απέναντι στο ρωσικό θηρίο. «Στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχει καμία ομάδα που να είναι αχτύπητη, άρα ούτε η ΤΣΣΚΑ είναι. Θα παλέψουμε κάθε αγώνα. Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν γυρίσουμε με δύο νίκες από τη Μόσχα, αν και γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να προκριθούμε στο φάιναλ φορ».

ΙΤΟΥΔΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Σχέσεις στοργής και οργής

Οπως το λένε... Αγάπη και μίσος πάνε μαζί. Η σχέση του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα με την ΤΣΣΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό, με τον οποίον έζησε τις πιο χρυσές στιγμές της καριέρας του ως συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον «πράσινο» πάγκο, πέρασε και από την αγάπη και από το μίσος.
Ο 45χρονος τεχνικός σήκωσε με το «τριφύλλι» (από το 1999 έως το 2012 οπότε και αποχώρησε μαζί με τον Ζοτς) 5 τρόπαια της Ευρωλίγκας, 11 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα και αγαπήθηκε όσο κανένας από τους «πράσινους». Οταν, όμως, αποφάσισε να φύγει, το μίσος ήρθε να πάρει τη θέση της αγάπης.
Αρχικά ο Παναθηναϊκός του ζήτησε να μείνει και να πάρει αυτός τα ηνία αντί του Ομπράντοβιτς. Ο Ιτούδης είπε «όχι». Λίγο καιρό μετά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε συνεντεύξεις του (στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra 103,3 και στην εφημερίδα «Live Sport») άφησε να εννοηθεί ότι ο 45χρονος Ελληνας τεχνικός επηρρέασε τον Ζοτς να φύγει και μαζί παρασύρθηκαν και κάποιοι παίκτες και μέσα σε όλα χαρακτήρισε «διαλυτικό στοιχείο» τον Ιτούδη και τόνισε ότι η πόρτα του συλλόγου θα είναι για πάντα κλειστή για εκείνον.

Ο ΠΑΟ στα πλέι οφ

Ο Παναθηναϊκός έχει παίξει 15 φορές στα πλέι οφ και το σκορ του είναι θετικό. Εχει 34 νίκες, 22 ήττες και 9 προκρίσεις. Εχει προκριθεί με ντεζαβαντάζ έδρας μόνο μια φορά, τη σεζόν 2010-11, όταν είχε αποκλείσει την Μπαρτσελόνα με 3-1.
Στο άλλο αποψινό παιχνίδι των πλέι οφ, η Φενέρμπαχτσε των Ομπράντοβιτς, Ζήση φιλοξενεί (9μ.μ.) τη Μακάμπι του Σχορτσιανίτη.
Πηγή: sentragoal.gr