Κυριακή, 19 Ιούλιος 2015 11:15

Αρχικές κινήσεις… αντεπίθεσης!

Γράφτηκε από τον

Η απώλεια του ευρωπαϊκού τίτλου, εδώ και δύο διαδοχικά χρόνια, έστω κι αν μέχρι το 2013 είχαμε κατακτήσει 9 τίτλους στα τελευταία 17 χρόνια, φαίνεται κάπως περίεργο στους Έλληνες.

Έστω κι αν είναι απόλυτα φυσιολογικό κάτι τέτοιο, καθώς… παίζουν κι άλλοι στο παρκέ, εντούτοις πάντα ένας από τους στόχους της σεζόν είναι η κορυφή, τόσο για τον δευτεραθλητή Ολυμπιακό όσο και για τον Παναθηναϊκό.
Και οι μέχρι τώρα κινήσεις τους, αυτό δείχνουν.Είχαμε αναφέρει για τον Παναθηναϊκό, ειδικά, πως χρειαζόταν πραγματικά γενναίες αποφάσεις στο μεταγραφικό «παζάρι», προκειμένου να ενισχύσει το ρόστερ του όχι μόνο για το «βήμα» παραπάνω στην Ευρωλίγκα, αλλά και την ανάκτηση του «σκήπτρου» του πρωταθλήματος.
Και το τριπλό «μπαμ» μέσα σε μία εβδομάδα δείχνει τη διάθεση της διοίκησης για δυναμική επάνοδο. Πήρε αρχικά τον Σάσα Πάβλοβιτς, έναν παίκτη που θα συμπληρώσει εξαιρετικά τη θέση «3», με τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς να φαίνεται πως δεν μπορεί να την πάρει όλη μόνος του και το σχήμα των τριών γκαρντ που επιστρατευόταν όταν αυτός αποχωρούσε από το παρκέ, να μην αποδίδει. Για να λέμε την αλήθεια, βέβαια, με παίκτες όπως ο Μπλουμς και ο Σλότερ δύσκολα θα είχε αποτέλεσμα πέραν του πρώτου μισού της σεζόν.
Έπειτα, τελείωσε επιτέλους το «σίριαλ» με τον Καλάθη, με πολλαπλά οφέλη. Έχει, πλέον, τρεις ηγετικές προσωπικότητες στα γκαρντ, με τον Διαμαντίδη και τον Παππά, ενώ μπορεί να προωθήσει περαιτέρω τον Μποχωρίδη για τον οποίο έχει «στάξει μέλι» μέχρι και ο Σπανούλης.
Επίσης, η διαφαινόμενη απόκτηση του Ραντούλιτσα δεν χρειάζεται να πούμε πόσο ισχυροποιεί τους «πράσινους» στους ψηλούς.
Αυτοί οι παίκτες, βέβαια, δεν αρκούν για να κλείσει το ρόστερ. Χρειάζονται σίγουρα δύο δυνατές κινήσεις, μία για τα γκαρντ και άλλη μία στην φρόντ-λάιν. Στα γκαρντ, ένας ξένος με μικρή δόση «τρέλας» και σουτ «δολοφονικό», στο στυλ του Γκάουντλακ ή του Πάργκο, θα συμπλήρωνε ιδανικά τη γραμμή. Οι δυο τους έχουν αποχωρήσει με προορισμό την Κίνα, αλλά σε γενικές γραμμές ο παίκτης που θα έκλεινε την περιφέρεια, καθιστώντας τη πολύ δυνατή, καλό θα ήταν να έχει τέτοια χαρακτηριστικά.
Στις θέσεις «3» με Πάβλοβιτς και Γιάνκοβιτς και «4» με Φώτση και Γκιστ είναι πλήρης η ομάδα, ενώ στο «5» θα χρειαστεί μία λύση τύπου Λάσμε, είτε φύγει ο Μαυροκεφαλίδης είτε όχι. Θέλει παίκτη με τα χαρακτηριστικά του και με δεδομένο ότι αυτή την ώρα οι υποθέσεις τόσο του Γκαμπονέζου όσο και του Μιλουτίνοφ δεν προχωρούν, η περίπτωση του Τάιους που έχει εμφανιστεί εσχάτως είναι εξίσου αξιοπρόσεκτη.
 Με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός θέλει δύο σημαντικές κινήσεις ακόμη για να δηλώσει «παρών» για τη διεκδίκηση του τίτλου και της συμμετοχής στο Final-4.
Για τον Ολυμπιακό ισχύουν πάνω-κάτω τα ίδια δεδομένα. Η απόκτηση του Χάκετ «δένει» την περιφέρειά του, με τον Αμερικανό να δίνει δημιουργία, ποικιλία στο σκοράρισμα και ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο αμυντικό κομμάτι, για το οποίο υπάρχει ως σταθερή αξία ο Μάντζαρης και ο Στρόμπερι ως αντικαταστάτης του Λαφαγιέτ, με τον τελευταίο πάντως να πιστεύω πως ίσως να άξιζε δεύτερη ευκαιρία. Ο Αθηναίου δίνει ακόμη περισσότερο «μυαλό», ο Τολιόπουλος αποτελεί ένα στοίχημα για τον ίδιο, την ομάδα και το ελληνικό μπάσκετ, ενώ όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο Σπανούλης.Στο «3», ήδη διαθέτει τους Παπαπέτρου και Λοτζέσκι με το θέμα του Περπέρογλου να παίζει ακόμη. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρητικά δεν χρειάζεται παίκτη στο «4» για αντικαταστάτη του Πρίντεζη, με δεδομένο ότι ο Πέτγουεϊ αποχωρεί μάλλον και οι προαναφερθέντες Έλληνες σμολ φόργουορντ μπορούν να παίξουν και στη θέση του υπαρχηγού υπό ειδικές συνθήκες. Είναι, όμως, κάτι τέτοιο βέβαιο με τον Παπαπέτρου επιρρεπή στους τραυματισμούς; Μόνο και μόνο επειδή «αιωρείται» αυτό το ερώτημα, οι «ερυθρόλευκοι» θα χρειαστούν παίκτη στο «3» με ιδανική λύση τον «Περπέ», αλλά και «καθαρό 4άρι» που να αντικαθιστά επάξια τον Πρίντεζη. Στη θέση του σέντερ, η απόκτηση του Γιανγκ είναι μεν σημαντική κίνηση και «δένει» με τον Χάντερ, αλλά θα μείνει πάλι ο Ολυμπιακός χωρίς βαρύ κορμί στο «5»; Είναι κάτι που χρειάζεται και πρέπει να εξεταστεί από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Θα υπάρξουν καταστάσεις, όπου θα χρειαστεί και τέτοιο παίκτη, με την πολύ πιθανή απόκτηση του Γιανγκ ίσως να μην πρέπει να τον δεσμεύσει σε αυτή τη θέση. Σε περίπτωση, βέβαια, που δε βρει ενδεδειγμένες λύσεις των παικτών που αναφέρουμε για το «4» και για το «5», δεν χρειάζεται να επιβαρυνθεί το ρόστερ.
Συμπερασματικά, οι κινήσεις των δύο «αιωνίων» είναι εξαιρετικές, με αμφότερους να δείχνουν έτοιμοι για μεγάλη κόντρα εντός συνόρων, καθώς και σημαντική πορεία στο ευρωπαϊκό «στερέωμα». Με αυτόν τον τρόπο και με τις λίγες κινήσεις που χρειάζονται ακόμη να πραγματοποιηθούν, φαίνεται να έχει σημάνει η… αντεπίθεση των Ελλήνων!
Ραφαήλ Αλαγάς