Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 13:17

Οι 15 της εθνικής μπάσκετ εν όψει Ευρωμπάσκετ

Γράφτηκε από τον
Οι 15 της εθνικής μπάσκετ εν όψει Ευρωμπάσκετ

Ο Φώτης Κατσικάρης ανακοίνωσε τους 15 παίκτες που θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας εν όψει του Ευρωμπάσκετ.



Πρόκειται για τους: Ζήση (Μπάμπεργκ), Σπανούλη (Ολυμπιακός), Μπουρούση (Ρεάλ Μαδρίτης), Καϊμακόγλου (Ούνικς Καζάν), Πρίντεζη (Ολυμπιακός), Καλάθη (Παναθηναϊκός), Παπανικολάου (Ντένβερ Νάγκετς), Σλούκα (Φενέρμπαχτσε), Περπέρογλου (Μπαρτσελόνα), Κουφό (Σακραμέντο Κινγκς), Μάντζαρη (Ολυμπιακός), Αντετοκούνμπο (Μιλγουόκι Μπακς), Γιάνκοβιτς (Παναθηναϊκός), Σαρικόπουλο (ΑΕΚ) και Αγραβάνη (Ολυμπιακός).

Ξεχωρίζει η επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη, του Στράτου Περπέρογλου και του Κώστα Κουφού, ενώ νέα πρόσωπα είναι οι Δημήτρης Αγραβάνης και Ζήσης Σαρικόπουλος. Εκτός αποστολής έμειναν μεταξύ άλλων οι Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και Σοφοκλής Σχορτσανίτης.

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται στον Γ' Όμιλο (Ζάγκρεμπ) μαζί με την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Γεωργία, την Ολλανδία και τα Σκόπια.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος δήλωσε: «Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο οποίο βαδίζουμε. Έχει ανάγκη ο ελληνικός αθλητισμός μία επιτυχία της Εθνικής ομάδας. Η προσπάθεια μας είναι να φτάσουμε στο υψηλότερο σκαλοπάτι. Οι κινήσεις μας έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Ήδη ο Φώτης και κάποιοι άλλοι κοντεύουν να γίνουν πολίτες των ΗΠΑ, μιας και η μισή Εθνική ομάδα κατοικοεδρεύει στην Αμερική».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα: «Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή και η κατάσταση τον τελευταίο χρόνο έχει αλλάξει πολύ, προς το χειρότερο, λόγω του Μνημονίου. Προσπαθούμε όμως, να δημιουργήσουμε το καλύτερο περιβάλλον για την εθνική ομάδα. Επί τη ευκαιρία, θέλω να τονίσω ότι η οικονομική επιχορήγηση από πλευράς πολιτείας ειδικά φέτος είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη. Δεν το κάνουμε πρώτο θέμα γιατί υπάρχει γενικότερα πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε πως τα μέσα που διαθέτουμε, ακόμη και για την Εθνική ομάδα, είναι πενιχρά. Δεν θέλω να προχωρήσω παραπέρα, γιατί άμα το κάνω θα γίνω κακός».

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Φώτης Κατσικάρης σημείωσε: «Με αυτούς τους παίκτες θα ξεκινήσει η προετοιμασία. Σεβαστήκαμε τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του ΝΒΑ και της FIBA, όσον αφορά την παρουσία των παικτών που παίζουν στις ΗΠΑ. Ξεκινάμε την προετοιμασία στις 31 Ιουλίου, με στόχο να είναι όλοι διαθέσιμοι. Είναι πολύ σημαντικό πως δεν έχουμε καμία απουσία. Ήταν μία πολύ δύσκολη επιλογή που έγινε βάσει αγωνιστικών κριτηρίων, αλλά πιο πολύ λόγω χημείας, που είναι πολύ σημαντική, περισσότερο κι απ' ότι στους συλλόγους. Είχα διαρκώς επαφές με τους παίκτες, έκανα ταξίδια για να μιλάω μαζί τους. Θέλουμε να πάρουμε το καλύτερο από τον καθένα. Η φιλοσοφία του παιχνιδιού είναι να συνεχίσουμε στην περσινή βάση. Ένα μπάσκετ που άρεσε στον κόσμο, το ευχαριστήθηκαν οι παίκτες.

Δυστυχώς πέρυσι είχαμε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι με τη Σερβία. Πικραθήκαμε από τον τρόπο που έληξε η διοργάνωση. Θεωρώ ότι είμαστε πιο έξυπνοι από πέρυσι. Όλοι λένε ότι το μπασκετικό IQ του Έλληνα είναι υψηλό. Πέραν αυτού, θα πρέπει να προσέξουμε πολύ το συναισθηματικό κομμάτι. Υπάρχουν έντονες αλλαγές συναισθημάτων, τις οποίες θα πρέπει να ελέγξεις. Σε αυτή την ομάδα υπάρχουν παίκτες που είναι σταρ στις ομάδες τους. Δεν υπάρχουν εύκολα κοψίματα. Μην μπείτε σε αυτή τη λογική. Πρέπει να είμαστε ανιδιοτελείς. Αν μισό λεπτό σκεφτεί κάποιος τον εαυτό του περισσότερο απ ότι την ομάδα, θα είναι καταστροφικό. Έχω μιλήσει πολύ με όλα τα παιδιά. Έχουμε όλα τα συστατικά για να διεκδικήσει η εθνική ομάδα αυτά που θέλει. Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που απαιτείται για το ομαδικό συμφέρον. Η ομάδα είναι πάνω από τους παίκτες. Η λέξη "ανιδιοτέλεια" είναι αυτή που θα πρέπει να μας καρφωθεί στην καρδιά και το μυαλό».

«Η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη. Θα μπορούσα να καλέσω 18 παίκτες, αλλά είναι πολύ σύντομο το διάστημα της προετοιμασίας», απάντησε σε ερώτηση για τη μη κλήση των Μαυροκεφαλίδη – Σχορτσανίτη και συνέχισε λέγοντας: «Καλύτερα να ασχοληθούμε με τους παρόντες και όχι τους απόντες. Μπορούμε να κάνουμε οποιονδήποτε συνδυασμό για την τελική δωδεκάδα. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, για τους γκαρντ, τους φόργουορντ και τους σέντερ. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει ευελιξία. Είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος. Στο τέλος σίγουρα θα στεναχωρήσω κάποιους. Κάποιοι μπορεί να αισθανθούν αδικημένοι ίσως».

Για το θέμα του Κώστα Κουφού επεσήμανε: «Έχω παραδεχτεί ότι έκανα λάθος πέρυσι όσον αφορά την αντίδρασή μου. Ήταν υπερβολική. Ήταν σπασμένο τηλέφωνο. Δεν είχαμε την κατάλληλη επαφή. Έγινε παρεξήγηση. Υπήρχαν κάποια προσωπικά ζητήματα του παίκτη. Λύθηκε η παρεξήγηση. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Στην εθνική ομάδα δεν υπάρχουν συμβόλαια. Υπήρχαν δύο δρόμοι: ή να κόψω τελείως τους δεσμούς ή να σκεφτώ το καλό της ομάδας. Λύθηκε η παρεξήγηση. Πήγα στις ΗΠΑ για να τον γνωρίσω και να δω κατά πόσο θέλει να είναι στην εθνική ομάδα».
Πηγή: sentragoal.gr