Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2015 14:38

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε τη "χρυσή" Εθνική Εφήβων

Γράφτηκε από τον

Toν αντίκτυπο της επιτυχίας της Εθνικής ομάδας μπάσκετ των Εφήβων στον χώρο της πολιτικής και όχι μόνο υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη σημερινή υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο της αποστολής της πρωταθλήτριας Ευρώπης, την οποία συνόδευσε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης.

Ο πρώτος πολίτης της χώρας, αφού παρέλαβε μία μπάλα και μία εμφάνιση που έφεραν τις υπογραφές των «χρυσών» Εφήβων στο Ευρωπαϊκό του Βόλου, τόνισε κατά την ομιλία του ότι οι διεθνείς θα πρέπει να αποτελέσουν «καθρέπτη» όλων των νέων που είναι θύματα της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι ο «άθλος» τους πρέπει να γίνει παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει κανείς μέσα από ενότητα και συλλογικότητα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και για την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας, επειδή «συνηθίζουμε να θυμόμαστε τους ανθρώπους στις στιγμές που βρίσκονται στην κορυφή. Δεν τους έχουμε συμπαρασταθεί όπως θα έπρεπε». Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε σύσσωμη η αποστολή της Εθνικής Εφήβων με τα χρυσά μετάλλια να «αστράφτουν» κρεμασμένα στο λαιμό τους. Eκτός του Προκόπη Παυλόπουλου, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τιμήθηκε και από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μοίρασε στο τέλος της εκδήλωσης αναμνηστικά στους πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ και ο ίδιος ο υφυπουργός παρέλαβε μπάλα και εμφάνιση με τις υπογραφές των Έλλήνων διεθνών. «Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας για την κατάκτηση του χρυσού» είπε αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Σας παρακάλεσα να έρθετε εδώ για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να εκφράσω τα συγχαρητήρια για το παράδειγμα που δίνετε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στη νέα γενιά της Ελλάδας. Αποδεικνύετε ότι αυτή η γενιά, η αδικημένη, έχει τεράστιες δυνατότητες και οδηγεί τη χώρα πέρα από τα σύνορα της. Αποδείξατε ότι αποτελείτε παράδειγμα για όλους εκείνους τους νέους, οι οποίοι είναι θύματα αυτής της κρίσης, ότι μπορούν να την ξεπεράσουν. Έχουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το κάνουν. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο σας απευθύνω αυτά τα συγχαρητήρια είναι γιατί δώσατε σε όλους και στο χώρο της πολιτικής ένα μεγάλο παράδειγμα. Το παράδειγμα τι μπορεί να καταφέρει κανείς μέσα από ενότητα και συλλογικότητα. Οι Έλληνες ό,τι καταφέραμε το πετύχαμε όταν είμαστε ενωμένοι, όταν βάλαμε τις δυνάμεις μας και ξεπεράσαμε τις διαφορές μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για το λαό μας, αλλά και για την πολιτική ηγεσία.
 Υπάρχει όμως ένα δεύτερο σημείο που θέλω να μείνω, είναι το γεγονός ότι θέλω αυτή τη στιγμή να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας. Το λέω αυτό γιατί συνηθίζουμε να θυμόμαστε τους ανθρώπους στις στιγμές που βρίσκονται στην κορυφή. Δεν τους έχουμε συμπαρασταθεί όπως θα έπρεπε. Αυτά τα συγχαρητήρια ήθελα να δώσω όταν προκριθήκατε στο φάιναλ φορ, όταν κερδίσατε τη Λιθουανία. Όταν δεν ξέρατε αν θα πάρετε το χρυσό. Σας ζητώ συγγνώμη. Πάντα πρέπει να αντιλαμβάνεστε όταν μάχεστε ότι είμαστε δίπλα σας. Πολλοί από εσάς είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε το δρόμο σας στον αθλητισμό και στη συνέχεια στον επαγγελματικό στίβο. Μπορεί να υπάρξουν όμως ορισμένοι από σας – που δεν το εύχομαι, αλλά η ζωή τα φέρνει έτσι και χωρίς δική σας υπαιτιότητα – που θα συναντήσουν δυσκολίες. Εκείνη την ώρα η Πολιτεία πρέπει να θυμάται αυτές τις στιγμές. Να θυμάται αυτό που σήμερα προσφέρατε και όχι να το ξεχνάει για να αισθάνονται οι άνθρωποι μόνοι τους. Γιατί αισθάνονται μόνοι τους πολύ περισσότερο όταν αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τα συγχαρητήρια υπάρχει η υποκρισία της στιγμής. Σας τονίζω, λοιπόν, ότι, μέσα σ' αυτή την κρίση που ζούμε, και οι πολιτικές ηγεσίες και εγώ προσωπικά έχουμε μάθει πολλά. Έχουμε αντιληφθεί πολλά. Και εύχομαι στο πρόσωπό σας να το αποδείξουμε. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε αυτά που σας είπα να μην μείνουν λόγια, αλλά να γίνουν πράξη. Και εύχομαι σε σας να είναι επιεικής η μοίρα και η ζωή μαζί σας. Να δώσετε συγχαρητήρια στους γονείς σας, γιατί ξέρω πόσο έχουν συμβάλει σ' αυτήν την προσπάθεια. Και να σας πω, για άλλη μια φορά, ευχαριστώ εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, εκ μέρους του ελληνικού λαού γι' αυτές τις μεγάλες, ωραίες στιγμές τις οποίες μας έχετε προσφέρει. Και πάλι συγχαρητήρια και καλή δύναμη στην συνέχεια».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρος Κοντονής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σας στέλνω τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού και τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης γι' αυτό το μεγάλο επίτευγμα. Η χαρά που μας δώσατε είναι πολλαπλάσια από αυτή οποιασδήποτε άλλης Εθνικής Ομάδας. Και αυτό γιατί η πρωτιά προήλθε από την Εθνική Ομάδα των Εφήβων. Εμείς σε κάθε περίπτωση λέμε ότι σε αυτές τις καταστάσεις γράφεται μία προσημείωση υποθήκης επιτυχιών για το μέλλον. Ο ελληνικός λαός, από εσάς τους Εφήβους που πρώτευσαν σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, περιμένει μεγαλύτερες χαρές σε υψηλότερα επίπεδα. Είμαι βέβαιος ότι αυτές τις χαρές θα μας προσφέρετε. Θέλω να πω κάτι σε εσάς τους αθλητές που είστε νέα παιδιά και βλέπετε μέσα από τον αθλητισμό χαρά και δίνετε παράδειγμα στους συνομήλικούς σας. Σας ανοίγεται μπροστά σας και ένας μεγάλος δρόμος επαγγελματικών επιτυχιών. Αν θέλετε, ακούστε αυτή την παραίνεση. Οι περισσότεροι από εσάς μπορείτε να διαπρέψετε και ως επιστήμονες. Να συνεχίσετε στις σπουδές σας σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να έχετε ένα λαμπρό μέλλον. Μη το αμελήσετε για χάρη των επιτυχιών στον αθλητισμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ένας από τους λαμπρούς άνθρωπους που συνάντησα στη ζωή μου, όχι μόνο ως πολιτικός αλλά ως καθηγητής μου στη νομική σχολή, και θα ήθελα να σας πω από βάθους καρδιάς ότι σήμερα, παράλληλα με τις επαγγελματικές σας επιτυχίες, μη σταματήσετε την προσπάθεια διάκρισης στην επιστήμη. Μπορείτε να τα κάνετε και τα δυο και είμαι σίγουρος ότι θα τα κάνετε με επιτυχία. Θα είστε και εκεί πρωταθλητές. Καλή δύναμη και σας ευχαριστούμε εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού για την μεγάλη χαρά που έδωσαν τα παιδιά του ελληνικού λαού σε αυτό το λαό που δοκιμάζεται και περνάει δύσκολα. Με νοικοκύρεμα στα οικονομικά, με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη να αξιοποιούνται σε επιτυχίες όπως αυτή η δικιά σας. Να έχετε υγεία».
Πηγή: ΑΠΕ

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ