Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015 22:53

Ασυγκράτητος ο Ολυμπιακός, πέρασε με 2-0 απ' την Τούμπα

Γράφτηκε από τον
Ασυγκράτητος ο Ολυμπιακός, πέρασε με 2-0 απ' την Τούμπα

Ασταμάτητος… Ούτε στην Τούμπα σταμάτησε το τρένο-εξπρές του Ολυμπιακού, που με επίδειξη δύναμης ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής το βράδυ της Κυριακής (4/10) στην κατάμεστη και… πολιτισμένη Τούμπα.

 

 

Με έξυπνη και άψογη τακτική από τον Μάρκο Σίλβα, οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν την ανωτερότητά τους στο χορτάρι και πανηγύρισαν μία σπουδαία νίκη με 2-0, ολοκληρώνοντας μία ονειρεμένη εβδομάδα μετά και το διπλό στο Λονδίνο.

 

Σημείο κλειδί της αναμέτρησης ήταν η αποτελεσματικότητα των δύο ομάδων. Με τον Φορτούνη να κάνει άλλο ένα μεγάλο παιχνίδι μοιράζοντας δύο ασίστ, ο αποφασιστικός Ολυμπιακός αξιοποίησε τις ευκαιρίες του και στο 36’ κέρδιζε με 0-2 χάρη σε τέρματα των Ιντέγε και Μιλιβόγεβιτς. Είχε ήδη μετατρέψει το ντέρμπι σε... περίπατο.

 

Αντίθετα, το συγκρότημα του Ιγκόρ Τούντορ έμεινε άσφαιρο, έστω κι αν είχε τις περισσότερες και τις πιο κλασσικές ευκαιρίες. Μετά βέβαια από τα «ερυθρόλευκα» γκολ, τα οποία οι Πειραιώτες διαχειρίστηκαν και υπερασπίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο, έχοντας για ακόμα ένα βράδυ σαν… κέρβερο τον Ρομπέρτο κάτω από τα δοκάρια τους.

 

Έτσι, οι πρωταθλητές Ελλάδας σημείωσαν την 6η νίκη τους σε ισάριθμα ματς και εξακολουθούν να φιγουράρουν στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας τρεις περισσότερους βαθμούς από τον Παναθηναϊκό και πλέον οκτώ από τον «Δικέφαλο του Βορρά», που έχει ήδη χάσει πολύτιμο έδαφος.

 

 

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του έφερε το παιχνίδι ο Ολυμπιακός στο α’ ημίχρονο. Μπήκε στο ματς με «αέρα» ψυχολογίας από το μεγάλο διπλό στην Αγγλία, δεν «τρόμαξε» από την ατμόσφαιρα και κατάφερε να «χαλάσει» το μυαλό του ΠΑΟΚ. Ο Ιγκόρ Τούντορ δεν άλλαξε τακτική, μόνο δύο παίκτες (Πέλκα-Αθανασιάδη αντί Σάμπο-Μπερμπάτοφ), αλλά είδε τους «ασπρόμαυρους» να μην μπορούν να διαχειριστούν την κυκλοφορία τους, μέσω της οποίας βρίσκουν συνήθως ρυθμό στα εντός έδρας παιχνίδια τους. Με Μιλιβόγεβιτς-Κασάμι να κάνουν πολύ καλή δουλειά στον άξονα και τον Φορτούνη ακόμα ένα σπουδαίο ματς, ο Ντουρμάζ έβρισκε χώρο στα αριστερά και γινόταν αρκετά επικίνδυνος. Ευκαιρία σημαντική δεν έβγαλαν οι «ερυθρόλευκοι», αλλά πατούσαν καλύτερα και αποδείχθηκαν αποφασιστικοί και αποτελεσματικοί, χτυπώντας την κατάλληλη στιγμή.

 

Μπορεί την κατοχή να την είχαν οι γηπεδούχοι, αλλά ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τη γρήγορη μετάβαση στην επίθεση και μετά από ενέργεια του Φορτούνη, ο Ιντέγε άνοιξε το σκορ στο 25’ με το πρώτο του «ερυθρόλευκο» γκολ. Ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε κυρίως από αριστερά με τον ταχύτατο Ροντρίγκεζ, αλλά δεν μπορούσε να διασπάσει την καλά οργανωμένη αντίπαλη άμυνα. Έτσι, οι παίκτες του Σίλβα έβγαζαν σιγουριά στις κινήσεις τους και στο 36’ έκαναν το 0-2 με κεφαλιά του Μιλιβόγεβιτς από κόρνερ του Φορτούνη, παγώνοντας ακόμα περισσότερο την Τούμπα. Οι Θεσσαλονικείς ξύπνησαν ουσιαστικά στο τελευταίο 10λεπτο, όταν πίεσαν και σπατάλησαν δύο μεγάλες ευκαιρίες για να μπουν εκ νέου στη διεκδίκηση. Ο Ρομπέρτο όμως έκανε σωτήρια επέμβαση σε κοντινό σουτ του Μακ στο 39’, ενώ ο Αθανασιάδης πλάσαρε ελάχιστα άουτ στο 45’.

 

Ο Ολυμπιακός πλέον είχε απλοποιήσει τα πράγματα και δεν χρειαζόταν παρά μόνο να κάνει διαχείριση του αγώνα. Οπισθοχώρησε, έκλεισε τους διαδρόμους και περίμενε την αντίδραση του ΠΑΟΚ, τον οποίο ο Τούντορ ενίσχυσε με τον Μπερμπάτοφ βάζοντάς τον δίπλα στον Αθανασιάδη. Μάταιος κόπος όμως, αφού οι Πειραιώτες ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στα αμυντικά τους καθήκοντα. Το β’ μέρος εξελίχθηκε σε επιθετικό μονόλογο των «ασπρόμαυρων», που ναι μεν δημιούργησαν τις κλασικές ευκαιρίες, αλλά δεν μπορούσαν να νικήσουν τον Ρομπέρτο, που έδειξε για ακόμα ένα μεγάλο ματς την κλάση του. Όσο καθοριστική ήταν η συμβολή του Φορτούνη στο α’ μέρος, άλλο τόσο ήταν αυτή του Ισπανού τερματοφύλακα στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Σίλβα παράλληλα να κάνει… ρεσιτάλ από τον πάγκο του και να κλειδώνει το τρίποντο με την είσοδο του Καμπιάσο.

 

Οι αποκρούσεις του Ρομπέρτο ήταν βέβαια καθοριστικές. Στο 54’ κράτησε το μηδέν σε προσπάθεια του Μπερμπάτοφ, αλλά τις μεγάλες αποκρούσεις τις έκανε στο 73’ σταματώντας Τζιόλη και Βίτορ στην ίδια φάση. Νωρίτερα είχε χρειαστεί και την παρέμβαση του Κασάμι, που στο 56’ έδιωξε πλασέ του Αθανασιάδη πάνω από τη γραμμή. Από τη στιγμή που οι γηπεδούχοι δεν σκόραραν, ο χρόνος κυλούσε υπέρ του Ολυμπιακού που δεν παρέκκλινε από το πλάνο μετατρέποντας το τελευταίο τέταρτο σε τυπική διαδικασία. Παρότι ο Τούντορ έδωσε σύνθημα για φουλ επίθεση (έριξε και τον Ζάιρο στο ματς με ένα άτυπο 3-2-5), οι Πειραιώτες αναχαίτισαν κάθε επικίνδυνη στιγμή και έφυγαν από την Τούμπα με ένα τεράστιο διπλό, που βάζει… υποθήκη για τίτλο.

 

Διαιτητής ήταν ο Γιάχος (Χίου). Βοηθοί οι Ακρίβος (Αθηνών), Τάτσης (Ηπείρου) και 4ος ο Αρετόπουλος (Τρικάλων).

 

Κίτρινες: 40’ Τζαβέλλας, 48’ Κόστα - 16’ Ντουρμάζ, 41’ Κασάμι, 72’ Σεμπά, 79’ Μποτία

 

ΠΑΟΚ (Ιγκόρ Τούντορ): Όλσεν, Τζαβέλλας, Κόστα, Βίτορ, Ροντρίγκεζ, Τζιόλης, Κάτσε, Κωνσταντινίδης (28’ λ.τ. Κίτσιου, 74’ Κίτσιου), Πέλκας (46’ Μπερμπάτοφ), Μακ, Αθανασιάδης.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί (85’ λ.τ. Σαλίνο), Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Σεμπά, Φορτούνης (63’ Καμπιάσο), Ντουρμάζ, Ιντέγε (68’ Φινμπόγκασον).

 

ΠΗΓΗ: A-SPORTS.GR