Κυριακή, 07 Ιουλίου 2013 00:30

Δεν βιάζεται να κρεμάσει τα παπούτσια του ο Δημήτρης Σώκαλης...

Γράφτηκε από τον
Δεν βιάζεται να κρεμάσει τα παπούτσια του ο Δημήτρης Σώκαλης...

Λένε πως στη ζωή παίρνει κανείς ό,τι δικαιούται, στο ποδόσφαιρο όμως υπάρχουν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ενώ άξιζαν να παίξουν μπάλα σε υψηλό επίπεδο η μοίρα δεν τους άφησε και ο Δημήτρης Σώκαλης αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα.
Ο 34 ετών και έξι μηνών σήμερα αμυντικός μέσος είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια ένας από τους ποδοσφαιριστές με την υψηλότερη απόδοση και παρ’ ότι έχει αλλάξει ουκ ολίγες ομάδες, πάντα καταφέρνει να δικαιώνει εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν.
Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια μέσα στα γήπεδα εξακολουθεί να αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του εκάστοτε προπονητή του. Προσαρμοστικός όσο ελάχιστοι, κάνει πολύ δουλειά μέσα στο γήπεδο και σκοράρει συχνά. Το μυστικό, όμως, της συνεχιζόμενης στιβαρής παρουσίας του έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής που ακολουθεί εκτός γηπέδου. Για να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε νέα πρόκληση έχει περιορίσει τη βραδινή του διασκέδαση, προσέχει πάντα τη διατροφή του, ειδικά τις μέρες που έχει αγώνα και δεν χάνει προπόνηση με τίποτα...
Ο Δημήτρης Σώκαλης επιστρέφει φέτος στον Τέλλο Αγρα και στους Γαργαλιάνους, όπου όπως λέει και ο ίδιος αισθάνεται σαν στο σπίτι του και φιλοδοξεί να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με το χώρο των ασφαλειών όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

- Πόσα χρόνια παίζεις ποδόσφαιρο;

"Από το 1989. Ξεκίνησα στις ακαδημίες της Δόξας Καλαμάτας σε μία εποχή πολύ διαφορετική από τη σημερινή και χωρίς βέβαια τις ανέσεις που έχουν σήμερα οι νεαροί παίκτες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα".

- Θεωρείς τον εαυτό σου άτυχο που ηλικιακά δεν πρόλαβες τον ΠΟΚ, μέσα από τον οποίο ξεπήδησαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές;

"Ναι, σε αυτό το θέμα και όχι μόνο ήμουν πολύ άτυχος. Εγώ τότε ήμουν δύο χρόνια μεγαλύτερος από τα παιδιά που επιλέχθηκαν για την ακαδημία της ΠΑΕ Καλαμάτα και δεν πρόλαβα να ενταχθώ σε αυτό το πρόγραμμα που βοήθησε πολλά παιδιά να αναδειχθούν και να φτάσουν ψηλά, παίζοντας ακόμα και με τις μικρές Εθνικές ομάδες".

- Εκείνη την εποχή, επί Γκμοχ, έκανες προετοιμασία με τη μεγάλη ομάδα της «Μαύρης Θύελλας»...

"Ναι, ήταν κάτι που μου είχε ζητήσει ο ίδιος ο κύριος Γκμοχ, αλλά μετά από μερικές ημέρες μου είπε πως δεν με υπολογίζει κι έτσι πήγα στον Πάμισο, παίζοντας στη Γ’ Εθνική".

- Με την Ελευσίνα είχες πολύ καλή παρουσία στη Β’ Εθνική μέχρι που ήρθε ο Αναστόπουλος...

"Δυστυχώς ο συγκεκριμένος προπονητής χωρίς να έχει συμβεί κάτι μεταξύ μας από την πρώτη μέρα που ανέλαβε με έθεσε εκτός ομάδας κι έτσι έλυσα το συμβόλαιό μου πηγαίνοντας στο Χαϊδάρι, επί προεδρίας του αείμνηστου Τάκη Χαραλαμπίδη, ενός από τους καλύτερους παράγοντες που έχω γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια. Εκεί όλα πήγαιναν καλά αλλά ο σοβαρός τραυματισμός μου στη μέση της χρονιάς δεν με άφησε να πάω ακόμα πιο ψηλά".

- Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ωστόσο, έπαιξες ξανά στον Πανθρακικό...

"Στην Κομοτηνή πήγα φαντάρος και τελικά έμεινα μόνιμα για ένα χρόνο. Οι παράγοντες του Πανθρακικού είχαν πάρει πληροφορίες για μένα και με φώναξαν σε μία προπόνηση για να με δουν, αλλά μου ζήτησαν να υπογράψω μετά από 10 λεπτά.
Η συγκεκριμένη ομάδα παραμένει μέχρι και σήμερα μία οικογένεια και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως διατηρείται αρκετά χρόνια σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχει απίστευτη αγάπη για τον Πανθρακικό από το Νομάρχη, το Δήμαρχο και τους πολιτικούς της συγκεκριμένης περιφέρειας, ενώ η διοίκηση φροντίζει να λύνει όλα τα προβλήματα. Εγώ ήμουν ένα χρόνο φαντάρος εκεί και δεν έμεινα ούτε μία μέρα μέσα".
 
- Μετά από μία επιτυχημένη σεζόν στη Γ’ Εθνική με ομάδα που πρωταγωνιστούσε ήταν κάπου λογικό να ακολουθήσει η πρόταση της «Μαύρης Θύελλας»...

"Δυστυχώς γι’ άλλη μία φορά στην Καλαμάτα δεν με πίστεψαν, παρ’ ότι είχαν αλλάξει σχεδόν τα πάντα από την εποχή του Γκμοχ. Με τον Γρηγορόπουλο τα βρήκαμε και δώσαμε τα χέρια αλλά μόλις πήγα να υπογράψω το συμβόλαιο μου είπε ότι τελικά άλλαξε γνώμη και κάπου εκεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο τελείωσε για μένα. Ολες αυτές οι ατυχίες, όμως, μου έδωσαν τη δύναμη να παλέψω ακόμα πιο σκληρά και παραμένω ο ίδιος, ακόμα και στο Τοπικό. Στόχος μου είναι να δικαιώνω τα χρήματα που παίρνω μέχρι την τελευταία δεκάρα".

- Εχεις πατήσει τα 34, σκέφτεσαι ότι πλησιάζει η στιγμή της αποχώρησης;

"Για την ώρα όχι, καθώς βλέπω ότι μπορώ να σταθώ σε αυτό το επίπεδο. Οταν καταλάβω ότι δεν γίνεται θα σταματήσω γιατί δεν θέλω να με θυμούνται όπως είμαι σήμερα και τα προηγούμενα χρόνια. Από τα γήπεδα, πάντως, δεν πρόκειται να εξαφανιστώ, έχω δίπλωμα προπονητή Β’ κατηγορίας και από αυτή τη δίχρονη εμπειρία μου στον Παναθηναϊκό Καλαμάτας και στην Ομόνοια, όπου δούλευα με τους μικρούς, βλέπω ότι μπορώ να πετύχω και σε αυτό το χώρο".

- Ποιο είναι το μυστικό για να διατηρείσαι στο ίδιο επίπεδο παρά το πέρασμα του χρόνου;

"Η ζωή που κάνω έξω από το γήπεδο. Μπορεί να μην παίζω επαγγελματικά πια, ωστόσο εξακολουθώ να διατηρώ τον τρόπο ζωής ενός επαγγελματία. Φροντίζω να κοιμάμαι όσο πρέπει αλλά και τη διατροφή μου, ειδικά τις ημέρες που υπάρχει αγώνας".

- Επειδή μετακινείσαι συχνά μεταγραφικά, δεν έχεις ταυτιστεί με κάποια ομάδα. Σίγουρα, όμως, κάπου θα αισθάνεσαι διαφορετικά...

"Στους Γαργαλιάνους κατάλαβα από την πρώτη προπόνηση πως ο Τέλλος Αγρας θα είναι σταθμός στην καριέρα μου. Υπάρχει μία εξαιρετική σχέση με το συμβούλιο και τους φιλάθλους η οποία διατηρείται ίδια μέχρι σήμερα κι αυτός ήταν ο λόγος που πριν λίγες ημέρες επέλεξα να πάω εκεί για τρίτη φορά, πέρα από τα επαγγελματικά μου σχέδια στον τομέα των ασφαλειών όπου δραστηριοποιούμαι. Παράπονο, πάντως, δεν έχω από καμία ομάδα που έπαιξα, με όλους όσους συνεργάστηκα τα πήγαμε πάρα πολύ καλά κι όπου αγωνίστηκα έχω μόνο φίλους.
Η «Μαύρη Θύελλα» σαν μεγάλη ομάδα του νομού και της πόλης που γεννήθηκα αποτελεί κάτι πολύ ξεχωριστό αλλά δυστυχώς δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να φορέσω τη φανέλα της".

- Μετά από τόσα χρόνια μέσα στα γήπεδα πιστεύεις οτι η Μεσσηνία βγάζει ποδοσφαιρικά ταλέντα με την ίδια συχνότητα;

"Σήμερα βγαίνουν πιο ποιοτικοί νεαροί ποδοσφαιριστές, γιατί δουλεύουν από μικροί σε πιο κατάλληλες συνθήκες. Εμείς τότε παίζαμε συνήθως σε ξερά γήπεδα, αλλά αγαπήσαμε υπερβολικά το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με σήμερα που η πλειοψηφία των μικρών το αντιμετωπίζει περισσότερο σαν χόμπι".

- Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σε βοήθησαν και θα ήθελες να ευχαριστήσεις;

"Την οικογένειά μου και τον αδελφό μου που στάθηκαν στο πλευρό μου όλα αυτά τα χρόνια και μου παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια, αλλά ειδικά τον πατέρα μου που ποτέ δεν προσπάθησε να ανακατευτεί στις δικές μου αποφάσεις".