Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2015 13:06

Την Δευτέρα η απόφαση για την τύχη του ντέρμπι

Γράφτηκε από τον
Την Δευτέρα η απόφαση για την τύχη του ντέρμπι

Ολοκληρώθηκε η απολογία του Παναθηναϊκού στην Πειθαρχική της Super League. Ευθεία επίθεση των ανθρώπων του "τριφυλλιού" στον διαιτητή Παππά, την Δευτέρα η απόφαση για το ντέρμπι.


ρκετή ένταση είχε η απολογία της πλευράς του Παναθηναϊκού στην Πειθαρχική Επιτροπή της Super League για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ταυτόχρονα οι πράσινοι ζήτησαν τον εκ νέου ορισμό του αγώνα, πατώντας πάνω στο δεδικασμένο του 2005 και τον αγώνα του Πανιώνιου με τον Ολυμπιακού που έγινε άλλη μέρα.

Η πλευρά των πράσινων έριξε την ευθύνη στην διαιτητή Ανδρέα Παππά, λέγοντας πως είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τη μη διεξαγωγή του αγώνα και ηθικός αυτουργός των επεισοδίων. Τρομερή ατάκα για την κερκίδα από τον υπεύθυνο ασφαλείας της Λεωφόρου: "Μετά τις 18:30 το γήπεδο ήταν εκκλησία, μπορούσες να πλέξεις πουλόβερ"!

Όπως έγινε γνωστό μετά το τέλος της συνεδρίασης, απόφαση θα παρθεί, λογικά, την Δευτέρα που μας έρχεται, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής (27/11) η πλευρά του Ολυμπιακού θα καταθέσει υπομνήματα και στη συνέχεια νέο υπόμνημα εκείνη του Παναθηναϊκού.
Αναλυτικά οι διάλογοι στην αίθουσα:

Το λόγο πήρε αρχικά ο δικηγόρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Κάρμης: "Θεωρούμε ότι η εκ μέρους του διαιτητή απόφαση ήταν όχι μόνο εσφαλμένη αλλά και επιπόλαια και προκάλεσε τα επεισόδια που έγιναν μετά την ανακοίνωση της αναβολής. Μπαίνει ζήτημα αν η απόφαση της αναβολής ήταν νόμιμη. Δεν υπήρχε λόγος να μην τελεστεί ο αγώνας. Ο Παππάς διαψεύδεται τόσο με την έκθεση της αστυνομίας αλλά και από την έκθεση του παρατηρητή της λίγκας.

Η ύπαρξη υπαιτιότητας δεν έχει να κάνει μόνο με την βαθμολογία αλλά και με τις κυρώσεις τις οικονομικές. Την NOVA όπου υπάρχει ρήτρα 300.000 ευρώ, τον ΟΠΑΠ".

Στη συνέχεια παρενέβη ο δικηγόρος του Ολυμπιακού, κ. Γιαννίκος, με τον πρόεδρο της έδρας να τονίζει πως θα δοθεί προθεσμία τεσσάρων ωρών για να καταθέσει υπόμνημα.

Ο κ. Κάρμης συνέχισε: "Αρνούμεθα αυτά που αναφέρονται στην κλήση σας ότι οι οπαδοί έσπασαν το λουκέτο και ότι ξήλωσαν τα κιγκλιδώματα. Δεν αναφέρονται από την αστυνομία, ούτε από παρατηρητή της ΔΕΑΒ. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έγιναν μετά την ανακοίνωση της μη τέλεσης του αγώνα και όχι πριν. Δεν μπορείτε να τροποποιήσετε ή να ερμηνεύσετε την δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα. Δεν μπορούμε να απολογηθούμε για διάταξη που δεν βρίσκεται στο κατηγορητήριο σας".

Στη συνέχεια κατέθεσε ο μάρτυρας Γιάννης Παναγιωτίδης, που είναι υπεύθυνος ασφαλείας της Λεωφόρου: "Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυξημένα. Η αστυνομία είχε εκπονήσει πολύ μεγάλο σχέδιο με 1500 - 2000 αστυνομικούς με ανεπτυγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ. Ήμουν στο γήπεδο από τις 3 το μεσημέρι".

Για να τον ρωτήσει ο πρόεδρος της έδρας: "Σας ρωτάω ευθέως πως μπήκε αυτός ο βαρύς οπλισμός στο γήπεδο;", ο κ. Παναγιωτίδης απάντησε: "Ο βαρύς οπλισμός παρατηρήθηκε μετά την ανακοίνωση της αναβολής".

Πρόεδρος: "Μπορείτε να καταθέσετε αν το γήπεδο ήταν καθαρό όταν το γήπεδο παραδόθηκε στην αστυνομία;"

Παναγιωτίδης: "Τα στυλό φωτοβολίδες είναι αδύνατο να εντοπιστούν. Είναι αδύνατο. Κάποιος μπορεί να το βάλει στο εσώρουχο του. Μόνο αν ξεγυμνωθεί ή αν υπάρχουν ειδικά σκάνερ. Σε ένα από τα 4 τουρνικέ της 14 είχε τραβηχτεί ένα καλώδιο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα ανάγνωσής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το τουρνικέ όμως, μπορούσε να λειτουργήσει μηχανικά. Δεν είναι κάτι σημαντικό. Δεν παρεμποδίζεται με κανένα τρόπο ο έλεγχος από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο έλεγχος είναι αποκλειστικά ευθύνη της αστυνομίας. Στην είσοδο των παικτών του Ολυμπιακού έπεσαν κάποιες φωτοβολίδες, εδώ είδα 4 αλλά διάβασα ότι είναι 5. Πιθανότατα είναι σωστό το νούμερο. Η μία βρήκε στον μηρό τον Φινμπόγκασον και εκείνη την στιγμή εκδηλώθηκε από τον Σάββα Θεοδωρίδη η άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες ο αγώνας. Αντιλήφθηκα όλο το επεισόδιο στην Θύρα 11, έλαβαν χώρα κάποιες αντεγκλήσεις. Έγινε μία προσπάθεια απώθησης αλλά δεν επιχείρησαν να μπουν στο γήπεδο όπως λανθασμένα διάβασα σε μία από τις εκθέσεις.

Οι πόρτες μεταξύ των θυρών 13-14 είναι με βάση την πυρασφάλεια του γηπέδου. Σε αυτές κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν μέτρα ασφαλείας. Οι πόρτες δεν κλειδώνονται με ένα λουκέτο αλλά με μπάρες που έχουν ένα λουκέτο. Η UEFA στους αγώνες της μας επιβάλει να μην είναι κλειστές. Ειδικά γι' αυτό τον αγώνα κάθε πόρτα είχε δύο λουκέτα και μία αλυσίδα που δεν μπορεί να κοπεί. Είναι αδύνατο να έσπασε το ένα λουκέτο και να άνοιξε η πόρτα.

Τα κιγκλιδώματα επίσης δεν φεύγουν. Άνωθεν των κιγκλιδωμάτων τοποθετείται νατοϊκή περίφραξη. Αυτό μπορεί να κόπηκε. Τα κιγκλιδώματα όμως, δεν φεύγουν. Μετά την απόφαση της αναβολής υπήρξε είσοδος και προσπάθειες ανδρών των ΜΑΤ να τους απωθήσουν. Δεν ήμουν παρών όμως. Έχουμε 45 κάμερες ασφαλείας, μόνο η αστυνομία όμως έχει πρόσβαση. Εμείς δεν έχουμε πρόσβαση, μόνο με εισαγγελική παρέμβαση".

Και συνέχισε ο κ. Παναγιωτίδης: "Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι στην προσπάθεια εξεύρεσης των δραστών. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να ταυτοποιηθούν. Έχει γίνει καταγραφή ζημιών, όχι όμως η κοστολόγηση τους ακόμη. Οι μεγαλύτερες ζημιές στον χλοοτάπητα που πατήθηκε πολύ και έχουν πέσει πολλά χημικά".

Πρόεδρος: "Η έκθεση αναφέρει ότι μέσα στον αγωνιστικό χώρο έπεσε και μία μπαταρία δικύκλου. Κάποιος πήρε την μπαταρία δικύκλου του μέσα!!! ρώτησε ο πρόεδρος για να απαντήσει ο κ. Παναγιωτίδης: "Στην καταγραφή δεν αναφέρεται πουθενά μπαταρία δικύκλου".

Παναγιωτίδης: "Η πεποίθηση μου είναι ότι ο διαιτητής δεν ήθελε να γίνει το παιχνίδι και έψαχνε λόγο να το αναβάλει. Το γήπεδο μετά τις 6.30 ήταν εκκλησία, μπορούσες να πλέξεις πουλόβερ. Η πεποίθηση μας ήταν ότι θα γίνει ο αγώνας, η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη, εκνευριστικά ήρεμη. Μπορεί να φοβόταν, να δεχόταν πιέσεις. Ο διαιτητής θεωρούμε ότι είναι ο ηθικός αυτουργός των εκτεταμένων επεισοδίων. Το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει μία τεράστια έκρηξη με τον τρόπο το χειρίστηκε.

Δεν είναι δουλειά της ΠΑΕ να ελέγξει τους φιλάθλους. Νομικά έχουμε αντικειμενική ευθύνη αλλά η ουσία είναι διαφορετική. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τις ΠΑΕ να ελέγχουν τους φιλάθλους αν δεν σχεδιάζει αυτή τα μέτρα. Είναι παντελώς αδικαιολόγητη η απόφαση του διαιτητή να μην γίνει ο αγώνας. Διάβασα στο φύλλο αγώνα, ότι ο Παππάς ρωτούσε αν έχει γίνει η σύλληψη των δραστών. Ποτέ, μα ποτέ, δεν υπάρχει περίπτωση στους οργανωμένους πυρήνες οπαδών να μπεις μέσα και να γίνει σύλληψη. Ποτέ δεν θα μπουν στην θύρα να τον συλλάβουν, θα γίνει μακελειό. Μου κάνει εντύπωση η επιμονή του Παππά να συλληφθεί ο οπαδός που είχε πετάξει την φωτοβολίδα, εκείνη την ώρα".

Αθηνά Μπαλωμένου (δικηγόρος Παναθηναϊκού): "Από τις 6.10 μ.μ. μέχρι τις 8.10 μ.μ. μεσολάβησε οποιοδήποτε άλλο γεγονός πλην του περιστατικού στην Θύρα 11".

Πρόεδρος: "Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως μπήκαν τα αντικείμενα μέσα".

Παναγιωτίδης: "Μέσα στον όχλο μπορεί να περάσει κάποιος ότι θέλει. Δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει. Όταν βγήκε η ομάδα του Παναθηναϊκού στον αγωνιστικό χώρο όμως, δεν άναψε ούτε ένας πυρσός. Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε καθυστερημένα στο γήπεδο και το γήπεδο είχε αποκλειστεί. Δημιουργήθηκε λοιπόν εκνευρισμός στους οπαδούς που ήταν απέξω από το γήπεδο για να μπουν μέσα.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει κάνει πράγματα που δεν έχουν γίνει πουθενά\ σε άλλο γήπεδο. Βάλαμε ειδικό δίχτυ πάνω από την Θύρα για να μην πέφτουν τα αντικείμενα μέσα, ούτε από εμπρός, ούτε από πάνω. Βάλαμε ειδικά πλεξικλας στα κόρνερ. Τα πιστόλια φωτοβολίδα δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει κάτι".

Γιαννίκος (Ολυμπιακός): "Θα αισθάνεται κάποιος άνετα, αν μπει στο γήπεδο, να δεχθεί φωτοβολίδα και μετά να θεωρεί ότι είναι ασφαλής; Μετά τα τουρνικέ τον έλεγχο τον κάνει η αστυνομία η από τους συνοδούς.

Πρόεδρος: Έχουν απαντηθεί οι ερωτήσεις αυτές".

Τον λόγο πήρε ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Κάρμης: "Διαβάστε την έκθεση του διαιτητή και του παρατηρητή. Ο Παππάς έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Ζήτησε να δεσμευτεί η αστυνομία για κάτι που δεν μπορεί να γίνει, ότι δεν θα πέσει μέσα έστω μία φωτοβολία. Ακόμη και και ο Θεός δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτό. Ο διαιτητής ενώ προσπάθησε να εμφανίσει ότι υπάρχει άποψη της αστυνομίας ώστε να μην γίνει ο αγώνας, στην πραγματικότητα από τις εκθέσεις της αστυνομίας η άποψη αυτή αναιρείται. Η ΠΑΕ έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες και λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορεί να λάβει. Επικαλούμαι τις δηλώσεις Κοντονή που αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχει από την πλευρά της αστυνομίας. Ο Παναθηναϊκός θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της βίας με την απομόνωση των φιλάθλων.

Πρόεδρος: "Τόσα χρόνια γιατί δεν τους έχετε απομονώσει".

Κάρμης: "Δεν είναι εύκολο".

Η κ. Μπαλωμένου που πρόσθεσε: "Τόσα χρόνια γιατί δεν συλλαμβάνονται οι αναρχικοί;".

Στη συνέχεια ο κ. Κάρμης προσκόμισε την απόφαση για το παιχνίδι Πανιώνιος - Ολυμπιακός από το 2005 όπου η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ είχε κρίνει ότι δεν υπάρχει υπαιτιότητα των ομάδων και είχε αποφασίσει την επανάληψη του αγώνα.

Πηγή: sport24.gr