Σάββατο, 10 Αύγουστος 2013 00:30

Στόχος μας η άνοδος, λέει ο Γούτης στον Παναρκαδικό

Γράφτηκε από τον
Στόχος μας η άνοδος, λέει ο Γούτης στον Παναρκαδικό

Τις καλύτερες μέρες του διανύει το αρκαδικό ποδόσφαιρο, καθώς μετά το ευρωπαϊκό... φτερούγισμα του Αστέρα Τρίπολης ο Παναρκαδικός ταράζει φέτος τα... νερά με μεταγραφές επιπέδου Σούπερ Λιγκ και εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή του καλοκαιριού στη Γ’ Εθνική.


Μάλιστα οι «πράσινοι» εμπιστεύθηκαν την τεχνική τους ηγεσία σε έναν προπονητή με μεγάλη εμπειρία στη Β’ Εθνική, που έχει κοουτσάρει και σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ και δεν είναι άλλος από τον Βαγγέλη Γούτη. Ο έμπειρος τεχνικός έχει δουλέψει σε Εθνικό Αστέρα, Καλλιθέα, Κέρκυρα, Αγιο Δημήτριο και Καβάλα, ενώ σαν ποδοσφαιριστής δεν άλλαξε ποτέ φανέλα παίζοντας επαγγελματικά για 8 χρόνια στην Καλλιθέα.
Από τα Γρεβενά, όπου βρίσκεται η αποστολή του Παναρκαδικού για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας ο Βαγγέλης Γούτης δεν έκρυψε τους μεγάλους στόχους του αρκαδικού συλλόγου για τη νέα σεζόν: «Ας μην κρυβόμαστε, στόχος μας είναι η άνοδος. Αν δεν το πιστεύαμε δεν θα ερχόμασταν στην Τρίπολη. Από την πρώτη κουβέντα που έκανα με τους ανθρώπους του Παναρκαδικού κατάλαβα ότι έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και θέλουν να δουν αυτήν την ομάδα να φτάνει ψηλά. Δεν έχουμε, λοιπόν, κανένα πρόβλημα να πούμε ότι θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα γι’ αυτό και πήραμε ποδοσφαιριστές που ανεβάζουν το επίπεδο».
Μάλιστα δεν απέκλεισε ανάλογη συνέχεια στις μεταγραφικές... βόμβες, σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση του έμψυχου υλικού που αποτελείται από ντόπιους ποδοσφαιριστές: «Είμαι μόλις 20 μέρες στην ομάδα και ακόμα δεν έχω πλήρη άποψη όλου του έμψυχου υλικού. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κι άλλους παίκτες εγνωσμένης αξίας στον Παναρκαδικό, ώστε με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος να είμαστε έτοιμοι».
Οι υψηλοί στόχοι πολλές φορές δημιουργούν πίεση, όμως ο Βαγγέλης Γούτης πιστεύει ότι μέχρι ένα βαθμό χρειάζεται κι αυτή: «Δεν υπάρχει ομάδα που να κάνει πρωταθλητισμό και να μην αισθάνεται πίεση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Χρειάζεται και η πίεση ώστε οι ποδοσφαιριστές να τα δίνουν όλα μέσα στο γήπεδο. Αρκεί, φυσικά, να μην τους επηρεάζει τόσο ώστε να αισθάνονται απελευθερωμένοι. Η πίεση φεύγει μόνο μέσα από τις νίκες και τα καλά αποτελέσματα γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε δυνατά τη σεζόν».
Κατά την άποψή του το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με την απότομη... στροφή του συλλόγου από το καθαρά ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό κομμάτι. «Πρέπει όλα αυτά τα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά να ξεφύγουν από αυτή τη νοοτροπία και να δουν το πράγμα πιο επαγγελματικά. Στόχος μας είναι τη νέα σεζόν πέρα από το να κερδίσουμε την κατηγορία, να βάλουμε τις βάσεις ώστε στο μέλλον ο Παναρκαδικός να γίνει ανταγωνιστικός σε υψηλότερες κατηγορίες» υποστηρίζει ο Βαγγέλης Γούτης που δεν βλέπει το λόγο να υπάρχει αντιπαλότητα με τον Αστέρα Τρίπολης: «Ο Αστέρας βρίσκεται ψηλά, παίζει στην Ευρώπη και σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους του για ότι έχουν καταφέρει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως στην Τρίπολη δεν υπάρχει χώρος για άλλες ομάδες. Ο Παναρκαδικός είναι ιστορικός σύλλογος, τον θυμάμαι από την εποχή που έπαιζα ποδόσφαιρο κι έχει πιστούς και φανατικούς υποστηρικτές. Για μας ο Αστέρας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα, θα προσπαθήσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να τον ακολουθήσουμε σε οργάνωση και λειτουργία ώστε να φτάσουμε κι εμείς τόσο ψηλά κι ακόμα ψηλότερα αν γίνεται».
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Αθηναίος τεχνικός χαρακτηρίζει πρόκληση τη νέα δουλειά του στην Τρίπολη. «Είναι πολύ δύσκολο τη σημερινή εποχή να βρεις μία ομάδα που να μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές συνθήκες δουλειάς και ταυτόχρονα να έχει λυμένα όλα τα προβλήματα. Από την πρώτη μέρα που βρέθηκα στην Τρίπολη κατάλαβα ότι υπάρχει μεγάλη δίψα για επιτυχίες και από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη διοίκηση του Παναρκαδικού και από τον κόσμο. Περισσότερο, όμως, με κέρδισε ο Δημήτρης Παυλής και νομίζω ότι η φιλοσοφία του γύρω από το ποδόσφαιρο ταιριάζει με το δικό μου τρόπο σκέψης» τόνισε. 
Η Καλλιθέα αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα σημαντικό κεφάλαιο τόσο στην ποδοσφαιρική, όσο και στην προπονητική του καριέρα και ο πρόσφατος θάνατος του Νίκου Σαλευρή πραγματικά τον συγκλόνισε. «Ηταν κάτι αναπάντεχο για μένα, καθώς το Νίκο Σαλευρή τον είχα πρόεδρο την εποχή που έπαιζα μπάλα, αλλά συνεργαστήκαμε και αργότερα όταν δούλεψα εκεί σαν προπονητής και τεχνικός διευθυντής. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ την Καλλιθέα χωρίς το Σαλευρή, σίγουρα το πρώτο διάστημα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για όλους.

«Περιμένω κόσμο στις εξέδρες»

Ο προπονητής του Παναρκαδικού εκτιμά ότι ο όμιλος της Πελοποννήσου στη νέα Γ’ Εθνική θα έχει πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη και δεν διστάζει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει καταρτιστεί επισήμως η σύνθεση της νέας κατηγορίας: «Κάθε μέρα αλλάζει και κάτι αλλά αυτό πρέπει να τελειώνει σύντομα γιατί έχουμε σχεδόν 40 μέρες πριν από τη σέντρα. Οπως και να έχει ο ανταγωνισμός στην Πελοπόννησο θα είναι πολύ μεγάλος τη νέα χρονιά, καθώς υπάρχουν ομάδες με βαριά φανέλα και ιστορία που θα βρεθούν αντιμέτωπες μετά από χρόνια. Νομίζω ότι και ο κόσμος θα ζήσει από κοντά την εξέλιξη του πρωταθλήματος και δεν το κρύβω πως περιμένω πολύ περισσότερους φιλάθλους στις εξέδρες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».