Παρασκευή, 27 Μάιος 2016 17:58

Φιλική γκάφα από την ΕΠΟ με Γιάννου

Γράφτηκε από τον

Η απροσεξία των παραγόντων της ΕΠΟ, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, δεν είχε σημαντικό κόστος για την εθνική ομάδα.

Συγκεκριμένα, στο φιλικό με την Τουρκία, στις 17 Νοεμβρίου 2015, ο Απόστολος Γιάννου είχε χρησιμοποιηθεί αντικανονικά. Ηταν το δεύτερο παιχνίδι, με τον Μίχαελ Σκίμπε στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής και ο Γιάννου είχε αντικαταστήσει τον Κώστα Μήτρογλου στο 70ό λεπτό αντί του Κώστα Μήτρογλου.

Όμως, ο Ελληνοαυστραλός φορ, ο οποίος αποφάσισε τελικά να παίζει για την εθνική ομάδα της Αυστραλίας, είχε αγωνιστεί δυο φορές με την Εθνική Νέων της Αυστραλίας και ως εκ τούτου δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, κάτι που δεν γνώριζε η ελληνική πλευρά.

Όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία το παιχνίδι κατακυρώνεται στην Τουρκία με 3-0 και επιπλέον η ΕΠΟ καλείται να καταβάλει πρόστιμο 4.000 ελβετικών φράγκων από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA, η οποία την θεωρεί υπεύθυνη για τη μη τήρηση του άρθρου 55, παρ. 2 του Πειθαρχικού Κώδικα.

H Εθνική χάνει και τον βαθμό της ισοπαλίας, ο οποίος προσμετράται στην βαθμολογία που έχει στην κατάταξη της FIFA, αλλά αυτό έχει τη μικρότερη σημασία την δεδομένη χρονική στιγμή. Ο τότε φορ του Αστέρα Τρίπολης, χρησιμοποιήθηκε στο φιλικό πριν η Ομοσπονδία αιτηθεί προηγουμένως απόφαση για αλλαγή, όπως ορίζουν οι κανονισμοί.

Αναλυτικά η απόφαση της FIFA

«Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία τιμωρήθηκε από τη FIFA για λάθος χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστή σε φιλικό απέναντι στην Τουρκία, στις 17 Νοεμβρίου. Χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστή που δεν είχε δικαίωμα να κληθεί.

Το ματς κατακυρώνεται στην Τουρκία με 3-0 και επιπλέον η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία τιμωρείται με πρόστιμο 4.000 ελβετικών φράγκων από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA, η οποία την θεωρεί υπεύθυνη για τη μη τήρηση του άρθρου 55, παρ. 2 του Πειθαρχικού Κώδικα

Η τιμωρία συνδέεται με τον Απόστολο Γιάννου, ο οποίος συμμετείχε σε επίσημη διοργάνωση με την ομάδα νέων της εθνικής Αυστραλίας. Συμμετείχε στο φιλικό πριν η ΕΠΟ αιτηθεί προηγουμένως απόφαση για αλλαγή, όπως ορίζουν τα άρθρα 5. παρ. 8 των κανονισμών 1 και 3».

Πηγή: sentragoal.gr