Δευτέρα, 30 Μάιος 2016 17:37

ΕΡΑΝΗ: "Εκλεισε άμεσα η μαύρη σελίδα...", λέει ο προπονητής Δημήτρης Λίτσας

Γράφτηκε από τον

 

Μια άσχημη παρένθεση, μια μαύρη σελίδα, όπως τη χαρακτήρισε ο προπονητής της Δημήτρης Λίτσας, αποτελεί για την Εράνη, το σύντομο πέρασμα της από την Α1 τοπική.

Η Φιλιατρινή ομάδα μέσα σε ένα χρόνο κατόρθωσε να κλείσει την άσχημη παρένθεση του υποβιβασμού στην δεύτερη κατηγορία της Μεσσηνίας και να πάρει το δρόμο της επιστροφής στην Α' τοπική και τα μεγάλα σαλόνια του τοπικού μας ποδοσφαίρου.

Η απερχόμενη διοίκηση, καθώς αυτές τις ημέρες αναμένεται η εκλογή νέου συμβουλίου, φρόντισε να εμπιστευθεί στο πρόσωπο του νεαρού προπονητή Δημήτρη Λίτσα, τη δημιουργία της ομάδας, η οποία να πορευτεί στο πρωτάθλημα με μοναδικό στόχο να κερδίσει τον τίτλο, αλλά το κυριότερο την άνοδο στην Α' τοπική, όπως και έγινε. Σε αυτό βοήθησαν όλοι διοίκηση, προπονητικό τιμ και παίκτες, στους οποίους ο κ. Λίτσας φρόντισε να μεταδώσει τη φιλοσοφία του, να τους δώσει να καταλάβουν σε πιο σύλλογο αγωνίζονται και το κυριότερο να τους μπολιάσει με τα στοιχεία εκεί που πρέπει να διαθέτουν ώστε να αγωνιστούν μέχρι το τέλος για την επίτευξη του στόχου.

Το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό, μιας και η Εράνη, πήρε το εισιτήριο για την Α' τοπική και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κατακτώντας την πρώτη θέση.

Στα θετικά ήταν και το γεγονός ότι ο προπονητής κ. Λίτσας στη μικρή του διαδρομή στο χώρο της προπονητικής, κατόρθωσε να οδηγεί έναν μεγάλο σύλλογο όπως η Εράνη στην μεγάλη κατηγορία μετά από απουσία ενός χρόνου. Να σημειωθεί ότι για 4,5 χρόνια ήταν προπονητής στον Μιλτιάδη, τη μία χρονιά στη Β' τοπική και τις υπόλοιπες στην Α', ενώ για δύο χρόνια ήταν στην Στενωσιά και μάλιστα την 1η σεζόν την οδήγηση από την Γ' στη Β' τοπική. Η Εράνη είναι ο 3ος σταθμός στην ποδοσφαιρική του διαδρομή.

Με το νεαρό προπονητή είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη χρονιά που πέρασε κάνοντας απολογισμό στην πορεία της Εράνης στην Α1, για το πρωτάθλημα, αλλά και τα σχέδια του σε μια σύντομη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

- Η Εράνη δίκαια κατέλαβε την πρώτη θέση και στέφθηκε πρωταθλήτρια στην Α1 τοπική;

«Αυτό δεν έχει πολλές κουβέντες. Δικαιότατα κατέκτησε την πρώτη θέση και την άνοδο. 

- Ο απολογισμός της χρονιάς για την Εράνη ποιος είναι;

«Η ομάδα ξεκίνησε με στόχο καθαρά το πρωτάθλημα. Κουβαλούσε στην πλάτη της έναν άσχημο υποβιβασμό από την προηγούμενη χρονιά, που ήταν μια μαύρη σελίδα για την ιστορία της. Σε συνδυασμό με το όνομα και τη φανέλα της ομάδας, αυτό μεγάλωνε την υποχρέωση μας ώστε όχι μόνο να επιστρέψουμε στην Α' τοπική, αλλά να κατακτήσουμε και την πρώτη θέση. Αυτό προσπάθησα να το περάσω από την πρώτη ημέρα στους ποδοσφαιριστές μου και να τους ανεβάσω το ηθικό, γιατί ο κορμός απαρτιζόταν από παιδιά που ήταν στην ομάδα την προηγούμενη χρονιά που υποβιβάστηκε. Παράλληλα κοίταξα να τους μεταδώσω τη φιλοσοφία ότι όλες οι ομάδες θα μας αντιμετωπίσουν ως Εράνη, ως το φαβορί και θα έδιναν το 100% κάτι πολύ λογικό. Καταφέραμε μέσα από τη δουλειά στο γήπεδο και υπομονή να κάνουμε έναν καταπληκτικό α' γύρο έτσι ώστε στο δεύτερο όπου η ομάδα έκανε κάποια ατυχή αποτελέσματα, που δεν ήταν και λίγα, δεν μας κόστισαν βαθμολογικά. Αυτό γιατί με τη συγκομιδή που είχαμε από τον πρώτο γύρο, ήταν δύσκολο να χαθεί το πρωτάθλημα. Σίγουρα αυτό που κέρδισε η ομάδα στο β' γύρο ήταν η επιστροφή του Σωτήρη Λυμπεροπούλου. Η επιστροφή του έμπειρου τερματοφύλακα, ήταν ένα μεγάλο κέρδος για την ομάδα, που κατά την προσωπική μου άποψη θα παίξει σημαντικό ρόλο από εδώ και στο εξής στην Εράνη. Κλείνοντας θέλω να πω ότι δεν πανηγυρίζουμε σε καμία περίπτωση αυτό το πρωτάθλημα, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι που κλείσαμε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα τη μαύρη σελίδα που είχε κάνει η ομάδα την προηγούμενη χρονιά προστατεύοντας την ιστορία και το όνομα της με την επιστροφή στη βάση της ποδοσφαιρικής πυραμίδας της, που είναι η Α' τοπική».

- Σε ότι αφορά τη νέα χρονιά και κυρίως το μέλλον της Εράνης, ώστε να μην φτάσει και πάλι να αγωνιστεί στη 2η κατηγορία της Μεσσηνίας, τι θα πρέπει να γίνει;

«Η Εράνη είναι μία ομάδα που έχει μεγάλη δυναμική. Ανεξάρτητα από την ιστορία και τη φανέλα της ομάδας εκείνο που χρειάζεται να προσέξει είναι να αποφύγει συνδυασμό λαθών ώστε να μην φτάσει και πάλι στο υποβιβασμό. Μιας και αναφέρθηκα στην δυναμική, θα πρέπει να προσθέσω ότι  και στην ακαδημία της ομάδας γίνεται σοβαρή δουλειά από τους προπονητές Νίκο Μπάϊμπο και Ανδρέα Μητρόπουλο. Η ακαδημία της Εράνης διαθέτει όλα τα τμήματα υποδομής και έχει μέλλον. Σε αυτό βοηθούν και τα δύο γήπεδα που υπάρχουν στα Φιλιατρά. Από εκεί και πέρα για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει, κάτι που ισχύει και με όλες τις ομάδες, αυτό εξαρτάται και από το οικονομικό μέγεθος της διοίκησης».

- Πως είδες το φετινό πρωτάθλημα της Α1; Παίχθηκε καλό ποδόσφαιρο, ήταν δύσκολο, ανταγωνιστικό; 

«Το πρωτάθλημα ήταν έτσι όπως το περίμενα, ήταν ανταγωνιστικό και δεν έχει να ζηλεύει κάτι από την Α' τοπική κατά το ήμισυ. Δυσάρεστη έκπληξη για εμένα ήταν ο Ηρακλής Καλαμάτας. Θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην Α.Ε. Αβίας, η οποία γνώρισε μόλις μία ήττα από εμάς και κατέλαβε την 3η θέση χωρίς να έχει και το μεγάλο ρόστερ».

- Η Α1 τοπική έχει δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια, πιστεύεις ότι χρειάζεται μια τέτοια κατηγορία, ως προθάλαμος για την Α' τοπική;

«Πέρσι που ήταν η πρώτη χρονιά είχα κάποιους ενδοιασμούς. Όμως τη φετινή σεζόν διαπίστωσα ότι ήταν σοφή η κίνηση της ΕΠΣΜ».

- Όσον αφορά εσένα, έχει αποφασίσει τι θα κάνεις τι νέα περίοδο; 

«Είναι υποχρέωση μου να περιμένω τη νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές για να μιλήσουμε. Από εκεί και πέρα όσον αφορά τη χρονιά που πέρασε θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση, τους συνεργάτες μου Χρήστο Αρβανιταντώνη, Στασινό Χρονόπουλο και τον έφορο υλικού Βαγγέλη Φάκαλο για τη συνεργασία που είχαμε και να δώσω τα εύσημα στους ποδοσφαιριστές μου που υπερασπίστηκαν με ήθος και αξιοπρέπεια τη φανέλα της ομάδας και στο τέλος δεν χρειάστηκε να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες».