Τρίτη, 21 Ιούνιος 2016 13:14

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ: "Η ΕΠΣΜ δεν εκβιάζεται"

Γράφτηκε από τον

 

 

Εν όψει των εκλογών της ΕΠΟ τον προσεχή Οκτώβριο, ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Λεωνίδας Οικονομίδης, στέλνει μήνυμα, ότι η Ένωση δεν εκβιάζεται και ούτε παρακινείται από κανέναν.

Αυτό με αφορμή τα όσα ακούγονται και έχουν συμβεί σε διάφορες ΕΠΣ το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα τονίζει ότι το δ.σ. της ΕΠΣΜ είναι αυτό που θα αποφασίσει ποιον θα στηρίξει στις εκλογές της ΕΠΟ τον Οκτώβριο. Το παραπάνω θέμα, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα μας είπε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο "Notosport".

O έμπειρος παράγοντας, που είναι μέλος του δ.σ. της ΕΠΣΜ συνολικά 26 χρόνια (20 ως γενικός γραμματέας, 5 ως αντιπρόεδρος και τον τελευταίο χρόνο πρόεδρος), χαρακτήρισε συναρπαστική χρονιά τη φετινή για τα τοπικά πρωταθλήματα, γιατί κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία αγωνιστική σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, για τον αγώνα που δεν ολοκληρώθηκε αγωνιστικά, αυτόν του Απόλλωνα με τη Σπερχογεία και της τιμωρία των "ταύρων" ανέφερε ότι εφαρμόστηκε ο κανονισμός τόσο από την ΕΠΣΜ, όσο και από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Για τους διαιτητές ανέφερε ότι τα πήγαν καλά, σίγουρα έκαναν λάθη όχι όμως ηθελημένα. Στο θέμα των προπονητών είπε ότι οι ομάδες έχουν καλύτερα αποτελέσματα με διπλωματούχους στον πάγκο του, αλλά αν θα ισχύσει το μέτρο και τη νέα περίοδο, αυτό θα το αποφασίσει η ΕΠΣΜ, έχοντας πάρει και τη γνώμη των παραγόντων. Τέλος στόχος είναι να αυξηθεί η αγωνιστική περίοδος στα πρωταθλήματα της Β' και της Γ'  κατηγορίας, υπογραμμίζοντας ότι στη Β' αυξήθηκε και ο αριθμός των ομάδων από 24 σε 26, ενώ δεν θα υπάρξει αλλαγή στις δύο παραπάνω κατηγορίες την Α' και την Α1 τοπική.

- Μετά από ένα χρόνο στην προεδρεία της ΕΠΣΜ, τι διαφορές εντοπίζετε σε σχέση με όσο ήσασταν αντιπρόεδρος;

«Είναι γεγονός ότι ασχολούμαι με τα της ΕΠΣΜ επί 26 έτη, 20 έτη ασκώντας τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα, 5 έτη ως Αντιπρόεδρος και το τελευταίο έτος ως Πρόεδρος.  

Σίγουρα οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις  που επωμίζεται ο πρόεδρος έχουν άλλη βαρύτητα. Είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται αρκετές ώρες στα γραφεία της Ενωσης, κοντά στα σωματεία και να προσπαθεί να επιλύει τα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται με τον καλύτερο και πιο δίκαιο τρόπο». 

- Τι έχετε να πείτε για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε ως απολογισμό, για τις διοργανώσεις των τοπικών πρωταθλημάτων, αλλά και του κυπέλλου;

«Θεωρώ ότι η χρονιά που μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ήταν από τις πιο συναρπαστικές, αφού το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο μέχρι και την τελευταία αγωνιστική σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες των τοπικών Πρωταθλημάτων που διοργάνωσε η ΄Ενωση. Είναι γεγονός ότι μέχρι την τελευταία αγωνιστική υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και στην κορυφή των βαθμολογικών πινάκων για τις ομάδες που αγωνίζονταν για άνοδο στην ανώτερη κατηγορία αλλά και για τις τελευταίες θέσεις των βαθμολογικών πινάκων που οδηγούσαν σε υποβιβασμό των ομάδων σε κατώτερη κατηγορία».

- Όπως μας είπατε παραπάνω όλα πήγαν καλά στις διοργανώσεις της ΕΠΣΜ, όμως υπάρχει ένα άσχημο γεγονός, αυτό της μη ολοκλήρωσης του αγώνα Απόλλων Καλαμάτας - Σπερχογείας λόγω μπουκαλιού που δέχτηκε στο πρόσωπο ο βοηθός διαιτητή κ. Σερεμέτης. Ποιο το σχόλιο σας γι' αυτό το γεγονός και την τιμωρία;

«Εκεί η Ένωση εφάρμοσε κατά γράμμα τον κανονισμό, μη μπορώντας να λάβει κάποια άλλη απόφαση. Άλλωστε η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΣΜ, ήταν ίδια με αυτή της επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ».

 - Είστε ικανοποιημένος από τη διαιτησία της φετινής χρονιάς στις διοργανώσεις της ΕΠΣΜ; 

«Πιστεύω ότι οι διαιτητές μας παρά τις όποιες αδυναμίες τους τα πήγαν πολύ καλά. Βέβαια δεν έλειψαν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα παράπονα εκ μέρους κάποιων ομάδων. Πιστεύω ότι οι παράγοντες αλλά και οι φίλαθλοι των ομάδων θα πρέπει να βρεθούν πιο κοντά στη διαιτησία και όχι με το παραμικρό τυχόν λάθος εκ μέρους των διαιτητών να παραφέρονται. Άλλωστε και σε αγώνες Εθνικών Πρωταθλημάτων αλλά και στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε από την τηλεόραση δεν λείπουν τα διαιτητικά λάθη. Επομένως δεν θα πρέπει να έχουμε απαιτήσεις οι δικοί μας διαιτητές να είναι αλάνθαστοι, αν σκεφτούμε και το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς είναι ακόμη στο στάδιο της εκμάθησης και της εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι τα όποια διαιτητικά λάθη παρατηρήθηκαν δεν ήταν ηθελημένα ώστε να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα του αγώνα».     

- Σχετικά με τους προπονητές, τι θα ισχύει στη Μεσσηνία τη νέα σεζόν, από τη στιγμή που η ΕΠΟ δίνει το δικαίωμα να αποφασίσουν οι Ενώσεις σε κάθε νομό;

«Πιστεύω ότι οι ομάδες για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει οι παίκτες τους να βρίσκονται υπό την καθοδήγηση άξιων και διπλωματούχων  Προπονητών. Άλλωστε η ΄Ενωσή μας και τη χρονιά που ολοκληρώθηκε είχε αποφασίσει υποχρεωτική την παρουσία διπλωματούχου Προπονητή στον πάγκο των ομάδων Α΄ και Α1 Κατηγοριών. Το τι θα ισχύσει τη νέα σεζόν δεν μπορώ να σας ενημερώσω αυτή τη στιγμή, αφού θα προηγηθεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΄Ενωσης και θα ληφθεί υπόψη και η γνώμη των παραγόντων των ομάδων σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών».

- Τώρα που ενδέχεται να καταργηθούν τα μπαράζ ανόδου των πρωταθλητριών ομάδων των ΕΠΣ, θα αυξηθεί και η χρονική διάρκεια των πρωταθλημάτων;

«Η διάρκεια των πρωταθλημάτων εξαρτάται από τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν, θεωρώ ότι οι αγώνες των Α΄ και Α1 κατηγοριών είναι αρκετοί και δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό. Oσον αφορά τα πρωταθλήματα των Κατηγοριών Β΄ και  Γ΄ σίγουρα θα υπάρξει αύξηση της χρονικής διάρκειας αυτών, άλλωστε από φέτος έχουμε αύξηση των σωματείων που συμμετέχουν στη Β΄ Κατηγορία (από 24 ομάδες έγιναν 26). Και εδώ θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των σωματείων στην ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μετά τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ».

- Γιατί η Μεσσηνία δεν έχει ομάδα στις υψηλές κατηγορίες, ενώ υπάρχουν τόσα σωματεία;

«Είναι γεγονός ότι η Μεσσηνία έχει αρκετά σωματεία και πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Πιστεύω όμως ότι η μόνη ομάδα που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει το νομό μας επάξια στις επαγγελματικές κατηγορίες είναι αυτή της Καλαμάτας. Γιατί δεν συμβαίνει αυτό;  Θεωρώ ότι δεν βρέθηκε τα τελευταία χρόνια  το κατάλληλο πρόσωπο που θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα ποδοσφαιρικά ταλέντα του νομού μας και να οδηγήσει την ομάδα στις μεγάλες κατηγορίες, έτσι πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές ή είναι διασκορπισμένοι σε μικρές ομάδες του νομού μας ή αναζητούν μεγάλες ομάδες της χώρας μας προκειμένου να δείξουν το ταλέντο τους και να διακριθούν. Πάντως ταλέντα διαθέτει ο τόπος μας δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι Μικτές ομάδες της ΄Ενωσής μας διακρίνονται στα Πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΟ. Θέλω να πιστεύω ότι η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το μέλλον της "Μαύρης Θύελλας" θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

- Ποιες είναι οι θέσεις της ΕΠΣ Μεσσηνίας στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες;

«Η Ενωσή μας θα εκπροσωπηθεί στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 24/06/2016 με τρεις αντιπροσώπους. Σε αυτή θα συζητηθούν θέματα με τα οποία συμφωνούμε  αλλά και άλλα με τα οποία διαφωνούμε, σε κάποια από αυτά θα συμφωνήσουμε με τις προτάσεις του προεδρείου της ΕΠΟ και σε κάποια άλλα θα διαφωνήσουμε».

- Η ΕΠΣΜ έχει αποφασίσει ποιον θα στηρίζει στις εκλογές της ΕΠΟ και γιατί;

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΣΜ θα αποφασίσει ποιον θα στηρίξει στις εκλογές της ΕΠΟ όταν γνωστοποιηθούν οι υποψήφιοι για την Προεδρία της ΕΠΟ, τι να σας πω αυτή τη στιγμή αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη τους υποψήφιους.

 

Πάντως να είστε βέβαιοι ότι η ΄Ενωσή μας δεν εκβιάζεται και δεν παρακινείται από κανέναν, θα επιλέξουμε και θα στηρίξουμε τον καλύτερο.  Στόχος μας είναι η άνοδος του ποδοσφαίρου στον τόπο μας άσχετα με το πρόσωπο που θα ηγείται της ΕΠΟ».