Τρίτη, 03 Σεπτέμβριος 2013 12:38

Τα… αστέρια του Eurobasket!

Γράφτηκε από τον
Τα… αστέρια του Eurobasket!

Λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ του Eurobasket 2013, το gazzetta.gr παρουσιάζει τους 15 παίκτες που θα «λάμψουν» με την παρουσία τους στα παρκέ της Σλοβενίας και θα ηγηθούν των ομάδων τους.
Το φετινό Eurobasket θα είναι ίσως το πιο αδύναμο των τελευταίων ετών. Οι απουσίες πολλές (μπορείτε ΕΔΩ να δείτε αναλυτικά τη λίστα με τους NBAers που δεν θα αγωνιστούν…), ωστόσο θα υπάρξουν και παίκτες ικανοί να προσφέρουν θέαμα και παράλληλα να ηγηθούν των ομάδων τους. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους 15 παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά στα παρκέ της Σλοβενίας.



ΤΟΝΙ ΠΑΡΚΕΡ (ΓΑΛΛΙΑ)

Ο γκαρντ των Σαν Αντόνιο Σπερς δεν εγκαταλείπει την εθνική του παρά το γεγονός ότι έρχεται από γεμάτες χρονιές στο NBA (φέτος έφτασε μέχρι τους τελικούς…). Ο Τόνι Πάρκερ έχει την ποιότητα να κάνει τη διαφορά και θα ηγηθεί της Γαλλίας για ακόμα μια χρονιά. Η φετινή σεζόν ήταν από τις καλύτερες του TP στον «μαγικό κόσμο», καθώς μέτρησε 20,3 πόντους, 7,6 ασίστ και 3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ συνολικά στην καριέρα του στο NBA έχει 17,1 πόντους, 6 ασίστ και 3 ριμπάουντ ανά αγώνα.

ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΪΖΑ (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ)

Οι τελευταίες σεζόν ήταν δύσκολες για τον πρώην φόργουορντ του Ολυμπιακού. Ο Λίνας Κλέιζα ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και φέτος μέτρησε μόλις 7,4 πόντους και 2,8 ριμπάουντ ανά αγώνα με τη φανέλα των Ράπτορς. Ο Λιθουανός, όμως, είναι πλέον έτοιμος να κάνει νέο ξεκίνημα στην καριέρα του και να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο. Η αρχή θα γίνει στα παρκέ της Σλοβενίας, εκεί όπου θα ηγηθεί της εθνικής ομάδας της πατρίδας του και η συνέχεια θα τον βρει στη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ παρέα με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς

ΓΙΟΝΑΣ ΒΑΛΑΝΤΣΙΟΥΝΑΣ (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ)

Ο Λίνας Κλέιζα είναι ο ηγέτης της Λιθουανίς, ωστόσο ο Γιόνας Βαλαντσιούνας αποτελεί το next big thing. Τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του τα έδειξε στην Ευρώπη και φέτος έπαιξε για πρώτη φορά στον «μαγικό κόσμο» του NBA. Δεν πραγματοίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις με τους Τορόντο Ράπτορς, ωστόσο είχε «γεμάτους» αριθμούς (8,9π., 6ρ., 1,3κοψ.) και δείχνει έτοιμος για ένα καλό Eurobasket. Αναμφίβολα από τους καλύτερους σέντερ της διοργάνωσης.

ΜΙΡΖΑ ΤΕΛΕΤΟΒΙΤΣ (ΒΟΣΝΙΑ)

Ο Βόσνιος πάουερ φόργουορντ έχει αποδείξει πολλές φορές στα γήπεδα της Ευρώπης ότι είναι ικανός να κάνει τη διαφορά για την ομάδα του. Ο Μίρζα Τελέτοβιτς «σκοτώνει» με το σουτ του και είναι δεδομένο πως μετά από μια χρονιά στο NBA θα είναι από τους καλύτερους παίκτες στα παρκέ της Σλοβενίας. Οι αριθμοί του φέτος δεν ήταν εντυπωσιακοί (3,5π., 1,8ρ.), ωστόσο αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι δεν είχε σημαντικό ρόλο στο ροτέισον των Μπρούκλιν Νετς.

ΝΙΚΟΛΑ ΒΟΥΤΣΕΒΙΤΣ (ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ)

Ο Νίκολα Βούτσεβιτς ναι μεν είναι μικρός σε ηλικία, έρχεται όμως από σπουδαία χρονιά στο NBA. Ο Μαυροβούνιος σέντερ σημείωνε 13,1 πόντους, κατέβαζε 11,9 ριμπάουντ και έκανε 1 κόψιμο κατά μέσο όρο ανά αγώνα με τη φανέλα των Ορλάντο Μάτζικ. Αν κατέβαινε ο Νίκολα Πέκοβιτς, τότε ο Βούτσεβιτς θα είχε δεύτερο ρόλο. Με την απουσία όμως του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, ο σέντερ των Ορλάντο Μάτζικ θα πάρει ρόλο πρωταγωνιστή και με τις φετινές του εμφανίσεις έχει αποδείξει πως μπορεί να κάνει τη διαφορά για το Μαυροβούνιο.

ΓΚΟΡΑΝ ΝΤΡΑΓΚΙΤΣ (ΣΛΟΒΕΝΙΑ)

Ο Μπόστιαν Νάχμπαρ με την εμπειρία του και με την πολύ καλή χρονιά που έκανε με τη Μπάμπεργκ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη Σλοβενία. Οι διοργανωτές, όμως, ποντάρουν πολλά και στον Γκόραν Ντράγκιτς, ο οποίος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Ο γκαρντ των Σανς έχει βρει την... υγειά του στο Φίνιξ και έρχεται από πολύ καλή σεζόν στο NBA. Συγκεκριμένα, ο Γκόραν Ντράγκιτς μέτρησε φέτος 14,7 πόντους, 7,4 ασίστ και 3,1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά αγώνα και είναι δεδομένο πως είναι ικανός να κάνει τη διαφορά στο Eurobasket.

ΜΑΡΤΣΙΝ ΓΚΟΡΤΑΤ (ΠΟΛΩΝΙΑ)

Ο Μάρτσιν Γκόρτατ αποτελεί τον ηγέτη της Πολωνίας και έναν από τους καλύτερους σέντερ της διοργάνωσης. Τα τελευταία χρόνια στους Σανς είναι πολύ ανεβασμένος και φέτος ως βασικός σέντερ του Φίνιξ μέτρησε 11,1 πόντους, 8,5 ριμπάουντ και 1,6 κόψιμο κατά μέσο όρο ανά αγώνα. Ο Γκόρτατ έχει πλούσια εμπειρία στο NBA, έρχεται από «γεμάτη» σεζόν και θα είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες στα παρκέ της Σλοβενίας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ)

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει καταφέρει τα δύο τελευταία χρόνια να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης και πλέον στόχος του είναι ακόμα μια διάκριση με την Εθνική Ομάδα. Ο Βασίλης Σπανούλης αποτελεί τον ηγέτη της Ελλάδας και πρόκειται για έναν από τους παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά στη Σλοβενία. Φέτος στην Ευρωλίγκα ο Λαρισαίος γκαρντ είχε 14,7 πόντους και 5,5 ασίστ κατά μέσο όρο ανά αγώνα. Από τη δική του απόδοση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η απόδοση της Εθνικής μας.

ΜΑΡΚ ΓΚΑΣΟΛ (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Ο Μαρκ Γκασόλ τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σε τεράστιο βαθμό το παιχνίδι του και πλέον θεωρείται τουλάχιστον ισάξιος με τον αδερφό του. Ο σέντερ των Μέμφις Γκρίζλις αναδείχθηκε φέτος καλύτερος αμυντικός στο NBA και γενικά έρχεται από γεμάτη σεζόν, με μέσο όρο 14,1 πόντους, 7,8 ριμπάουντ και 1,7 κοψίματα ανά αγώνα. Η απουσία του Πάου δίνει την ευκαιρία στον Μαρκ να ηγηθεί των ψηλών της Ισπανίας και φαίνεται δεδομένο πως θα είναι τους παίκτες σταρ του φετινού Eurobasket.

ΡΟΥΝΤΙ ΦΕΡΝΑΝΤΕΘ (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Ο Ρούντι Φερνάντεθ θα είναι φέτος ο αρχηγός της Ισπανίας, με δεδομένες τις απουσίες των Πάου Γκασόλ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Φελίπε Ρέγιες. Ο Ρούντι θα ηγηθεί της περιφερειακής γραμμής των Ισπανών και έχει την ικανότητα να σκοράρει αλλά και να προσφέρει θέαμα. Φέτος στην Ευρωλίγκα σημείωνε 13,7 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα και μετά από μια χρονιά στη Ρεάλ Μαδρίτης, δείχνει έτοιμος να ηγηθεί και της εθνικής ομάδας της πατρίδας του. Αναμφίβολα από τους παίκτες σημεία αναφορά του Eurobasket της Σλοβενίας.

ΜΑΡΚΟ ΜΠΕΛΙΝΕΛΙ (ΙΤΑΛΙΑ)

Οι απουσίες των Μπαρνιάνι και Γκαλινάρι προσθέτουν... βάρος στις πλάτες του Μάρκο Μπελινέλι. Ο Ιταλός γκαρντ παρουσιάστηκε φέτος πιο ώριμος από το ποτέ (γι' αυτό άλλωστε το καλοκαίρι τον απέκτησαν οι Σπερς) και με δεδομένη την ποιότητα που έχει αλλά και την εμπειρία του από το NBA, θα είναι σίγουρα από τους σταρ της διοργάνωσης. Ο Μπελινέλι μέτρησε φέτος 9,6 πόντους, 2 ασίστ και 1,9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά αγώνα και ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι ποντάρει πολλά σε αυτόν για την πορεία της Ιταλίας.

ΧΕΝΤΟ ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ (ΤΟΥΡΚΙΑ)

Ο Χέντο Τούρκογλου είχε αρκετά... μπλεξίματα φέτος, με αποτέλεσμα να μετρήσει μόλις 11 συμμετοχές με τους Ορλάντο Μάτζικ στο NBA. Πρόκειται, όμως, για παίκτη με εμπειρία 13 ετών στον «μαγικό κόσμο» και είναι δεδομένο πως αποτελεί έναν από τους σταρ της διοργάνωσης. Από την επόμενη σεζόν δεν αποκλείεται ο Τούρκογλου να επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, για την ώρα, όμως, θα αποτελέσει τον ηγέτη της Τουρκία. Συνολικά στην καριέρα του μετράει 11,9 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα στο NBA.

ΕΡΣΑΝ ΙΛΙΑΣΟΒΑ (ΤΟΥΡΚΙΑ)

Ο Ιλιασόβα αποτελεί τον πιο ποιοτικό παίκτη των Τούρκων και θα αγωνιστεί στο Eurobasket ως παίκτης που είναι βασικός στο NBA. Η χρονιά που έκανε με τους Μπακς ήταν η καλύτερη της καριέρας του στον «μαγικό κόσμο», καθώς σημείωνε 13,2 πόντους και κατέβαζε 7,1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά αγώνα. Ο Ιλιασόβα θα είναι από τους σταρ της διοργάνωσης και μαζί με τον Τούρκογλου δημιουργούν ένα «εκρηκτικό»... δίδυμο στις θέσεις των φόργουορντ για την τουρκική ομάδα.

ΑΛΕΞΕΪ ΣΒΕΝΤ (ΡΩΣΙΑ)

Η απουσία του Αντρέα Κιριλένκο δίνει στον Αλεξέι Σβεντ το ρόλο του ηγέτη στην εθνική Ρωσίας. Ο 24χρονος γκαρντ αγωνίστηκε φέτος για πρώτη φορά στο NBA και τα πήγε αρκετά καλά. Ο Σβεντ μέτρησε 8,6 πόντους, 3,7 ασίστ και 2,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά αγώνα με τη φανέλα των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και σίγουρα θα είναι από τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης, έχοντας παράλληλα εμπειρία από τις σεζόν που έπαιξε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

ΜΠΟ ΜΑΚΚΑΛΕΜΠ (ΠΓΔΜ)

Ο Μπο ΜακΚαλεμπ έκανε τη διαφορά στο προηγούμενο Eurobasket με τη φανέλα της ΠΓΔΜ. Ο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ δεν είχε και την καλύτερη σεζόν με την τουρκική ομάδα, ωστόσο σημείωνε 13 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα και είναι δεδομένο πως μπορεί να έχει ηγετικό ρόλο στα παρκέ της Σλοβενίας.

πηγή: gazzetta.gr