Τετάρτη, 22 Ιούνιος 2016 17:07

Αυλαία σήμερα στη φάση των ομίλων του Euro 2016

Γράφτηκε από τον
Αυλαία σήμερα στη φάση των ομίλων του Euro 2016

Αυλαία σήμερα στη φάση των ομίλων του Euro 2016 με τέσσερις αναμετρήσεις.

Ας δούμε αναλυτικά τα δεδομένα των τεσσάρων παιχνιδιών:

Ολα ανοιχτά στον 6ο όμιλο

ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι απόλυτα έτοιμος για τις απαιτήσεις μίας διοργάνωσης, όπως το EURO, καθώς η επιβάρυνση που έχει δεχθεί κατά την διάρκεια της χρονιάς και οι τραυματισμοί που είχε το τελευταίο δεκάμηνο, έχουν αφήσει τα «σημάδια» τους στην αγωνιστική του παρουσία στα γήπεδα της Γαλλίας. Ωστόσο, δεν παύει να διαθέτει την ποιότητα να πάρει την εθνική Πορτογαλίας στην πλάτη του και να δικαιώσει όσο περισσότερο μπορεί, τον Φερνάντο Σάντος που θέλει να γυρίσει στο σπίτι του στις ...11 Ιουλίου, δηλαδή την επομένη από τον τελικό! 

Κι΄όμως, η Πορτογαλία που μαζί με το Βέλγιο, μπήκαν στην διοργάνωση ως τα πιό δυνατά αουτσάϊντερ, κινδυνεύει να αποκλεισθεί από τους «16», από τον ΣΤ` όμιλο. Και αυτό θα συμβεί εάν δεν νικήσει σήμερα (19:00) στην Λιόν την Ουγγαρία, που εκπλήσσει με την παρουσία της, ούσα επί της ουσίας στην επόμενη φάση της διοργάνωσης με -τουλάχιστον- τέσσερις βαθμούς. Το παράδοξο σε ότι αφορά στην Πορτογαλία, είναι το γεγονός πως οι Ιβηρες διαθέτουν την πιο παραγωγική «μηχανή ευκαιριών» στην διοργάνωση, με 50 προσπάθειες για γκολ, εκ των οποίων από 17 εντός κι εκτός εστίας και 16 αποκρούσεις ή απομακρύνσεις από τους αντίπαλους αμυντικούς.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα στατιστικό εντυπωσιακό, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν παίζουν μπάλα οι αριθμοί. Με αποτέλεσμα οι Πορτογάλοι να θέλουν πάση θυσία την νίκη, απέναντι στους Ούγγρους που έχουν την «πολυτέλεια» να παίξουν για δύο αποτελέσματα και υπό προϋποθέσεις να μην τους απασχολεί ούτε η ήττα. «Κάναμε τα πάντα σωστά, αλλά η μπάλα δεν μπήκε μέσα. Τι να πούμε;» δήλωσε ο Νάνι μετά την «λευκή ισοπαλία» με την Αυστρία, αποδίδοντας επακριβώς την εικόνα της αναμέτρησης.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ

Την ίδια ώρα (19:00) στο Παρίσι, θα γίνει ο έτερος αγώνας του ομίλου, με αντιπάλους την Ισλανδία και την Αυστρία, που υπό προϋποθέσεις διεκδικούν την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Οι «ψαράδες» παίρνουν με νίκη το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση, δίνοντας μεγαλύτερες διαστάσεις στην έκπληξη που έκαναν με την παρουσία τους στα γήπεδα της Γαλλίας. Αναμένεται να βασισθούν για άλλη μία φορά στο πάθος και την δύναμη που τους διακρίνει, αλλά κυρίως στον Χανες Χάλντορσον που έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες (14) αποκρούσεις από κάθε άλλον τερματοφύλακα στο EURO. Παρά το γεγονός ότι κρατά την μπάλα στην κατοχή της, λιγότερο (33,5%) από κάθε άλλη ομάδα στην διοργάνωσης, η Ισλανδία έχει καταφέρει να διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση και να κάνει υπερήφανους τόσο τους 30.000 που την έχουν ακολουθήσει στην Γαλλία, όσο και τους ...υπόλοιπους 300.000 κατοίκους της χώρας, που πέρασε στην Ιστορία της διοργάνωσης, ως η φιναλίστ με τον μικρότερο πληθυσμό.

«Εάν κάποιος, πριν το τουρνουα, μας έδινε την θέση που έχουμε τώρα, θα την παίρναμε με μεγάλη ευχαρίστηση», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Χεϊμίρ Χάλγκριμσον και πρόσθεσε: «Εχουμε δημιουργήσει αρκετές φάσεις στην αντεπίθεση. Ισως αυτός να είναι ο ιδανικός τρόπος ν΄αντιμετωπίσουμε και την Αυστρία». Οσον αφορά στους Αυστριακούς, που διαψεύδουν τις προσδοκίες και όσα έδειξαν στα προκριματικά της διοργάνωσης, οι Αλάμπα και Αρναούτοβιτς έχουν μείνει σε μέτρια επίπεδα απόδοσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αποκλεισμό από την συνέχεια της διοργάνωσης. Σε κάθε περίπτωση, θα διεκδικήσουν την νίκη, που ενδεχομένως να τους δώσει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση.

Μόνη άνετη η Ιταλία στον 5ο όμιλο

ΣΟΥΗΔΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ

Με τους Βέλγους να χρειάζονται έναν βαθμό για να προκριθούν στους «16» του EURO 2016 και τους Σουηδούς να ψάχνουν το ...πρώτο σουτ προς την αντίπαλη εστία, θα διεξαχθεί σήμερα (22:00) στην Νις, η αναμέτρηση των δύο ομάδων, για την 3η και τελευταία αγωνιστική στον Ε` όμιλο της διοργάνωσης.

Στις μέχρι τώρα εμφανίσεις της, η Σουηδία απογοητεύει καθώς παρά την παρουσία των Ιμπραϊμοβιτς και Μπεργκ στην «γραμμή κρούσης», δεν έχει ούτε ένα (!) σουτ προς την αντίπαλη εστία. Μάλιστα το μοναδικό γκολ των «Βίκινγκς» στην Γαλλία, αυτό στην ισοπαλία 1-1 με την Ιρλανδία, προήλθε από το αυτογκόλ του Κλαρκ. Αν λοιπόν στην «αφλογιστία» των Σουηδών, προσθέσουμε την παρουσία του Τιμπό Κουρτουά κάτω από τα δοκάρια και την αμυντική λειτουργία των Βέλγων, τότε γίνεται κατανοητή η δυσκολία της αποστολής που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι παίκτες του Ερικ Χάμρεν. Που για για να ελπίζουν σε συνέχεια, χρειάζονται μόνο νίκη. Από την πλευρά τους, μετά το σοκ της πρεμιέρας και την ήττα με 2-0 από την Ιταλία, οι Βέλγοι συνήλθαν και συνέτριψαν την Ιρλανδία με 3-0. Ο Μαρκ Βίλμοτς παρέταξε την ομάδα με τους Καράσκο και Αζάρ στις πτέρυγες, τον Ντε Μπρούϊν στον άξονα και σε ρόλο επιτελικού και τον Λουκάκου στην κορυφή της επίθεσης. Σχήμα εξαιρετικά ορθολογικό, που απέδωσε άμεσα αποτελέσματα, τόσο στην επιθετική, όσο και στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Οι Βέλγοι που δείχνουν πιό ώριμοι από ποτέ και αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην διοργάνωση, θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν την πρόκριση και δευτερευόντως να παράξουν ποδόσφαιρο.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ

Την ίδια ώρα (22:00), στην Λίλ, θα αναμετρηθούν οι Ιρλανδοί με τους Ιταλούς. Το βαθμολογικό ενδιαφέρον είναι μονόπλευρο, καθώς η «σκουάντρα ατζούρα» με δύο νίκες (2-0 το Βέλγιο και 1-0 την Σουηδία) έχει προκριθεί στην επόμενη φάση. Η Ιρλανδία χρειάζεται πάση θυσία την νίκη για να ελπίζει σε πρόκριση. «Εχουμε έναν εξαιρετικά σημαντικό αγώνα μπροστά μας. Πρέπει να βάλουμε στην άκρη την απογοήτευση μας, να νικήσουμε και να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας για πρόκριση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρλανδός ομοσπονδιακός, Μάρτιν Ο΄Νιλ, που θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή για την συμμετοχή του Τζόναθαν Γουόλτερς που ταλαιπωρείται από τραυματισμό στον Αχίλλειο τένοντα. «Εάν μπορέσει να παίξει για μία ώρα, θα είναι φανταστικό» είπε σχετικά ο «θρύλος» του ιρλανδικού ποδοσφαίρου, Ρόϊ Κιν, που είναι βοηθός του Ο΄Νιλ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Βρετανοί, καλούνται να σπάσουν μία αρνητική παράδοση 28 ετών, καθώς έχουν να νικήσουν σε τελική φάση EURO από τις 12 Ιουνίου 1988, όταν επικράτησαν με 1-0 της Αγγλίας.

Οσον αφορά στους Ιταλούς, ο Αντόνιο Κόντε αναμένεται να ξεκουράσει αρκετούς παίκτες, αλλά και να δώσει χρόνο συμμετοχής σε άλλους, ενόψει της συνέχειας, ενώ από την πλευρά του, ο Ιταλός μέσος, Μάρκο Παρόλο, δήλωσε ότι μοναδικός στόχος είναι η νίκη: «Το να τελειώσεις στον όμιλο με εννέα βαθμούς, σου προσδίδει επιπλέον αυτοπεποίθηση, δύναμη και χαρακτήρα».