Σάββατο, 22 Οκτώβριος 2016 13:56

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Αληθινό… Farmville!

Γράφτηκε από τον

 

Η πρώτη φετινή νίκη του Αστέρα Τρίπολης στη Σούπερ Λιγκ ήταν η ποδοσφαιρική είδηση που κυριάρχησε τις προηγούμενες ημέρες στην Πελοπόννησο και είναι ευκαιρία σήμερα να γράψουμε μερικά πράγματα τον κορυφαίο σύλλογο του Μοριά που έχει εξασφαλισμένη την κυριαρχία του και για τα επόμενα χρόνια.

Κακά τα ψέματα. Αστέρας ίσον Μπάκος και Καϋμενάκης, οι ιδιοκτήτες μίας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές παγκοσμίως, που κατέχει κορυφαία θέση ανάμεσα στους θαλάσσιους μεταφορείς πετρελαίου και έδρα το μακρινό Ντουμπάι.

Το γεγονός ότι το όραμά τους για τον Αστέρα πραγματοποιήθηκε και βρίσκεται στην... κορύφωσή του, αποδεικνύει ότι εκτός από καλοί καπετάνιοι, είναι και καλοί ποδοσφαιρικοί παράγοντες.

Ο Δημήτρης Μπάκος λόγω της αρκαδικής καταγωγής του από το χωριό Κολίνες ήταν εκείνος που... έψησε το συναίτερό του να αναλάβουν τη δεκαετία του ’90 τον πολύ μικρό, τότε, Αστέρα που αγωνιζόταν στο Β’ Τοπικό σε φουλ ερασιτεχνικό στάτους. Όνειρό τους να τον φτάσουν μία μέρα στη μεγάλη κατηγορία, εκεί που ποτέ δεν είχε καταφέρει να ανέβει ο Παναρκαδικός, ο ισχυρότερος σύλλογος στην Τρίπολη.

Το δίδυμο των καπεταναίων χάλασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και κατάφεραν τελικά να δώσουν στο όραμά τους σάρκα και οστά, αν και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια δεν χρειάζεται να... ξοδεύονται ιδιαίτερα, καθώς τα έσοδα πολλές φορές ισοσκελίζουν το μπάτζετ.

Ο Μπάκος και ο Καϋμενάκης δεν έβαλαν απλά τον Αστέρα σε άλλο καλούπι, τον εκτόξευσαν ποδοσφαιρικά σε άλλη διάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της Πελοποννήσου. Σαν να πήραν μία ψαρόβαρκα και να τη μετέτρεψαν σε υπερσύγχρονο πετρελαιοφόρο, όπως αυτά που αριθμεί ο στόλος τους στη ναυτιλία.

Χάρη στην υπεροχή τους σε οργάνωση, σκάουτινγκ (σαρώνουν κυριολεκτικά ότι ταλένο προκύψει στο Μοριά) και εγκαταστάσεις έχουν εξασφαλισμένα τα σκήπτρα στο πελοποννησιακό ποδόσφαιρο τουλάχιστον μέχρι το 2020. Κι αν χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για μεταγραφές θα το κάνουν, όπως έχουν πράξει και στο παρελθόν.

Παρά την οικονομική ευρωστία των ιδιοκτητών και τις ιδανικές συνθήκες λειτουργίας, ο Αστέρας Τρίπολης κινδύνεψε πολύ σοβαρά με υποβιβασμό το 2011, όταν έπεσε στη Β’ Εθνική με τη λήξη του πρωταθλήματος αλλά τελικά τη γλίτωσε λόγω της ιστορίας με τις πλαστές ενημερότητες και επωφελήθηκε από τον δικαστικό υποβιβασμό του Ηρακλή!

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα διέγραφε την ίδια λαμπρή πορεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια (τελικός Κυπέλλου 2013 και 3 συμμετοχές στο Γιουρόπα Λιγκ) αν τότε δεν είχε προκύψει η τιμωρία του Ηρακλή.

Τον εφιάλτη της απογοητευτικής εκείνης σεζόν είχε αρχίσει να θυμίζει και η φετινή, που ξεκίνησε με το χειρότερο τρόπο. Ο Χάβος σαν επιλογή αποδείχθηκε λάθος, ενώ και η δική του τακτική (μπάλα στο χώρο χωρίς να διαθέτει τους κατάλληλους παίκτες) έφερε το τέλος του αδιεξόδου πολύ πιο κοντά. Η έλευση του Ελευθερόπουλου που ασπάζεται άλλο ποδοσφαιρικό στιλ, άλλαξε κάπως το κλίμα, όμως και πάλι ο Αστέρας απέχει από τα μεγαλεία του πρόσφατου παρελθόντος.

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε τον πολύ ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε στη μεγαλειώδη πορεία των τελευταίων χρόνων ο Γιώργος Μποροβήλος. Ο πρώην διεθνής διαιτητής δεν είναι ένας τυπικός πρόεδρος – γλάστρα, όπως τόσοι άλλοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ο άνθρωπος που διαχειρίζεται οικονομικά το σύλλογο.

Ο Μποροβήλος προσπαθεί κάθε χρόνο να ισοσκελίσει τα έξοδα με τα έσοδα, ώστε όταν έρθει η ώρα να ρωτηθεί από τους ιδιοκτήτες αν πρέπει να βάλουν χρήματα, να απαντήσει λίγα ή ακόμα και καθόλου. Από τα χέρια και το μυαλό του περνούν τα πάντα στον Αστέρα, καθώς ο Μπάκος και ο Καϋμενάκης έχουν κι άλλες (πιο σημαντικές) ασχολίες στην Αρκαδία.

Προτεραιότητα η φάρμα

Για τους... Κροίσους του αρκαδικού ποδοσφαίρου προτεραιότητα αποτελεί η φάρμα που έχουν στήσει στο χωριό Κολλίνες. Σε μία αχανή έκταση 15.000 στρεμμάτων, στα ορεινά σύνορα της Αρκαδίας με τη Λακωνία, οι ιδιοκτήτες του Αστέρα έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη οικολογική φάρμα στην Ελλάδα. Στα απέραντα βοσκοτόπια της εκτρέφονται 50 στρουθοκάμηλοι, περισσότερα από 3.000 αιγοπρόβατα (ο αγαπημένος... μεζές του Σουλτάνου του Ντουμπάι!), 450 αγριογούρουνα και 750 βοοειδή.

Στη φάρμα, που θυμίζει αρκετά το... Pharmville, ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στο διαδίκτυο με τη διαφορά ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με εικονική πραγματικότητα, παράγονται φυσικά τόνοι γάλακτος, πολλών ειδών γαλακτοκομικά και τυρί, τα οποία προορίζονται για ιδιωτική κυρίως χρήση. Μπάκος και Καϋμενάκης ξοδεύουν εκεί τις περισσότερες ώρες της διαμονής τους στην Αρκαδία και φυσικά τρέφονται με τα προϊόντα της, ενώ συχνά φιλεύουν φίλους και γνωστούς (κυρίως στο Ντουμπάι) με αυτά.

Οι δύο καπεταναίοι έκαναν πρόσφατα μία ακόμα μεγάλη υπέρβαση από αυτές που έχουν συνηθίσει στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Κατάφεραν να δημιουργήσουν φυσική ζωοτροφή για τα ζώα της φάρμας με κάποιες εξτρά εργασίες εντός του χώρου, μετατρέποντάς της σε φουλ οικολογική. Υπήρχαν, άλλωστε, χρονιές που η τροφή των ζώων ξεπερνούσε οικονομικά ακόμα και τη βοήθειά τους προς τον Αστέρα. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως ξόδευαν για να τα ταϊσουν, όμως τώρα δεν χρειάζεται ούτε αυτά τα χρήματα να χαλάσουν. 

Τα είπε όλα σε 17 λέξεις ο Μπαρσελό!

Ο Μάριο Μπαρσελό οδηγεί το Μιλτιάδη σε μία εκπληκτική κούρσα στο ξεκίνημα της φετινής Α’ Τοπικής και δικαιολογημένα βρέθηκε μεσοβδόμαδα στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Παρά την πρωτιά της ομάδας του και το... απόλυτο 4 στα 4, ο 37χρονος Ουρουγουανός στράικερ μίλησε με ειλικρίνεια, παραδεχόμενος την ανωτερότητα της «Μαύρης Θύελλας».

«Ξέρουμε ότι την Καλαμάτα είναι πολύ δύσκολο να τη χτυπήσεις και δεν είναι αυτός ο στόχος μας» παραδέχθηκε ο σούπερ σταρ του Μιλτιάδη που παρά την εντυπωσιακή παρουσία του μέσα στα γήπεδα παραμένει το ίδιο προσγειωμένος και αποφεύγει τα μεγάλα λόγια.

Δόκτων Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ ο Αγαθοκλής Χριστόπουλος!

Ο Αγαθοκλής Χριστόπουλος έχει απασχολεί αρκετές φορές τον Τύπο τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται στην προεδρία του Πανθουριακού και το έκανε ξανά την περασμένη αγωνιστική της Α’ Τοπικής, μετά την εντός έδρας ήττα της ομάδας του από τον Μιλτιάδη.

Ο διοικητικός ηγέτης του συλλόγου της Θουρίας συνεχάρη μέσα στον αγωνιστικό χώρο τους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας για τη σπουδαία νίκη τους, αναγνωρίζοντας έτσι την ανωτερότητά τους. Λίγα λεπτά, νωρίτερα, ωστόσο είχε επιτεθεί φραστικά στους διαιτητές της αναμέτρησης, εκφράζοντας έντονα παράπονα για ορισμένες από τις αποφάσεις τους.

 

Τελικά ο Μιλτιάδης ευνοήθηκε από τη διαιτησία στο συγκεκριμένο παιχνίδι ή στόχος ήταν ο Πανθουριακός;