Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 13:14

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Ο πατρινός αρχηγός που νίκησε το χρόνο!

Γράφτηκε από τον
Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Ο πατρινός αρχηγός που νίκησε το χρόνο!

Η μάχη με το χρόνο είναι η μοναδική προκαταβολικά χαμένη για όλα τα ανθρώπινα πλάσματα, όμως για κάθε κανόνα υπάρχει η εξαίρεση που τον… επιβεβαιώνει και ο πρώην αρχηγός της «Μαύρης Θύελλας» Χρήστος Μικές δείχνει νεότερος ακόμα κι από την εποχή που βρισκόταν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα!

Στα 45 του, ο άλλοτε διεθνής με την Εθνική Νέων κεντρικός αμυντικός διανύει περίοδο δεύτερης νεότητας, με την μεταγραφή του στον Τριταϊκό (Β’ Αχαϊας) να κλέβει αρκετή από τη δημοσιότητα γύρω από το πατραϊκό ποδόσφαιρο τον προηγούμενο μήνα.

Ο Μικές μπορεί να έχει αποσυρθεί από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, παλαίμαχος ωστόσο, δεν είναι με την ακριβή έννοια της λέξης, καθώς συνεχίζει να παίζει μπάλα σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Μάλιστα το 2015 έκανε… όργια με τον Απόλλωνα Συνοικισμού στο Τοπικό πρωτάθλημα της Αχαϊας, σημειώνοντας 24 γκολ! Απολύτως δικαιολογημένα, λοιπόν, η πατρινή εφημερίδα «Πελοπόννησος» τον συμπεριέλαβε στα πρόσωπα της περσινής χρονιάς.

Η απόκτησή του το καλοκαίρι του 1996 ήταν μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές βόμβες της διοίκησης Παπαδόπουλου που ξόδεψε 100 εκατομμύρια δραχμές (!), καθώς τον διεκδικούσαν όλες οι μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε βρεθεί στα γραφεία της Motor Oil και είχε συμφωνήσει με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να πάει στον Παναθηναϊκό, αλλά οι απαιτήσεις της Παναχαϊκής χάλασαν τη μεταγραφή. Μήνες πριν έρθει στην Καλαμάτα τα είχε βρει με την ΑΕΚ του Τροχανά, όμως ο Ολυμπιακός μπήκε… σφήνα με καλύτερη πρόταση κι όλα έδειχναν ότι θα ξαναβρισκόταν στα ίδια αποδυτήρια με τον κολλητό του στην Πάτρα Γρηγόρη Γεωργάτο. Τελικά νικήτρια σε αυτό το χρονοβόρο μεταγραφικό σήριαλ βρήκε η «Μαύρη Θύελλα», προσφέροντας… ζεστό χρήμα στον πρόεδρο των πατρινών Άρη Λουκόπουλο, ο οποίος υποχρέωσε τον Μικέ να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο στην ασπρόμαυρη ομάδα.

Ο ίδιος έβλεπε την Καλαμάτα σαν ένα καλό σκαλοπάτι για μία ακόμα μεγαλύτερη μεταγραφή, όμως η κάθοδός του στη Μεσσηνία αποδείχθηκε πισωγύρισμα στην καριέρα του με την ατυχία να τον χτυπάει αλύπητα στην πρώτη κιόλας προπόνηση με τη νέα του ομάδα. Ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο και πολύμηνη απουσία διέκοψαν την ανοδική πορεία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στο νέο του περιβάλλον ήταν υποχρεωμένος να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο είχε μάθει να αμύνεται στην Παναχαϊκή. Το δυνατό όπλο του Μικέ ήταν η ικανότητά του να… εξαφανίζει τους αντίπαλους επιθετικούς στο man to man μαρκάρισμα. Μέσα στο γήπεδο τους… έτρωγε στην κυριολεξία, όμως στην Καλαμάτα έπρεπε να μαρκάρει χώρο και όχι αντίπαλο, αφού αυτό απαιτούσε η ζώνη με 4 αμυντικούς στην ευθεία που εφήρμοζε ο τότε προπονητής Μπο Πέτερσον. Η συγκεκριμένη τακτική μπορεί να επέτρεπε στη «Μαύρη Θύελλα» να δημιουργεί αρκετές φάσεις στην επίθεση, παίζοντας με δύο καθαρόαιμους επιθετικούς, αμυντικά ωστόσο προέκυπτε συχνά ανισορροπία και ειδικά απέναντι σε γρήγορους αντιπάλους τα μετόπισθεν ήταν εξαιρετικά ευάλωτα.

Τη δεύτερη χρονιά του στη Μεσσηνία η ασπρόμαυρη ομάδα, επηρεασμένη και από τις πολλές αλλαγές προπονητών, βγάζει τραγικό πρόσωπο και υποβιβάζεται στη Β’ Εθνική, παρά το γεγονός ότι είχε ιδιαίτερα ταλαντούχο υλικό. Ο Μικές θα εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία στη δεύτερη κατηγορία, βοηθώντας τη «Μαύρη Θύελλα» να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια, ενώ τον τέταρτο και τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του αποτέλεσε βασικότατο γρανάζι της ευχάριστης έκπληξης εκείνης της σεζόν. Η Καλαμάτα τερματίζει 7η και την επόμενη σεζόν θα παίξει στον Ιντερτότο, χωρίς τον πατρινό αρχηγό που μετακόμισε για τη Νίκαια και τον Ιωνικό.

«Η Καλαμάτα ήταν μία πολύ φιλόδοξη ομάδα εκείνη την εποχή με πανίσχυρη διοίκηση, υστερούσε όμως σε κάποιες λεπτομέρειες σε σύγκριση με τον Ιωνικό. Για παράδειγμα λιπομέτρηση δεν γινόταν ποτέ και κάθε ποδοσφαιριστής έτρωγε ότι ήθελε. Αν εκμεταλλευόταν αυτές τις λεπτομέρειες θα μπορούσε να παίξει ακόμα και στην Ευρώπη και δεν θα είχε υποβιβαστεί ποτέ» έλεγε πρόσφατα σε μία παρέα με φίλους ο 45χρονος άσος που συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο με το ίδιο πάθος για τη νίκη όπως και τότε.

Φυσικά η καθημερινότητά του δεν είναι η ίδια. Επενδύοντας ένα μέρος των χρημάτων που έβγαλε από το ποδόσφαιρο στην αγορά άδειας ταξί, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι την εποχή της κρίσης δεν θα έβρισκε οδηγούς για να το δουλέψουν κι έτσι σήμερα εργάζεται ο ίδιος, καλύπτοντας αρκετά χιλιόμετρα στο τιμόνι. Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός του ο 15χρονος γιός του Νικόλας, άριστος μαθητής και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του πατρινού μπάσκετ, όπως φυσικά και η σύζυγός του Μαρία, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, με την οποία είναι μαζί περισσότερα από 20 χρόνια.

Σταύρος Παπαδόπουλος: «Σε σωστό δρόμο…»

 Απόλυτα ευχαριστημένος από τη φετινή πορεία της «Μαύρης Θύελλας» στην Α’ Τοπική είναι ο Σταύρος Παπαδόπουλος, παρά τη σεναριολογία των τελευταίων ημερών που τον ήθελε δυσαρεστημένο.

Η απουσία του από την αναμέτρηση με τον Πάμισο την περασμένη Κυριακή ερμηνεύτηκε από αρκετό κόσμο ως σήμα δυσαρέσκειας, ενώ δεν έλειψαν και ορισμένα ηλεκτρονικά δημοσιεύματα που τον ήθελαν να αλλάζει εξ’ ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ το τεχνικό δίδυμο Μάνα - Χατζηαγγελή…

«Είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία και νομίζω πως βαδίζουμε σε σωστό δρόμο. Η «Μαύρη Θύελλα» είναι τώρα στην κορυφή και εκεί θα μείνει μέχρι το τέλος» δήλωσε αποκλειστικά στο «Notosport» ο πρόεδρος της ασπρόμαυρης ομάδας και πρόσθεσε: «Η απουσία μου από το ματς με τον Πάμισο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις επαγγελματικές μου δραστηριότητες. Θα ξανάρθω, άλλωστε, στο τέλος του μήνα και τότε ελπίζω ότι θα έχω τη δυνατότητα να βρεθώ στο γήπεδο».

Υπόκλιση σε Πέτερσον από Μπλέτσα 

Το θαυμασμό του στον Μπο Πέτερσον εξέφρασε στο Facebook ο παολαίμαχος άσος της «Μαύρης Θύελλας» Βασίλης Μπλέτσας, ανεβάζοντας μάλιστα στον προσωπικό του λογαριασμό μία φωτογραφία με τον Σουηδό τεχνικό. «Θα ήθελα να εκφράσω τον μεγάλο θαυμασμό μου σε έναν άνθρωπο που μου έδωσε τεράστια ώθηση στην καριέρα μου ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μεταφέροντας μου πάρα πολλές γνώσεις σχετικά με το ποδόσφαιρο. Όμως πιο πολύ θα ήθελα να εκφράσω τον απέραντο θαυμασμό μου σε μια τεράστια προσωπικότητα και φυσικά στον Άνθρωπο Bo Peterson. Είμαι πολύ χαρούμενος που σε συνάντησα μετά από χρόνια και μάλιστα στο χώρο που ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Τhanks a lot Mr. Bo. Με απέραντη Εκτίμηση –Βασίλης» αναφέρει Γιαννιώτης πρώην αμυντικός στο μήνυμά του.