Σάββατο, 28 Ιανουάριος 2017 13:25

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Το μεγαλύτερο εμπόδιο…

Γράφτηκε από τον

Ο πρώτος μήνας του 2017 μας αποχαιρετά, παίρνοντας μαζί του και το… hangover των γιορτών που έφερε και την πρώτη φετινή ήττα της «Μαύρης Θύελλας» στο Τοπικό, όμως η διόρθωση ήταν άμεση και το άνετο 4-1 στους Γαργαλιάνους αποτελεί την επαναφορά στην κανονικότητα.

Γενικά αυτές τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς, αν κρίνουμε από τη διαρκώς αυξανόμενη ροή αναρτήσεων που αφορούν την ασπρόμαυρη ομάδα στα social media, το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αναθερμανθεί.

Η μέχρι τώρα πορεία πρωταθλητισμού και η διαφαινόμενη άνοδος στη Γ’ Εθνική, παρ’ ότι αυτή δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί, σε συνδυασμό με την επιστροφή του Σταύρου Παπαδόπουλο στα διοικητικά ηνία, δίνει μετά από πάρα πολλά χρόνια το δικαίωμα στους Μεσσήνιους να κάνουν ξανά ποδοσφαιρικά όνειρα.

Από όποια σκοπιά κι αν παρατηρήσει κανείς την 50χρονη πορεία της ποδοσφαιρικής Καλαμάτας αναμφίβολα θα διαπιστώσει ότι δεν κινήθηκε σε ευθεία γραμμή. Είχε δύο μεγάλες… εκρήξεις προς τα πάνω τη δεκαετία του ’70 και μετά από 21 χρόνια τη δεκαετία του ’90, οπότε και κατάφερε να αγγίξει το ταβάνι της που λεγόταν Α’ Εθνική και σήμερα αποκαλείται Σούπερ Λιγκ.

Χρονιά ορόσημο σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή της στο INTERTOTO CUP, παλαιότερη διεθνή διοργάνωση της UEFA, το καλοκαίρι του 2000 στην παρθενική παρουσία της σε επίσημο παιχνίδι εκτός των ελληνικών συνόρων.

Με τον Σταύρο Παπαδόπουλο στο τιμόνι η «Μαύρη Θύελλα» είναι πολύ πιθανό να ξαναζήσει στο μέλλον τα μεγαλεία του παρελθόντος, αλλά το ερώτημα είναι πόσο σύντομα και με πόση δόση δυσκολίας;

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ασπρόμαυρης ομάδας δέχθηκε το περασμένο καλοκαίρι αφόρητες πιέσεις, προκειμένου να αγοράσει το ΑΦΜ κάποιου άλλου συλλόγου και η Καλαμάτα να παίξει… απευθείας στη Γ’ Εθνική, όμως δεν ενέδωσε. «Εκείνο που έχει σημασία είναι πάμε ψηλά με την αξία μας» μας είπε σχετικά πρόσφατα σε τηλεφωνική επαφή που είχαμε.

Ο Παπαδόπουλος ασφαλώς και γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η αναντιστοιχία εσόδων στις μικρότερες κατηγορίες σε σχέση με τη Σούπερ Λιγκ. Μόνο τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα κάνουν μία διαφορά της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό τεράστιο για τα οικονομικά δεδομένα του σήμερα. Ξέρει ότι αν έπαιρνε αυτά τα λεφτά θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ομάδα που να κάνει… παπάδες μέσα στο γήπεδο όπως εκείνη της δεκαετίας του ’90. Και σίγουρα ανυπομονεί να το ξαναζήσει αλλά ποτέ δεν πρόκειται να εκβιάσει καταστάσεις για να το πετύχει…

Σοβαρό εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια αποτελούν οι πρόσφατα εκπεφρασμένες θέσεις της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των ΠΑΕ που θα μετέχουν τα επόμενα χρόνια στη Σούπερ Λιγκ. Ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έκανε πριν από μερικές μέρες λόγο για ένα πρωτάθλημα 10 (!!!) ομάδων, κάτι που φυσικά δύσκολα θα γίνει αποδεκτό. Ακόμα κι αν υποθέσουμε, όμως, ότι μειωθούν σε 12 ή 14 και πάλι οι δυσκολίες  θα είναι μεγάλες.

Από τη στιγμή που οι προϋποθέσεις αδειοδότησης θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρές από τη νέα σεζόν, ειδικά αν εναρμονιστούν πλήρως με τους όρους της UEFA, το δικαιότερο θα είναι τις θέσεις εκείνων που δεν πληρούν τα κριτήρια να πάρουν οι υγιείς σύλλογοι χωρίς χρέη.

Με την κατάσταση, πάντως, στη χώρα να παραμένει εξαιρετικά ρευστή σε όλους τους τομείς, δεν αποκλείεται το νέο αθλητικό νομοσχέδιο να παραπεμφθεί και αυτό στις… καλένδες, κάτι που σίγουρα θα γίνει αν η σημερινή κυβέρνηση δεν προλάβει να το φέρει στη Βουλή.        

Η ευκαιρία του Μπαστακού

Ο Μιχάλης Μπαστακός αποτελεί ό,τι πιο ελπιδοφόρο έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο αλλά στο φετινό Ατρόμητο δεν… χωράει κι από τη στιγμή που ο Γιώργος Κορακάκης δεν τον υπολογίζει στις βασικές επιλογές του έφτασε η ώρα να δείξει αλλού την αξία του.

Ο 20χρονος στράικερ αποδέχθηκε την πρόταση του Ηρακλή για δανεισμό μέχρι το τέλος της σεζόν και βρίσκεται ήδη… καθ’ οδόν προς τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τεθεί υπό τις οδηγίες του Σάββα Παντελίδη.

Ο πρώην άσος της Δόξας Βύρωνα και της Προοδευτικής και νυν προπονητής του «Γηραιού» φαίνεται πως πιστεύει περισσότερο στις ικανότητές του γι’ αυτό και τον προτίμησε.

Στο Καυταντζόγλειο ο Μπαστακός θα έχει σίγουρα περισσότερες ευκαιρίες τους επόμενους μήνες να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να γυρίσει στον Ατρόμητο περισσότερο έτοιμος, ενόψει της επόμενης σεζόν.

Επιστροφή στα γκολ για Αποστολόπουλο!

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν βλέπουμε και τόσο συχνά γκολ από πλάγια μπακ, όμως ο πρώην ποδοσφαιριστής του Μιλτιάδη Αλέξανδρος Αποστολόπουλος κατάφερε να σκοράρει για τον Πλατανιά, στο πρόσφατο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα και να δώσει προβάδισμα πρόκρισης στους Κρητικούς.

Το ταλέντο του 25χρονου δεξιού μπακ δεν αναγνωρίστηκε στον ΠΑΟΚ, αλλά στον Πλατανιά ο Γιώργος Παράσχος τον εμπιστεύεται περισσότερο και ο Αποστολόπουλος φροντίζει να τον δικαιώνει. 

Το… δέσιμο που μένει

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν μέσα στην εβδομάδα οι παλαίμαχοι της «Μαύρης Θύελλας», αρκετοί εκ των οποίων είχαν την ευκαιρία να βρεθούν ξανά μαζί και να θυμηθούν την εποχή που μεσουρανούσαν μέσα στα γήπεδα, οδηγώντας για πρώτη φορά τον «Π.Σ. Η Καλαμάτα» στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

Η θρυλική «Μαύρη Θύελλα» του Λυκούργου Γαϊτανάρου μπορεί να απείχε αρκετά από την πιο πλούσια επαρχιακή ομάδα του Παπαδόπουλου σε χρήμα και ανέσεις, όμως το… δέσιμο των ποδοσφαιριστών όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά με τη διοίκηση και τον κόσμο ήταν κάτι ανεπανάληπτο που παραμένει ζωντανό μέχρι και σήμερα, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.