Σάββατο, 01 Απρίλιος 2017 12:46

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Περασμένα (;) μεγαλεία…

Γράφτηκε από τον
Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Περασμένα (;) μεγαλεία…

Η «Μαύρη Θύελλα» έχει χάσει εδώ και πολλά χρόνια την επαφή της με την ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου γι’ αυτό και οι τεράστιες επιτυχίες του παρελθόντος προκαλούν σήμερα ακόμα περισσότερο δέος.

Στην επταετή συνολικά παρουσία της στα μεγάλα σαλόνια η ασπρόμαυρη ομάδα είχε καταφέρει ουκ ολίγες φορές να κόψει τα… πόδια σπουδαίων αντιπάλων που σχεδόν μονοπωλούν τους τίτλους και η μεγαλύτερη νίκη της ήρθε σαν χθες, αλλά 21 χρόνια πίσω, στις 31 Μαρτίου 1996 απέναντι στον Ολυμπιακό.  Ιστορικές επιτυχίες σίγουρα υπάρχουν κι άλλες, όμως εκείνο το 3-0 κόντρα στον πιο δημοφιλή ελληνικό σύλλογο μάλλον δεν συγκρίνεται με καμία, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Την Πρωταπριλιά του ίδιου έτους η «Μαύρη Θύελλα» ήταν... πρωτοσέλιδο σε όλες τις αθλητικές εφημερίδες, λόγω της μεγαλειώδους νίκης της επί του Ολυμπιακού που μπορεί λόγω της… ημέρας να διαβαζόταν σαν ψέμα, αλλά ήταν πέρα για πέρα αληθινό. Μία πεντακάθαρη νίκη που δεν αμφισβητήθηκε με κανέναν τρόπο, καθώς πέρα από τα τρία γκολ χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες για ακόμα μεγαλύτερο σκορ.

Το δρόμο άνοιξε στο 26ο λεπτό ο Νίκος Λυμπερόπουλος, για να ακολουθήσουν άλλα δύο στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 53’ ο Πέτρος Τεγγελίδης έκανε το 2-0 και στο 87’ ο Αλέκος Δέδες έγραψε τον επίλογο διαμορφώνοντας με άπιαστο σουτ το τελικό 3-0.

«Με αυτή τη νίκη στείλαμε το μήνυμα σε όλους ότι η Καλαμάτα είχε επιστρέψει στην Α’ Εθνική για να μείνει και να κάνει ζημιές. Ηταν, όμως, η πρώτη σεζόν στη μεγάλη κατηγορία και είχαμε ανάγκη από μία σπουδαία επιτυχία που ουσιαστικά ήταν για μας ένα τεστ επιβεβαίωσης ότι κάνουμε βήματα προόδου» θυμάται ο Αλέκος Δέδες, εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της αναμέτρησης, που είχε οριστεί λαμπαδηδρόμος της Ολυμπιάδας του 1996 την προηγούμενη μέρα αλλά τελικά δεν πήγε: «Είναι πολύ σπουδαίο για κάθε αθλητή να γίνει λαμπαδηδρόμος της ολυμπιακής φλόγας αλλά μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα να μην τρέξω για να μη σπαταλήσω δυνάμεις. Κόντρα στον Ολυμπιακό κάναμε το τέλειο παιχνίδι και πετύχαμε μία πεντακάθαρη νίκη, η οποία ουσιαστικά δημιούργησε μία νέα γενιά φιλάθλων. Είναι πολύ σημαντικό να κερδίζεις σε τέτοια ματς γιατί μόνο έτσι απομυθοποιείται η μεγάλη ομάδα και η μικρότερη ψηλώνει στα μάτια του κόσμου, ειδικά των νεότερων σε ηλικία».

Εκείνος ο θρίαμβος ήταν ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό έπος, χάρη στο οποίο η Καλαμάτα ανέβηκε σε άλλο επίπεδο. Μαεστρική η καθοδήγηση από τον πάγκο του Σουηδού Μπό Πέτερσον, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει να βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Μεσσηνία. Η σύνθεση της ασπρόμαυρης ομάδας ήταν: Κοψαχείλης, Μπλέτσας, Σακελλαρόπουλος, Τζούμπα, Στυλιανόπουλος (83’ Κωστούλας), Κωνσταντινίδης, Τζόνσον, Ντούντου, Δέδες (88’ Γκόλιας), Τεγγελίδης (78’ Οφορίκουε), Λυμπερόπουλος.

Πόσο απέχουμε σήμερα από εκείνα τα χρόνια; Πάρα πολύ, δυστυχώς, κανείς όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι τέτοιου είδους ποδοσφαιρικά μεγαλεία έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η «Μαύρη Θύελλα» μπορεί να έχει βρεθεί φέτος στο σημείο… μηδέν, ωστόσο όλα δείχνουν πως το Τοπικό αποτελεί σημείο καμπής και η επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες αποτελεί θέμα χρόνου…

Νίκη και… φύγαμε για τελικό!

Το Κύπελλο Ερασιτεχνών όπου δικαιωματικά θα συμμετάσχει σαν Κυπελλούχος Μεσσηνίας αποτελεί μία καλή διέξοδο για διάκριση εκτός των συνόρων του νομού για τη «Μαύρη Θύελλα» φέτος.

Η κλήρωση μπορεί να μην ήταν ιδανική, καθώς το παιχνίδι της προσεχούς Τετάρτης με τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου θα γίνει στην Κορινθία, με νίκη ωστόσο ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την κούπα στον 7ο όμιλο. Αν η Καλαμάτα περάσει προκρίνεται χωρίς αγώνα στην επόμενη φάση και θα περιμένει να μάθει τον αντίπαλο που θα φιλοξενήσει την Τετάρτη του Πάσχα (19 Απριλίου) στον τελικό.

Το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να είναι απέναντί της ο Πανηλειακός δίνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτό το… ταξίδι που ξεκινά σε μερικές ημέρες με άγνωστο προς το παρόν τον τελικό προορισμό. 

Η λογική λέει πως η «Μαύρη Θύελλα» με τον Σταύρο Παπαδόπουλο στα ηνία δεν αδιαφορεί για τίποτα, κυνηγώντας τη διάκριση σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι ασυνήθιστες για επαρχιακή ομάδα κινήσεις του πρώην και νυν διοικητικού ηγέτη κατά το παρελθόν. Τη δεκαετία του ’90 όριζε εκ των προτέρων πριμ για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στο ξεκίνημα κάθε σεζόν. Φέτος μπορεί να μην το έχει κάνει γιατί πιθανότατα δεν υπολόγιζε ότι η ασπρόμαυρη ομάδα θα πάρει μέρος στο Κύπελλο Ερασιτεχνών, είναι όμως δεδομένο ότι οι ποδοσφαιριστές θα βγουν κερδισμένοι οικονομικά σε περίπτωση που καταφέρουν να πάνε μακριά. 

Το γεγονός ότι η Καλαμάτα δεν θα χρειαστεί να σπαταλήσει δυνάμεις την τρέχουσα αγωνιστική στην Α’ Τοπική (θα πάρει χωρίς κόπο το τρίποντο μετά την αποχώρηση του Αστέρα Αρφαρών από το πρωτάθλημα) είναι σίγουρα ευνοϊκό ενόψει της αναμέτρησης της Τετάρτης στο Ξυλόκαστρο. Εκείνο που μένει να δούμε είναι πώς θα αντιδράσουν οι αντίπαλοι. Αν δηλαδή θα… ψαρώσουν απέναντι στη βαριά φανέλα της «Μαύρης Θύελλας», ή αν θα… σκυλιάσουν προκειμένου να φιλοξενήσουν εκείνοι τον τελικό του ομίλου. 

Βαθμοθήρες στο Λουτράκι

Χωρίς το παραμικρό βαθμολογικό περιθώριο ο Τσικλητήρας είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει βαθμό ή βαθμούς αύριο στο Λουτράκι απέναντι σε έναν αντίπαλο που βρίσκεται επίσης μπλεγμένος στη μάχη του υποβιβασμού.

Οι γηπεδούχοι έβγαλαν το πρώτο μισό της φετινής σεζόν στον πάτο της βαθμολογίας, χάρη στη χειμερινή μεταγραφική ενίσχυση, όμως, κατάφεραν το πρώτο δίμηνο του 2017 να σηκώσουν κεφάλι πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες.

 

Όσο κρίσιμο είναι για το σύλλογο της Πύλου το αυριανό παιχνίδι, άλλο τόσο είναι και για τους γηπεδούχους που επίσης δεν έχουν κάνει το ρεπό τους κι έτσι έχουν ένα ματς λιγότερο στην τελική ευθεία της σεζόν.