Σάββατο, 22 Απρίλιος 2017 14:17

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Να περάσει ο επόμενος…

Γράφτηκε από τον
Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Να περάσει ο επόμενος…

 

Μεγάλο τελικό από το παρελθόν θύμισε η πιο σύγχρονη μάχη Καλαμάτας – Πανηλειακού (3-2) την περασμένη Τετάρτη. Μία ματσάρα που είχε τα πάντα… όλα χωρίς να λείψουν (δυστυχώς) οι ακρότητες εκτός αγωνιστικού χώρου.

Η «Μαύρη Θύελλα» παρουσιάστηκε στο χορτάρι με την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα που απαιτούσε ένα τόσο ιδιαίτερο παιχνίδι, χάνοντας μοναδική ευκαιρία να διασύρει τον αντίπαλό της και να φτάσει το σκορ σε επίπεδο ρεκόρ.

Βοήθησε σε αυτό αρκετά το γρήγορο γκολ του Καντούτση που έκανε ξανά τη διαφορά σε μία ακόμα στημένη φάση κι όταν σε ένα ντέρμπι μία ομάδα σκοράρει τόσο νωρίς αποκτά φυσιολογικά την ψυχολογική υπεροχή.

Με τον Μπεγέτη να κάνει πολλή δουλειά στα χαφ, τους ακραίους μπακ να παίζουν πάλι ψηλά και να βοηθούν πολύ στην παραγωγή φάσεων η ασπρόμαυρη ομάδα κυριάρχησε, δεν επηρεάστηκε από τη γρήγορη αντίδραση των Ηλείων και σκοράροντας για δεύτερη φορά στην αμέσως επόμενη φάση για το 2-1 η μοίρα του αγώνα έδειχνε προδιαγεγραμμένη.

Το τρίτο γκολ, χρονικά κοντά στο φινάλε του πρώτου μέρους ήταν η… χαριστική βολή για τον Πανηλειακό, όμως στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα άλλαξε. Αντί οι ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας να εκμεταλλευθούν τους κενούς χώρους στο απέναντι μισό του γηπέδου κόντρα σε μία τραγική άμυνα, βγήκαν στο γήπεδο με ανεξήγητο άγχος και έδειξαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς θα διαφυλάξουν το 3-1, παρά για να διευρύνουν το σκορ. Πάλι καλά που οι «ερυθρόλευκοι» του Πύργου δεν έκαναν γκολ στην τελευταία φάση στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων…

Η πιο λογική εξήγηση για την απογοητευτική αγωνιστική συμπεριφορά της «Μαύρης Θύελλας» στο δεύτερο 45λεπτο είναι πως τη φετινή σεζόν στην Α’ Τοπική δεν χρειάστηκε να παίξει σε κανένα ματς για περισσότερο από ένα ημίχρονο. Σε αυτό το επίπεδο ακόμα και 20 λεπτά έντονου ρυθμού αρκούν για να την οδηγήσουν στην κατάκτηση των τριών βαθμών, στο Κύπελλο Ερασιτεχνών ωστόσο και απέναντι στον πρωτοπόρο της Ηλείας ένα εξαιρετικό ημίχρονο μόλις που αρκούσε…

Η αγχωτική επικράτηση δεν μειώνει φυσικά σε τίποτα τη σπουδαιότητα αυτής της νίκης που ακούστηκε… στέρεο σε όλη την Ελλάδα. Τα μεγάλα ηλεκτρονικά αθλητικά ΜΜΕ πρόβαλλαν περισσότερο τα επεισόδια και τη φωτιά στην εξέδρα για λόγους εντυπωσιασμού, δηλαδή την άσχημη πλευρά του ντέρμπι που δυστυχώς δεν έλειψε ούτε από τη φετινή αναμέτρηση.

Στη δημιουργία των άσχημων αυτών καταστάσεων πρωτοστάτησαν οι 40 περίπου υποστηρικτές του Πανηλειακού που αυτή τη φορά και μετά από 24 ολόκληρα χρόνια βρέθηκαν στη Μεσσηνία. Έσπασαν εκατοντάδες καθίσματα και έβαλαν στο φινάλε τη φωτιά στη βόρεια εξέδρα, όμως ο διαιτητής Βεργέτης δεν έγραψε τίποτα από όλα αυτά στο φύλλο αγώνα, λες και δεν έγιναν μπροστά στα μάτια του.

Αντίθετα, αναφέρει καθαρά τη ρίψη μπουκαλιών στο 85’ που οδήγησαν σε ολιγόλεπτη διακοπή το παιχνίδι, αλλά και την κλοπή της χρηματικής αποζημίωσης των διαιτητών που έγινε στα διάρκεια του αγώνα. Πέρα από τις ζημιές, δηλαδή που έγιναν, στις κερκίδες από τους οπαδούς του αντιπάλου, η Καλαμάτα θα βρεθεί και κατηγορούμενη…

Ονειρα για τελικό

Μετά από αυτήν την επιτυχία λογικό είναι στη σκέψη όλων να βγαίνει μπροστά το Κύπελλο Ερασιτεχνών, το οποίο προσφέρει πλέον την ευκαιρία για μία σπουδαία διάκριση. Η «Μαύρη Θύελλα» παίζει ξανά εντός τη μεθεπόμενη Τετάρτη (3/5) με αντίπαλο το Κερατσίνι που αναδείχθηκε Κυπελλούχος Πειραιά και με ενδεχόμενη νίκη προκρίνεται στα ημιτελικά του θεσμού. Σε περίπτωση που κατορθώνει να φτάσει εκεί της πέφτει ένα μεγάλο ταξίδι είτε για τη Θεσσαλία, είτε για τις Σέρρες, όπου θα διεκδικήσει σε 90’ το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης.

Εννοείται πως μία συμμετοχή στον τελικό με χιλιάδες Μεσσήνιους στις εξέδρες θα αποτελέσουν την πιο… τρανή απόδειξη πως η «Μαύρη Θύελλα» επιστρέφει για τα καλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ενόχληση Παπαδόπουλου για τα… πολεμικά σκηνικά 

Δεν έκρυψε την ενόχλησή του για όσα συνέβησαν εκτός αγωνιστικού χώρο ο Σταύρος Παπαδόπουλος που δεν χάρηκε όσο θα ήθελε τη σπουδαία νίκη επί του Πανηλειακού.

Ο διοικητικός ηγέτης της ασπρόμαυρης ομάδας έχει μεγάλο… κόλλημα με τέτοιες καταστάσεις και παραμένει πολέμιος της βίας εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό και τα πολεμικά σκηνικά στις εξέδρες και εκτός γηπέδου τον πείραξαν αρκετά.

«Αν είχαμε θύματα τι θα κάναμε;» ήταν το πρώτο πράγμα που αναρωτήθηκε στην πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Ασφαλώς και δεν περίμενε ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοιες καταστάσεις κι αυτός ήταν ο λόγος που συναίνεσε να δοθούν μερικά εισιτήρια στους φιλοξενούμενους, γεγονός που ορισμένοι επέκριναν.

Από ‘δω και πέρα, όμως, είναι βέβαιο πως δεν θα δώσει τόσο εύκολα τη συγκατάθεσή του για την παραχώρηση εισιτηρίων σε εκδρομείς οπαδούς των αντίπαλων ομάδων.

Το καλό από την άλλη πλευρά είναι ότι βλέπει και ο ίδιος πως μία σεζόν που αναμενόταν όχι και τόσο λαμπρή, λόγω της συμμετοχής της ασπρόμαυρης ομάδας στο Τοπικό, πάει να αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον και μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του στον τελικό…

Οπλο το βίντεο

Το βίντεο μπορεί ακόμα να μην λογίζεται ως αποδεικτικό στοιχείο για την απαρχαιωμένη αθλητική δικαιοσύνη στη χώρα μας που δικάζει ανάλογα με όσα γράφονται στο φύλλο αγώνος, το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχουν επιβληθεί ποινές και για παραβάσεις που δεν αναφέρονται από τους διαιτητές.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η τιμωρία του Σεμπαστιάν Λέτο για τη… ροχάλα στον Μάνταλο στο ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, συνεπώς μόνο άδικο δεν θα έχει η «Μαύρη Θύελλα» να προσκομίσει στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ το βίντεο του ντέρμπι με τον Πανηλειακό.

 

Η εικόνα του αγώνα όπως καταγράφηκε από τηλεοπτικές αλλά και ιντερνετικές κάμερες αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα για τις φθορές που προκάλεσαν οι οπαδοί του Πανηλειακού στις εξέδρες.