Παρασκευή, 12 Μάιος 2017 12:50

Με 16 ομάδες ο πελοποννησιακός χάρτης της νέας Γ' εθνικής

Γράφτηκε από τον

Τα περισσότερα τοπικά πρωταθλήματα έχουν ολοκληρωθεί ή έχει κριθεί ο τίτλος, σε κάποια όλα θα κριθούν στο φινάλε, ενώ στον 3ο όμιλο της Γ' εθνικής η μάχη της παραμονής ολοκληρωθεί την τελευταία αγωνιστική!

Σε ότι αφορά τη Μεσσηνία πάντως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα καθώς ο Τσικλητήρας Πύλου έμεινε και μαθηματικά στην κατηγορία ενώ η πρωταθλήτρια της Α' τοπικής "Μαύρη Θύελλα" έχει εξασφαλίσει την επιστροφή της στην τρίτη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και οι δύο λοιπόν περιμένουν να δουν ποιες θα ομάδες θα συμπληρώσουν τη νέα Γ' εθνική και κυρίως ποιοι θα τοποθετηθούν μαζί τους στον ίδιο όμιλο για τη σεζόν 2016-2017.

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι από την Πελοπόννησο θα υπάρχουν 16 ομάδες στο ερχόμενο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής.

Οι εννέα που μένουν και οι εφτά που ανεβαίνουν

Οι εννέα θα είναι αυτές που μένουν στην κατηγορία από τον φετινό 3ο όμιλο. 

Δηλαδή οι Ερμιονίδα, Παναργειακός, Βάρδα, Aστέρας Αμαλιάδας, Παναρκαδικός, Τσικλητήρας Πύλου, Λουτράκι, Aχαϊκή και το Ζευγολατιό ή η Δόξα Μεγαλόπολης καθώς μια από τις δύο θα υποβιβαστεί. 

Από την Β' εθνική δεν υποβιβάζεται η Σπάρτη ή ο Παναιγιάλειος ενώ από την Γ' εθνική στην Β' εθνική ανεβαίνει η Παναχαϊκή. Ετσι ο… Πελοποννησιακός χάρτης της Γ' εθνικής θα συμπληρωθεί από τις 7 πρωταθλήτριες ομάδες των ΕΠΣΜ και θα περιλαμβάνει συνολικά 16 ομάδες.

Οι πέντε ομάδες είναι γνωστές: Η Καλαμάτα από την Μεσσηνία, ο Αστέρας Βλαχιώτη από την Λακωνία, το Λεωνίδιο από την Αρκαδία, ο Ερμής Κιβερίου από την Αργολίδα και ο Πέλοπας Κιάτου από την Κορινθία.  Απομένει να μάθουμε τους πρωταθλητές Αχαΐας και Ηλείας. 

Δύο αγωνιστικές ακόμη στην Αχαΐα, σε εξέλιξη τα πλέι οφ στην Ηλεία

Στην Αχαΐα το πρωτάθλημα θέλει δύο αγωνιστικές ακόμη με τον Διαγόρα Βραχνέικων να είναι ένα βαθμό μπροστά από τον Κεραυνό Αγίου Βασιλείου. Ο Διαγόρας κρατά την τύχη στα χέρια του καθώς τις δύο τελευταίες αγωνιστικές έχει ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια με Εθνικό Σαγέικων και Άρη Πατρών (που είναι αδιάφοροι) και με δύο νίκες παίρνει τον τίτλο. 

Στην Ηλεία ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί μέσω μπαράζ τα οποία είναι σε εξέλιξη. 

Συγκεκριμένα, στον ένα ημιτελικό Δόξα Νέας Μανωλάδας και Νίκη Τραγανού έχουν παίξει δύο ματς και το Σάββατο θα παίξουν το τελευταίο (ο νικητής βγαίνει στις δύο νίκες) για μια θέση στον τελικό. 

Η γηπεδούχος Δόξα περνά μόνο αν κερδίσει και η Νίκη ακόμη και με ισοπαλία.

Στον άλλο ημιτελικό ο Πανηλειακός και ο Ξενοφών Κρεστένων έχουν παίξει επίσης από δύο ματς και έχουν από μια νίκη. Το ποιος θα πάρει το εισιτήριο για τον τελικό θα κριθεί στο τρίτο και τελευταίο ματς που θα γίνει στον Πύργο, με τον Πανηλειακό να θέλει νίκη ή ισοπαλία και τον Ξενοφώντα μόνο διπλό. 

 

Πιθανός όμιλος μόνο με Πελοποννησιακές ομάδες

Όπως είναι γνωστό από την προκήρυξη του πρωταθλήματος του περασμένου καλοκαιριού, το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας της περιόδου 2017 - 2018 θα αποτελείται από οχτώ ομίλους, που θα περιλαμβάνουν δεκατέσσερις ή δεκατρείς ομάδες (καθώς συνολικά οι ομάδες θα είναι περίπου 110). 

Από τη στιγμή που υπάρχουν 16 ομάδες της Πελοποννήσου είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα όμιλο αποτελούμενο μόνο από Πελοποννησιακές ομάδες. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα θα… περισσέψουν και 2 ή 3 ομάδες, πιθανότατα από την Κορινθία ή Αργολίδα. Παράλληλα, αν συμβεί αυτό, δεν θα είναι στον Πελοποννησιακό όμιλο της Γ' εθνικής οι ομάδες από Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά αλλά ούτε ο Αιολικός που τα τελευταία χρόνια ήταν στον 3ο όμιλο μαζί με τις ομάδες της Πελοποννήσου.

Για τον καταρτισμό των ομίλων πάντως οι Μεσσηνιακές ομάδες πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις συμμετοχές και θα έχει ξεκαθαρίσει ο ακριβής αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν αλλά και ο τρόπος και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει ο καταρτισμός των ομίλων. 

Τον να μοιραστούν οι ομάδες της Πελοποννήσου σε δύο ομίλους (οι μισοί να πάρουν Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και οι άλλοι Αττική και Κρήτη) είναι ένα σενάριο που δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Το πιο λογικό πάντως αυτή τη στιγμή θα είναι να δούμε ένα όμιλο μόνο με ομάδες της Πελοποννήσου.

Πλέι οφ οι πρωταθλητές, 6 ή 7 ομάδες για υποβιβασμό

Το ερχόμενο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής θα έχει την ιδιαιτερότητα πως οι πρωταθλητές δεν θα ανέβουν απευθείας στην Β' εθνική αλλά θα γίνουν μπαράζ! 

Σε αυτά θα πάρουν οι πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου των 8 ομίλων. Συνολικά δηλαδή θα πάρουν μέρος οχτώ ομάδες.

Θα σχηματιστούν δύο  όμιλοι των τεσσάρων ομάδων ο καθένας, με αυστηρά γεωγραφικά κριτήρια.

Οι αγώνες που θα διεξαχθούν θα είναι διπλοί (εντός - εκτός έδρας). Συνολικά θα διεξαχθούν έξι  αγωνιστικές σε κάθε όμιλο. Οι δύο πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης κάθε ομίλου θα ανέβουν στη Β' Εθνική. Συνολικά θα ανέβουν δηλαδή τέσσερις ομάδες.

 

Όσον αφορά τον υποβιβασμό, θα πρέπει να πέσουν τουλάχιστον 53 ομάδες συνολικά, καθώς θα ανέβουν και αυτή τη χρονιά όλες οι πρωταθλήτριες ομάδες των ΕΠΣΜ. Σχεδόν οι μισές ομάδες από κάθε όμιλο δηλαδή, 6 ή 7 ομάδες από κάθε όμιλο θα υποβιβαστούν τη νέα χρονιά!