Τετάρτη, 26 Ιούλιος 2017 19:31

Στις 17 Σεπτεμβρίου η σέντρα στη Γ’ εθνική

Γράφτηκε από τον

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής, που δεν θα έχει καμία σχέση με το προηγούμενο.

Αφενός γιατί θα διεξαχθεί σε 8 ομίλους αντί 4 που ήταν φέτος και αφετέρου διότι οι πρωταθλητές δεν προβιβάζονται απευθείας, ενώ μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των ομάδων που θα υποβιβαστεί.

Η ΕΠΟ έδωσε χθες στη δημοσιότητα την προκήρυξη του πρωταθλήματος, στο οποίο η Μεσσηνία θα εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες. Τη “Μαύρη Θύελλα” που επιστρέφει μετά την περιπέτεια στην Α’ τοπική και τον Τσικλητήρα Πύλου, που θα λάβει μέρος για 2η φορά στην ιστορία του στη Γ’ εθνική.

Οι αντίπαλοί τους θα γίνουν γνωστοί τον Αύγουστο, όταν και θα διεξαχθεί η κλήρωση (δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία), ενώ η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής εκπνέει τη Δευτέρα 14 Αυγούστου.

Οι όμιλοι θα συγκροτηθούν με γεωγραφικά κριτήρια όπου αυτό είναι εφικτό και έτσι όπως έχουμε γράψει ξανά είναι πολύ πιθανό ο όμιλος(16 ομάδες) Καλαμάτας και Τσικλητήρα να αποτελείται μόνο από πελοποννησιακές ομάδες.

Τα δεδομένα για άνοδο και υποβιβασμό

Οσον αφορά την άνοδο, θα προβιβαστούν στη Β’ εθνική μόλις 4 ομάδες, από τις 8 δηλαδή που θα κατακτήσουν τον τίτλο στον όμιλό τους.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη “Μετά το πέρας της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί «ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό των Ομάδων στη Football League για την περίοδο 2018 - 2019 με τους εξής όρους:

α. θα πάρουν μέρος σε αυτό οι πρώτες Ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου κάθε Ομίλου. Συνολικά θα πάρουν μέρος οχτώ (8) Ομάδες.

β. Θα σχηματιστούν δύο (2) Όμιλοι των τεσσάρων (4) Ομάδων ο καθένας ως εξής:

Ο ένας Όμιλος θα απαρτίζεται από τις πρώτες Ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου των 1ου,2ου,3ου και 4ου Ομίλων και ο άλλος Όμιλος αντίστοιχα από τις πρώτες Ομάδες των 5ου,6ου,7ου και 8ου Ομίλων.

γ. Οι αγώνες που θα διεξαχθούν θα είναι διπλοί (εντός - εκτός έδρας). Συνολικά θα διεξαχθούν έξι (6) αγωνιστικές σε κάθε Όμιλο.

δ. Οι δύο πρώτες Ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης κάθε Ομίλου θα προβιβαστούν στη Football League. Συνολικά θα προβιβαστούν τέσσερις (4) Ομάδες.

ε. Οι υπόλοιπες Ομάδες του «ειδικού πρωταθλήματος» θα παραμείνουν στη Γ΄ Εθνική κατηγορία για την περίοδο 2018 – 2019”.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η “Μαύρη Θύελλα” για να αλλάξει κατηγορία θα δώσει συνολικά 36 παιχνίδια (εφόσον ο όμιλος είναι 16 ομάδες).

Για την παραμονή το τοπίο παραμένει θολό, μιας και η ΕΠΟ αναφέρει ότι “Ο αριθμός των Ομάδων, συνολικός και ανά Όμιλο, που θα υποβιβαστούν, στο τέλος της περιόδου, στα πρωταθλήματα ευθύνης των ΕΠΣ, θα αποφασιστεί από την Ε.Π.Ο. μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των Δηλώσεων Συμμετοχής”.

Εκτιμάται όμως ότι από κάθε όμιλο θα υποβιβάζονται το λιγότερο, πέντε ομάδες, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται πορεία πρωταθλητισμού για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός.

Να σημειωθεί ότι από τις ΕΠΣ θα προβιβάζονται απευθείας στη Γ’ εθνική οι πρωταθλητές, κάτι που σημαίνει ότι θα ανέβουν 56 συνολικά ομάδες, μιας και εκτός από τις πρωταθλήτριες, θα πάρουν το εισιτήριο και δευτεραθλήτριες ομάδες των ιδρυτριών Ενώσεων.