Τρίτη, 19 Νοέμβριος 2013 23:02

Παγκόσμια η Ελλάδα πήρε πανηγυρική πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Παγκόσμια η Ελλάδα πήρε πανηγυρική πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας (βίντεο)

 

Η Ελλάδα είναι και πάλι στην ελίτ του κόσμου. Ηρθε ισόπαλη 1-1 με την Ρουμανία στο «Νασιονάλ» του Βουκουρεστίου, στο δεύτερο μπαράζ της πρόκρισης για το Mundial και σε συνδυασμό με το 3-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» προκρίθηκε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, που θα γίνει στη Βραζιλία.

 

Για τρίτη φορά στην ιστορία της, μετά το 1994 στις ΗΠΑ και το 2010 στη Νότια Αφρική, η Εθνική θα είναι στο ραντεβού των κορυφαίων του κόσμου, πιστοποιώντας την άνοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Από το 2004, παρούσα σε όλα τα Euro και τα Mundial, με εξαίρεση το Mundial του 2006 στη Γερμανία.

Το γκολ του Κώστα Μήτρογλου στο 17' «πάγωσε» τους Ρουμάνους στο «Νασιονάλ» και έτσι η ισοφάριση με το… απίστευτο αυτογκόλ του Τοροσίδη στο 55' δεν μπορούσε να ανακόψει το δρόμο της Εθνικής. Πλέον, ραντεβού στην κλήρωση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στις 6 Δεκεμβρίου στη Μπαϊα!

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.



 
Καραγκούνη εμείς, φουλ επίθεση αυτοί!

Ο Φερνάντο Σάντος έβαλε στην 11άδα τον Καραγκούνη στη θέση του τιμωρημένου Κατσουράνη και διατήρησε, στο 4-3-3, τους ίδιους υπόλοιπους 10 που είχε παρατάξει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Από την άλλη πλευρά, ο Βίκτορ Πιτούρκα επέλεξε σύστημα 4-1-4-1, με μόνο ένα αμυντικό μέσο (Χόμπαν) και τέσσερις μεσοεπιθετικούς πίσω από τον Μάρικα.

Μετά το πρώτο 15λεπτο… Μητρογκόλ

Στο πρώτο ημίχρονο, μέχρι το 15ο λεπτό, οι Ρουμάνοι μπήκαν με ενθουσιασμό και «μπιζάρισμα» από τον κόσμο, επιτέθηκαν, ιδίως από τη δεξιά τους πλευρά ανεβάζοντας πολλούς παίκτες «πάνω» στον Χολέμπας. Η Ελλάδα ήταν οπισθοχωρημένη, έδωσε χώρο, δεν κράτησε μπάλα και έτσι ήταν σχεδόν συνέχεια σε θέση άμυνας, αλλά ουδέποτε οι γηπεδούχοι μπήκαν στην περιοχή. Περιορίστηκαν σε ένα μακρινό άστοχο σουτ του Τόρζε (6') και μια εκτέλεση φάουλ του Μαξίμ (12') που εύκολα μπλόκαρε ο Καρνέζης.

Μετά το 15' η Ελλάδα άρχισε να ανεβαίνει, «κέρδισε μέτρα» στον αγωνιστικό χώρο, κράτησε μπάλα και είχε αυτή την πρώτη μεγάλη ευκαιρία με το σουτ του Χολέμπας που έδιωξε ο Ταταρουσάνου στο 17'. Το σουτ του Στάνκου (19') δεν προβλημάτισε τον Καρνέζη, ενώ ο Σαμαράς, από φάουλ του Καραγκούνη, έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 22'.

Τελικά το ελληνικό γκολ ήρθε στο 23' με πλασέ του Μήτρογλου που έφυγε στην «πλάτη» της άμυνας των Ρουμάνων, από ασίστ του Καραγκούνη και ουσιαστικά… όλα τελείωσαν. Το γήπεδο «πάγωσε», οι Ρουμάνοι απέκτησαν νεύρα, η Ελλάδα έλεγξε το ρυθμό και το υπόλοιπο ημίχρονο κύλησε στο ρυθμό της. Είχε και την ευκαιρία του Μανιάτη στο 40', για να απειληθεί στην εκπνοή με το σουτ του Μαρικά (45'+1'), σε φάση που τραυματίστηκε δίπλα στο μάτι ο Παπασταθόπουλος από κέρμα.

Το απίστευτο αυτογκόλ και η διαχείριση

Οι Ρουμάνοι μπήκαν δυνατά και στο δεύτερο ημίχρονο, θέλοντας να βάλουν το γρήγορο γκολ που θα τους «αναθέρμανε» κάποιες ελπίδες. Τελικά το πέτυχαν, αλλά με απίστευτο τρόπο, με αυτογκόλ του Τοροσίδη από το ύψος της μεγάλης περιοχής στο 55'.

Το 1-1 έδωσε και πάλι πνοή στους Ρουμάνους στην εξέδρα, ο Πιτούρκα έβαλε αμέσως τον Νικουλάε για να τονώσει την επίθεσή του και οι γηπεδούχοι πήραν πλήρως τον έλεγχο. Η Ελλάδα αμύνθηκε, δύσκολα πάλι κρατούσε μπάλα, αλλά με εξαίρεση το σουτ του Χόμπαν στο 62' (έδιωξε δύσκολα ο Καρνέζης) ουσιαστικά δεν απειλήθηκε.

Η Ελλάδα δεν είχε ευκαιρία, ήταν σχεδόν συνέχεια στην άμυνα, αλλά κράτησε άνετα το σκορ πρόκρισης, παρά τις ατυχίες που προέκυψαν με τους τραυματισμούς των Τοροσίδη (72') και Σιόβα (80') - στις θέσεις τους μπήκαν οι Βύντρα και Μανωλάς, αντίστοιχα - και η πρόκριση πανηγυρίστηκε στο τέλος!

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ταταρουσάνου, Ματέλ, Ρατ (26' Λατοβλέβιτσι), Κίρικες, Γκοϊάν, Χόμπαν, Στάνκου (86' Γκρόζαβ), Τανάσε, Τόρζε (56' Νικουλάε), Μαξίμ, Μαρικά.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης (72' Βύντρα), Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Σιόβας (80' Μανωλάς), Τζιόλης, Μανιάτης, Καραγκούνης (74' Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου.

Πηγή: sentragoal.gr