Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 19:17

Πέρασε στην ιστορία ο Λυκούργος Γαϊτανάρος (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Η κοινωνία της Καλαμάτας επισφράγισε τη μεγάλη δημοφιλία του Λυκούργου Γαϊτανάρου και τον τίμησε με την παρουσία της στην εξόδιο ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής.

Λίγοι περνάνε στην αιωνιότητα με το μικρό τους όνομα και ο Λυκούργος είναι ένας από αυτούς. Στην κατάμεστη εκκλησία βρέθηκαν άνθρωποι όλων των επαγγελματικών τάξεων, πολιτικά πρόσωπα, άνθρωποι του αθλητισμού και πολλοί προσωπικοί φίλοι του μεταστάντος. Ο ιστορικός ηγέτης της ομάδας της Καλαμάτας, κηδεύτηκε σήμερα το μεσημέρι στην πατρίδα του στους Δολούς δίπλα στη σύζυγό του.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στον επικήδειο λόγο του χαρακτήρισε το Λυκούργο Γαϊτανάρο επίλεκτο μέλος της καλαματιανής και μανιάτικης οικογένειας. “Βοηθούσε όποιον και όπου μπορούσε. Ηταν σταθερός στις απόψεις του ακόμα και με πολιτικό κόστος. Αγάπησε με όλη τη ψυχή του τη Μάνη. Αφιερώθηκε στη “Μαύρη Θύελλα”, ταυτίστηκε με την πορεία της και τους θριάμβους. Γι’ αυτό θα είναι επίτιμος πρόεδρος”.

Ο πρόεδρος των παλαιμάχων της Καλαμάτας Μανώλης Θεοδώρου είπε μεταξύ άλλων: “Αγαπημένε μας πρόεδρε, με πόνο ψυχής, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εμείς τα παιδιά σου, γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε οικογένεια. Δεν θα ξεχάσω τη θριαμβευτική πορεία το 1971-72, το αξέχαστο ματς με τον Ικαρο και πολλά ακόμα. Μαζί κάναμε την Καλαμάτα μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας. Πάντα ήσουν κοντά και είχες ένα όνειρο να ξαναπαίξει η Καλαμάτα στην Α’ εθνική. Σου υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε γι’ αυτό. Θα είναι αθάνατος στη μνήμη και στις καρδιές μας”.

Εκ μέρους της οικογένειας ο εγγονός του Λυκούργος Γαϊτανάρος μίλησε με συγκίνηση για τον παππού του, που αγάπησε την ομάδα, τη Μάνη, τους Δολούς και έκανε το καλύτερο για όλους και αυτή η αγάπη αποτελεί παρακαταθήκη.

Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Μητροπολίτη Μεσσηνίας και τις ευχαριστίες για το ποσό των 1.500 ευρώ που έδωσε το ξενοδοχείο “Pharae Palace” στη μνήμη του, για το ταμείο αρωγής απόρων φοιτητών της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Ο Λ. Γαϊτανάρος, ήταν ο άνθρωπος που ανέβασε την Καλαμάτα στην Α’ εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της το 1972, συνδέοντας το όνομα του με την πρώτη χρυσή εποχή της ασπρόμαυρης ομάδας, ενώ παρέμεινε πάντα δίπλα στην αγαπημένη του "Μαύρη Θύελλα".

Παράλληλα, ήταν από τους υπέρμαχους της δικτατορίας των συνταγματαρχών την οποία χαρακτήριζε “επανάσταση”. Μάλιστα ποτέ δεν έκρυψε την προσήλωση του στα “ιδεώδη της επανάστασης” και παρέμεινε υπερασπιστής των χουντικών πρωτεργατών μέχρι το τέλος της ζωής του. Ηταν επιχειρηματίας, τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου, με καταγωγή από τους Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης. Εκεί όπου άλλωστε κηδεύτηκε σήμερα. Να σημειωθεί ότι στο φέρετρο ο γνωστός φίλαθλος της Καλαμάτας Σπύρος Παναγιωτόπουλος έβαλε μια μπλούζα, ένα καπέλο και μια φωτογραφία της “Μαύρης Θύελλας”, καθώς και ένα λάβαρο της 21ης Απριλίου.

Ακόμα οι οργανωμένοι φίλαθλοι της Καλαμάτας με ανάρτησή τους στο Facebook απαίτησαν την άμεση μετονομασία του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας σε Στάδιο “Λυκούργος Γαϊτανάρος”, λέγοντας ότι το χρωστά η η πόλη και ο δήμος στον Γαϊτανάρο.

Να σημειωθεί ότι στεφάνια μεταξύ άλλων έστειλαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, η οικογένεια Στυλιανού Παττακού, καθώς και οι σύνδεσμοι Bulldogs Καλαμάτας και Βοστώνης.