Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2018 18:09

Ενεργοποιείται η ποινή για την ευρωπαϊκή τιμωρία του Παναθηναϊκού

Γράφτηκε από τον
Ενεργοποιείται η ποινή για την ευρωπαϊκή τιμωρία του Παναθηναϊκού

Η προθεσμία που είχε δώσει η UEFA στον Παναθηναϊκό για να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του λήγει την 1η Μαρτίου και θα επιβληθεί ευρωπαϊκός αποκλεισμός για μία σεζόν.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη διορία που του έδωσε η UEFA στις 12 Δεκεμβρίου 2017, ώστε να ρυθμίσει τις οφειλές που έχει και να αποφύγει τον ατιμωτικό ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Κάτι που παραδέχτηκε ο Βασίλης Κωνσταντίνου στις δηλώσεις του πριν από το σαββατιάτικο (24/2) παιχνίδι με τη Λαμία.

Η προθεσμία που είχε η ΠΑΕ λήγει σήμερα, 1 Μαρτίου του 2018 και τυπικά από την Παρασκευή 2/3, η ομάδα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις της UEFA για μία σεζόν, με τριετή ορίζοντα εφαρμογής της τιμωρίας.

Πρακτικά, εάν ο Παναθηναϊκός δεν τερματίσει φέτος στην πρώτη πεντάδα, ώστε να εκτίσει την ποινή την επόμενη σεζόν, τότε ο αποκλεισμός μεταφέρεται για το 2018-2019 ή για το 2019 - 2020! Δηλαδή, στο πιο ακραίο σενάριο, ο Panathinaikos θα εμφανιστεί ξανά μετά από μία τετραετία...

Ασφαλώς, η αποπομπή από την Ευρώπη συνιστά μεγάλο πλήγμα για τον πιο επιτυχημένο εκτός συνόρων εκπρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός του Γουέμπλεϊ, δύο ημιτελικών Τσάμπιονς Λιγκ και δεκάδων ευρωπαϊκών προκρίσεων και νικών και θα περιοριστεί στις εγχώριες υποχρεώσεις του...

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ
Το χειρότερο είναι ότι η διοίκηση υπό τον Γιάννη Αλαφούζο δεν έκανε τίποτα για να αποφύγει το μοιραίο. Παρότι ο μεγαλομέτοχος και οι συνεργάτες του γνωρίζουν την κατάσταση από τα μέσα Δεκεμβρίου, εντούτοις δεν έδειξαν διάθεση να διακανονίσουν τις οφειλές και να συνεννοηθούν με όσους χρωστάνε, ώστε ο Παναθηναϊκός να μην χάσει την Ευρώπη για εξωαγωνιστικούς λόγους.

Βέβαια, η ποινή δεν είναι μη αναστρέψιμη. Θεωρητικά, ακόμα και την Παρασκευή (2/3) να αποφασίσει ξαφνικά ο Αλαφούζος και να αρχίσει να πληρώνει, προλαβαίνει να αποτρέψει τον αποκλεισμό. Εναλλακτικά, εάν αργότερα εμπλακεί στην ΠΑΕ ένας άλλος επιχειρηματίας και αποδείξει εμπράκτως ότι εξοφλεί τις υποχρεώσεις, τότε η UEFA είναι πολύ πιθανό να μειώσει την ποινή.
Πηγή: sport24.gr