Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2018 12:06

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: Ρωσία (αν)έτοιμη για όλα

Γράφτηκε από τον
Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: Ρωσία (αν)έτοιμη για όλα

Λίγο πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2018, η Ρωσία δεν βρίσκεται στο 100% της ετοιμότητας. Γήπεδα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, δυσκολία συνεννόησης κι ο χουλιγκανισμός που παραμονεύει.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει ξεκινήσει.

Αλλά, πόσο έτοιμη είναι η διοργανώτρια χώρα για τη σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση; Δυόμιση μήνες πριν την επίσημη έναρξη, φαίνεται ότι όχι και τόσο.

Υπάρχουν εργασίες σε εξέλιξη, γήπεδα που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η "σκιά" για το φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος πλανάται πάνω από όλη την Ευρώπη ενώ ο χουλιγκανισμός παραμονεύει και βρίσκεται σε έξαρση τελευταία.

Το Sport24.gr απευθύνθηκε στο Ρώσο δημοσιογράφο, Αρτέμ Καλίνιν. Παρακολουθεί πιο στενά τα δρώμενα και την πρόοδο των προετοιμασιών στη χώρα του. Παραδέχεται κι ο ίδιος ότι η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη:

"Σίγουρα δεν είμαστε 100% έτοιμοι. Αλλά, μέσα μου πιστεύω ότι η διοργάνωση της Ρωσίας θα είναι 100% καλύτερα από της Βραζιλίας πριν από τέσσερα χρόνια. Κι αυτό γιατί πιστεύω πως η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να δείξει στους επισκέπτες της πόσο καλή οικοδέσποινα είναι.

Έχουμε πέντε γήπεδα που ήδη χρησιμοποιούνται. Αλλά έχουμε ακόμη καθυστερήσεις. Τα γήπεδα στο Βόλγκογκραντ, τη Σαμάρα και το Σάρανσκ δεν είναι ακόμη έτοιμα. Είναι στο τελευταίο στάδιο κατασκευής του, αλλά φαντάζομαι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου. Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα πάντα υπάρχουν, αλλά τα μέτρα είναι δρακόντεια και νομίζω ότι δεν θα γίνει κάτι".

Πέρα από το διαδικαστικό κομμάτι, υπάρχει και το πρακτικό που επαφίεται στην καθημερινή τριβή. Ο Αρτέμ τονίζει ότι πολλοί εκτός πρωτεύουσας δεν μιλούν αγγλικά κι αυτό κάνει δύσκολη τη συνεννόηση.

"Για να είμαι ειλικρινής, έχω ανησυχίες για κάποιες πόλεις. Όχι τόσο για τα γήπεδα. Εννοώ ότι δεν υπάρχουν τόσοι που μιλούν αγγλικά. Εκτός Μόσχας, δηλαδή.

Έχουμε μποτιλιάρισμα σε όλες τις πόλεις. Ελπίζω οι τοπικές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή του. Αλλά και οι επισκέπτες θα πρέπει να κατανοήσουν τη ρωσική νοοτροπία. Είμαστε ο πιο φιλόξενος λαός, αρκεί οι καλεσμένοι μας να έχουν ευπρεπή συμπεριφορά".

Ο χουλιγκανισμός οργιάζει τον τελευταίο καιρό σε όλη την Ευρώπη. Σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στα κατά τόπους εθνικά πρωταθλήματα. Οι μνήμες από το Euro 2016 και τα επεισόδια στη Μασσαλία νωπές. Οι Ρώσοι οπαδοί δεν έχουν και την καλύτερη φήμη. Πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα πιθανό κρούσμα;

"Εάν, για παράδειγμα οι Άγγλοι κάνουν ο,τι έκαναν στο Άμστερνταμ την περασμένη εβδομάδα, θα τιμωρηθούν. Κι όχι από την αστυνομία ή από άλλους χούλιγκανς, αλλά από φυσιολογικούς ανθρώπους. Οι Ρώσοι δεν ανέχονται να τους κάνουν μπούλιγνκ.

Ελπίζω η αστυνομία μας να κάνει καλή δουλειά. Για παράδειγμα η ταυτότητα φιλάθλου έγινε ειδικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο και ήταν ένα στοχευμένο μέτρο.

Αλλά, σίγουρα περιμένουμε χούλιγκανς από όλον τον κόσμο. Δεν έχουμε προβλήματα βίας συνήθως. Βέβαια, υπάρχουν και Ρώσοι που θα προσπαθήσουν να παίξουν ξύλο με ξένους. Είναι, όμως, λίγο πολύ γνωστοί στην αστυνομία. Οπότε, όλοι θα τιμωρηθούν. Δεν φοβάμαι ότι κάποιος Ρώσος θα χτυπήσει άλλον. Φοβάμαι ότι οι αρχές θα δείξουν ανοχή".

Πηγή: sport24.gr