Σάββατο, 07 Απρίλιος 2018 15:31

Α’ ΤΟΠΙΚΗ: Πιο χαμηλά από ποτέ η ζώνη του υποβιβασμού

Γράφτηκε από τον
Α’ ΤΟΠΙΚΗ: Πιο χαμηλά από ποτέ η ζώνη του υποβιβασμού

 

Εξι αγωνιστικές απομένουν για να πέσει η... καρό σημαία στο πρωτάθλημα της Α’ τοπικής και οι πιο πολλές ομάδες είναι αδιάφορες βαθμολογικά.

Στην κορυφή ο Πάμισος οδηγεί την κούρσα, με τον Πανθουριακό να τον ακολουθεί τέσσερις βαθμούς πιο πίσω. Στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας η μάχη της παραμονής δεν έχει το σασπένς άλλων χρόνων. Αιτία είναι πως τη φετινή σεζόν ειδικά οι τέσσερις τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας (Μιλτιάδης, Αναγέννηση Παραλίας, Ολυμπιακός Καλαμάτας και Ασπρόχωμα) είναι αρκετά αδύναμες και η ζώνη του υποβιβασμού αναμένεται να είναι πιο χαμηλά από κάθε άλλη χρονιά. Μετά από 24 αγωνιστικές στην 14η θέση βρίσκεται ο Ολυμπιακός Καλαμάτας με 13 βαθμούς, με απολογισμό 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 17 ήττες. Η πρώτη ομάδα που αποχαιρέτησε και μαθηματικά την κατηγορία είναι ο Μιλτιάδης ο οποίος έχει συγκεντρώσει μόλις 2 βαθμούς και είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει νίκη στο πρωτάθλημα!

Στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Αναγέννηση Παραλίας με 6 βαθμούς και απολογισμό 1 νίκη (στην πρεμιέρα επί του Μιλτιάδη), 3 ισοπαλίες και 20 ήττες.

Η “Μπάρτσα” δεν έχει υποβιβαστεί και μαθηματικά όμως ουσιαστικές ελπίδες παραμονής δεν έχει, μιας και απέχει 14 ολόκληρους βαθμούς από την 13η θέση που βρίσκεται το Ασπρόχωμα. Η νεοφώτιστη ομάδα έχει 5 νίκες, 5 ισοπαλίες και 14 ήττες και είναι στο +7 από τη ζώνη του υποβιβασμού, στην οποία είναι ο Ολυμπιακός Καλαμάτας με 13 βαθμούς.

Δύο ομάδες κάτω από 10 βαθμούς!

Η εφημερίδα "Ελευθερία" έκανε μια αναδρομή στα δέκα προηγούμενα πρωταθλήματα και φαίνεται πως ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν ομάδες με τόσους λίγους βαθμούς και πως το πιο πιθανό είναι φέτος η τρίτη ομάδα από το τέλος που θα πέσει κατηγορία, να έχει συγκεντρώσει τους λιγότερους βαθμούς από κάθε άλλη χρονιά.

Αυτό φανερώνει και την έλλειψη ποιότητας του φετινού πρωταθλήματος, τον μικρό ανταγωνισμό και τη μεγάλη διαφορά επιπέδου ορισμένων ομάδων με άλλες.

Συν τοις άλλοις είναι αρκετά πιθανό οι δύο τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας (Μιλτιάδης 2 βαθμοί, Αναγέννηση 6 βαθμοί) να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν διψήφιο αριθμό βαθμών μετά από 30 αγωνιστικές!

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε τα δέκα τελευταία χρόνια στο πρώτο τη τάξει πρωτάθλημα της Μεσσηνίας. Από το 2007 και έπειτα τους λιγότερους βαθμούς τους είχε συγκεντρώσει ο Ακρίτας Κορώνης τη σεζόν 2014-15 και ήταν 10 τον αριθμό με 1 νίκη και 7 ισοπαλίες σε 30 αγώνες.

Τι έχει συμβεί από το 2007 και έπειτα

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι είχε συμβεί σε κάθε σεζόν ξεχωριστά την προηγούμενη δεκαετία...

Πέρυσι (σεζόν 2016 – 17) υποβιβάστηκαν μόνο δύο ομάδες κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην Α’ τοπική. Ο Αστέρας Αρφαρών αποχώρησε από το πρωτάθλημα την 16η αγωνιστική με 5 βαθμούς στο... σακούλι του. Επεσε ακόμη η Α.Ε. Αβίας έχοντας συγκεντρώσει 19 βαθμούς. Πιο πάνω στην 14η θέση είχε τερματίσει ο Τέλλος Αγρας με 26 βαθμούς. Τη σεζόν 2015-16 η ζώνη του υποβιβασμού ήταν στους 31 βαθμούς με την Σπερχογεία να αποχαιρετά την κατηγορία. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως από τους “Ταύρους” είχαν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί.

Την περίοδο 2014-15 ισοβάθμησαν στην 13η θέση η Εράνη και ο Αστέρας Αρφαρών με 33 βαθμούς. Οι δύο ομάδες έδωσαν αγώνα μπαράζ στο γήπεδο του Διαβολιτσίου με τον Αστέρα να επικρατεί και να ρίχνει κατηγορία τη Φιλιατρινή ομάδα. Εκείνη τη σεζόν (όπως γράψαμε και πιο πάνω) ουραγός ήταν ο Ακρίτας Κορώνης με 10 βαθμούς.

Τη σεζόν 2013-14 υποβιβάστηκε ως 14ος ο Α.Ο. Φαραί έχοντας μαζέψει 33 βαθμούς.

Την περίοδο 2012-13 έπεσαν 4 ομάδες, με τη ζώνη του υποβιβασμού να πηγαίνει στους 32 βαθμούς (υποβιβάστηκε το Ασπρόχωμα). Στην 14η θέση ήταν η Αβία με 29 βαθμούς.

Μια χρονιά πιο πίσω, τη σεζόν 2011-12 η ζώνη του υποβιβασμού πήγε στους 30 βαθμούς με τον Ηρακλή Καλαμάτας να αποχαιρετά την κατηγορία, μιας και η Αβία που είχε τους ίδιους βαθμούς υπερτερούσε στην ισοβαθμία. Τότε ο Παναθηναϊκός Καλαμάτας είχε αποχωρήσει από το πρωτάθλημα την 22η αγωνιστική, έχοντας μαζέψει 9 πόντους.

Την περίοδο 2010-11 έπεσαν τέσσερις ομάδες και η ζώνη του υποβιβασμού πήγε τόσο ψηλά όσο καμία άλλη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό πως έπεσε κατηγορία ο Πατίστα που είχε 39 βαθμούς, ενώ η 14η Μεθώνη είχε 37 βαθμούς.

Τη σεζόν 2009-10 έπεφταν και πάλι τέσσερις ομάδες με τον Πανιώνιο Καλαμάτας που ήταν στην 13η θέση να έχει 36 βαθμούς. Μια θέση πιο κάτω, στην 14η τερμάτισε ο Πανθουριακός με 24 βαθμούς.

Την περίοδο 2008-09 η ζώνη του υποβιβασμού έφτασε τους 29 βαθμούς, όσους είχε συγκεντρώσει η 14η Ομόνοια που είχε πέσει στη Β’ τοπική.

Τέλος τη σεζόν 2007-08 υποβιβάζονταν 4 ομάδες και η ζώνη είχε πάει στους 26 βαθμούς με τον Παπαφλέσσα Αμφειας να πέφτει κατηγορία.