Τρίτη, 24 Απρίλιος 2018 18:59

Champions League: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός Λίβερπουλ - Ρόμα

Γράφτηκε από τον
Champions League: Απόψε ο πρώτος ημιτελικός Λίβερπουλ - Ρόμα

Tα ημιτελικά του Champions League ξεκινούν απόψε με το Λίβερπουλ - Ρόμα. Ο Σαλάχ είναι το κεντρικό πρόσωπο, φαβορί δεν υπάρχει, ενώ οι Ιταλοί ψάχνουν εκδίκηση. 

Το βράδυ της Τρίτης (24/4) ξεκινά η ημιτελική φάση του Champions League 2017-18, με τη Λίβερπουλ να υποδέχεται τη Ρόμα στο "Anfield" στις 21:45, ενώ 24 ώρες μετά διεξάγεται το Μπάγερν - Ρεάλ (οι ρεβάνς σε μία εβδομάδα).

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια που τίθενται αντιμέτωποι στα ημιτελικά της διοργάνωσης Άγγλοι και Ιταλοί. Τελευταία ήταν το 2007, όταν η Μίλαν είχε αποκλείσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους "4" και εν συνεχεία πήρε το τρόπαιο, επικρατώντας της Λίβερπουλ στον τελικό της Αθήνας (2-1).

Εκείνος ο τελικός της Αθήνας ήταν και ο τελευταίος για τους "κόκκινους", η οποίοι κόντρα στη Ρόμα θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τον 8ο τελικό στην ιστορία τους. Στους 7 που έχουν παίξει μετρούν 5 τρόπαια (1977, 1978, 1981, 1984, 2005) και δύο ήττες, με την πρώτη να είναι επίσης από ιταλική ομάδα, τη Γιουβέντους (1985).

Η Ρόμα απ' την άλλη έχει παίξει μόνο μία φορά σε τελικό, αυτόν του 1984, στον οποίο ηττήθηκε απ' τη Λίβερπουλ στην διαδικασία των πέναλτι και μάλιστα στο "Stadio Olimpico" της Ρώμης, έτσι θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει μία ιδανική ευκαιρία για να πάρει εκδίκηση, 34 χρόνια μετά.

Το 1984 ήταν μάλιστα η πρώτη και τελευταία συμμετοχή της Ρόμα σε ημιτελικά, φέτος κατάφερε για δεύτερη φορά στην ιστορία της να βρεθεί στις 4 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, ενώ και τότε Βρετανούς είχε αντιμετωπίσει, την Νταντί Γιουνάιτεντ απ' τη Σκωτία. Είχε χάσει 0-2 στο Νταντί και είχε νικήσει 3-0 στη Ρώμη.

Ο τελικός το '84 ήταν η πρώτη "μάχη" τους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ εν συνεχεία τέθηκαν αντιμέτωπες στους "16" του UEFA Cup 2000-01 και στον δεύτερο όμιλο του Champions League 2001-02.

Στο νοκ-άουτ η Λίβερπουλ νίκησε 2-0 στη Ρώμη με τέρματα του Μάικλ Όουεν και έχασε στη ρεβάνς του "Anfield" με 0-1, αλλά βέβαια προκρίθηκε, ενώ έναν χρόνο μετά στον 2o όμιλο του CL (τότε ήταν δύο οι φάσεις με όμιλο στο CL) το ματς στην Ιταλία δεν είχε γκολ, ενώ στην Αγγλία νίκησαν οι γηπεδούχοι με 2-0 (Λίτμανεν, Χέσκεϊ). Και τότε στον όμιλο η Λίβερπουλ είχε προκριθεί, παίρνοντας την δεύτερη θέση στην ισοβαθμία με τη Ρόμα, άλλα και στις πρώτες χρονιές που έχουν συναντηθεί οι "κόκκινοι" είναι οι κερδισμένοι.

Ο Σαλάχ και ο... Άλισον

Κεντρικό πρόσωπο των αναμετρήσεων είναι φυσικά ο Μοχάμεντ Σαλάχ, καθώς ο Αιγύπτιος το περασμένο καλοκαίρι πουλήθηκε απ' τη Ρόμα στη Λίβερπουλ έναντι 42.000.000 ευρώ. Ήθελε να δοκιμάσει ξανά στην Premier League μετά την αποτυχία στην Τσέλσι και όχι απλά πέτυχε, αλλά με 31 γκολ είναι πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη και πήρε ήδη το βραβείου του καλύτερου παίκτη στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Στο Champions League o Σαλάχ έχει 8 γκολ και η Λίβερπουλ την καλύτερη επίθεση φέτος στην διοργάνωση. Υπήρχε το σενάριο να τον αναλάβει ο Κώστας Μανωλάς, αλλά στη Ρόμα λένε πως σταμάτησαν στον προημιτελικό τους Λουίς Σουάρες και Λιονέλ Μέσι με ομαδική δουλειά στην άμυνα, έτσι το ίδιο θα κάνουν και με τον Σαλάχ.

Ένα άλλο πρόσωπο που θα έχει τα βλέμματα πάνω του είναι ο Άλισον, καθώς ο τερματοφύλακας της εθνικής Βραζιλίας είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα όπλα της φετινής ομάδας της Ρόμα, είναι όμως και μεγάλος μεταγραφικός στόχος της Λίβερπουλ για το καλοκαίρι.

Οι άνθρωποι των "τζαλορόσι" με δηλώσεις τους αυτές τις μέρες έχουν προειδοποιήσει αυτούς του αγγλικού συλλόγου πως ο Άλισον δεν είναι προς πώληση, καθώς είναι ένα απ' τα πρόσωπα στα οποία θα βασίζεται η Ρόμα του μέλλοντος.

Ο Γιούργκεν Κλοπ ζήτησε απ' τους Άγγλους οπαδούς να δημιουργήσουν τη γνωστή σπουδαία ατμόσφαιρα στο "Anfield", αλλά βέβαια χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια όπως στον προημιτελικό με τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ για τον Εουζέμπιο Ντι Φραντσέσκο ανέφερε πως τους ενώνουν τα γυαλιά και το... κακό ξύρισμα! Ο Ιταλός τεχνικός απ' την πλευρά του ανέφερε πως είναι πιο ανήσυχος απ' τον Γερμανό και τόνισε πως η Λίβερπουλ είναι σαφώς πιο επιθετική ομάδα απ΄την δική του.

Ο Ντι Φραντσέσκο δεν έχει αποφασίσει αν θα παίξει 4-3-3 ή 3-5-2. Στην πρώτη περίπτωση θα είναι στην 11άδα ο Τζενγίζ Ουντέρ και στην δεύτερη περίπτωση θα είναι στην επίθεση μαζί με τον Τζέκο ο Πάτρικ Σικ. Ο Ζουάν Ζεζούς θα είναι το τρίτο στόπερ και εκτός του Ουντέρ μάλλον θα ξεκινήσει απ' τον πάγκο και ο Περότι (ίδια 11άδα δηλαδή με το 3-0 επί της Μπαρτσελόνα).

Οι Κάρσντορπ και Ντεφρέλ είναι τραυματίες εδώ και καιρό, αποτελούν τις μόνες απουσίες για τον προπονητή των Ρωμαίων, ενώ ο Κλοπ δεν υπολογίζει στους Λαλάνα, Ματίπ και Εμρέ Τζαν.

Οι πιθανές 11άδες της UEFA
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Karius; Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson; Oxlade-Chamberlain, Henderson, Milner; Salah, Mané, Firmino.
ΡΟΜΑ: Alisson Becker; Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov; De Rossi, Strootman, Nainggolan; Perotti, Ünder, Džeko.

Πηγή: sport24.gr