Τετάρτη, 16 Μάιος 2018 12:57

Απόψε ο τελικός του Europa League Μαρσέιγ - Ατλέτικο Μαδρίτης

Γράφτηκε από τον
Απόψε ο τελικός του Europa League Μαρσέιγ - Ατλέτικο Μαδρίτης

Μετά τα έξι ματς που φιλοξένησε στο Euro 2016, το "Stade de Lyon" ανοίγει απόψε τις πύλες του και για ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ματς σε συλλογικό επίπεδο, τον τελικό του Europa League. Μαρσέιγ και Ατλέτικο Μαδρίτης τίθενται αντιμέτωπες, με την πρώτη να έχει το πλεονέκτημα της... έδρας, αλλά την δεύτερη να είναι το φαβορί.

Ταξίδεψαν 300 χιλιόμετρα για να πάνε απ' τη Μασσαλία στη Λιόν ο Κώστας Μήτρογλου και οι συμπαίκτες του, με στόχο να πετύχουν κάτι σπουδαίο, να γίνουν η πρώτη ομάδα απ' τη Γαλλία που κατακτά το τρόπαιο στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Πρόκειται για τον 47ο τελικό της διοργάνωσης και τον 9ο από τότε που ονομάστηκε Europa League (πριν ήταν UEFA Cup). Οι "ροχιμπλάνκος" μάλιστα έχουν πάρει το πρώτο τρόπαιο μετά τα... βαφτίσια, αλλά και το τρίτο! Το 2010 κόντρα στη Φούλαμ και το 2012 κόντρα στην Μπιλμπάο.

Τρόπαια και τελικοί
Η Μαρσέιγ ήταν η πρώτη γαλλική ομάδα που κατέκτησε το Champions League και παραμένει μάλιστα η μόνη. Θέλει να κάνει το ίδιο και για το Europa League, στο οποίο έχει δύο χαμένους τελικούς, με τις Μπαστιά (1978) και Μπορντό (1996) να έχουν επίσης φτάσει μέχρι την πηγή χωρίς να πιουν νερό. Το CL το κατέκτησε το 1993, νικώντας 1-0 τη Μίλαν με το γκολ του Μπαζίλ Μπολί, ενώ οι χαμένοι της τελικοί στο UEFA Cup (Europa League) ήταν το 1999 απ' την Πάρμα και το 2004 απ' τη Βαλένθια.

Ο αποψινός τελικός θα είναι ο 5ος για τη γαλλική ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς δύο χρόνια πριν κατακτήσει το Champions League είχε χάσει στον τελικό απ' τον Ερυθρό Αστέρα (1991). Φυσικά, δεν υπολογίζουμε τα δυο intertoto που έχει κατακτήσει.

Όσον αφορά στην Ατλέτικο, οι δύο κατακτήσεις του Europa League (2010, 2012) που προαναφέραμε δεν είναι οι μόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έχει πάρει το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1962 κόντρα στη Φιορεντίνα.

Οι χαμένοι τελικοί όμως είναι περισσότεροι. Για το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1963 (Τότεναμ) και το 1986 (Ντινάμο Κιέβου), για το Champions League (Κύπελλο Πρωταθλητριών) το 1974 (Μπάγερν) και δύο κόντρα στη Ρεάλ το 2014 και το 2016. Πέντε χαμένοι, τρία τρόπαια, άρα η Ατλέτικο απόψε παίζει στο 9ο ευρωπαικό τελικό της ιστορίας της (επίσης δεν υπολογίζουμε intertoto).

Μήτρογλου, ο πρώτος

Αν η Μαρσέιγ επικρατήσει, τότε ο Κώστας Μήτρογλου θα γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα κατακτήσει τρόπαιο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Διασυλλογική φυσικά, καθώς σε επίπεδο εθνικών ομάδων η Ελλάδα έχει κατακτήσει το Euro 2004.

Επίσης, αν αγωνιστεί θα γίνει ο 14ος Έλληνας που παίζει σε τελικό διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά τους 11 του Παναθηναϊκού στο "Wembley", τον Άκη Ζήκο (Μονακό) και τον Αλέξανδρο Τζιόλη (Βέρντερ)


Ο Έλληνας στράικερ έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του και έχει τεθεί στην διάθεση του Ρούντι Γκαρθία, αλλά δεν είναι φυσικά σε ιδανική κατάσταση, έτσι αναμένεται να ξεκινήσει ο Βαλέρ Ζερμέν στην κορυφή της επίθεσης και ο "Μητρογκόλ" να μπει ως αλλαγή. Άλλωστε έχει σκοράρει πολλές φορές φέτος προερχόμενος απ' τον πάγκο.

Ο προπονητής της Μαρσέιγ ξεκαθάρισε πως ο Μανταντά είναι υγιής και θα ξεκινήσει στο τέρμα αντί του Γιοάν Πελέ, ενώ ερωτηματικό είναι αν θα βάλει δεξί μπακ τον Μπουνά Σαρ ή τον Σακάι και στο κέντρο τον Ζαμπό Ανγκισά ή τον Μαξίμ Λοπέζ.

Όσον αφορά στον Ντιέγκο Σιμεόνε, ο οποίος είναι τιμωρημένος και δεν θα βρίσκεται στον πάγκο, αναμένεται να έχει στην επίθεση τους Γκριεζμάν και Ντιέγκο Κόστα. Στο κέντρο οι σίγουροι είναι οι Γκάμπι, Κόκε και Σαούλ, με τους Πάρτεϊ και Κορέα να διεκδικούν την 4η θέση. Πιο αμυντική η πρώτη επιλογή, πιο επιθετική η δεύτερη.

Παρτενέρ του Ντιέγκο Γκοντίν στο κέντρο της άμυνας θα είναι ο Σάβιτς ή ο Χοσέ Μαρία Χιμένες, ενώ ο Φιλίπε Λουίς αναμένεται να προτιμηθεί αντί του Λούκας Ερνάντεθ για το αριστερό άκρο της άμυνας.

Οι πιθανές 11άδες

ΜΑΡΣΕΪΓ: Μανταντά, Σακάι, Ραμί, Λουίζ Γκουστάβο, Αμαβί, Ζαμπό Ανγκισά, Σανσόν, Παγέτ, Τοβέν, Οκάμπος, Ζερμέν.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ: Όμπλακ, Βρσάλκο, Σάβιτς, Γκοντίν, Φιλίπε Λουίς, Γκάμπι, Πάρτεϊ, Σαούλ, Κόκε, Γκριεζμάν, Ντιέγκο Κόστα.
Πηγή: sport24.gr