Δευτέρα, 28 Μάιος 2018 18:34

Το παρασκήνιο της ματαίωσης του φιλικού Ελλάδα-Ιράν στην Πόλη

Γράφτηκε από τον
Το παρασκήνιο της ματαίωσης του φιλικού Ελλάδα-Ιράν στην Πόλη

Οριστική είναι η ματαίωση του φιλικού ανάμεσα στην Εθνική Ελλάδος και το "μουντιαλικό" Ιράν, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 2 Ιουνίου. Ολο το παρασκήνιο πίσω από την ακύρωση του αγώνα.

Μια σειρά από γεγονότα και διαφωνίες μεταξύ των ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών Ελλάδας και Ιράν, οδήγησαν στην ματαίωση του φιλικού αγώνα της Κωνσταντινούπολης.

Από το περασμένο Φλεβάρη, το φιλικό είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 2 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται το Ιράν για το σημερινό (28/5) φιλικό με την Τουρκία (οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια).

Στις αρχές Μαρτίου και μετά τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικούς, από Τούρκους, στα σύνορα του Έβρου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, επικοινώνησε με τους ομολόγους του στην Ομοσπονδία του Ιράν, διαμηνύοντάς τους ότι -μετά από αυτό το γεγονός- οι διεθνείς μας δεν θα ταξιδέψουν στην Τουρκία, θέτοντας στην ουσία ηθικό και εθνικό ζήτημα.

Παρότι, με το φιλικό αυτό θα έμπαινε στα ταμεία της ΕΠΟ ένα σεβαστό ποσό, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας δεν το συζητούσαν.

Ωστόσο, υπήρξε αντιπρόταση στους Ιρανούς. Το παιχνίδι να γίνει στην Αθήνα, με την προϋπόθεση ότι η ΕΠΟ θα καλύψει τα έξοδα του αγώνα (γήπεδο, ασφάλεια, κτλ) και το Ιράν τα δικά του (αεροπορικά εισιτήρια, μετακινήσεις, διαμονή κτλ).

Οι Ιρανοί έθεσαν -με τη σειρά τους- δικό τους όρο: Να τους παραχωρήσει η ΕΠΟ τα τηλεοπτικά δικαιώματα του αγώνα. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και υπήρξε νέα πρόταση από τους Ιρανούς: Από τη στιγμή που το παιχνίδι θα μεταδιδόταν και στην Θεοκρατικό Ιράν να μην υπάρξουν διαφημίσεις για στοίχημα και αλκοολούχα ποτά. Αυτό φυσικά δεν ήταν δυνατόν να συμβεί, αφού δύο από τους μεγάλους χορηγούς της Εθνικής προέρχονται από το χώρο του στοιχήματος και των αλκοολούχων ποτών.

Η επιθυμία των δύο πλευρών για τη διεξαγωγή του φιλικού, ήταν μεγάλη, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν σημείο επαφής. Για το λόγο αυτό απευθύνθηκαν μέχρι και στην FIFA, η οποία τους κάλεσε να βρουν μόνοι τους την οριστική λύση. Εν τέλει αυτή ήταν η ακύρωση του φιλικού...
Πηγή: sport24.gr