Πέμπτη, 14 Ιούνιος 2018 12:23

ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΡΩΣΙΑΣ: Οι 11 πόλεις και τα 12 γήπεδα της κορυφαίας διοργάνωσης αξίας 5,32 δισ

Γράφτηκε από τον

 

Το Μουντιάλ 2018 ξεκινάει με την πρώτη σέντρα του την Πέμπτη το απόγευμα (18:00), με την συνάντηση της οικοδέσποινας Ρωσίας με την Σαουδική Αραβία.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία θα φιλοξενήσει το κορυφαίο τουρνουά, ενώ θα είναι επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε περισσότερες από μία ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία, αφού το Αικατερίνενμπουργκ και το Σότσι, δυο από τις πόλεις που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν αγώνες, υπάγονται στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας, ενώ οι υπόλοιπες εννέα πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες υπάγονται στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας.

Οι 11 πόλεις, που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες:

Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αικατερίνενμπουργκ, Σότσι, Καζάν, Σαράνσκ, Βόλγκογκραντ, Ροστόφ, Σαμάρα, Νόβγκοροντ, Καλίνινγκαρντ.

Τα 12 στάδια που θα γίνουν οι αγώνες:

Συνολικά 5,32 δισ ευρώ στοίχισε στη Ρωσία η κατασκευή και ανακατασκευή των σταδίων του Μουντιάλ. Αυτά είναι τα γήπεδα που θα γίνουν οι αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης.

Kaliningrad Stadium (35.212), Volgograd Stadium (45.568), Ekaterinburg Stadium (35.696), Fisht Stadium (47.659), Kazan Arena (45.379), Nizhny Novgorod Stadium (44.899), Luzhniki Stadium (81.000), Samara Stadium (44.918), Rostov-on-Don Stadium (45.000), Spartak Stadium (45.360), Saint Petersburg Stadium (68.134), Saransk Stadium (44.442).

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 64 αγώνες που θα γίνουν σε 12 γήπεδα που βρίσκονται σε 11 πόλεις. Ο πρώτος αγώνας και ο τελικός θα διεξαχθούν στην Μόσχα, στο Luzhniki Stadium.

Σιγουριά διοργανωτών και FIFA ότι δεν θα γίνουν επεισόδια

Συχνά η Δύση εξέφραζε ανησυχίες μήπως κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ προκληθούν σοβαρά επεισόδια από οπαδούς, αφού μετά από εκείνα της Μασσαλίας το 2016 η φήμη των Ρώσων οπαδών είναι κάκιστη. Ομως φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την…πρόληψη αλλά και την αντιμετώπισή τους. Ηδη έχουν γίνει αυστηρές συστάσεις.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το φαινόμενο των συγκρούσεων στα γήπεδα έγινε πιο έντονο. Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 ήταν συχνές οι συμπλοκές μεταξύ οπαδών διαφόρων ομάδων με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Ήταν περίπου εκείνη η εποχή που η ειδική υπηρεσία κατά του εξτρεμισμού ανέλαβε δράση.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 οι συμπλοκές περιορίστηκαν και διεξάγονταν πλέον όχι σε κεντρικά σημεία αλλά στις παρυφές της πόλης και σε δάση θέλοντας -οι εμπλεκόμενοι- να ξεφύγουν από τις αρχές ασφαλείας. Στις συμπλοκές συμμετείχαν πλέον 10 με 30 άτομα από κάθε πλευρά. Ακολούθησε μια σχετική ομαλοποίηση, ωστόσο η μεγάλη στροφή έγινε το καλοκαίρι του 2016 στη Μασσαλία. Η Ένωση Ρώσων Φιλάθλων θεωρήθηκε υπεύθυνη και αποκλείστηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στην οποία είχε καταφέρει να ενταχθεί. Στη συνέχεια ανέστειλε την λειτουργία της. Από τότε στο Κέντρο Καταπολέμησης του Εξτρεμισμού διοργανώνουν ομιλίες με θέμα την πρόληψη της βίας στα γήπεδα.

Στο συμπέρασμα πάντως που καταλήγουν Ρώσοι διοργανωτές και FIFA, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, είναι ότι δεν αναμένονται έκτροπα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. «Εκεί που υπάρχει ποδόσφαιρο, αθλητισμός, συναισθήματα και πολύς κόσμος δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μικροσυμπλοκές. Ωστόσο επεισόδια σαν αυτά που έγιναν στη Μασσαλία δεν πρόκειται να γίνουν», τονίζουν Ρώσοι διοργανωτές.

 

 

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ