Δευτέρα, 16 Ιούλιος 2018 14:26

Ο Γιώργος Διαγούπης για την μετονομασία του γηπέδου Διαβολιτσίου

Γράφτηκε από τον

 

Την θέση του όσον αφορά την μετονομασία του γηπέδου του Διαβολιτσίου σε “Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου Καπετάν Βασίλης” αλλά και τις απόψεις του όσον αφορά την ιστορία του γηπέδου, καταθέτει με ανακοίνωση του ο τέως δήμαρχος Ανδανίας Γιώργος Διαγούπης.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Πριν λίγες μέρες , έγινε η τελετή ονοματοδοσίας του Νέου Γηπέδου στο Διαβολίτσι , με απόφαση του Τ.Δ. Διαβολιτσίου και απόφαση Δ.Σ. Οιχαλίας σε “Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου “Καπετάν Βασίλης”. Καπετάνιος. Μια τεράστια προσωπικότητα για το Διαβολίτσι, το νομό, την Ελλάδα, τον κόσμο όλο, δεν χρειάζεται εγώ να πω τίποτα, είναι παγκοσμίως γνωστά και σωστά δόθηκε το όνομά του στο Γήπεδο, γιατί έχει προσφέρει στο Διαβολίτσι, που γεννήθηκε, μεγάλωσε, έπαιξε μπάλα στο παλιό Γήπεδο και είχε πολλές καλές αναμνήσεις από τα Σχολεία και τα παιδικά του χρόνια, γι' αυτό και βοηθούσε πολύ το χωρίο.

Εδώ όμως συμβαίνει το εξής παράξενο Γεγονός κάποιοι έντεχνα να έχουν διαδώσει , λασπολογώντας ότι το Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου, δεν το κατασκεύασε η Δημοτική αρχή, που είχα τη χαρά και τη τιμή να είμαι Δήμαρχος, αλλά κάποιοι άλλοι.

Κυρίες και Κύριοι , όταν ο λαός του τέως Δήμου Ανδανίας με εξέλεξε Δήμαρχο, για τα έτη 2006 – 2010, μαζί με τους Συμβούλους που εκλέχτηκαν από το λαό, βάλαμε μαζί με τα τόσα άλλα (Υδατόπυργους σε Μάλτα – Μαντζάρι – Κουμπέ – Ασφαλτοστρώσεις – Ύδρευση – Ελικοδρόμειο – Σχολεία – Ρεύμα οικισμούς κ.τ.λ. ) και 2 μεγάλα έργα που θα άλλαζαν την εικόνα του Δήμου και θα έφερναν , λόγω επισκεπτών, και έσοδα στο Χωριό . Αυτά είναι :

1) Το Νέο Δημαρχείο και 2) Το Νέο Γήπεδο.

Έργα που με πολύ κόπο , ιδρώτα και αίμα τα καταφέραμε.

Με στεναχώρησε το γεγονός που όταν πήγα στο Δ.Σ. Οιχαλίας, μετά βίας μου εδόθη ο λόγος και παρουσιάζοντας 29 υπογραφές δημοτών – ενδεικτικά – για αυτό το θέμα , θέλοντας να ενημερώσω το Σώμα για το τι έχει κατασκευάσει ο Δήμος αξίας 500.000 ευρώ που κανένας μα κανένας δε γνώριζε παρά μόνο ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και η κ. Γιώτα Γεωργακοπούλου οι οποίοι μου τηλεφώνησαν την προηγούμενη του συμβουλίου για να τους ενημερώσω για το τι είχε κατασκευάσει και πληρώσει ο Δήμος .

Προτείναμε 2 λύσεις :

1) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ

(με 2 μαρμάρινες πλάκες δεξιά και αριστερά )

Η πρώτη θα αναφέρει τους δωρητές Ιωάν. και Σπ. Παπουτσή έκτασης 5 στρεμμάτων , Νικ. Αθανασόπουλο δωρεά 150 δέντρα (πλατάνια-δάφνες) για σκιά θεατών , οχημάτων και καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου , Πελοπίδα Βουρνά (μεταφορά 2 λυομένων για αποδυτήρια , φύλαξη γυμναστικών οργάνων)

Η δεύτερη θα αναφέρει “Ολοκληρώθηκε την ευγενή δωρεά χωματουργικών και τοποθέτηση χλοοτάπητα από Καπετάν Βασίλη”.

Χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο Δήμος Ανδανίας.

2)- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ -”ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗΣ”

(με 2 μαρμάρινες πλάκες δεξιά και αριστερά)

Η πρώτη θα αναφέρει τους δωρητές Ιωάν. και Σπ. Παπουτσή έκτασης 5 στρεμμάτων , Νικ. Αθανασόπουλο δωρεά 150 δέντρα (πλατάνια-δάφνες) για σκιά θεατών , οχημάτων και καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου , Πελοπίδα Βουρνά (μεταφορά 2 λυομένων για αποδυτήρια , φύλαξη γυμναστικών οργάνων).

Η δεύτερη θα αναφέρει τι κατασκεύασε ο Δήμος Ανδανίας.

Αναφέρω τι κατασκεύασε ο Δήμος Ανδανίας όταν εγώ ήμουν Δήμαρχος με Δημόσιο Δημοτικό Χρήμα. :

1) Αγοράσαμε 25 στρέμματα ( όριο το οποίο επιβάλλει η νομοθεσία για την κατασκευή σταδίου , εκ των οποίων τα 5 ήταν δωρεά αδελφών Παπουτσή).

2) Κτυπήσαμε γεώτρηση 50 μέτρων – 20 κυβικά νερού ανά ώρα , για πότισμα του χλοοτάπητα του γηπέδου , την οποία και σωληνώσαμε.

3) Μεταφέραμε το τριφασικό ρεύμα με κολόνες της ΔΕΗ για προβολείς Γηπέδου , μοτέρ ποτίσματος , φώτα , αποδυτήρια , θερμοσίφωνα και όπου αλλού χρειαστεί.

4) Φέραμε δεξαμενή 50 κυβικών νερού από την Λιβαδειά για αποθήκη νερού σε περίπτωση βλάβης.

5) Φτιάξαμε το υπάρχον πέτρινο κτήριο – όριο οικισμού – για αποδυτήρια.

6) Φέραμε από Καλαμάτα τον ελεγκτή νομιμότητας αποφάσεων ΔΣ κύριο Νταίβις Παν. μαζί με τους μηχανικούς της ΤΥΔΚ κύριο Ξαρχάκο Νικ. και κυρία Κομπότη για εξέταση και άλλων θέσεων τοποθεσίας κατασκευής του Γηπέδου και πρότειναν ομόφωνα αυτή που έγινε.

7) Φέραμε από Αθήνα τριμελής επιτροπή από ορκωτούς εκτιμητές για τα κτήματα που αγοράσαμε και τα κοστολόγησαν 290.000 ευρώ , τα οποία εμείς ύστερα από διαπραγμάτευση τα αγοράσαμε 99.000 ευρώ.

8) Πληρώσαμε συμβόλαια , τοπογραφικά για κάθε ένα κτήμα που αγοράζαμε ξεχωριστά , υποθηκοφυλάκιο , αντίγραφα συμβολαίων , δικηγόρο στην συμβολαιογράφο κυρία Αθηνά Κυριακοπούλου που έκανε όλη την εργασία.

9) Η επόμενη δημοτική αρχή τοποθέτησε κερκίδα με πλαστικά καθίσματα 200 θεατών , κύριος Μπάμης Φίλιππας (Δήμαρχος)

10) Μπήκανε προβολείς στο Γήπεδο για νυχτερινούς αγώνες – προπονήσεις.

11) Κατασκευάστηκε περίπτερο για εξυπηρέτηση θεατών (καφές ,νερό ).

12) Φέραμε 2 λυόμενα από Αθήνα για αποδυτήρια και φύλαξη οργάνων γυμναστικής της ομάδας.

13) Συνδέσαμε τον πυροσβεστικό κρουνό με το δίκτυο νερού φυσικής ροής – σε περίπτωση φωτιάς που κοπεί το ρεύμα.

14) Διαπλατύναμε το δρόμο για πάρκινγκ των αυτοκινήτων των θεατών , σκεπάζοντας τον υπόνομο 2χ2 βρόχινων υδάτων.

15) Φυτεύτηκαν περιμετρικά 150 πλατάνια-δάφνες για σκιά-ομορφιά περιβάλλοντος χώρου.

16) Συντηρείται ακόμα και σήμερα ο χλοοτάπητας , προβολείς , γραμμές κτλ. Με 20.000 ευρώ τον χρόνο από τον Δήμο.

Όλα αυτά τα έξοδα έχουν πληρωθεί από Δημόσιο Δημοτικό Χρήμα του Δήμου μας και πρέπει να ξέρουν οι δημότες που πηγαίνουν τα χρήματα που πληρώνουν στο Κράτος σαν φόρους και επιστρέφουν στους Δήμους είτε ως ανταποδοτικά , πολιτική προστασία , θεομηνίες ή μέσα από εθνικά προγράμματα : Ε.Π.Τ.Α. - ΘΗΣΕΑΣ – ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ – ΕΣΠΑ κτλ.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι αδιανόητο και ανεπίτρεπτο να έχει ξοδέψει ο Δήμος πάνω από 500.000 ευρώ για αυτό το κόσμημα του Διαβολιτσίου και να μην αναφέρεται πουθενά ποιος το κατασκεύασε.

Θα πρέπει οι διοικούντες το Δήμο και την ομάδα του ΑΟΔ να σκεφτούν ήρεμα και λογικά για να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος του πρώην Δήμου Ανδανίας και της τότε Δημοτικής Αρχής.

Έχω υποβάλει έγγραφο αίτημα στις 3/7/18 με αριθ. Πρωτ. 5721 για αποκατάσταση της αλήθειας και διαφώτισης των πολιτών και καμία απάντηση δεν έχω λάβει έως σήμερα ούτε από τον Δήμο , ούτε από τον πρόεδρο του Τ.Δ. Διαβολιτσίου , τη στιγμή που ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος σε κάθε αγιασμό της νέας αγωνιστικής χρονιάς της ομάδος έλεγε “δεν θα ύπήρχε Γήπεδο στο Διαβολίτσι , αν δεν ήταν ο Γιώργος ο Διαγούπης και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο”.

Κυρίες και κύριοι , τα δέχομαι όλα, δεν δέχομαι όμως τον μηδενισμό του τεραστίου αυτού έργου που κοσμεί την Άνω Μεσσηνία και κατασκεύασε η πλειοψηφία της τότε Δημοτικής Αρχής με τόσο κόπο, ιδρώτα και αίμα να τα μηδενίζουν κάποιοι που έχουν ως επάγγελμα την λασπολογία.Κύριε αντιπρόεδρε του ΑΟΔ , κύριε Ξηρόκωστα.

Αν πράγματι θέλατε, θα το είχατε κατασκευάσει εσείς που ήσασταν 3 τετραετίες ( 2 Δήμαρχος , 1 Πρόεδρος Κοινότητας Διαβολιτσίου) και δεν θα περιμένατε εμένα που το κατασκευάσαμε σε 2 χρόνια με τόσα εμπόδια και στην έλευση πόρων – λόγω ΔΝΤ – με τον ίδιο τρόπο που το χρηματοδοτήσαμε εμείς καθώς λόγω εμπειρίας γνωρίζατε καλύτερα από εμάς. Αλλά εσείς αδιαφορούσατε .

Θα ερχόσασταν στο ΔΣ όταν ήθελε η απόφαση για την κατασκευή αυξημένη πλειοψηφία και όχι να γυρνάτε απ' έξω από την αίθουσα με το τηλέφωνο στο αυτί .

Θα ψηφίζατε Ναι όταν άλλαξε ο νόμος και ήθελε απλή πλειοψηφία την οποία και είχαμε στο ΔΣ για την κατασκευή του Γηπέδου και το συγκεκριμένο σημείο , όταν συμφωνούσαν για αυτό ο κ. Νταίβις , οι ορκωτοί εκτιμητές και ο ίδιος ο Καπετάν Βασίλης , όταν είχε έρθει με το ελικόπτερο και είδαμε με το αυτοκινητό μου τα 3 προτεινόμενα σημεία

(Ματάκι, Γκορτσιές, Νεκροταφείο ) και μου είπε Δήμαρχε έδω θα γίνει το Γήπεδο” και πράγματι εκεί το κατασκευάσαμε .

Γιατί ψηφίσατε ΟΧΙ, πως είχατε το θάρρος ενώ είχατε διατελέσει ποδοσφαιριστής , προπονητής , πρόεδρος της ομάδας; Κάτι άλλο είχατε στο μυαλό σας για να καθυστερήσει η κατασκευή του γηπέδου ή δεν θέλατε να το κατασκευάσουμε εμείς. Η απάντηση δική σας ...

Θα είχε ολοκληρωθεί από τότε το έργο και δεν θα πηγαίναμε στο διευρυμένο Δήμο Οιχαλίας να τον τιμήσει τον Καπετάνιο , θα τον τιμούσαμε στο σπίτι του , στο Χωριό του και το κυριότερο εν ζωή , όταν ζούσε ακόμα , αυτά κάνατε και ψηφίσατε τότε και τα οποία είναι γραμμένα στην απόφαση 48 – 2009 .

Ουδείς αμφισβητεί ότι έχετε προσφέρει στο Δήμο και στον ΑΟΔ , εμείς δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός , αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα της κατασκευής του γηπέδου κάνατε ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Εμείς τιμήσαμε τον Καπετάνιο κατά την τελετή παραλαβής των οχημάτων στο Πνευματικό Κέντρο Διαβολιτσίου το 2008 , στο πυρόπληκτο Δήμο μας , από την Εθνική Τράπεζα , όπως επίσης βάλαμε το όνομα του στη τσάπα που δώρησε στο Δήμο μας και όταν πήγα στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο '' Μεγάλη Βρετάνια ' , για να παραλάβω ένα καινούργιο ασθενοφόρο από την πριγκίπισσα Σερβίας υψηλοτάτη Κατερίνα Καραγιώργεβιτς, στον πυρόπληκτο Δήμο μας , μαζί με τον κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο ( Δημοτικό Σύμβουλο) , παρουσία πολλών επισήμων και του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου είπα στο μικρόφωνο :

“Σας ευχαριστώ υψηλοτάτη για το μεγάλο δώρο σας , οι δημότες σας ευχαριστούν ιδιαίτερα , αλλά εμείς έχουμε τον Καπετάν Βασίλη στο Διαβολίτσι και μας δίνει ότι του ζητάμε” παρουσία του γιου του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου που με ευχαρίστησε για τα καλά προς τον Καπετάνιο λόγια μου, εξού και ο θερμός εναγκαλισμός μαζί του όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο , την ημέρα ονοματοδοσίας του Γηπέδου και ήρθε και μου είπε “Σας ευχαριστώ πολύ Δήμαρχε για τα καλά σας λόγια , ξέρω ότι αγαπούσατε τον Καπετάνιο” και βγάλαμε μια αναμηστική φωτογραφία μαζί του εγώ και ο γιός μου ως επιστέγασμα της φιλίας που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο ίδιος ο Καπετάνιος μου τηλεφωνούσε συχνά, που βρίσκεται η διαδικασία αγοράς οικοπέδων για το γήπεδο και όταν του είπα ότι έχουμε τα συμβόλαια για τα οικόπεδα μου είπε να τα πάω στην Αθήνα να τα δει μαζί με την νομιμότητα της απόφασης αγορών των κτημάτων του ΔΣ γιατί κάποιοι ειδικοί λασπολόγοι και ψεύτες του έλεγαν άλλα. Πράγματι πήγα με τον κ. Παναγιώτη Σταθουλόπουλο στην Αθήνα με το αυτοκίνητό μου και του δείξαμε τα πρωτότυπα συμβόλαια και την νόμιμη απόφαση του ΔΣ Διάβασε την απόφαση , χαμογέλασε και μας είπε << Καταλαβαίνω τι περάσατε για να φτάσετε ως εδώ και να τα αγοράσετε . Εσείς όμως θα φτιάξετε αυτά που αναφέρατε και εγώ αμέσως θα τοποθετήσω τον χλοοτάπητας και κοιτώντας τον κ. Σταθουλόπουλο είπε “Τι γελάς Κανέλο , πιστεύεις ότι δεν θα τοποθετήσω τον χλοοτάπητα”, τότε πήρα τον λόγο εγώ και του είπα “Καπετάνιε εμείς θα κάνουμε ότι είπαμε στο ακέραιο και εσείς θα βάλετε τον χλοοτάπητα για να αποκτήσει επιτέλους το Διαβολίτσι ένα σωστό Γήπεδο και να μην σπάνε τα παιδιά μας τα χέρια και τα πόδια στα τσιμέντα του παλιού γηπέδου που είχες παίξει εσύ και εγώ”.

Όλα τα ανωτέρω είναι γραμμένα στις αποφάσεις του ΔΣ και σε κομμένα χρηματικά εντάλματα και για όσους γνωρίζουν δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση

 

Όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μου τηλεφώνησε ο τότε πρόεδρος του ΑΟΔ κ. Δασκαλόπουλος Δημήτριος ώστε να γίνουν τα εγκαίνια και το εναρκτήριο λάκτισμα στο νέο Γήπεδο . Αμέσως τηλεφώνησα στον Καπετάνιο και του το ανέφερα και εκείνος μου απάντησε κοφτά

“Δήμαρχε εσυ το κατασκεύασες , εσύ θα το εγκαινιάσεις , εγώ μόνο το χλοοτάπητα έβαλα και μάθε πως η καρέκλα του Δημάρχου και το τιμόνι του καπετάνιου δεν δίνονται αλλά κατακτώνται. >> Ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του έγινε το εναρκτήριο λάκτισμα στον αγώνα κυπέλλου με τον Πάμισο Μεσσήνης.

Αν ήμασταν εμείς Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΟΔ , στην ημέρα της ονοματοδοσίας πρώτα πρώτα θα καλούσαμε τους δωρητές και ειδικά τον κ. Παπουτσή καθώς και τους άλλους δύο , Αθανασόπουλο Νίκο και Βουρνά Πελοπίδα , καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο που ήταν τότε και το Δήμαρχο που το κατασκεύασε. Μείναμε απ' έξω με τον κύριο Μητρόπουλο Παύλο , πρώτο σε ψήφους δημοτικό σύμβουλο , ο οποίος με ρώτησε γιατί δεν μας κάλεσαν βάση πρωτοκόλλου ή έστω ένα τηλέφωνο , ώστε να συμμετέχουμε και εμείς στην λαμπρή αυτή τελετή.

Στενοχωρηθήκαμε που δεν είχε την ανάλογη παρουσία από τους κατοίκους του Διαβολιτσίου και της ευρήτερης περιοχής , παρά μόνο παρευρέθηκαν κάποιοι επιλεκτικά καλεσμένοι οι οποιοί ήταν υποχρεωμένοι να παρευρίσκονται λόγω θεσμικών θέσεων. Κατά την γνώμη μου αυτό οφείλεται στην προχειρότητα και ίσως στην άγνοια για να γίνει αυτή η τελετή που πραγματοποιήσατε.

Είχαμε συζητήσει με τον Καπετάνιο όταν γίνουν τα εγκαίνια του Νέου Γηπέδου , να παίξουμε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των παλαιμάχων του Ολυμπιακού Πειραιώς και τους παλαίμαχους του ΑΟΔ της χρυσής φουρνιάς του 1974-1978 και να τιμηθεί η μνήμη κάποιων οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή και είχαν φορέσει την φανέλα του ΑΟΔ. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε ότι είχαμε σχεδιάσει λόγο της αιφνίδιας απώλειάς του.

Χάρηκα που άκουσα από όλους τους ομιλητές ότι είναι ένα κόσμημα -στολίδι και μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο και συνέβαλε στην καλή πορεία του ΑΟΔ φέτος , ομάδα την οποία υπηρέτησα για πάρα πολλά χρόνια , για ένα επιπλέον λόγο ότι εμείς είμαστε κατά 80% και πάνω οι κατασκευαστές αυτού του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΕΡΓΟΥ που διαφημίζετε και εσείς ακόμα σε όλο τον νομό και παραδέχεστε έστω και αργά τι σπουδαία έργα κάναμε μαζί με το Νέο Δημαρχείο για τον τόπο μας.

Τέλος , θα ήταν παράλειψη να μην πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση και τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο , όλους τους θεσμικούς παράγοντες , πολίτες , παιδιά και ποδοσφαιριστές που παρευρέθησαν στην τελετή ως τέως Δήμαρχος Ανδανίας.

Κυρίες και κύριοι ,

Αναγκάστηκα να κάνω αυτή την ενημέρωση ύστερα από απαίτηση πολλών Δημοτών και Δημοτικών Συμβούλων μου για ένα και μόνο λόγο. Για να λάμψει η αλήθεια και μόνο η αλήθεια και να μάθει ο κόσμος ποιος κατασκεύασε αυτό το κόσμημα . Για καλό αυτού του τόπου αφουγκραστείτε την τοπική κοινωνία , ώστε να έρθει πάλι ο κόσμος στο γήπεδο , φέρτε πάλι πίσω τα δικά μας παιδιά . Καλέστε μας να συζητήσουμε , έχουμε προτάσεις , κάντε μια εκδήλωση βράβευσης όλων των παλίων ποδοσφαιριστών της χρυσής φουρνιάς του ΑΟΔ του 1975 όπως έκανε η Εράνη Φιλιατρών βραβεύοντας τον κ. Ντονά Νίκο Και κ. Πέτροβα Νότη και κ. Διαγούπη Γεώργιο , για την άνοδο της ομάδας στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία , καλώντας όλους τους ποδοσφαιριστές εκείνης της ομάδας πριν λίγο καιρό.

Ενώστε την τοπική κοινωνία και θα έρθουν καλύτερες μέρες για όλους μας και ειδικά για το χωριό.

- Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ του ΔΣ 2006-2010

Καρατζαφέρης Λυκ. - Αντιδήμαρχος, Σταθουλόπουλος Παν. - Αντιδήμαρχος, Σακελλαριάδη Χρισ. - Αντιδήμαρχος, Μητρόπουλος Παυλ. - Αντιδήμαρχος, Πέτροβας Κψσ. - Πρόεδρος ΔΣ, Γραμμένος Γεωρ. - Αντιδήμαρχος, Διαμαντόπουλος Θαν. - Πρόεδρος ΔΣ, Φούτσης Παν. - Αντιδήμαρχος, Χωρεμιώτης Χρηστ. - Πρόεδρος ΤΔ Διαβολιτσίου.