Δευτέρα, 30 Ιούλιος 2018 16:18

ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Πως θα διεξαχθούν φέτος τα πρωταθλήματα

Γράφτηκε από τον

Η γενική προκήρυξη των πρωταθλημάτων της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 έχει έχει ετοιμαστεί εδώ και μέρες από την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.

Η μεγάλη κατηγορία, που από φέτος ονομάζεται Α1 κατηγορία (λεγόταν Α’ κατηγορία) θα διεξαχθεί από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 21 Απριλίου του 2019.

Η δεύτερη κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ονομάζεται πλέον Α2 κατηγορία (η παλιά Β’ κατηγορία) ενώ η τρίτη κατηγορία (η πρώην Γ’ κατηγορία) πλέον ονομάζεται Β’ κατηγορία.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής όλων των πρωταθλημάτων καθώς και τα σημαντικότερα σημεία της προκήρυξης έχουν ως εξής:

α) Πρωτάθλημα Α1΄ Κατηγορίας:

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής : από Σάββατο 20/10/2018 έως Κυριακή 21/04/2019.

β) Πρωτάθλημα Α2΄ Κατηγορίας:

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής: από Σάββατο 10/11/2018 έως Κυριακή 21/04/2019.

γ) Πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας:

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής: από Σάββατο 16/03/2019 έως Κυριακή 09/06/2019.

δ) Πρωτάθλημα Γυναικών:

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής: από Σάββατο 26/01/2019 έως Κυριακή 05/05/2019.

ε) Πρωτάθλημα Παίδων:

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής : από Σάββατο 01/09/2018 έως Κυριακή 07/04/2019.

στ) Πρωτάθλημα Εφήβων:

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής: από Σάββατο 01/09/2018 έως Κυριακή 24/03/2019.

ζ) Πρωτάθλημα Κορασίδων:

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής: από Σάββατο 10/11/2018 έως Κυριακή 03/02/2019.

η) Πρωτάθλημα Νεανίδων:

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής: από Σάββατο 01/09/2018 έως Σάββατο 03/11/2018.

θ) Τουρνουά Μίνι Μπάσκετ:

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής: από Σάββατο 16/03/2019 έως Κυριακή 09/06/2019.

ι)Τουρνουά Προμίνι Μπάσκετ:

Χρονικό διάστημα διεξαγωγής: από Σάββατο 11/05/2019 έως Κυριακή 09/06/2019.

- Οτιδήποτε αφορά στην διοργάνωσή των παραπάνω πρωταθλημάτων, θα καθοριστεί με τις Ειδικές Προκηρύξεις, που θα εκδοθούν έγκαιρα από την Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.

Υποχρεώσεις σωματείων

Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αγωνιζομένων Σωματείων, καθορίζονται με τις διατάξεις των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι, η συμμετοχή των σωματείων στα διάφορα Πρωταθλήματα, είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ο.Κ.

Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν και στα Πρωταθλήματα Παίδων ή Εφήβων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το αντίστοιχο Εθνικό Πρωτάθλημα Ανδρών στο οποίο συμμετέχουν.

Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στo Πρωτάθλημα Παίδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το αντίστοιχο Πρωτάθλημα Ανδρών που συμμετέχουν.

Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών Γυναικών, καθώς και στο Πρωτάθλημα Κατηγορίας Γυναικών της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν σ΄ ένα από τα Πρωταθλήματα Κορασίδων ή Νεανίδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το αντίστοιχο Πρωτάθλημα Γυναικών που συμμετέχουν.

Αριθμοί από 0 εώς 99 στις φανέλες

Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα στις φανέλες των αθλητών και αθλητριών να χρησιμοποιούν τους αριθμούς 0 μέχρι και 99 σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIBA και στο πάνω δεξί μέρος της φανέλας να υπάρχει το σήμα της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.

Η σύνθεση της ομάδας αποτελείται από 21 άτομα (16 θέσεις στην περιοχή του πάγκου διαθέσιμες για τα μέλη της ομάδας, τα οποία αποτελούνται από τους αναπληρωματικούς-ές παίκτες-τριες και το staff της ομάδας).

Αθλητές που έχουν

δικαίωμα συμμετοχής

Κάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι 12 αθλητές και αθλήτριες.

1) Την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Α1΄ & Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1987 και μεγαλύτερους).

2) Την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Α1΄ και Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνος, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν δύο αθλητές κάτω των 22 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1996 και νεότεροι και δύο αθλητές κάτω των 20 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1998 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις αθλητές κάτω των 20 ετών, εκ των οποίων ο ένας αθλητής θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα.

3) Την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας Ανδρών, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι 9 αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1987 και μεγαλύτερους).

4) Την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας Ανδρών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνος, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν τρεις αθλητές μέχρι 22 ετών (γεννηθέντες το 1996 και νεότερους), εκ των οποίων ο ένας (1) αθλητής, θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα.

5) Η παρουσία των αθλητών μέχρι 20-22 ετών σε Α1 και Α2 κατηγορία ανδρών καθώς και 22 ετών

στη Β’ κατηγορία ανδρών είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη των αγώνων. Η μη παρουσία τους συνιστά παράβαση.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, αρμόδιοι είναι οι Διαιτητές και ο Κομισάριος του αγώνα. Σε περίπτωση μη τήρησής τους, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και το υπαίτιο Σωματείο θα μηδενίζεται.

Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα ανωτέρω, η Επιτροπή Πρωταθλήματος, θα πραγματοποιεί ενδελεχή έλεγχο στα Φύλλα Αγώνων και θα μηδενίζεται αυτοδίκαια η υπαίτια ομάδα, έστω και αν η αντίπαλη δεν έχει υποβάλλει ένσταση.

6) α) Στο Πρωτάθλημα παίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν το έτος 2003 και νεότεροι.

β) Στο Πρωτάθλημα εφήβων δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν τα έτη 2001, 2002 και 4 αθλητές του 2003 και νεότεροι. .

- Οι παίδες αθλητές που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Εφήβων, δεν μπορούν να συμμετέχουν την ίδια ημέρα των αγώνων, στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα Παίδων.

γ) Στο Πρωτάθλημα κορασίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 2003 και νεότερες.

δ) Στο Πρωτάθλημα νεανίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλήτριες που γεννήθηκαν τα έτη 2001, 2002 και πέντε (5) αθλήτριες του 2003 και νεότερες.

- Οι Κορασίδες αθλήτριες, που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Νεανίδων, δεν μπορούν να συμμετέχουν την ίδια ημέρα των αγώνων, στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα Κορασίδων.

- Η χρησιμοποίηση Παίδων & Κορασίδων στα Πρωταθλήματα Εφήβων & Νεανίδων, δεν θα αποτελεί πρόβλημα στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., για την σύγχρονη διεξαγωγή των δύο Πρωταθλημάτων.

Τα αναφερόμενα στις παραγράφους α, β, γ και δ, θα ισχύσουν τόσο στα Τοπικά Πρωταθλήματα, όσο και στις προκριματικές και τελικές φάσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.

ε) Στο Τουρνουά Μίνι Μπάσκετ δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές-αθλήτριες, που γεννήθηκαν το έτος 2006και νεότεροι-ες.

στ) Στο Τουρνουά Προμίνι Μπάσκετ δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές-αθλήτριες, που γεννήθηκαν το έτος 2007 και ΔΕΝ συμμετέχουν στο Τουρνουά Μίνι Μπάσκετ και αθλητές και αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 2008 και νεότεροι – νεότερες, ανεξαρτήτου συμμετοχής τους στο Τουρνουά ΜΙΝΙ Μπάσκετ.

Τι γίνεται σε ισοβαθμία

Σε περίπτωση ισοβαθμίας:

α) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2), τότε λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί από τους μεταξύ τους αγώνες (νίκες – ήττες – μηδενισμοί).

Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.

β) Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη o συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

γ) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο (2), τότε καταρτίζεται βαθμολογικός πίνακας με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν, οι ομάδες που ισοβαθμούν, στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση το πίνακα αυτό γίνεται η μεταξύ τους κατάταξη.

δ) Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα προκύψει νέα ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν να ισοβαθμούν, λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.

ε) Αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

στ) Σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας και αφού μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων η ισοβαθμία περιοριστεί μόνο σε δύο ομάδες, τότε αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων α και β.

Αν η ισοβαθμία αφορά σε περισσότερες των δύο ομάδων, τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παραγράφου γ.

Ο συντελεστής πόντων (goal average) υπολογίζεται με διαίρεση των πόντων που πέτυχε η ομάδα με τους πόντους που δέχθηκε.

- Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 47 – παρ. 2η (όπως αυτή τροποποιήθηκε), τα αποτελέσματα των αγώνων που έδωσε ομάδα που υποβιβάστηκε, λόγω μη προσέλευσης σε δύο (2) αγώνες ή αποχώρησης από την συνέχεια του Πρωταθλήματος, εφόσον συνέβη πριν από τη συμπλήρωση του Α΄ γύρου του οικείου Πρωταθλήματος, δεν λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της περιόδου.

- Αντιθέτως εφόσον η αποχώρηση συντελεσθεί κατά τη διάρκεια του Β΄ γύρου, τα αποτελέσματα των αγώνων του πρώτου γύρου, παραμένουν ισχυρά και λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της περιόδου.

Η ανωτέρα ρύθμιση εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις που ομάδες δεν προσήλθαν να αγωνισθούν ή τιμωρήθηκαν με μηδενισμό σε δύο (2) αγώνες, τηρουμένης της κατά τα άνω διάκρισης του χρονικού σημείου, κατά το οποίο συντελέσθηκαν οι παραβάσεις.

Διαιτητές, κριτές, κομισάριοι

Οι Διαιτητές - Κριτές και Κομισάριοι των αγώνων, ορίζονται από την Κ.Ε.Δ. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.

Το γηπεδούχο σωματείο είναι υποχρεωμένο να καλύπτει με Κριτές τους αγώνες, θέτοντας αυτούς στη διάθεση της Κ.Ε.Δ. – Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π .

Σε περίπτωση που το γηπεδούχο σωματείο, ΔΕΝ θα παρουσιάζει Κριτές, ο αγώνας ΔΕΝ θα διεξάγεται με ευθύνη των Διαιτητών και θα κατακυρώνεται στην φιλοξενούμενη ομάδα.

Ενστάσεις – εφέσεις

α) Οι ενστάσεις που αναφέρονται σε περιπτώσεις κακής εφαρμογής Κανονισμών Παιδιάς, εκδικάζονται σε Α΄ και Β΄ βαθμό από τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας Όργανα της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π .

β) Οι υπόλοιπες ενστάσεις εκδικάζονται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.

Οι αποφάσεις της παραγράφου β΄ προσβάλλονται με προσφυγή, ενώπιον του Α.Σ.Ε.Α.Δ.

γ) Οι ενστάσεις για αντικανονική συμμετοχή των τεσσάρων (4) καλαθοσφαιριστών του αρθρ.4 των Ειδικών Προκηρύξεων Α1΄ Α2΄ - και τριών (3) της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών, θα υποβάλλονται πριν το κλείσιμο του φύλλου αγώνα.

- Οι ομάδες που συμμετέχουν στα Πρωταθλήματα της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, υποχρεώνονται να καταβάλουν, πριν την έναρξη των εντός έδρας αγώνων τους, σε κάθε Διαιτητή και Κριτή, την αποζημίωση, ημεραργία και έξοδα μετακίνησης, όπως έχουν καθοριστεί από την Ε.Ο.Κ. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν από το γηπεδούχο σωματείο, τα έξοδα Διαιτητών και Κριτών, το γηπεδούχο σωματείο μηδενίζεται στον συγκεκριμένο αγώνα

- Στους αγώνες των Πρωταθλημάτων Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά δερμάτινες μπάλες BGG7X (μέγεθος 7), MOLTEN μη εφαρμοζόμενης της παρ. 5 του άρθρου 37 των Κανονισμών της Ε.Ο.Κ. Ειδικά στα Πρωταθλήματα Γυναικών, θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά μπάλες MOLTEN BGG6X (μέγεθος 6).

- Στους αγώνες των Πρωταθλημάτων ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, από την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, θα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τα γηπεδούχα Σωματεία η παρουσία Ιατρού, με δική τους μέριμνα.

Εφόσον δεν υπάρχει η παρουσία Ιατρού στον αγώνα, αυτός ματαιώνεται με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου και κατακυρώνεται υπέρ του φιλοξενούμενου Σωματείου.

- Παραπτώματα ή ενέργειες που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν ή με οποιοδήποτε τρόπο δυσφημούν το Άθλημα της Καλαθοσφαίρισης, εντάσσονται στο αρθρ. 87, των κανονισμών της Ε.Ο.Κ.

- Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται από την παρούσα Προκήρυξη, καθώς και για κάθε ασάφεια που έχει ανάγκη από διευκρίνιση ή συμπλήρωση, αποφασίζει το Δ.Σ. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.

- Σε περίπτωση που τροποποιηθούν διατάξεις των Κανονισμών, μέχρι την έναρξη των Πρωταθλημάτων, θα ισχύσουν σ΄ αυτά, εφ΄ όσον κοινοποιηθούν 48 ώρες πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων, στα δικαιούμενα συμμετοχής σωματεία.

 

 

 

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ