Δευτέρα, 13 Αύγουστος 2018 19:50

Α’ ΤΟΠΙΚΗ: Ο συσχετισμός των ομάδων Καλαμάτας και περιφέρειας - αναδρομή στα 15 τελευταία πρωταθλήματα

Γράφτηκε από τον

Δώδεκα έναντι μόλις τεσσάρων θα είναι οι ομάδες της περιφέρειας σε σχέση με αυτές της Καλαμάτας στο νέο πρωτάθλημα της Α’ τοπικής Μεσσηνίας, τη σεζόν 2018-19.

Οι καλαματιανές ομάδες από έξι που ήταν στο περσινό πρωτάθλημα, μειώθηκαν σε 4 μιας και δεν ανέβηκε καμία από την Α1 τοπική (η φωτό από αγώνα Μεσσηνιακός - Εράνη τη σεζόν 2014-2015). Η μοναδική χρονιά που οι ομάδες της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας υπερτερούσαν αυτών της περιφέρειας ήταν πριν έξι χρόνια που είχαμε 9 Καλαματιανές ομάδες και 7 εκτός Καλαμάτας. Η “Ελευθερία” κάνει και φέτος μία αναδρομή στις 15 προηγούμενες περιόδους και παρουσιάζει πόσες ομάδες της Καλαμάτας και πόσες της περιφέρειας συμμετείχαν κάθε χρόνο στα πρωταθλήματα. Οφείλουμε να επισημάνουμε πως στις Καλαματιανές ομάδες συμπεριλαμβάνουμε και το Ασπρόχωμα, παρότι με το… γράμμα του νόμου δεν είναι καλαματιανή ομάδα. Ομως βρίσκεται… μισό βήμα από την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα και έτσι μπαίνει στη λίστα με τα καλαματιανά σωματεία. Αντιθέτως η Μάνη και η Αβία συγκαταλέγονται στις ομάδες της περιφέρειας παρότι έχουν ως έδρα την Καλαμάτα. Αναλυτικά ο συσχετισμός των ομάδων από το 2003 και έπειτα:

Σεζόν 2003-04

Τη σεζόν 2003-2004 το πρωτάθλημα έγινε με 18 ομάδες και την άνοδο στη Δ’ εθνική κέρδισε μία ομάδα από την περιφέρεια, ο Μιλτιάδης. Εκείνη τη χρονιά από τις 18 ομάδες, οι 13 ήταν από την περιφέρεια και οι 5 από την Καλαμάτα. Συγκεκριμένα από την περιφέρεια ήταν οι: Μιλτιάδης, Εθνικός Μελιγαλά, Αστέρας Αρφαρών, Αστέρας Βαλύρας, Τέλος Αγρας, Δώριο, Ολυμπιακός Μεσσήνης, Κυπαρισσία, Μεθώνη, Νίκη Πλάτης, Σπερχογεία, Τσικλητήρας Πύλου και Διαγόρας Κοπανακίου. Από την Καλαμάτα είχαμε τις εξής 5 ομάδες: Βέργα, Απόλλωνα Καλαμάτας, Ασπρόχωμα, Ηρακλή Καλαμάτας και Πανιώνιο Καλαμάτας.

Σεζόν 2004-05

Τη σεζόν 2004-2005 ο αριθμός των ομάδων μειώθηκε σε 16. Δώδεκα ομάδες ήταν τότε εκτός Καλαμάτας και τέσσερις από την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ηταν η χρονιά που οι Καλαματιανές ομάδες ήταν οι λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά. Πρωταθλητής εκείνη τη σεζόν αναδείχθηκε ο Αστέρας Αρφαρών. Οι δώδεκα ομάδες από την περιφέρεια ήταν οι: Αστέρας Αρφαρών, Εθνικός Μελιγαλά, Τέλος Αγρας, Δώριο, Κυπαρισσία, Μεθώνη, Σπερχογεία, Τσικλητήρας Πύλου, Διαγόρας Κοπανακίου, Πανθουριακός, Αστέρας Βαλύρας και Αστέρας Χιλιοχωρίων. Από την άλλη οι τέσσερις Καλαματιανές ομάδες ήταν οι: Απόλλωνας Καλαμάτας, Ηρακλής Καλαμάτας, Ολυμπιακός Καλαμάτας και Βέργα.

Σεζόν 2005-06

Η περίοδος 2005-2006 το πρωτάθλημα έγινε και πάλι με 16 ομάδες, με μία ομάδα από την Τριφυλία, την Εράνη Φιλιατρών να κόβει πρώτη το νήμα και να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Εκείνη τη σεζόν είχαμε αύξηση των ομάδων της πρωτεύουσας, μιας και από τέσσερις έγιναν έξι, ενώ δέκα ομάδες ήταν από την περιφέρεια. Οι δέκα αυτές ομάδες ήταν οι: Εράνη Φιλιατρών, Δώριο, Εθνικός Μελιγαλά, Τέλος Αγρας, Κυπαρισσία, Μεθώνη, Πανθουριακός, Σπερχογεία, Παπαφλέσσας Χώρας και Διαγόρας Κοπανακίου. Από την άλλη οι έξι ομάδες της Καλαμάτας ήταν οι: Βέργα, Ηρακλής Καλαμάτας, Απόλλωνας Καλαμάτας, ΑΟ Φαραί, Ασπρόχωμα και Ολυμπιακός Καλαμάτας.

Σεζόν 2006-07

Τίποτα δεν άλλαξε ούτε εκείνη τη σεζόν. Δέκα ομάδες εκτός Καλαμάτας συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Α’ τοπικής και έξι ήταν αυτές από την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Την άνοδο εκείνη τη χρονιά στην Δ’ εθνική κατέκτησε μία ακόμη ομάδα από την Τριφυλία, ο Τέλος Αγρας. Οι δέκα ομάδες της περιφέρειας ήταν: Τέλος Αγρας, Εθνικός Μελιγαλά, Δώριο, Πανθουριακός, Σπερχογεία, Παπαφλέσσας Χώρας, Μεθώνη, Κυπαρισσία, Ακρίτας Κορώνης και Διαγόρας Κοπανακίου. Στον αντίποδα οι έξι ομάδες της Καλαμάτας ήταν: Πανιώνιος Καλαμάτας, Βέργα, Απόλλωνας Καλαμάτας, Αίαντας Καλαμάτας, ΑΟΠΚ Πατίστα και Ηρακλής Καλαμάτας.

Σεζόν 2007-08

Tην περίοδο 2007-2008 και πάλι ο αριθμός των ομάδων Καλαμάτας και μη παρέμεινε ο ίδιος. Δηλαδή δέκα ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα δεν έχουν ως έδρα τους την Καλαμάτα, ενώ έξι ομάδες εδρεύουν στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Πρωταθλητής εκείνη την περίοδο αναδείχθηκε ο Πάμισος Μεσσήνης και ανέβηκε στη Δ’ εθνική. Οι δέκα ομάδες της περιφέρειας ήταν: Πάμισος Μεσσήνης, Κυπαρισσία, Σπερχογεία, Τσικλητήρας Πύλου, Πανθουριακός, Παπαφλέσσας Χώρας, Εθνικός Μελιγαλά, Μεθώνη, Δώριο και Παπαφλέσσας Αμφειας. Οι έξι Καλαματιανές ομάδες ήταν: ΑΟ Φαραί, Αίαντας Καλαμάτας, Απόλλωνας Καλαμάτας, Βέργα, ΑΟΠΚ Πατίστα και Πανιώνιος Καλαμάτας.

Σεζόν 2008-09

Την περίοδο 2008-2009 στις ομάδες Καλαμάτας και περιφέρειας δεν είχαμε καμία αλλαγή αριθμητικά. Εξι ομάδες της Καλαμάτας συμμετείχαν στο πρωτάθλημα και δέκα εκτός Καλαμάτας. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως πρόκειται για τη μοναδική φορά τα τελευταία χρόνια που ομάδα της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας κόβει πρώτη το νήμα και κατακτά την άνοδο στη Δ΄εθνική. Ο λόγος για τον Ολυμπιακό Καλαμάτας. Οι δέκα ομάδες της περιφέρειας ήταν: Σπερχογεία, Εθνικός Μελιγαλά, Μεθώνη, Κυπαρισσία, Τσικλητήρας Πύλου, Παπαφλέσσας Χώρας, Μιλτιάδης, Δώριο, Πανθουριακός και Απόλλωνας Πεταλιδίου. Από την άλλη οι έξι ομάδες της Καλαμάτας ήταν: Ολυμπιακός Καλαμάτας, Αίαντας Καλαμάτας, ΑΟ Φαραί, Απόλλωνας Καλαμάτας, Ομόνοια και Ηρακλής Καλαμάτας.

Σεζόν 2009-10

Τη σεζόν 2009-2010 οι ομάδες της περιφέρειας αυξήθηκαν σε έντεκα και αυτές της Καλαμάτας μειώθηκαν σε πέντε. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Κυπαρισσία. Οι έντεκα ομάδες της περιφέρειας ήταν: Τσικλητήρας Πύλου, Σπερχογεία, Κυπαρισσία, Εθνικός Μελιγαλά, Μεθώνη, Παπαφλέσσας Χώρας, Πανθουριακός, Μιλτιάδης, ΑΕ Αβίας, Ατρόμητος Πλατύ και Αστέρας Βαλύρας. Στον αντίποδα οι πέντε ομάδες της Καλαμάτας ήταν: Αίαντας Καλαμάτας, Απόλλωνας Καλαμάτας, ΑΟ Φαραί, Ηρακλής Καλαμάτας και Πανιώνιος Καλαμάτας. Να τονίσουμε πάντως πως ο Ατρόμητος Πλατύ δεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα.

Σεζόν 2010-11

Τη σεζόν 2010-11 είχαμε σημαντικές αριθμητικές αλλαγές, με κερδισμένες τις καλαματιανές ομάδες! Ετσι μετά από πολλά χρόνια είχαμε ίδιο αριθμό ομάδων από Καλαμάτα και εκτός Καλαμάτας, από οκτώ έκαστος. Το πρωτάθλημα κατέκτησε η Σπερχογεία, όμως δεν συμμετείχε στη Δ’ εθνική, αλλά προτίμησε να παίξει και πάλι στην πρώτη κατηγορία. Οι ομάδες της περιφέρειας ήταν: Τέλος Αγρας, Τσικλητήρας Πύλου, Εθνικός Μελιγαλά, Σπερχογεία, Μιλτιάδης, Μεθώνη, Α.Ε. Αβίας και Παπαφλέσσας Χώρας. Οι ομάδες της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας ήταν: Ολυμπιακός Καλαμάτας, Ηρακλής Καλαμάτας, Α.Ο. Φαραί, Απόλλωνας Καλαμάτας, Αίαντας, Ομόνοια, Ασπρόχωμα και Πατίστα. Μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μία περιφερειακή ομάδα, ο Παπαφλέσσας Χώρας δεν έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα.

Σεζόν 2011-2012

Τη συγκεκριμένη σεζόν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν περισσότερες Καλαματιανές ομάδες, απ’ ότι περιφερειακές! Συγκεκριμένα έλαβαν μέρος εννέα ομάδες της πρωτεύουσας και επτά από την περιφέρεια. Το πρωτάθλημα κατέκτησε ο Εθνικός Μελιγαλά. Οι ομάδες της περιφέρειας ήταν: Κυπαρισσία, Σπερχογεία, Εθνικός Μελιγαλά, Τέλλος Αγρας, Α.Ε. Αβίας, Αστέρας Αρφαρών και Ακρίτας Κορώνης. Οι ομάδες της Καλαμάτας ήταν: Μεσσηνιακός, Α.Ο. Φαραί, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Απόλλωνας Καλαμάτας, Ομόνοια, Αίαντας, Ασπρόχωμα, Ηρακλής Καλαμάτας και Παναθηναϊκός Καλαμάτας.

Σεζόν 2012-2013

Την περίοδο 2012-13 είχαμε και πάλι αλλαγή με τις ομάδες της περιφέρειας να είναι και πάλι περισσότερες και συγκεκριμένα εννέα έναντι επτά της Καλαμάτας. Τον τίτλο κατέκτησε ο Μεσσηνιακός που βγήκε πρώτος και στους αγώνες μπαράζ που ακολούθησαν και ανέβηκε στη Γ' εθνική κατηγορία. Οι ομάδες της περιφέρειας ήταν οι: Σπερχογεία, Κυπαρισσία, Αστέρας Αρφαρών, Τέλλος Αγρας, Α.Ε. Αβίας, Δώριο, Απόλλωνας Πεταλιδίου, Μεθώνη και Α.Ο. Διαβολιτσίου. Από την άλλη οι επτά καλαματιανές ομάδες ήταν οι: Μεσσηνιακός, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Απόλλωνας Καλαμάτας, Ασπρόχωμα, Α.Ο. Φαραί, Ομόνοια και Αίαντας.

Σεζόν 2013 - 2014

Τη συγκεκριμένη σεζόν οι μη Καλαματιανές ομάδες ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια μιας και έφτασαν τις 12, όσες ήταν και την περίοδο 2004-2005. Αντιθέτως οι Καλαματιανές ήταν μόνο τέσσερις! Αιτία ο υποβιβασμός Εράνης, Πάμισου και Εθνικού Μελιγαλά από τη Δ' εθνική, η ταυτόχρονη άνοδος του Τσικλητήρα Πύλου και της Ανδρούσας, αλλά και ο υποβιβασμός του Αίαντα και του Ασπροχώματος, όπως και η άνοδος του Μεσσηνιακού στη Γ' εθνική. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Πάμισος ύστερα από σκληρή μάχη που έδωσε με την Κυπαρισσία, όμως οι νησιώτες δεν τα κατάφεραν στα μπαράζ ανόδου και θα βρίσκονται και τη νέα χρονιά στην Α' τοπική. Οι μη Καλαματιανές ομάδες λοιπόν ήταν οι εξής: Εράνη, Πάμισος, Εθνικός Μελιγαλά, Σπερχογεία, Κυπαρισσία, Αστέρας Αρφαρών, Τέλλος Αγρας, Δώριο, Α.Ο. Διαβολιτσίου, Μεθώνη, Τσικλητήρας Πύλου, Ανδρούσα. Αντίθετα οι τέσσερις ομάδες που εκπροσώπησαν τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα ήταν ο Ολυμπιακός Καλαμάτας, ο Απόλλωνας Καλαμάτας, η Ομόνοια και ο Α.Ο. Φαραί.

Σεζόν 2014 - 2015

Την περίοδο 2014 – 15 ο αριθμός των ομάδων της περιφέρειας με αυτών της Καλαμάτας παρέμεινε ο ίδιος. Ετσι 12 ομάδες από την περιφέρεια συμμετείχαν στο νέο πρωτάθλημα και μόνο τέσσερις ήταν από την Καλαμάτα. Υποβιβάστηκαν δύο Καλαματιανές ομάδες, η Ομόνοια και ο Α.Ο. Φαραί και μία από την περιφέρεια, η Μεθώνη. Αντιθέτως ανέβηκε και πάλι στην πρώτη κατηγορία μετά από δύο χρόνια απουσίας ο Ακρίτας Κορώνης, ενώ το Ασπρόχωμα έκατσε μόνο μια σεζόν στη Β' τοπική και επανήλθε άμεσα. Οι ομάδες της περιφέρειας ήταν οι εξής Πάμισος, Κυπαρισσία, Εράνη, Εθνικός Μελιγαλά, Σπερχογεία, Τσικλητήρας Πύλου, Ανδρούσα, Αστέρας Αρφαρών, Τέλλος Αγρας, Δώριο, Α.Ο. Διαβολιτσίου, Ακρίτας Κορώνης. Από την άλλη οι καλαματιανές ομάδες ήταν οι παρακάτω: Μεσσηνιακός, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Απόλλωνας Καλαμάτας και Ασπρόχωμα.

Σεζόν 2015-16

Για τρίτη διαδοχική σεζόν ο συσχετισμός ομάδων της περιφέρειας (12 τον αριθμό) και αυτών της Καλαμάτας (μόνο 4) δεν άλλαξε. Το πρωτάθλημα κατέκτησε ο Τσικλητήρας Πύλου, ενώ έπεσαν δύο ομάδες της περιφέρειας (Σπερχογεία και Δώριο) και μία καλαματιανή (Μεσσηνιακός). Οι ομάδες της περιφέρειας ήταν οι εξής: Τσικλητήρας Πύλου, Κυπαρισσία, Πάμισος, Πανθουριακός, Ανδρούσα, Εθνικός Μελιγαλά, Μιλτιάδης, Αστέρας Αρφαρών, Τέλλος Αγρας, Διαβολίτσι, Σπερχογεία, Δώριο. Οι καλαματιανές ομάδες ήταν οι: Ολυμπιακός Καλαμάτας, Α.Ο. Φαραί, Απόλλωνας Καλαμάτας, Μεσσηνιακός.

Σεζόν 2016-17

Την προπέρσινη σεζόν συμμετείχαν 11 ομάδες της περιφέρειας και 5 καλαματιανές στο πρωτάθλημα της Α’ τοπικής. Ο τίτλος πήγε στην “Μαύρη Θύελλα” και υποβιβάστηκαν η Αβία και ο Αστέρας Αρφαρών. Οι ομάδες της περιφέρειας ήταν οι εξής: Πανθουριακός, Πάμισος, Κυπαρισσία, Εθνικός Μελιγαλά, Μιλτιάδης, Εράνη, Διαβολίτσι, Ανδρούσα, Τέλλος Αγρας, Αβία, Αστέρας Αρφαρών. Οι καλαματιανές ομάδες ήταν οι: “Μαύρη Θύελλα”, Αναγέννηση Παραλίας, Α.Ο. Φαραί, Απόλλωνας Καλαμάτας, Ολυμπιακός Καλαμάτας.

Σεζόν 2017-18

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν οι καλαματιανές ομάδες αυξήθηκαν έναντι αυτών της πρωτεύουσας την περασμένη περίοδο. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 6 καλαματιανές ομάδες, ενώ αυτές της περιφέρειας εξακολουθούν να έχουν τα ηνία, όμως ήταν πλέον 10 από 12 που ήταν πριν δύο χρόνια. Οι ομάδες της περιφέρειας ήταν οι: Πανθουριακός, Πάμισος, Κυπαρισσία, Εθνικός Μελιγαλά, Μιλτιάδης, Εράνη, Διαβολίτσι, Ανδρούσα, Τέλλος Αγρας, Σπερχογεία. Οι ομάδες της Καλαμάτας ήταν οι: Αναγέννηση Παραλίας, Α.Ο. Φαραί, Απόλλωνας Καλαμάτας, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Ομόνοια, Ασπρόχωμα.

Σεζόν 2018-19

Συντριπτικά περισσότερες θα είναι την προσεχή σεζόν οι μη καλαματιανές ομάδες, έναντι αυτών της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Οι ομάδες της περιφέρειας θα είναι 12, όπως ήταν και πριν 3 χρόνια και μόνο 4 θα είναι οι ομάδες της Καλαμάτας. Οι ομάδες της περιφέρειας θα είναι οι: Τσικλητήρας Πύλου, Πανθουριακός, Διαβολίτσι, Ανδρούσα, Εράνη, Κυπαρισσία, Τέλλος Αγρας, Εθνικός Μελιγαλά, Σπερχογεία, Α.Ε. Μάνης, Α.Ε. Αβίας, Ολυμπιακός Ανάληψης. Στον αντίποδα οι καλαματιανές ομάδες θα είναι οι: Απόλλωνας Καλαμάτας, Α.Ο. Φαραί, Ομόνοια, Ολυμπιακός Καλαμάτας.

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ