Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 00:30

Ποδαρικά με... σημασία για την "Μαύρη Θύελλα"

Γράφτηκε από τον

Ο... μύθος που αναφέρει πως ότι κάνουμε για πρώτη φορά μέσα στην καινούργια χρονιά θα... επαναλαμβάνεται επί 12 μήνες ασφαλώς και αποδυναμώνεται πλήρως στο ποδόσφαιρο, όπου τα καλά και τα άσχημα αποτελέσματα δεν προγραμματίζονται.


Η «Μαύρη Θύελλα» στη 47χρονη διαδρομή της στο ελληνικό ποδόσφαιρο είχε τις περισσότερες φορές καλά... ποδαρικά με την αλλαγή κάθε έτους, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι ήττες, ωστόσο υπήρχαν αρκετά ματς που άφησαν το στίγμα τους στη μετέπειτα πορεία της και ανέδειξαν νέα πρόσωπα τα οποία εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε μεγάλους πρωταγωνιστές.
Το «Notosport» επιχειρεί σήμερα ένα ταξίδι στο χρόνο, ώστε να θυμηθούμε μαζί πρόσωπα και καταστάσεις που σηματοδότησαν το κάτι καινούργιο, όπως βέβαια και η αλλαγή του έτους που είχε προηγηθεί.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΝΑΓ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 2-0 (5/1/1994)
Το... άστρο του Λύμπε!

Η παραμονή των Φώτων του 1994 είναι μία σημαδιακή ημερομηνία για το Νίκο Λυμπερόπουλο, καθώς την ημέρα εκείνη έκανε ντεμπούτο με γκολ στη «Μαύρη Θύελλα».
Εχοντας αποκτηθεί πριν μερικές ημέρες από την Εράνη Φιλιατρών σαν σπουδαίο ταλέντο, ο «Λύμπε» δικαίωσε άμεσα τις προσδοκίες. Μπήκε αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και πέτυχε το νικητήριο γκολ. Το σκορ είχε ανοίξει στο πρώτο μέρος ο Αντώνης Μαυρέας με κεφαλιά.
Παρά την ερχομό του Σταύρου Παπαδόπουλου και τις εντυπωσιακές μεταγραφές η άνοδος στην Α’ Εθνική δεν ήρθε εκείνη τη χρονιά αλλά την επόμενη, ωστόσο το... ποδαρικό του Λυμπερόπουλου έδειξε το δρόμο που θα ακολουθούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.



ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 0-0 (8/1/1995)
Ο Μασούρας τα... έπιανε όλα!

Η Παναχαϊκή είναι η πιο συχνή αντίπαλος της Καλαμάτας σε... ποδαρικό, καθώς η «Μαύρη Θύελλα» τη βρήκε μπροστά της συνολικά τρεις φορές στο πρώτο ματς κάθε νέας χρονιάς.
Η... ειρωνεία της τύχης είναι πως σε μία από τις καλύτερες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων στις 8 Ιανουαρίου 1995 δεν μπήκε ούτε ένα γκολ. Εντελώς άδικη εξέλιξη με το παιχνίδι να έχει πάρα πολλές φάσεις, ειδικά από την πλευρά της ασπρόμαυρης ομάδας που όμως εκείνη την ημέρα είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε έναν εξαιρετικό γκολκίπερ, τον Παναγιώτη Μασούρα. Ο τελευταίος αν και αγωνίστηκε με δεμένο πόδι κράτησε σχεδόν μόνος του το Μουφ και την παρέα του, που έχασαν κραυγαλέες ευκαιρίες για γκολ απέναντι στους Πατρινούς που είχαν σπουδαία ομάδα με Μικέ και Γεωργάτο να ξεχωρίζουν. Στο τέλος της σεζόν οι δύο ομάδες ανέβηκαν στην Α’ Εθνική πιασμένες... χέρι, χέρι μαζί με τον Πανηλειακό.


ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΡΗΣ 1-1 (7/1/1996)
Σουηδικό... ντεμπούτο

Στο πρώτο της... ποδαρικό στην Α’ Εθνική μετά από 22 ολόκληρα χρόνια η «Μαύρη Θύελλα» υποδέχθηκε τον Αρη έχοντας για πρώτη φορά στον πάγκο της έναν προπονητή από τη Σουηδία.
Στο ντεμπούτο του Μπο Πέτερσον η Καλαμάτα αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης, με τον Τεγγελίδη να ισοφαρίζει στα ξεκίνημα του δεύτερου μέρους το γκολ που είχε πετύχει ο Μαυρογενίδης για τους φιλοξενούμενους.
Ο Πέτερσον έμεινε 1,5 χρόνο στη «Μαύρη Θύελλα» ακολουθώντας ένα αρκετά πρωτοποριακό για την εποχή στυλ παιχνιδιού με τέσσερις αμυντικούς στην ευθεία, χάρη στο οποίο η Καλαμάτα πέτυχε εντυπωσιακές νίκες στο κορυφαίο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. 


ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1-1 ΚΑΙ ΙΩΝΙΚΟΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0-1
Το διπλό... φλουρί
του Κουτσουρέ!

Ο Βαγγέλης Κουτσουρές είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της «Μαύρης Θύελλας» που έχει σκοράρει σε δύο διαφορετικά... ποδαρικά!
Ο Εδεσσαίος μέσος που είπε «αντίο» στο ποδόσφαιρο πριν δύο χρόνια με τη φανέλα της Εράνης ήταν πρωταγωνιστής τόσο στην ισοπαλία (1-1) με την Παναχαϊκή στις 4 Ιανουρίου 1997, όσο και στη σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί του Ιωνικού στη Νεάπολη στις 9/1/2000.
Στην αναμέτρηση με τους Πατρινούς γλίτωσε την ασπρόμαυρη ομάδα από σίγουρη ήττα, ισοφαρίζοντας με κεφαλιά στο 87’ κι ενώ δύο λεπτά νωρίτερα είχε αποβληθεί ο Τζούμπα. Τρία χρόνια αργότερα στην Αθήνα πέτυχε το νικητήριο γκολ στο πρώτο παιχνίδι της μετά Παπαδόπουλου εποχής. Μάλιστα εκείνη τη σεζόν η Καλαμάτα έκανε 6 εκτός έδρας νίκες και τερμάτισε στην 7η θέση, την καλύτερη που έχει καταλάβει ποτέ στη μεγάλη κατηγορία.


ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 1-1 (12/1/2002)
Αγιος Βασίλης ο... Παλαμάρας!

Η πρώτη σεζόν μετά τον υποβιβασμό από την Α’ Εθνική ήταν δύσκολη και η εντός έδρας ισοπαλία με τον Πανσερραϊκό που πρωταγωνιστούσε μόνο άσχημη δεν ήταν.
Εκείνη τη χρονιά ο τραυματισμός του Τριχιά έκανε το γκολ εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και στο... ποδαρικό με τον Πανσερραϊκό που έληξε ισόπαλο 1-1 χρειάστηκε ένα εξαιρετικό γκολ του Κώστα Παλαμάρα ώστε να αποφύγει η «Μαύρη Θύελλα» την ήττα. Ηταν μακράν το καλύτερο γκολ που πέτυχε ο υψηλόσωμος αμυντικός στην καριέρα του με βολίδα από μακρινή απόσταση.


ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΚΑΒΑΛΑ 2-0 (5/1/2003)
Ο... ρούκι Καλαντζής!

Ναι, ο Χρήστος Καλαντζής έχει βάλει και αυτός τη σφραγίδα του ένα από τα πιο επιτυχημένα ποδαρικά της Καλαμάτας κατά το παρελθόν. Στις 5 Ιανουαρίου 2003 η «Μαύρη Θύελλα» νίκησε 2-0 την Καβάλα στη Β’ Εθνική με τον φετινό ηγέτη της να «κλειδώνει» το τρίποντο σκοράροντας στο 70ό λεπτό με σουτ. Το 1-0 είχε πετύχει στο πρώτο ημίχρονο ο Μούτσιος ευστοχώντας σε πέναλτι. Η συγκεκριμένη σεζόν κύλησε μάλλον αδιάφορα με τον Κώστα Ιωσηφίδη να παραμένει στον πάγκο ως το τέλος της, οδηγώντας την Καλαμάτα σε εύκολη παραμονή.


ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜ. – ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0-1 (16/1/2005)
Το... έπος της Ριζούπολης
και ο Λαμπρογεώργος!

Εχοντας πάρει στα χαρτιά το ματς με τον Ποσειδώνα Νέων Πόρων, η «Μαύρη Θύελλα» έδωσε το πρώτο ματς του 2005 στη Ριζούπολη κόντρα στον Απόλλωνα και με τη σπουδαία νίκη που πήρε (0-1) βρέθηκε προσωρινά στην τριάδα ανόδου!
Ηταν η εξαιρετική σεζόν με το Σάκη Τσιώλη που την έφερε κοντά στην άνοδο αλλά το φινάλε ήταν... πικρό.
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η Καλαμάτα είχε πολύ κόσμο που έδωσε... ρεσιτάλ στην εξέδρα, καθώς το πολύ γρήγορο γκολ του Φάνη Λαμπρογεώργου (μόλις στο 3ο λεπτό) μετέδωσε ενθουσιασμό στον κόσμο που πανηγύρισε το συγκεκριμένο τρίποντο σαν... άνοδο!

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 2-1 (7/1/2007)
Καθάρισαν οι... κολλητοί!


Οι αδελφικοί φίλοι Βαγγέλης Καούνος και Πάντος Τζανετάκος καθάρισαν για τη «Μαύρη Θύελλα» στο ποδαρικό του 2007. Το 2-1 επί του φιλόδοξου Πανθρακικού ήρθε άνετα μετά από πολύ καλή εμφάνιση με τους... κολλητούς να πετυχαίνουν από ένα γκολ στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου και τους «πράσινους» της Κομοτηνής να μειώνουν προς το τέλος.


ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΑΣ 0-0 (13/1/2008)
«Πρώτη» του Στράντζαλη

Τη σεζόν 2007 – 2008 το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής διακόπηκε για δύο μήνες λόγω της απεργίας των ομάδων. Στις 11 Νοεμβρίου η ασπρόμαυρη ομάδα πήρε βαθμό (1-1) στην Κατερίνη με γκολ του Καούνου και ξανάπαιξε στις 13 Ιανουαρίου, έχοντας νέο προπονητή στον πάγκο της, το Γιώργο Στράντζαλη που είχε αντικαταστήσει το Βασίλη Αντωνιάδη.
Ο Μακεδόνας πρώην άσος που έκανε μεγάλη καριέρα σαν ποδοσφαιριστής με τον Πανηλειακό έμεινε μόλις δύο μήνες στη «Μαύρη Θύελλα». Οσο για το παιχνίδι, ήταν πραγματική... σούπα όπως δείχνει και το τελικό 0-0.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΙΩΝΙΚΟΣ 1-0 (3/1/2010)
Νίκη χωρίς αντίκρισμα...

Με γκολ του Ετέροβιτς στο 12ο λεπτό η «Μαύρη Θύελλα» νίκησε 1-0 τον Ιωνικό στο... ποδαρικό του 2010, ωστόσο το τρίποντο αυτό δεν αποδείχθηκε ικανό να αποτρέψει το διπλό υποβιβασμό στο τέλος της σεζόν.
Αλλαξε, ωστόσο, αρκετά την ψυχολογία, καθώς ακολούθησαν η ισοπαλία με το Θρασύβουλο στη Φυλή (1-1) και η νίκη επί της Καρδίτσας (1-0), όμως η ήττα στο Αιγάλεω στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου και η αποχώρηση του Γιώργου Μπένου οδήγησαν την ασπρόμαυρη ομάδα σε ένα δρόμο δίχως γυρισμό.