Παρασκευή, 14 Σεπτέμβριος 2018 17:01

Συνέντευξη Χριστόπουλου στο gazzetta.gr: «Να ξαναφτιάξουμε μια μεγάλη Μαύρη Θύελλα»!

Γράφτηκε από τον
Συνέντευξη Χριστόπουλου στο gazzetta.gr: «Να ξαναφτιάξουμε μια μεγάλη Μαύρη Θύελλα»!

Ο τεχνικός της Καλαμάτας, Γιάννης Χριστόπουλος, μιλάει στο gazzetta.gr για την πρόκληση της αναγέννησης της ιστορικής Καλαμάτας, για το υγιές και τίμιο περιβάλλον που φτιάχνεται στη Μεσσηνία, καθώς και για το όραμα που έχει η διοίκηση για τη Μαύρη Θύελλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το όνομά του δεν είναι καινούργιο, ούτε άγνωστο. Από τον Πανιώνιο (2010/11) και τον ΠΑΣ Γιάννινα (2011/12) ως βοηθός, μέχρι την άκρη του πάγκου των Ηπειρωτών (2012/13) και την 5η θέση στο πρωτάθλημα, ο Έλληνας προπονητής πρόλαβε να «φτιάξει» το όνομά του στον ελληνικό χώρο.

Ακολούθησε η εμπειρία της Ουκρανίας με την Ταβρίγια (2013/14), πριν την παλιννόστηση για λογαριασμό του Πλατανιά (2014/15). Στη συνέχεια ο Λεβαδειακός (2017) τον διατήρησε στη Super League, πριν έρθει ένα «κάλεσμα» που δεν μπορούσε να αρνηθεί!

Τον Ιανουάριο του 2018 η όρεξη και το μεράκι ανθρώπων της Καλαμάτας να ασχοληθούν με την ομάδα της πόλης τους και να αναγεννήσουν τη «Μαύρη Θύελλα» από τις «στάχτες» της τον έφεραν στην πόλη όπου γεννήθηκε, σε θέση «οδηγού» για ένα πολύ φιλόδοξο project.

«Όχι μόνο να προβιβαστούμε από τη Γ’ Εθνική, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ακέραιο και τίμιο, που θα φέρει τους φιλάθλους δίπλα μας», εξηγεί στο gazzetta.gr, στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Μίλησε για τη συνεργασία του με τους ανθρώπους που «τρέχουν» τον σύλλογο, τα όνειρά του για την Καλαμάτα και όσα θα προσπαθήσει να καταφέρει η ομάδα στη φετινή σεζόν και όχι μόνο.

- Είναι πρόκληση η Καλαμάτα; Πως προέκυψε;

«Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά είχε γίνει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αγαθοκλή Χριστόπουλο, τον μεγαλοεπενδυτή της ομάδας. Στις 26 Ιανουαρίου έγινε ένα ραντεβού στα γραφεία του κ. Χριστόπουλου στο Χαλάνδρι. Για έναν περίπου μήνα συζητούσαμε, ανταλλάσαμε απόψεις και τελικά τον Μάρτιο είχε πλέον πάρει την απόφασή μου. Ο κ. Χριστόπουλος εξάλλου μου τόνισε πως βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει κι αυτός στην ομάδα μετά το καλοκαίρι ήταν να αναλάβω ως προπονητής. Μέτρησαν πολλά πράγματα, τόσο αναφορικά με το συναίσθημα, όσο και με τη λογική. Από τα τέλη Μαΐου που έγινε η παρουσίασή μου και νωρίτερα είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός με αμφότερους και κυρίως με τον κ. Κουκούτση, τον πρόεδρο της ομάδας, όσον αφορά τη δημιουργία του πλάνου, του οργανογράμματος, των βάσεων, του ρόστερ, ώστε τον Ιούνιο να μπορούσαμε να “χτίσουμε” την ομάδα».

 - Με αυτόν τον τρόπο έφτασε η Καλαμάτα στις αρχές του καλοκαιριού να αλλάζει συθέμελα…

«Στις αρχές του καλοκαιριού ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σκληρά και να ψάχνουμε ανθρώπους που θα στελέχωναν το οργανωτικό και αγωνιστικό κομμάτι, να βρούμε γήπεδα, να επανδρώνουμε το εμπορικό τμήμα, το τμήμα εισιτηρίων και πολλά άλλα. Στο ρόστερ ξεκινήσαμε να κάνουμε μεταγραφές με βάση τα χαρακτηριστικά που ψάχναμε, όπως ποιοτικά τρεξίματα, καλοί χαρακτήρες και βέβαια την ποιότητα. Μας πήρε χρόνο, όμως πλέον είμαι περήφανος διότι στο ρόστερ μας, περίπου το 70% είναι κάτω των 23 ετών. Εξάλλου, έχουμε φέρει παιδιά που έχουν περάσει από ακαδημίες μεγάλων ομάδων, απ’ όλα τα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων, με όρεξη και ταλέντο. Τέλος, καταφέραμε να αποκτήσουμε παίκτες με παραστάσεις από Super League και Football League. Δημιουργήσαμε ένα κράμα εμπειρίας και φρεσκάδας και είμαι χαρούμενος για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε τώρα. Όλα αυτά μάλιστα έχοντας μπάτζετ ίδιο με το περσινό, μέχρι στιγμής, αφού περιμένουμε άλλους δυο παίκτες.

Καταφέραμε να έχουμε ποδοσφαιριστές, Έλληνες και ξένους, που δεν πιστεύαμε πως θα καταφέρναμε να τους φέρουμε στην Καλαμάτα. Για παράδειγμα, ο Νταγκουλού είναι παίκτης που έχει κατακτήσει το Champions League και το Super Cup Αφρικής, έχοντας παραστάσεις από τα πρωταθλήματα του Κατάρ και του Κουβέιτ με ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο, διεθνής με την Εθνική της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Τέτοια περίπτωση είναι και ο Ιβάν Μάρκοβιτς είναι 24 ετών κι έχει καταφέρει να παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Άλλοι παίκτες είναι ο Μίγκας, ο Βοσκόπουλος, ο Τσόπελας, ο Βούρας, είναι παίκτες που δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις παικτών».

- Τι χρειάζεται μια ιστορική ομάδα σαν την Καλαμάτα για να αναγεννηθεί;

«Μιλάμε για μια μεγάλη, ιστορική και λαοφιλή ομάδα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, σου δίνει τη δυνατότητα να μπορείς να “χτίσεις” και να μη σκέφτεσαι το “ταβάνι”. Αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι οι σωστές συνεργασίες και η βοήθεια απ’ όλους, συμπαράσταση σε κάθε επίπεδο. Η Καλαμάτα δεν θα καταφέρει τίποτα σπουδαίο, αν δεν έχει δίπλα της τους οπαδούς της, με ηθική και υλική στήριξη. Από κει και πέρα χρειάζεται η συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας, των επιχειρηματιών, των αρχών, όλοι μπορούν να συμβάλουν, ώστε ο σύλλογος να μεγαλουργήσει.

Εξάλλου, η συνεργασία μέσα στην ομάδα είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Ο βασικός χρηματοδότης της ομάδας, ο κ. Αγαθοκλής Χριστόπουλος είναι ο “αιμοδότης” της από τον Ιανουάριο που ανέλαβε. Αγαπάει την ομάδα και την πατρίδα του και προσφέρει, δίχως να περιμένει ανταλλάγματα και μακάρι να συνεχίσει έτσι. Ο Αποστόλης Κουκούτσης είναι εκείνος που “τρέχει” όλα τα καθημερινά θέματα και λύνει τα προβλήματά μας. Έχει αποφασίσει να βοηθήσει την ομάδα του τόπου του και το κάνει με πολύ μεράκι.

Υπάρχουν φυσικά και άλλοι άνθρωποι δίπλα στην ομάδα, όπως ο Παύλος Κρεμμύδας (τιμ μάνατζερ), ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος και ο Στέλιος Κουντίβας (γραμματείς). Είμαστε σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όμως θέλουμε να λειτουργούμε επαγγελματικά. Η “Μαύρη Θύελλα” είναι το παιδί μας και προσπαθούμε να το μεγαλώσουμε σωστά!».

- Όλα αυτά δείχνουν τη δυναμική των περιφειακών ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου;

«Σίγουρα, τόσο στη Super League, με τον ΠΑΣ Γιάννινα, τη Λαμία, την ΑΕΛ, τον ΟΦΗ, την Ξάνθη, τον Αστέρα Τρίπολης, όσο και στη Football League, με μεγάλες ομάδες όπως τη Δόξα Δράμας, τα Τρίκαλα, την Παναχαϊκή. Το ποδόσφαιρο έχει φύγει από τα αστικά κέντρα και υπάρχει μεγάλη δύναμη σε πολλές πόλεις της επαρχίας».

- Πως είδατε την κλήρωση της Γ’ Εθνικής;

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ιδιαιτέρως. Σε όλους έκανε εντύπωση η διαφοροποίηση των ομίλων της Νότιας Ελλάδας και όχι στη Βόρεια. Εμείς είμαστε μακριά απ’ όλα αυτά, θέλουμε να φτιάξουμε κάτι υγιές, διαφορετικό που θα στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις. Σίγουρα ο δρόμος είναι δύσκολος, ώστόσο θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργήσουμε ξανά μια μεγάλη Καλαμάτα».

- Τι γνώμη έχετε για το πλάνο της αναδιάρθρωσης που σχεδιάζεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Πιστεύω πως γενικά πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό σχέδιο, ένας “σκελετός” διαμορφωμένος βάσει της λογικής και των δεδομένων της χώρας και να στηριχθεί για πολλά χρόνια. Οι αλλαγές στις κατηγορίες και σε οτιδήποτε με βάση πολιτικά ή αθλητικά συμφέροντα δεν ευνοούν το ποδόσφαιρο, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό.

Η συγκεκριμένη δομή με βρίσκει αντίθετο. Θεωρώ πως η Super League πρέπει να έχει 16 ομάδες, όπως τώρα, ή ακόμα και 18. Έπειτα να υπάρχει μια πολύ δυνατή Football League, που θα είναι “προθάλαμος” για τη μεγάλη κατηγορία και μετά να υπάρχει η τρίτη κατηγορία, σε έναν ή δυο ομίλους. Αυτή θα έπρεπε για μένα να είναι η εικόνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα».

- Μετά την εμπειρία της Ουκρανίας και του εξωτερικού γενικά, τι έχει να ζηλέψει η Ελλάδα από τέτοιες χώρες, που είναι θεωρητικά στα μέτρα μας;

«Νομίζω τους κανόνες και την τήρηση αυτών. Στην Ελλάδα υπάρχει ταλέντο, προπονητές με ταλέντο, κάτι που δεν συναντά κανείς εύκολα στο εξωτερικό, καθώς και κόσμος που αγαπάει το άθλημα. Βλέπουμε όμως πως στην Ομοσπονδία και σε διάφορες πτυχές του ποδοσφαίρου, οι κανόνες αλλάζουν ευκαιριακά και κατά το δοκούν. Όταν λοιπόν απουσιάζει το αίσθημα δικαιοσύνης, τότε έρχεται η βία, η απαξίωση του προϊόντος και πλήθος άλλων προβλημάτων».

- Το μέλλον του Γιάννη Χριστόπουλου σε αυτή την ομάδα από τι εξαρτάται;

«Μαζί με τον κ. Χριστόπουλο και τον κ. Κουκούτση έχουμε ένα όραμα για την ομάδα αυτή. Έχω υπογράψει τριετές συμβόλαιο με την Καλαμάτα και παρότι έχω ήδη δεχθεί προτάσεις και από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σκοπός μου είναι τουλάχιστον να το εξαντλήσω. Οι στόχοι μας είναι δυο. Ο ένας είναι φυσικά ο προβιβασμός. Ο άλλος είναι να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον, έναν χώρο που θα διαπνέεται από τιμιότητα και αξιοπιστία και μια ομάδα που θα παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, ώστε να προσελκύσει τον φίλαθλο να έρθει στο γήπεδο. Εφόσον η Καλαμάτα βρίσκεται μέσα σε αυτά τα στάνταρ και οι συμπαραστάτες μου συνεχίσουν να προσπαθούν μαζί μου, εγώ είμαι διατεθειμένος να παλέψω μέχρι το τέλος εδώ, ώστε να φτάσουμε στον τελικό προορισμό».