Τρίτη, 20 Νοέμβριος 2018 18:49

O Ινφαντίνο πιέζει για 48 ομάδες στο Μουντιάλ 2020

Γράφτηκε από τον

Αύριο θα υπολείπονται ακριβώς τέσσερα χρόνια για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ (21.11 έως 18.12.2022).

Ένα Μουντιάλ που ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, φαίνεται να πιέζει, προκειμένου να διεξαχθεί με 48 ομάδες. Μία αύξηση (από τις 32 ομάδες) που είχε προγραμματιστεί να συμβεί από το Μουντιάλ 2026, που θα φιλοξενήσουν Καναδάς, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες από κοινού.

«Εξετάζουμε το θέμα. Εάν είναι δυνατόν, γιατί όχι;» δήλωσε ο Ινφαντίνο τον περασμένο μήνα. «Συζητούμε με τους φίλους του στο Κατάρ, συζητούμε με τους πολλούς άλλους φίλους μας στην περιοχή και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί».

Το Κατάρ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην ιδέα, αλλά εμφανίζεται επιφυλακτικό σχετικά με την ικανότητα της χώρας να προχωρήσει πέρα από ένα τουρνουά 32 ομάδων.

Οι διοργανωτές έχουν χτίσει μόνο οκτώ στάδια για το τουρνουά διάρκειας 27 ημερών, που θα αρχίσει στις 21 Νοεμβρίου 2022 με τον τελικό να είναι προγραμματισμένος στις 18 Δεκεμβρίου. Οποιαδήποτε επέκταση θα σήμαινε ότι το Κατάρ θα μοιραζόταν πιθανώς μερικούς αγώνες με τους γείτονές του, αλλά η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό αποκλεισμό που επέβαλαν τέσσερις από αυτούς.

Στα μέσα του 2017, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος μείωσαν τις μεταφορές και τις εμπορικές σχέσεις με τη Ντόχα, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και το Ιράν, κατηγορίες που το Κατάρ αρνείται.

Το μποϊκοτάζ σταμάτησε τις θαλάσσιες διαδρομές του Κατάρ μέσω του Κόλπου και εμπόδισε τις εισαγωγές στα σύνορά του με τη Σαουδική Αραβία.

Αυτό σημαίνει ότι το Κατάρ έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικούς εμπορικούς εταίρους και να διατηρήσει τις εργασίες και προετοιμασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε καλό δρόμο.

«Το να πιστεύεις ότι υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή που μπορεί να μην απολαύσουν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Μέση Ανατολή, είναι πολύ απογοητευτικό», δήλωσε ο Χασάν Αλ Ταβαντί, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2022. «Προσβλέπουμε στην διευθέτηση του θέματος. Το ποδόσφαιρο είναι για τους ανθρώπους και θέλουμε αυτό το τουρνουά να φτάσει στους ανθρώπους της περιοχής».

«Προσωπικά, ως πρόεδρος της FIFA, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κάποιοι αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν σε μερικές χώρες στην περιοχή», δήλωσε ο Ινφαντίνο προσθέτοντας ότι το ποδόσφαιρο είχε την εξουσία να σπάσει το αδιέξοδο ενώ οι άλλοι απέτυχαν. «Το ποδόσφαιρο ενώνει, χτίζει γέφυρες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Το Κατάρ είναι η μικρότερη χώρα που φιλοξενεί τους τελικούς, με την απόσταση μεταξύ των δύο πιο μακρινών πόλεων να είναι μόλις 72 χιλιόμετρα.

Η χώρα υπόσχεται να παραδώσει τα στάδια της διοργάνωσης ολοκληρωμένα περίπου 24 μήνες πριν αρχίσει το τουρνουά.

Το ένα είναι ήδη έτοιμο: το Διεθνές Στάδιο Khalifa στην πρωτεύουσα της Ντόχα άνοιξε πάλι το Μάιο του περασμένου έτους μετά από ανακαίνιση, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ενός συστήματος ψύξης που μπορεί να διαμορφώσει την θερμοκρασία.

Το Κατάρ θα δαπανήσει το καταπληκτικό ποσό 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διοργάνωση του τουρνουά, αν και ο AΑλ Ταβάντι δήλωσε ότι μόνο οκτώ έως 10 δισεκατομμύρια δαπανώνται στα γήπεδα.

Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε ευρύτερα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός σιδηροδρομικού συνδέσμου, ήδη μερικώς ολοκληρωμένου, ο οποίος θα συνδέει όλους τους χώρους.

Το Στάδιο Al Bayt στο Al Khor θα είναι το βορειότερο μέρος, με χωρητικότητα περίπου 60.000 θέσεις, ενώ είναι καλυπτόμενο από μια γιγάντια δομή τεντών, ενώ τα υπόλοιπα είναι μέσα και γύρω από τη Ντόχα, καθιστώντας ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν έχει πολλά κοινά με εκείνα που έχουν προηγηθεί.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ