Πέμπτη, 13 Δεκέμβριος 2018 16:54

Europa League: Ετσι προκρίνονται Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ

Γράφτηκε από τον
Europa League: Ετσι προκρίνονται Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζουν τη Μίλαν και την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ αντίστοιχα στο φινάλε της φάσης των ομίλων του Europa League και έχουν μια τελευταία ευκαιρία πρόκρισης στα νοκ άουτ ματς του θεσμού.

Δύο μεγάλες προκλήσεις έχουν μπροστά τους το βράδυ της Πέμπτης (13/12) ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Αμφότεροι θα παίξουν την τελευταία τους ζαριά για πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League, με τους δυο του να έχουν ένα κοινό και δύο βασικές διαφορές.

Το κοινό είναι ότι αμφότεροι θέλουν μόνο νίκη κόντρα σε Μίλαν και ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ αντίστοιχα για να προκριθούν ως δεύτεροι.

Οι διαφορές τους είναι δύο. Η πρώτη είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν θέλει απλά τη νίκη, αλλά με δύο γκολ διαφορά για να προκριθεί απέναντι στους "ροσονέρι", ενώ ο ΠΑΟΚ πέρα από τη δική του νίκη περιμένει και η Τσέλσι να επικρατήσει επί της Βίντι στη Ουγγαρία.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο πρώτο χρονικά ματς ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί την ΜΠΑΤΕ στην Τούμπα στις 19.55. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα παρατάξει την ομάδα του με τους ποδοσφαιριστές που θεωρεί ότι βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και δεν πρόκειται να κάνει οικονομία δυνάμεων προστατεύοντας παίκτες για τον αγώνα της Δευτέρας (17/12) με τον Λεβαδειακό για το πρωτάθλημα.

Σε σχέση με τον αγώνα απέναντι στη Λάρισα θα επιστρέψουν στην ενδεκάδα του Δικέφαλου δύο ποδοσφαιριστές: ο Δημήτρης Πέλκας που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον κράτησε εκτός στη θέση του Ομάρ Ελ Καντουρί, που έμεινε μάλιστα και εκτός αποστολής και πιθανότατα ο Λέο Ζαμπά αντί του Ουάρντα. Ο Αιγύπτιος που πήγε αρκετά καλά απέναντι στην ΑΕΛ θα δώσει την θέση του στο νεαρό Βραζιλιάνο που έκανε άνω κάτω την άμυνα των Λευκορώσων στην νίκη με 4-1 στο Μινσκ.

Από εκεί και πέρα αυτοί που κρατούν τη θέση τους είναι οι εξής... Ο Πασχαλάκης κάτω από τα δοκάρια, οι τέσσερις... γνωστοί της άμυνας (Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα και Βιεϊρίνια), το δίδυμο στα αμυντικά χαφ Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ, παρά την επιστροφή του Κάνιας, ο Λημνιός στο δεξί άκρο της επίθεσης και φυσικά ο Πρίγιοβιτς.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ
Στις 22.00 θα ξεκινήσει η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Μίλαν. Ο Μαρτίνς έχει δοκιμάσει τις προηγούμενες μέρες διάφορα πράγματα.Μία από τις δοκιμές του ήταν με τον Φορτούνη στον ρόλο που είχε στο ματς με την Μπέτις στην Ισπανία πριν από 14 βράδια. Σε έναν ρόλο κυνηγού, "ψευτοεννιαριού".

Σε αυτή την περίπτωση θα αφήσει στην άκρη το 4-2-3-1 και θα πάει με το 4-3-3, όπως είχε συμβεί και στην Ισπανία. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή θα μείνει έξω ο Γκερέρο. Ένας Γκερέρο που δεν βρίσκεται στα καλύτερά του με την επιστροφή του από τον τραυματισμό. Αν λοιπόν πάει με τον Φορτούνη φορ, τότε το ερωτηματικό θα είναι στο πώς θα εμφανιστούν οι δύο πλευρές. Αν θα πάει δηλαδή με Τοροσίδη - Ομάρ στα δεξιά ή με Τσιμίκα - Κούτρη στα αριστερά. Ποιος θα είναι στο απέναντι «φτερό», δηλαδή, από τον Ποντένσε που έχει καπαρώσει ήδη τη μία θέση των εξτρέμ.

Με λίγα λόγια, ο Σα θα είναι στα γκολπόστ και στην άμυνα οι Τοροσίδης, Βούκοβιτς, Σισέ και Τσιμίκας. Στα χαφ οι Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά, εξτρέμ οι Ομάρ και Ποντένσε και στην κορυφή ο Φορτούνης. Αν παίξει με δίδυμο Τσιμίκα - Κούτρη στα αριστερά, τότε ο Ομάρ θα πάει πίσω και ο Τοροσίδης θα κάτσει στον πάγκο. Αυτό λοιπόν είναι το ένα σενάριο.

Το άλλο αφορά σχηματισμό με κανονικό φορ, τον Γκερέρο, και τον Φορτούνη πίσω του. Σε αυτή την περίπτωση θα μείνει έξω ο Μπουχαλάκης…

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Τι χρειάζεται η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου; Να νικήσει με οποιοδήποτε σκορ στην Τούμπα την ΜΠΑΤΕ και την ίδια ώρα η Τσέλσι να κάνει το καθήκον της επικρατώντας στην Ουγγαρία της Βίντι (σε αυτή την περίπτωση θα περάσει μέσω της τριπλής ισοβαθμίας η ελληνική ομάδα).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΟΚ:

1. Τσέλσι 15 (10-1)

2. ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ 6 (6-8)

3. Βίντι 6 (3-5)

4. ΠΑΟΚ 3 (4-9)

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Τι χρειάζεται η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς; Να πάρει όχι μόνο τη νίκη κόντρα στους "ροσονέρι" αλλά και να το πετύχει με δύο γκολ διαφορά, προκειμένου να έχει το πλεονέκτημα έναντι της Μίλαν στη μεταξύ τους ισοβαθμία μετά από την ήττα της με 3-1 στον αγώνα της 2ης αγωνιστικής στο Μιλάνο.

Αυτό σημαίνει πως περνάει στην επόμενη φάση του Europa League αν επικρατήσει με 2-0 ή 3-1, ωστόσο αν έχουμε σκορ 4-2, 5-3 κ.ο.κ τότε το εισιτήριο θα καταλήξει σε ιταλικά χέρια.

Σε ένα σενάριο για παράδειγμα με νίκη του Ολυμπιακού με 4-2, η επίθεση στα μεταξύ τους ματς θα είναι 5-5, (με σκορ 5-3 θα είναι 6-6) οπότε θα υπολογιστεί το τέταρτο κριτήριο που θα είναι τα εκτός έδρας γκολ, εκεί που θα έχουν το αβαντάζ οι Μιλανέζοι.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ:

1. Μπέτις 11 (7-2)

2. Μίλαν 10 (11-6)

3. Ολυμπιακός 7 (8-5)

4. Ντουντελάνζ 0 (3-16)

Πηγή: sport24.gr