Δευτέρα, 31 Δεκέμβριος 2018 14:24

Ανασκόπηση των 20 τελευταίων χρόνων στην Α' τοπική

Γράφτηκε από τον
Ανασκόπηση των 20 τελευταίων χρόνων στην Α' τοπική

Δεκατρείς αγωνιστικές έχουν διεξαχθεί στο φετινό πρωτάθλημα της Α’ τοπικής και σήμερα η “Ελευθερία” κάνει μια αναδρομή στα 20 τελευταία πρωταθλήματα.

Μια ανασκόπηση από τη σεζόν 1999-2000 μέχρι και την φετινή 2018 – 2019, που παρουσιάζονται οι ομάδες με την μεγαλύτερη παρουσία στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του νομού μας. Από το 1999 και έπειτα στο πρωτάθλημα της Α' τοπικής έχουν πάρει μέρος 45 συνολικά ομάδες. Μόνο ο Απόλλωνας Καλαμάτας συμμετέχει αδιαλείπτως όλα αυτά τα χρόνια, με την Σπερχογεία να χάνει το δικό της σερί πριν 3 χρόνια που υποβιβάστηκε στην Α1 τοπική. Δεκαοκτώ παρουσίες έχει ο Εθνικός Μελιγαλά και ακολουθούν με 17 ο Τέλλος Αγρας και η Κυπαρισσία. Στη συνέχεια συναντάμε την Μεθώνη και το Δώριο με 14 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία, παρότι και οι δύο αυτές ομάδες τα τελευταία χρόνια είναι σε μικρότερες κατηγορίες. (η φωτό από αγώνα Απόλλωνας - Τέλλος Αγρας τη σεζόν 2017-2018).

Οι 11 ομάδες που έπαιξαν... ψηλότερα

Από αυτές τις 45 ομάδες που συμμετέχουν τα 20 τελευταία χρόνια στην Α' Τοπική, υπάρχουν 11 ομάδες που συμμετείχαν και σε μεγαλύτερες κατηγορίες (Β’, Γ’ και Δ’ εθνική). Καταρχήν η “Μαύρη Θύελλα” συμμετείχε πρόπερσι για πρώτη φορά στην Α’ τοπική, ενώ τα προηγούμενα 18 χρόνια είχε παρουσίες σε Α’, Β’, Γ’ και Δ’ εθνική. Ο Μεσσηνιακός ήταν στην Α' τοπική τις δύο πρώτες χρονιές και έπειτα έβαλε πλώρη για ψηλότερα.Συγκεκριμένα η Καλαματιανή ομάδα έχει 7 παρουσίες στη Δ' εθνική, 3 στη Γ' εθνική και μία στη Β' εθνική. Υστερα είναι ο Πάμισος που μετράει μόνο επτά παρουσίες στην πρώτη κατηγορία.Οι "νησιώτες" έχουν αγωνιστεί ακόμη μία χρονιά στη Γ' εθνική και μετρούν 11 παρουσίες στη Δ' εθνική.Η Εράνη έχει παίξει 9 χρονιές στην Α' τοπική και έχει ακόμη 10 συμμετοχές στη Δ' εθνική. Ο Απόλλωνας Πεταλιδίου συμμετείχε 5 χρονιές στο πρωτάθλημα της Α' τοπικής, είχε όμως και 5 συνεχείς παρουσίες στη Δ' εθνική.Στη συνέχεια βρίσκουμε τον Μιλτιάδη με 11 παρουσίες στην Α' τοπική, με την ομάδα του Πύργου όμως να έχει πάρει μέρος 4 χρονιές στη Δ' εθνική. Ο Αστέρας Αρφαρών έχει 12 παρουσίες στην Α' τοπική, ενώ 3 χρονιές συμμετείχε στη Δ' εθνική. Ο Τέλλος Αγρας έχει πάρει μέρος 17 χρονιές στην Α' τοπική και τρεις ακόμη στη Δ' εθνική. Μία παρουσία στη Δ' εθνική έχουν η Κυπαρισσία, ο Εθνικός Μελιγαλά και ο Ολυμπιακός Καλαμάτας. Ο ΑΟΚ έχει ακόμη 17 παρουσίες στην Α' τοπική, ο Εθνικός 18 και ο Ολυμπιακός 13.

Οι 45 ομάδες

Απόλλωνας Καλαμάτας 20

Σπερχογεία 19

Εθνικός Μελιγαλά 18

Κυπαρισσία 17

Τέλλος Αγρας 17

Μεθώνη 14

Δώριο 14

Ολυμπιακός Καλαμάτας 13

Αστέρας Αρφαρών 12

Μιλτιάδης 11

Ηρακλής Καλαμάτας 11

Πανθουριακός 11

ΑΟ Φαραί 11

Ομόνοια 11

Ασπρόχωμα 10

Τσικλητήρας Πύλου 10

Εράνη 9

Πάμισος 7

Πανιώνιος Καλαμάτας 7

Βέργα 7

Αίαντας Καλαμάτας 7

Διαβολίτσι 7

Παπαφλέσσας Χώρας 6

Διαγόρας Κοπανακίου 6

Ακρίτας Κορώνης 6

Μεσσηνιακός 6

Ανδρούσα 6

Α.Ε. Αβίας 6

Αναγέννηση Παραλίας 5

Απόλλωνας Πεταλιδίου 5

ΑΟΠΚ Πατίστα 3

Αστέρας Βαλύρας 3

Δόξα Καλαμάτας 2

Χανδριναϊκός 2

Μαγκλαβάς Βλαχόπουλου 2

Νίκη Πλάτης 2

Ολυμπιακός Μεσσήνης 2

Παναθηναϊκός Καλαμάτας 1

ΠΑΟ Καλλιθέας 1

Ηρακλής Φιλιατρών 1

Αστέρας Χιλιοχωρίων 1

Παπαφλέσσας Αμφειας 1

“Μαύρη Θύελλα” 1

Α.Ε. Μάνης 1

Ολυμπιακός Ανάληψης 1

 

Αναλυτικά η κάθε σεζόν

Ας δούμε τώρα κάθε χρονιά από το 1999 και έπειτα ποιες ομάδες συμμετείχαν ανά περίοδο και τι έγινε σε κάθε πρωτάθλημα:

1999 - 2000

Εκείνη την περίοδο το πρωτάθλημα έγινε με 16 ομάδες και πρώτη τερμάτισε η Σπερχογεία. Ομως οι "Ταύροι" δεν ανέβηκαν στην Δ' εθνική μιας και ο πρώτος έδινε αγώνες μπαράζ και εκεί η Σπερχογεία δεν τα κατάφερε. Οι ομάδες που συμμετείχαν εκείνη τη σεζόν ήταν (χωρίς βαθμολογική σειρά): Ομόνοια, Αστέρας Αρφαρών, Εράνη Φιλιατρών, Σπερχογεία, Μεθώνη, Απόλλωνας Καλαμάτας, Δώριο, Μεσσηνιακός, Εθνικός Μελιγαλά, Μιλτιάδης, Καλλιθέα, Δόξα Καλαμάτας, Ηρακλής Καλαμάτας, Τέλλος Αγρας, Ακρίτας Κορώνης, Αναγέννηση Παραλίας.

2000 - 2001

Την περίοδο 2000-2001 οι ομάδες της Α' τοπικής μειώθηκαν σε 14 και πρώτος το νήμα έκοψε ο Μεσσηνιακός. Η Καλαματιανή ομάδα ανέβηκε στη Δ' εθνική μετά από το περιβόητο μπαράζ που έδωσε με την Μάνη.Οι ομάδες που πήραν μέρος ήταν: Μεσσηνιακός, Σπερχογεία, Εράνη Φιλιατρών, Πανιώνιος Καλαμάτας, Αστέρας Αρφαρών, Δώριο, Απόλλων Πεταλιδίου, Μεθώνη, Ηρακλής Καλαμάτας, Απόλλων Καλαμάτας, Ομόνοια, Μιλτιάδης, Τέλλος Αγρας, Ασπρόχωμα.

2001 - 2002

Τη σεζόν 2001-2002 είχαμε αλλαγές και συγκεκριμένα η Α' τοπική διεξήχθη με δύο ομίλους των 12 ομάδων. Στο τέλος οι 4 πρώτες ομάδες έπαιξαν πλει οφ και την άνοδο στη Δ' εθνική πήρε η Εράνη. Αναλυτικά οι 24 ομάδες: Α' ΟΜΙΛΟΣ: Σπερχογεία, Εράνη Φιλιατρών, Αστέρας Αρφαρών, Δώριο, Διαγόρας Κοπανακίου, Ασπρόχωμα, Πανιώνιος Καλαμάτας, Ομόνοια, Εθνικός Μελιγαλά, Τέλλος Αγρας, Αναγέννηση Παραλίας, Κυπαρισσία. Β' ΟΜΙΛΟΣ: Απόλλων Πεταλιδίου, Παμίσος Μεσσήνης, Μαγκλαβάς Βλαχόπουλου, Ακρίτας Κορώνης, Χανδριναϊκός, Δόξα Καλαμάτας, Απόλλωνας Καλαμάτας, Μιλτιάδης, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Μεθώνη, Βέργα, Ηρακλής Καλαμάτας.

2002 - 2003

Οι 24 ομάδες διατηρήθηκαν και την σεζόν 2002-2003, όμως το πρωτάθλημα έγινε με 3 ομίλους των 8 ομάδων. Τελικός νικητής εκείνη τη χρονιά ήταν ο Απόλλωνας Πεταλιδίου που πήρε το εισιτήριο για τη Δ' εθνική. Αναλυτικά οι ομάδες:Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: Αστέρας Αρφαρών, Εθνικός Μελιγαλά, Κυπαρισσία, Δώριο, Πανθουριακός, Νίκη Πλάτης, Ηρακλής Φιλιατρών, Διαγόρας Κοπανακίου. Β' όμιλος: Μιλτιάδης, Απόλλων Πεταλιδίου, Τέλλος Αγρας, Μεθώνη, Παπαφλέσσας Χώρας, Ακρίτας Κορώνης, Μαγκλαβάς Βλαχόπουλου, Χανδριναϊκός. Γ΄ όμιλος: Απόλλωνας Καλαμάτας, Σπερχογεία, Βέργα, Ασπρόχωμα, Πανιώνιος Καλαμάτας, Ομόνοια, Ολυμπιακός Μεσσήνης, Αναγέννηση Παραλίας.

2003 - 2004

Τη σεζόν 2003-2004 επιστρέψαμε σε πρωτάθλημα 18 ομάδων δίχως ομίλους. Ο Μιλτιάδης ήταν η ομάδα που ανέβηκε στη Δ' εθνική, ύστερα από μεγάλη μάχη με Αστέρα Αρφαρών και Απόλλωνα Καλαμάτας. Οι ομάδες οι πήραν μέρος: Μιλτιάδης, Εθνικός Μελιγαλά, Αστέρας Αρφαρών, Αστέρας Βαλύρας, Βέργα, Τέλλος Αγρας, Δώριο, Ολυμπιακός Μεσσήνης, Απόλλωνας Καλαμάτας, Ασπρόχωμα, Ηρακλής Καλαμάτας, Πανιώνιος Καλαμάτας, Κυπαρισσία, Μεθώνη, Νίκη Πλάτης, Σπερχογεία, Τσικλητήρας Πύλου, Διαγόρας Κοπανακίου.

2004 - 2005

Την περίοδο 2004-2005 οι ομάδες της Α' τοπικής μειώθηκαν από 18 σε 16, αριθμός που παραμένει μέχρι και σήμερα. Πρώτος το νήμα έκοψε ο Αστέρας Αρφαρών και ανέβηκε στη Δ' εθνική. Οι 16 ομάδες: Εθνικός Μελιγαλά, Αστέρας Αρφαρών, Βέργα, Τέλλος Αγρας, Δώριο, Απόλλωνας Καλαμάτας, Ηρακλής Καλαμάτας, Κυπαρισσία, Μεθώνη, Σπερχογεία, Τσικλητήρας Πύλου, Διαγόρας Κοπανακίου, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Πανθουριακός, Αστέρας Βαλύρας, Αστέρας Χιλιοχωρίων.

2005 - 2006

Ηταν η χρονιά που η Εράνη είχε πέσει στην Α' τοπική και κατάφερε να επιστρέψει άμεσα στην Δ' εθνική δίχως να αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι ομάδες που συμμετείχαν: Εράνη, Δώριο, Εθνικός Μελιγαλά, Τέλλος Αγρας, Κυπαρισσία, Βέργα, Μεθώνη, Ηρακλής Καλαμάτας, Πανθουριακός, Σπερχογεια, Απόλλωνας Καλαμάτας, Παπαφλέσσας Χώρας, Διαγόρας Κοπανακίου, ΑΟ Φαραί, Ασπρόχωμα, Ολυμπιακός Καλαματας.

2006 - 2007

Τη σεζόν 2006-2007 ήταν η σειρά του Τέλλου Αγρα να πανηγυρίζει την άνοδο και να ανέβει ύστερα από αρκετά χρόνια στη Δ' εθνική. Οι 16 ομάδες: Τέλλος Αγρας, Εθνικός Μελιγαλά, Δώριο, Πανθουριακός, Σπερχογεία, Παπαφλέσσας Χώρας, Μεθώνη, Κυπαρισσία, Πανιώνιος Καλαμάτας, Βέργα, Απόλλωνας Καλαμάτας, Αίαντας Καλαμάτας, Πατίστα, Ηρακλής Καλαμάτας, Ακρίτας Κορώνης, Διαγόρας Κοπανακίου.

2007 - 2008

Ο Πάμισος Μεσσήνης ήταν... περαστικός από την Α' τοπική και επανήλθε άμεσα στη Δ' εθνική, παρότι η Κυπαρισσία τον κόντραρε στα ίσια. Οι 16 ομάδες: Πάμισος, Κυπαρισσία, ΑΟ Φαραί, Αίαντας Καλαμάτας, Σπερχογεία, Τσικλητήρας Πύλου, Πανθουριακός, Απόλλωνας Καλαμάτας, Παπαφλέσσας Χώρας, Εθνικός Μελιγαλά, Μεθώνη, Δώριο, Παπαφλέσσας Αμφειας, Βέργα, Πατίστα, Πανιώνιος Καλαμάτας.

2008 - 2009

Εκείνη τη σεζόν ήταν η σειρά του Ολυμπιακού Καλαμάτας να κόψει πρώτος το νήμα και να ανέβει στη Δ' εθνική, μετά από μια σκληρή μάχη με την Σπερχογεία, την Πύλο και την Κυπαρισσία. Οι 16 ομάδες που πήραν μέρος: Σπερχογεία, Εθνικός Μελιγαλά, Μεθώνη, Κυπαρισσία, Ολυμπιακός Καλαματας, Τσικλητήρας Πύλου, Αίαντας Καλαμάτας, Παπαφλέσσας Χώρας, ΑΟ Φαραί, Μιλτιάδης, Απόλλωνας Καλαμάτας, Ομόνοια, Ηρακλής Καλαμάτας, Δώριο, Πανθουριακός, Απόλλων Πεταλιδίου.

2009-2010

Τη σεζόν 2009-2010 η ομάδα που τερμάτισε στην πρώτη θέση και κατέκτησε την άνοδο στη Δ' εθνική ήταν η Κυπαρισσία. Ηταν η τρίτη και... φαρμακερή απόπειρα για τον ιστορικό ΑΟΚ και τις δύο πρώτες μπορεί να μην τα κατάφερε, αλλά την τρίτη ήταν η σειρά του. Η διαφορά σε εκείνο το πρωτάθλημα ήταν ότι δεν συμμετείχαν 16 ομάδες στο πρωτάθλημα, αλλά 15 αφού ο Ατρόμητος Πλατύ δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στο "μαραθώνιο". Ηταν κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μάλιστα τα τελευταία χρόνια. Οι 15 ομάδες που πήραν μέρος: Κυπαρισσία, Σπερχογεία, Τσικλητήρας Πύλου, Εθνικός Μελιγαλά, Μιλτιάδης, Ηρακλής Καλαμάτας, Απόλλωνας Καλαμάτας, Α.Ο. Φαραί, Α.Ε. Αβίας, Μεθώνη, Αίαντας, Παπαφλέσσας Χώρας, Πανιώνιος Καλαμάτας, Πανθουριακός, Αστέρας Βαλύρας.

2010-2011

Η Σπερχογεία μετά από τρεις απόπειρες κατάφερε τελικά να κόψει πρώτη το νήμα και να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Α' τοπική. Βέβαια οι "Ταύροι" δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στη Δ' εθνική και έπαιξαν και πάλι στο πρωτάθλημα της Α' τοπικής. Για δεύτερη σερί σεζόν το πρωτάθλημα διεξήχθη με 15 και όχι με 16 ομάδες μιας και δεν συμμετείχε ο Παπαφλέσσας Χώρας. Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη φορά που έγινε αυτό μετά τον Ατρόμητο Πλατύ.Οι 15 ομάδες που πήραν μέρος: Σπερχογεία, Α.Ο. Φαραί, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Απόλλωνας Καλαμάτας, Ομόνοια, Μιλτιάδης, Εθνικός Μελιγαλά, Αίαντας, Ασπρόχωμα, Α.Ε. Αβίας, Τέλλος Αγρας, Ηρακλής Καλαμάτας, Πατίστα, Μεθώνη, Τσικλητήρας Πύλου.

2011-2012

Τη σεζόν 2011-12 ήταν η σειρά του Εθνικού Μελιγαλά να κατακτήσει τον τίτλο στην Α' τοπική, ύστερα από μάχη που έδωσε με τη Σπερχογεία και την Κυπαρισσία. Μάλιστα ο Εθνικός συμμετείχε στη συνέχεια στα μπαράζ ανόδου μαζί με πρωταθλητές από Λακωνία, Αρκαδία και Αργολίδα και κατέκτησε την πρώτη θέση και μαζί την άνοδο στη Δ' εθνική. Εκείνη τη σεζόν συμμετείχαν 16 ομάδες στο πρωτάθλημα, με τον Παναθηναϊκό Καλαμάτας όμως να αποχωρεί μεσούσης της σεζόν. Οι ομάδες που πήραν μέρος: Εθνικός Μελιγαλά, Σπερχογεία, Κυπαρισσία, Αστέρας Αρφαρών, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Απόλλωνας Καλαμάτας, Ασπρόχωμα, Τέλλος Αγρας, Μεσσηνιακός, Ομόνοια, Α.Ο. Φαραί, Αίαντας, Α.Ε. Αβίας, Ηρακλής Καλαματας, Ακρίτας Κορώνης, Παναθηναϊκός Καλαμάτας.

2012-2013

Ο Μεσσηνιακός έκανε… περίπατο την σεζόν 2012-13 στην πρώτη κατηγορία κατακτώντας με διαφορά 18 βαθμών από τη δεύτερη Κυπαρισσία τον τίτλο. Μάλιστα ο ΜΓΣ τα κατάφερε περίφημα και στα μπαράζ ανόδου που ακολούθησαν, κερδίζοντας την άνοδο στη Γ' εθνική κατηγορία. Στο πρωτάθλημα άρχισαν και τελείωσαν 16 ομάδες, ενώ υποβιβάστηκαν στη Β' τοπική οι τέσσερις τελευταίες. Οι 16 ομάδες που έλαβαν μέρος: Μεσσηνιακός, Κυπαρισσία, Σπερχογεία, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Δώριο, Τέλλος Αγρας, Αστέρας Αρφαρών, Ομόνοια, Απόλλωνας Καλαμάτας, Α.Ο. Φαραί, Διαβολίτσι, Μεθώνη, Ασπρόχωμα, Α.Ε. Αβίας, Αίαντας, Απόλλωνας Πεταλιδίου.

2013-2014

Στο πρωτάθλημα της περιόδου 2013-14 ο Πάμισος ήταν αυτός που έκοψε πρώτος το νήμα ύστερα από μεγάλη μάχη με την Κυπαρισσία. Τα πάντα κρίθηκαν την 28η αγωνιστική όταν οι νησιώτες κέρδισαν στην έδρα τους τον ΑΟΚ με 1-0, τον προσπέρασαν στη βαθμολογία και πήραν τον τίτλο. Ο πρωταθλητής Πάμισος πάντως δεν τα κατάφερε στα μπαράζ ανόδου, μιας και τερμάτισε τρίτος πίσω από Ερμή Κιβερίου και Α.Ε. Σπάρτης, παρότι είχε ξεκινήσει περίφημα με 7 βαθμούς στις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Κατά τα άλλα, ήταν ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με πολλές δυνατές ομάδες και αμφίρροπες συναντήσεις. Οι 16 ομάδες που συμμετείχαν ήταν οι εξής: Πάμισος, Κυπαρισσία, Εράνη, Εθνικός Μελιγαλά, Τσικλητήρας Πύλου, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Δώριο, Ανδρούσα, Αστέρας Αρφαρών, Τέλλος Αγρας, Διαβολίτσι, Σπερχογεία, Απόλλωνας Καλαμάτας, Α.Ο. Φαραί, Μεθώνη, Ομόνοια.

2014-2015

Η Κυπαρισσία έσπασε όλα τα... κοντέρ την σεζόν 2014-15 και δημιούργησε ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσουν τα προσεχή χρόνια. Ο ΑΟΚ κατέκτησε αήττητος τον τίτλο (27 νίκες και μόνο 3 ισοπαλίες), με διαφορά 9 βαθμών από τον δεύτερο Πάμισο. Στα μπαράζ που ακολούθησαν ατύχησε να βρει μπροστά του τη Σπάρτη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, όμως το πάλεψε για την άνοδο στη Γ’ εθνική μέχρι εσχάτων, χωρίς όμως ευτυχή κατάληξη. Η Κυπαρισσία ισοβάθμησε με τη Σπάρτη στους αγώνες μπαράζ, με τις δύο ομάδες να... λύνουν τις διαφορές τους στο... μπαράζ των μπαράζ στο γήπεδο του Περιστερίου. Εκεί η Τριφυλιακή ομάδα προηγήθηκε 2-0 μέχρι το 67’, όμως στη συνέχεια δέχθηκε τρία γκολ και το... όνειρο της ανόδου στη Γ’ εθνική έμεινε ανεκπλήρωτο. Η σεζόν εκείνη σημαδεύτηκε και από τον υποβιβασμό της “μεγάλης” Εράνης! Οι ομάδες που έλαβαν μέρος ήταν οι: Κυπαρισσία, Πάμισος, Τέλλος Αγρας, Απόλλωνας Καλαμάτας, Τσικλητήρας Πύλου, Μεσσηνιακός, Ανδρούσα, Δώριο, Διαβολίτσι, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Σπερχογεία, Εθνικός Μελιγαλά, Αστέρας Αρφαρών, Εράνη, Ασπρόχωμα, Κορώνη.

2015-2016

Πριν 3 χρόνια ήταν η σειρά του Τσικλητήρα Πύλου να κόψει πρώτος το νήμα και να πάρει την άνοδο στη Γ’ εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η ομάδα της Πύλου βγήκε νικήτρια στη μονομαχία με Κυπαρισσία και Πάμισο, όμως εκείνο το πρωτάθλημα σημαδεύτηκε από την αφαίρεση βαθμών του Παμίσου (μηδενίστηκε και στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα) λόγω της παράνομης συμμετοχής του Γιώργου Μουλιάτου. Στα μπαράζ που ακολούθησαν ο Τσικλητήρας κατάφερε και πήρε την πρώτη θέση απέναντι στη Δόξα Μεγαλόπολης, την Ενωση Λέρνας και τον Ολυμπιακό Γυθείου. Αξιοσημείωτο ότι υποβιβάστηκε η Σπερχογεία μετά από πάρα πολλά χρόνια! Στους “Ταύρους” πάντως αφαιρέθηκαν 3 βαθμοί και έχασαν στα χαρτιά το εκτός έδρας ματς με τον Απόλλωνα λόγω ρίψης μπουκαλιού, κάτι που προκάλεσε τις εύλογες διαμαρτυρίες τους. Μία ακόμη ιστορική ομάδα υποβιβάστηκε εκείνη την σεζόν και ο λόγος για τον Μεσσηνιακό! Οι ομάδες που συμμετείχαν σε εκείνο το πρωτάθλημα ήταν οι: Τσικλητήρας Πύλου, Κυπαρισσία, Πάμισος, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Πανθουριακός, Α.Ο. Φαραί, Ανδρούσα, Εθνικός Μελιγαλά, Μιλτιάδης, Αστέρας Αρφαρών, Απόλλωνας Καλαμάτας, Τέλλος Αγρας, Διαβολίτσι, Σπερχογεία, Μεσσηνιακός, Δώριο.

2016-2017

Η προπέρσινη σεζόν σημαδεύτηκε από την παρουσία στην Α’ τοπική της “μεγάλης” Καλαμάτας. Η “Μαύρη Θύελλα” συμμετείχε στο τοπικό του νομού μετά από 35 ολόκληρα χρόνια, όμως φρόντισε το πέρασμά της να είναι σύντομο. Πήρε εύκολα τον τίτλο με διαφορά 6 βαθμών από τη δεύτερη Αναγέννηση Παραλίας. Δεν κατάφερε πάντως να πάρει αήττητη το πρωτάθλημα (έχασε από Πανθουριακό και Εθνικό Μελιγαλά), ενώ είχε και 4 ισοπαλίες.Μελανό” σημείο της σεζόν η αποχώρηση του Αστέρα Αρφαρών από το πρωτάθλημα στο ξεκίνημα του β’ γύρου. Επίσης υποβιβάστηκαν μόλις δύο ομάδες (Αρφαρά και Αβία), κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Στο πρωτάθλημα έλαβαν μέρος οι εξής ομάδες: Καλαμάτα, Αναγέννηση Παραλίας, Πανθουριακός, Πάμισος, Α.Ο. Φαραί, Κυπαρισσία, Εθνικός Μελιγαλά, Μιλτιάδης, Εράνη, Διαβολίτσι, Απόλλωνας Καλαμάτας, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Ανδρούσα, Τέλλος Αγρας, Αβία, Αστέρας Αρφαρών.

2017 – 2018

Στο περσινό πρωτάθλημα ο Πάμισος κατέκτησε τον τίτλο μετά από τέσσερα χρόνια στην πρώτη κατηγορία και πήρε την άνοδο στη Γ’ εθνική ύστερα από 13 χρόνια! Οι νησιώτες ήταν από το ξεκίνημα μπροστά και έκοψαν σχετικά εύκολα πρώτοι το νήμα με διαφορά 9 βαθμών από τον δεύτερο Πανθουριακό. Στην ουρά της βαθμολογίας οι τρεις ομάδες που έπεσαν στην Α1 τοπική ήταν το Ασπρόχωμα, η Αναγέννηση Παραλίας και ο Μιλτιάδης, με την ομάδα του Πύργου να μην πετυχαίνει ούτε μια νίκη σε 30 αγωνιστικές! Αναλυτικά οι ομάδες που έλαβαν μέρος στο περσινό πρωτάθλημα: Πάμισος, Πανθουριακός, Διαβολίτσι, Ανδρούσα, Απόλλωνας Καλαμάτας, Κυπαρισσία, Εράνη, Εθνικός Μελιγαλά, Τέλλος Αγρας, Ομόνοια, Σπερχογεία, Α.Ο. Φαραί, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Ασπρόχωμα, Αναγέννηση Παραλίας, Μιλτιάδης.

2018 – 2019

Στο φετινό πρωτάθλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και απομένουν δύο αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, συμμετέχουν 15 ομάδες μιας και ο Α.Ο. Φαραί παρότι δήλωσε συμμετοχή δεν κατέβηκε να αγωνιστεί. Αξιοσημείωτο πως δύο ομάδες, η Α.Ε. Μάνης και ο Ολυμπιακός Ανάληψης που ανέβηκαν πέρυσι συμμετέχουν για πρώτη φορά στην Α’ τοπική τα 20 τελευταία χρόνια! Αναλυτικά οι ομάδες που παίρνουν μέρος στο φετινό πρωτάθλημα: Α.Ο. Διαβολιτσίου, Απόλλωνας Καλαμάτας, Εράνη, Τσικλητήρας Πύλου, Εθνικός Μελιγαλά, Ανδρούσα, Κυπαρισσία, Σπερχογεία, Πανθουριακός, Τέλλος Αγρας, Α.Ε. Μάνης, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Ομόνοια, Ολυμπιακός Ανάληψης, Α.Ε. Αβίας.