Κυριακή, 03 Φεβρουάριος 2019 22:06

Ορθιος ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, 1-1 με ΑΕΚ

Γράφτηκε από τον
Ορθιος ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, 1-1 με ΑΕΚ

Με ηρωική εμφάνιση και με παίκτη λιγότερο για περισσότερο από μία ώρα αγώνα, ο ΠΑΟΚ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, παρέμεινε αήττητος στη 19η αγωνιστική της Super League και πραγματοποίησε τεράστιο βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου.

Το σκορ άνοιξε ο Μαουρίτσιο στο 10΄, ισοφάρισε ο Πόνσε στο 74΄, ενώ από το 32΄ οι φιλοξενούμενοι αγωνίζονταν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Λέο Ζάμπα με δεύτερη κίτρινη.

Το ντέρμπι άρχισε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τον ΠΑΟΚ. Στο 10΄ ο Ελ Καντουρί εκτέλεσε κόρνερ, ο Βαρέλα έπιασε την κεφαλιά και ο Μαουρίσιο έστειλε από κοντά την μπάλα στα δίχτυα. Ένα ανεπανάληπτο d?j? vu αφού η φάση ξύπνησε έντονες αναμνήσεις από τον επεισοδιακό αγώνα της Τούμπας τον Μάρτιο του 2018.

Οι Θεσσαλονικείς κρατούσαν πολύ εύκολα το προβάδισμα με σαφή προσανατολισμό να αφήσουν χώρο στην ΑΕΚ και να «χτυπήσουν» τις αντεπιθέσεις. Τα πάντα άλλαξαν λίγο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, όταν διαφοροποιήθηκαν οι αριθμητικές ισορροπίες.

Ο Λέο Ζάμπα δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα στον Χουλτ και αποβλήθηκε μόλις στο 32΄. Μια υπερβολικά αυστηρή απόφαση του Δανού διαιτητή, ο οποίος λίγο νωρίτερα (20΄) είχε κάνει ακόμα ένα λάθος, όταν δεν καταλόγισε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ σε χέρι του Σακχόφ μέσα στην περιοχή του Πασχαλάκη.

Οι πρωταθλητές δεν κατάφεραν να απειλήσουν στο πρώτο ημίχρονο, με εξαίρεση ένα σουτ του Λιβάγια που απέκρουσε ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ μόλις στο 5ο λεπτό. Δηλαδή πριν διαδραματιστούν όλα...

Με την έναρξη του δεύτερου 45λεπτου ο Ουζουνίδης έκανε το προφανές, αντικαθιστώντας τον Μπακάκη με τον Κρίστιτσιτς, αφού η αριθμητική υπεροχή του έδινε την ευκαιρία να «στείλει» περισσότερους παίκτες στην επίθεση.

Ετσι διαφοροποιήθηκε κι ο σχηματισμός από το άκρως αποδοτικό τις τελευταίες εβδομάδες 3-5-2 στο πιο «επαναστατικό» -αλλά επιβεβλημένο λόγω της περίστασης- 4-1-3-2 με τον Κρίστιτσιτς πίσω από τους δύο επιθετικούς, Λιβάγια, Πόνσε.

Το σύστημα δεν απέφερε καρπούς, η ΑΕΚ δεν δημιούργησε κι έτσι ο Ουζουνίδης ανακάτεψε ξανά την τράπουλα αντικαθιστώντας τον Αλεφ με τον Μπογέ. Σύστημα «όλα για όλα»!

Οι γηπεδούχοι είχαν συνεχώς τη μπάλα στα πόδια τους, αλλά δεν έβρισκαν τον τρόπο να διασπάσουν την άριστα οργανωμένη άμυνα του ΠΑΟΚ. Μονοδιάστατη η μέθοδος «απειλής» με το παιχνίδι να μεταφέρεται στα πλάγια και συνεχόμενες σέντρες που εξουδετέρωναν εύκολα οι Βαρέλα, Κρέσπο.

Αρκούσε όμως μια στιγμή για έναν σπουδαίο παίκτη, για να αλλάξουν τα πάντα. Στο 74΄ ο Λιβάγια σέντραρε από δεξιά και ο Έσε Πόνσε με κεφαλιά έβαλε τη σφραγίδα του και σε αυτό το ματς. Το ντέρμπι ξεκινούσε από την αρχή για ένα «καυτό» 20λεπτο.

Με τη βοήθεια 35.000 φίλων της η ΑΕΚ πίεσε για την ανατροπή και κάθε λεπτό που περνούσε οι παίκτες της έδειχναν να το πιστεύουν πιο πολύ. Πλησίασε με προβολή του Τσιγκρίνσκι στο 85΄ και κεφαλιά του Κρίστιτσιτς στο 90΄ αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Ετσι η διαφορά του ΠΑΟΚ από τον δεύτερο Ολυμπιακό μειώθηκε στους 6 βαθμούς, αλλά ο «Δικέφαλος του Βορρά» έβγαλε αήττητος την πιο δύσκολη εκτός έδρας αποστολή του έως το τέλος της σεζόν. Αντίθετα, η ΑΕΚ που δέχτηκε γκολ για πρώτη φορά μετά τις 24 Νοεμβρίου, φαίνεται πως αποχαιρετά οριστικά και τη δεύτερη θέση...

Διαιτητής: Μίκαελ Τίλγκααρντ (Δανία)
Κίτρινες: Κρίστιτσιτς, Κλωναρίδης - Σάκχοφ, Ζάμπα, Βιεϊρίνια, Πασχαλάκης
Κόκκινη: Ζάμπα (32΄- δεύτερη κίτρινη)

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης (46΄ Κρίστιτσιτς), Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Γκάλο, Χουλτ, Αλεφ (60΄ Μπογέ), Μάνταλος, Μπακασέτας (87΄ Κλωναρίδης), Λιβάγια, Πόνσε

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λέο Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Σακχόφ (64΄ Μίσιτς), Μαουρίτσιο, Ελ Καντουρί (84΄ Πέλκας), Μπίσεσβαρ (59΄ Λημνιός), Ζάμπα, Άκπομ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ