Κυριακή, 17 Φεβρουάριος 2019 22:08

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 4-1: Ανατροπή με τέσσερα γκολ σε 38 λεπτά!

Γράφτηκε από τον
Ολυμπιακός - ΑΕΚ 4-1: Ανατροπή με τέσσερα γκολ σε 38 λεπτά!

Ένα ντέρμπι, δύο διαφορετικά παιχνίδια. Η ΑΕΚ κυριάρχησε στο πρώτο μέρος και πήρε προβάδισμα στο 3' με τον Πόνσε. Ισοπεδωτικός ο Ολυμπιακός μετά το 46', βρήκε τέσσερα γκολ με τους Καμαρά (50'), Φορτούνη (72', 87'), Χάσαν (83') και έφτασε στον θρίαμβο με σκορ 4-1 επί της Ένωσης.

Ένα ντέρμπι με εξέλιξη που δεν συναντά κανείς συχνά, ήταν αυτό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Η Ένωση ήταν αυτή που κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο, προηγήθηκε με τον Πόνσε στο 3', έχασε ευκαιρίες να πετύχει και δεύτερο τέρμα, ενώ είχε ολοκληρωτικά τον έλεγχο της αναμέτρησης. Με τους ερυθρόλευκους στο ίδιο διάστημα να πελαγοδρομούν σε κάθε σπιθαμή του αγωνιστικού χώρου. Άλλο παιχνίδι μετά το 46'. Με τον Ολυμπιακό να βγαίνει... αφηνιασμένος από τα αποδυτήρια και να πετυχαίνει τέσσερα γκολ σε 38 λεπτά (!), μετατρέποντας τον εφιάλτη σε ένα ονειρικό φινάλε, για το τελικό 4-1 στο Φάληρο.

Αυτά είναι τα τρία πράγματα που μάθαμε από την αναμέτρηση του "Γεώργιος Καραϊσκάκης":

1. Ο ΠΟΝΣΕ ΕΙΠΕ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΩΡΟ
Τελικά η έκπληξη του Πέδρο Μαρτίνς ήταν το γεγονός πως παρέταξε στο ντέρμπι ακριβώς τους ίδιους έντεκα που ξεκίνησαν τρεις μέρες πριν, στο ματς με την Ντινάμο Κιέβου. Σε ένα βράδυ που ο Ολυμπιακός έμοιαζε να ξεμένει από δυνάμεις μετά το 70', δείχνοντας πως βρίσκεται σε μια περίοδο που το ροτέισον είναι απαραίτητο. Ειδικά από τη στιγμή που η ρεβάνς με τους Ουκρανούς έρχεται "καπάκι" μετά την ΑΕΚ. Στην απορία γιατί ο Πορτογάλος τεχνικός έφτασε σε αυτή την απόφαση, η απάντηση θα ερχόταν μέσα από το 90λεπτο του Φαλήρου.

Για την ΑΕΚ τα πράγματα ήταν πιο απλά, τουλάχιστον όσον αφορά την διάταξη. Η απουσία του Χουλτ υποχρέωνε ουσιαστικά τον Μανόλο Χιμένεθ να αφήσει στην άκρη την όποια σκέψη για σύστημα με τρεις στόπερ, καθώς πλην του Σουηδού (και φυσικά του Λόπες που είναι τραυματίας εδώ και καιρό), ουδείς άλλος μπορούσε να υποστηρίξει τον ρόλο του wing back από αριστερά, κυρίως όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι. Έτσι ο Ισπανός τεχνικός πήγε σε ένα 4-2-3-1, αλλά και αυτός είχε τις εκπλήξεις του στα πρόσωπα. Έξω ο Κρίστιτσιτς με τον Μπακασέτα, μέσα οι Άλεφ και Κλωναρίδης. Όπως με τον Μαρτίνς, έτσι και με τον Χιμένεθ, το ορθόν των επιλογών του έμελλε να αποδειχθεί επί χόρτου.

Το ξεκίνημα της αναμέτρησης πάντως ήταν ιδανικό για την ΑΕΚ, που εκμεταλλεύτηκε διπλό λάθος των ερυθρολεύκων στο 3', για να πάρει προβάδισμα στο σκορ. Ο Βούκοβιτς πούλησε φτηνά τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, ο Κλωναρίδης από δεξιά έκανε το δυνατό γύρισμα στην περιοχή, ο Σα απέτυχε να μπλοκάρει τη μπάλα και ο Πόνσε είχε εύκολο έργο για το 0-1 στο Φάληρο!

2. ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΤΗΣ ΑΕΚ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Το ματς αυτομάτως ήρθε στα μέτρα των φιλοξενούμενων, που πίεζαν σωστά τόσο στην πρώτη πάσα, όσο και στον χώρο, δυσκολεύοντας την ανάπτυξη του Ολυμπιακού, που μοιραία δεν μπορούσε να βρει ρυθμό. Η πρώτη καλή στιγμή των ερυθρολεύκων στο ντέρμπι ήρθε στο 18', όταν ο Ζιλ Ντίας πρόλαβε με το κεφάλι την έξοδο του Μπάρκα στη σέντρα του Φορτούνη, αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ.

Πέντε λεπτά αργότερα ο Τσόσιτς μιμήθηκε το λάθος του Βούκοβιτς, αλλά ο Ολυμπιακός δεν ήταν το ίδιο εύστοχος. Ο Χάσαν μυρίστηκε το λάθος του Σέρβου στόπερ, γύρισε στον Φορτούνη τη μπάλα αλλά σε λάθος χρόνο και ο αρχηγός των ερυθρολεύκων στην κίνηση αστόχησε από το ύψος της μικρής περιοχής.

Το παιχνίδι ήταν άναρχο, είχε πάρει μια άγρια ομορφιά, με τον Σα να σταματάει δύο φορές (25', 26') τον Μάνταλο σε ισάριθμες ευκαιρίες του διεθνή μέσου να διπλασιάσει το προβάδισμα της ΑΕΚ! Ο Ολυμπιακός δεν είχε ηρεμία στο παιχνίδι του, ήταν αποδιοργανωμένος και το καθαρό μυαλό είχε πάρει περίπατο. Οι κιτρινόμαυροι κυριαρχούσαν στον αγωνιστικό χώρο, οι ερυθρόλευκοι πελαγοδρομούσαν.

Χαρακτηριστική η φάση του 37', όταν ο Σισέ λίγο έλειψε να σκοράρει στην εστία της ομάδας του επιχειρώντας να γυρίσει στον Σα με το κεφάλι και τον Πορτογάλο να πραγματοποιεί σωτήρια επέμβαση... Το ημίχρονο έκλεισε στο "Γ. Καραϊσκάκης" με τους φιλοξενούμενους να ελέγχουν το ματς και τους ερυθρόλευκους να εισπράττουν την δυσαρέσκεια των οπαδών τους.

3. ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ
Μετά από 45 λεπτά αγώνα ο Χιμένεθ μπορούσε να νιώθει δικαιωμένος για τις επιλογές του, αντίθετα ο Μαρτίνς είδε τις δικές του να τον αφήνουν χωρίς ανταπόδοση. Το ερώτημα για την ΑΕΚ ήταν αν θα μπορούσε να συνεχίσει το ασφυκτικό πρέσινγκ στον ίδιο ρυθμό και στο δεύτερο μέρος. Και το αντίστοιχο για τον Ολυμπιακό, αν είχε τις λύσεις και ψυχικά αποθέματα να σηκώσει κεφάλι. Με Τοροσίδη και Χριστοδουλόπουλο αντί των Βούκοβιτς και Ζιλ Ντίας ξεκίνησαν από το 46' οι ερυθρόλευκοι, με τους ίδιους έντεκα -φυσιολογικά- οι κιτρινόμαυροι.

Το ντέρμπι ήρθε γρήγορα στα ίσια, όταν μετά από φάση διαρκείας ο Καμαρά με "κεραυνό" εκτός περιοχής νίκησε τον Μπάρκα για το 1-1 στο 50'! Με τον Αφρικανό μέσο να παίρνει μια ρεβάνς από τον εαυτό του, για την κακή παρουσία του πρώτου μέρους. Ο Ολυμπιακός ήθελε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ, η ΑΕΚ να μην πάρει ρυθμό το ματς και έτσι ο Χιμένεθ έριξε στη μάχη τον Μπακασέτα αντί του Κλωναρίδη, ψάχνοντας περισσότερο παιχνίδι και σιγουριά με τη μπάλα.

Το κακό μαντάτο για τους γηπεδούχους ήρθε με τον τραυματισμό του Χριστοδουλόπουλου και την αντικατάσταση του από τον Γκερέρο στο 68', με τον Μεριά δύο λεπτά αργότερα να αστοχεί για λίγα εκατοστά με το κεφάλι από κόρνερ του Φορτούνη. Η ΑΕΚ δεν είχε την ενέργεια και τη συγκέντρωση του πρώτου μέρους, έχανε τις προσωπικές μονομαχίες και μαζί μέτρα στο γήπεδο.

Στο 72' ο Φορτούνης έκλεψε από τον Σιμόες, έμεινε όρθιος στο τράβηγμα του Πορτογάλου και με αριστερό σουτ από το ύψος της περιοχής, έστειλε τη μπάλα πρώτα στο αριστερό δοκάρι και μετά στα δίχτυα του Μπάρκα για το 2-1 και την ολική επαναφορά των ερυθρολεύκων! Τα δεδομένα στο ντέρμπι είχαν έρθει τούμπα και τώρα ήταν η ΑΕΚ αυτή που έπρεπε να βρει τα ψυχικά αποθέματα να επιστρέψει στην διεκδίκηση αποτελέσματος, με τον Ολυμπιακό να οργανώνεται πίσω από τη μπάλα.

Τους τίτλους τέλους στο ντέρμπι υπέγραψε ο Χάσαν στο 83', όταν ο Ποντένσε είδε τους Οικονόμου - Μπακάκη να "κουτουλάνε" και γύρισε τη μπάλα από δεξιά στον Αιγύπτιο, που με πλασέ από το ύψος του πέναλτι ανέβασε το προβάδισμα του -αφηνιασμένου στο δεύτερο μέρος- Ολυμπιακού στο 3-1. Το ντέρμπι δεν είχε γυρισμό και ο Φορτούνης στο 87' έβαλε το κερασάκι στην ερυθρόλευκη τούρτα. Αφού πήρε την εκπληκτική κάθετη πάσα του Γκιλιέρμε, έφυγε στον κενό χώρο, πέρασε τον Μπάρκα και πλάσαρε σε κενή εστία για το 4-1 σε αποθέωση.

Ένα ντέρμπι, δύο διαφορετικά παιχνίδια. Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ κυριάρχησε, με τον Ολυμπιακό να πελαγοδρομεί. Μετά το 46' οι ερυθρόλευκοι έμοιαζαν με χείμαρρο που σάρωσε τα πάντα στο διάβα του. Και πέτυχε αυτό που πολλοί θα... ξεκαρδίζονταν στα γέλια αν κάποιος τολμούσε να το ξεστομίσει στην ανάπαυλα! Όχι απλά γύρισαν ένα ντέρμπι που όριζαν οι αντίπαλοι τους για 45 λεπτά, αλλά το έκαναν σκοράροντας τέσσερα γκολ σε 38 λεπτά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μαρτίνς): Σα, Μεριά, Σισέ, Βούκοβιτς (46' Τοροσίδης), Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Καμαρά, Ποντένσε, Ζιλ Ντίας (46' Χριστοδουλόπουλος, 68' λ.τ. ), Φορτούνης, Χάσαν.
ΑΕΚ (Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Οικονόμου, Τσόσιτς, Μπακάκης, Σιμόες, Άλεφ (78' Γαλανόπουλος), Μάνταλος (85' Αλμπάνης), Κλωναρίδης (57' Μπακασέτας), Λιβάγια, Πόνσε.

Πηγή: sport24.gr