Δευτέρα, 03 Ιούνιος 2019 13:30

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΛΑΝΑ ΣΤΗΝ “Ε”: “Στοίχημα του καλοκαιριού να δούμε τους διαιτητές μας σε μεγαλύτερη κατηγορία”

Γράφτηκε από τον
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΛΑΝΑ ΣΤΗΝ “Ε”: “Στοίχημα του καλοκαιριού να δούμε τους διαιτητές μας σε μεγαλύτερη κατηγορία”

 

 

Ικανοποιητική ήταν η παρουσία των Μεσσηνίων διαιτητών στις διοργανώσεις της ΕΠΣΜ, καθώς και των αξιολογημένων που έπαιξαν σε παιχνίδια των εθνικών κατηγοριών της αγωνιστική περίοδο 2018-2019, που έληξε πριν από λίγες ημέρες.

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει μέσα από τα λεγόμενα του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΜ, Γιώργου Μπλάνα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο “Notosport”.

Ο κ. Μπλάνας, στον απολογισμό για τη χρονιά που έφυγε, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σχέση με την ΚΕΔ, την πεποίθηση ότι στις εθνικές κατηγορίες θα παραμείνουν όλοι οι διαιτητές που αγωνίστηκαν φέτος, ενώ παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι θα τοποθετηθούν και άλλοι στους πίνακες διαιτησίας των εθνικών κατηγοριών. Σε αυτό έχει ξεκινήσει προσπάθεια η Επιτροπή Διαιτησίας σε συνεργασία με την ΕΠΣΜ. Σημείωσε ότι η προσπάθεια για την επιμόρφωση των διαιτητών θα συνεχιστεί, αφού τη χρονιά που πέρασε έγινε καλή δουλειά, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση. Ακόμη ανέφερε ότι για πρώτη φορά λειτούργησαν δύο σχολές διαιτησίας από τις οποίες βγήκαν 28 νέοι διαιτητές, που ορίστηκαν σε παιχνίδια και έδειξαν καλή εικόνα.

Για τη νέα χρονιά επισήμανε ότι η Ε.Δ. πρέπει να επικεντρώσει το βάρος της στη συνέχιση της επιμόρφωσης των διαιτητών, την εκγύμναση τους και να λειτουργήσουν σχολές διαιτησίας με στόχος να βγουν νέοι διαιτητές. Οσο για τον ίδιο αν δεν βρίσκεται τη νέα σεζόν επικεφαλής της Ε.Δ. της ΕΠΣΜ, θα παραμείνει ένας απλός στρατιώτης της διαιτησίας

- Ως απολογισμό για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ποια η εικόνα από το χώρο της διαιτησίας;

“Με την ολοκλήρωση της χρονιάς η εικόνα της διαιτησίας ήταν πάρα πολύ καλή και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι όλα τα πρωταθλήματα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική, χωρίς οι διαιτητές να είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό”.

- Οι αξιολογημένοι διαιτητές πως πήγαν στα παιχνίδια που έπαιξαν εκτός Μεσσηνίας;

“Εκτός Μεσσηνίας αγωνίστηκαν 7 διαιτητές από την Ενωση μας. Πήγαν αρκετά καλά, κάτι που φαίνεται από τις βαθμολογίες που πήραν από τους παρατηρητές τους. Αυτό θα τους βοηθήσει στην αξιολόγηση που θα γίνει για τη νέα σεζόν”.

- Από την παρουσία όλων των διαιτητών - διαιτητριών στα τοπικά πρωταθλήματα, το κύπελλο Μεσσηνίας, αλλά και στους εκτός Μεσσηνίας αγώνες που έδωσαν η Επιτροπή Διαιτησίας είναι ικανοποιημένη, περιμένατε περισσότερα;

“Είμαστε ικανοποιημένοι από την παρουσία τους, αλλά όχι στον βαθμό που επιθυμούσαμε. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο σχεδιασμός των παιχνιδιών κολλούσε στην εργασία ορισμένων διαιτητών, καθώς και άλλα προβλήματα που παρουσιάζονταν στην καθημερινότητα τους”.

- Με την Κ.Ε.Δ. πως είναι τα πράγματα, υπήρξε συνεργασία όπως στο παρελθόν;

“Η συνεργασία ήταν καλή, θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αλλά να μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα μέλη της ΚΕΔ είναι ξένοι και αυτό είναι μια αντικειμενική δυσκολία για πιο καλή συνεργασία”.

- Θα δούμε άλλους διαιτητές να προωθούνται στις εθνικές κατηγορίες και να αξιολογούνται; Οι υπάρχοντες θα διατηρηθούν στους πίνακες εθνικών κατηγοριών;

“Το στοίχημα του καλοκαιριού για την Ενωση είναι να δούμε τους διαιτητές μας σε μεγαλύτερη κατηγορία. Εδώ και δύο μήνες ο κ. Σπηλιώτης και η Επιτροπή Διαιτησίας δουλεύουν πάνω σε αυτό το κομμάτι, έτσι ώστε η ΕΠΣΜ να βγει δυνατή από τις αξιολογήσεις του καλοκαιριού. Είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε και δεύτερο βοηθό διαιτητή στη Σούπερ Λιγκ, διαιτητή στη Football League, αλλά και να μεγαλώσει ο αριθμός των διαιτητών μας στην Γ’ εθνική”.

- Σε ότι αφορά το κομμάτι της επιμόρφωσης, πως τα πήγατε φέτος στην πρώτη σας θητεία στην Επιτροπή Διαιτησίας; (οι διαιτητές παρουσίασαν βελτίωση, το έδειξαν στα παιχνίδια).

“Φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καταφέραμε και φέραμε εκπαιδευτές διαιτησίας από άλλους νομούς που έκαναν μαθήματα στους διαιτητές μας. Αυξήσαμε τις ώρες των μαθημάτων, καθώς και τις ημέρες και είμαστε ικανοποιημένοι σε καλό βαθμό. Ομως δεν σταματάμε εδώ γιατί το κομμάτι της επιμόρφωσης είναι πολύ σημαντικό. Οι διαιτητές μας παρουσίασαν βελτίωση σε ικανοποιητικό βαθμό”.

- Από τις δύο σχολές διαιτησίας που πραγματοποιήσατε στη διάρκεια της χρονιάς αρκετά παιδιά ονομάστηκαν διαιτητές. Τους δόθηκαν ευκαιρίες έτσι ώστε να σχηματίσετε μια πρώτη εικόνα για τις δυνατότητες τους, αν μπορούν να προχωρήσουν και να τους αξιοποιήσετε την ερχόμενη ποδοσφαιρική σεζόν;

“Φέτος ονομάστηκαν 28 νέοι διαιτητές, από τις δύο σχολές διαιτησίας που έγιναν, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια που δεν είχαν γίνει. Αυτοί οι διαιτητές έπαιξαν στα τοπικά πρωταθλήματα, όπως επίσης και στο πρωτάθλημα που διοργανώνει ο δήμος Καλαμάτας. Μερικοί εξ αυτών έπαιξαν ως βοηθοί διαιτητές στην Α’ κατηγορία, πράγμα που αν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια θα μας έλεγαν τρελούς. Ρισκάραμε βάση της εμπειρίας μας και της γνώσης μας και δικαιωθήκαμε. Γνώμονας για το μέλλον θα είναι ότι όποιος δείχνει ενδιαφέρον, γι’ αυτό που κάνουμε θα παίζει ανελλιπώς”.

- Γίνατε δέκτες παραπόνων από διοικήσεις σωματείων, παράγοντες, ποδοσφαιριστές, προπονητές για λάθη που έκαναν οι διαιτητές, θεωρώντας ότι με τις αποφάσεις τους αδίκησαν τις ομάδες τους. Είχατε εικόνα για το τι έγινε σε παιχνίδια από τα οποία προήλθαν οι διαμαρτυρίες;

“Πολύ λίγα παράπονα δεχτήκαμε φέτος, που άλλοτε ήταν δικαιολογημένα και άλλοτε γινόντουσαν από την υπερβολική αγάπη για την ομάδα τους. Η Επιτροπή Διαιτησίας τα αφουγκραζόταν όλα αυτά και ανάλογα έπραττε. Μην ξεχνάμε όμως ότι βία δεν υπήρχε στα Μεσσηνιακά γήπεδα και σε αυτό εκτός από παράγοντες ομάδων, ποδοσφαιριστές, προπονητές, φιλάθλους, που έδειξαν υπομονή στα σφυρίγματά μας, ρόλο έπαιξαν και οι διαιτητές που προσπάθησαν και τα κατάφεραν”.

- Ποια είναι τα σχέδια, οι στόχοι της Επιτροπής Διαιτησίας για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο;

“Η Επιτροπή Διαιτησίας θα πρέπει και του χρόνου να ρίξει μεγάλο βάρος στην επιμόρφωση των διαιτητών, στις σχολές διαιτησίας, καθώς επίσης και στην εκγύμναση των διαιτητών”.

- Ο Γιώργος Μπλάνας θα βρίσκεται τη νέα αγωνιστική περίοδο στην Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΜ;

“Θα γίνει μία συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΠΣΜ, που θα περιλαμβάνει τον απολογισμό της χρονιάς που τελείωσε, καθώς επίσης και κάποια πράγματα που πρέπει να αλλάξουν ώστε να μπορέσουμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι από τους διαιτητές της Σούπερ Λιγκ της Μεσσηνίας, που σταμάτησαν, κανείς δεν έμεινε στο χώρο. Εγώ έμεινα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισα. Ακόμη και αν στο μέλλον δεν είμαι στην Επιτροπή Διαιτησίας θα παραμείνω ένας απλός στρατιώτης της διαιτησίας”.