Δευτέρα, 29 Ιούλιος 2019 19:37

Α1 ΤΟΠΙΚΗ: Οι ομάδες που έχουν συμμετάσχει και στα 5 πρωταθλήματα (φωτό)

Γράφτηκε από τον

Πέντε χρόνια έκλεισε φέτος η Α1 κατηγορία στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Μεσσηνίας.

Μια κατηγορία που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2014, από τον τότε πρόεδρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας Αριστείδη Σταθόπουλο που φιλοδοξούσε να φτιάξει μια κατηγορία με δυνατές ομάδες, μεταξύ της Α’ και της Β’ τοπικής. Μετά από πέντε χρόνια μπορούμε να πούμε πως το εγχείρημα του ήταν επιτυχημένο, αφού το επίπεδο στην Α1 τοπική είναι αρκετά υψηλό και αγωνίζονται ουκ ολίγοι αξιόλογοι ποδοσφαιριστές.

29 ομάδες σε πέντε σεζόν

Σε αυτά τα πέντε χρόνια 29 συνολικά ομάδες έχουν λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της Α1 τοπικής, όπως γράφει η εφημερίδα "Ελευθερία".

Ποιες είναι όμως οι ομάδες που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την εν λόγω κατηγορία; Που δίνουν κάθε χρόνο αδιαλείπτως το “παρών” στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του νομού;

Τέσσερις ομάδες συμμετέχουν κάθε χρόνο στην Α1 τοπική κατηγορία της ΕΠΣ Μεσσηνίας και μάλιστα θα είναι παρούσες και στη νέα περίοδο 2019-2020!

Τρεις από την περιφέρεια και μία από την Καλαμάτα...

Πρόκειται για τον Ηρακλή Καλαμάτας, τον Χανδριναϊκό, τον Παπαφλέσσα Χώρας και τον Απόλλωνα Πεταλιδίου.

Ο Ηρακλής τις τρεις τελευταίες χρονιές κάνει πορεία πρωταθλητισμού, αλλά στο τέλος χύνει την... καρδάρα με το γάλα και δεν καταφέρνει να ανέβει στην Α’ τοπική. Τη φετινή και την περσινή σεζόν τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας, ενώ πρόπερσι ήταν πέμπτος.

Ο Χανδριναϊκός τις τέσσερις από τις πέντε σεζόν τερματίζει στη μέση της βαθμολογίας. Μόνο τη σεζόν 2017-18 προσπάθησε να πάρει την άνοδο, όμως τερμάτισε στην 5η θέση.

Ο Απόλλωνας Πεταλιδίου είναι από τις ομάδες που βρίσκονται στη μέση και προς τα κάτω του βαθμολογικού πίνακα σχεδόν όλες τις χρονιές από το 2014.

Καλύτερη χρονιά της ομάδας του Πεταλιδίου ήταν η φετινή που τερμάτισε στην 6η θέση.

Οσον αφορά τον Παπαφλέσσα Χώρας κάθε χρονιά συγκαταλέγεται στις ομάδες που προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό και πάντοτε τα καταφέρνει με επιτυχία, με λιγότερο ή περισσότερο άγχος.

Με τη... μία πρωταθλητές!

Το αξιοσημείωτο και στις πέντε περιόδους από το 2014 μέχρι σήμερα είναι πως και οι πέντε πρωταθλήτριες ομάδες συμμετείχαν μια σεζόν στην Α1 τοπική, όπως γράφει η εφημερίδα "Ελευθερία"!

Αρχικά την περίοδο 2014-15 ο Πανθουριακός έκοψε πρώτος το νήμα συγκεντρώνοντας 55 βαθμούς. Εκτοτε η ομάδα της Θουρίας βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία του νομού και μάλιστα στις υψηλές θέσεις.

Τη σεζόν 2015-16 ήταν η χρονιά της Εράνης... Η ιστορική Φιλιατρινή ομάδα έπεσε από την Α’ τοπική, αλλά ανέβηκε με τη μια και μάλιστα ως πρωταθλήτρια μαζεύοντας 59 βαθμούς.

Τη σεζόν 2016-17 ήταν η σειρά της Σπερχογείας που είχε υποβιβαστεί από την πρώτη κατηγορία και επανήλθε άμεσα. Οι “Ταύροι” τερμάτισαν με 58 βαθμούς, έχοντας και -2 βαθμούς από την περασμένη σεζόν.

Πάμε πέρυσι στη σεζόν 2017-18 όπου η Α.Ε. Μάνης προερχόμενη από την

Β’ τοπική κατόρθωσε να κόψει πρώτη το νήμα και να πάρει την άνοδο στην Α’ τοπική κατηγορία.

Οι Μανιάτες πήραν τον τίτλο έχοντας συγκεντρώσει 52 βαθμούς.

Και φτάνουμε στη φετινή σεζόν (2018-19) όπου το Καλό Νερό έσπασε όλα τα κοντέρ! Η Τριφυλιακή ομάδα ανέβηκε πέρυσι από τη Β’ τοπική και χωρίς να είναι το φαβορί έκανε μια εκπληκτική σεζόν και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια!

Μάλιστα έκανε ρεκόρ αφού συγκέντρωσε 64 βαθμούς, τους πιο πολλούς από κάθε άλλη πρωταθλήτρια ομάδα!

Ο Μεσσηνιακός και οι

4 που τα... παράτησαν

Οσον αφορά τις ομάδες που έχουν τέσσερις παρουσίες στην Α1 τοπική, είναι ο Αίαντας, η Μεθώνη και ο Ακρίτας Κορώνης.

Καμία όμως δεν θα είναι τη νέα σεζόν στην εν λόγω κατηγορία, αφού ο Αίαντας παραμένει στη Β’ τοπική, ενώ Μεθώνη και Κορώνη ανέβηκαν φέτος στην Α’ τοπική, συνοδεύοντας το Καλό Νερό.

Επίσης πρέπει να επισημάνουμε την παρουσία του μεγάλου Μεσσηνιακού για μια χρονιά στην Α1 τοπική, όμως τα δύο τελευταία χρόνια έχει καθηλωθεί στη Β’ τοπική.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως δύο ομάδες που έλαβαν μέρος στο πρωτάθλημα της Α1 τοπικής τα περασμένα χρόνια, έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους... Ο λόγος για τον Αστέρα Μικρομάνης και την Α.Ε. Γαργαλιάνων που φέτος δεν συμμετείχαν σε κανένα πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μεσσηνίας.

Το ίδιο ισχύει και για τον Α.Ο. Φαραί και το Ασπρόχωμα και μένει να δούμε αν αυτές οι δύο ομάδες θα λάβουν μέρος τη νέα σεζόν σε κάποιο πρωτάθλημα.

Αναλυτικά οι παρουσίες

Ας δούμε αναλυτικά τις 29 ομάδες που έχουν συμμετάσχει στα πέντε πρωταθλήματα της Α1 τοπικής κατηγορίας που έχουν διεξαχθεί:

5 ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ: Ηρακλής Καλαμάτας, Χανδριναϊκός, Παπαφλέσσας Χώρας, Απόλλωνας Πεταλιδίου.

4 ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ: Αίαντας, Μεθώνη, Ακρίτας Κορώνης.

3 ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ: Ομόνοια, Νέος Αρις, Ασπρόχωμα, Δώριο.

2 ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ: Μιλτιάδης, Κεραυνός Καλαμάτας, Αναγέννηση Παραλίας, Α.Ε. Αβίας, Αστέρας Μικρομάνης, Ολυμπιακός Ανάληψης, Α.Ο. Φυτειάς.

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑ: Πανθουριακός, Α.Ο. Φαραί, Παπαφλέσσας Αμφειας, Εράνη, Σπερχογεία, Μεσσηνιακός, Α.Ε. Μάνης, Α.Ε. Γαργαλιάνων, Καλό Νερό, Ηρακλής Κυπαρισσίας, Θύελλα Χαρακοπιού.