Πέμπτη, 05 Σεπτέμβριος 2019 15:17

Το λογότυπο του Μουντιάλ 2022

Γράφτηκε από τον

 

Αποκαλύφθηκε στην Ντόχα το επίσημο λογότυπο του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα φιλοξενήσει το Κατάρ (21.10- 18.12.2022).

Την ίδια ώρα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τη συγχρονισμένη προβολή σε πολλά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της χώρας, όπως το Burj Doha, Katara Cultural Village Amphitheatre, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Souq Waqif και το Msheireb και το Φρούριο Al Zubarah, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Παράλληλα ορισμένες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο είχαν σχετικές εικόνες σε διάσημες τοποθεσίες σε εξέχοντες δημόσιους χώρους, ενώ μερικοί από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές, υποστήριξαν την προσπάθεια στα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα εκατομμύρια των ακολούθων τους online.

Ο σχεδιασμός του, όπως αναφέρει σχετικά στην ιστοσελίδα της η FIFA, «ενσωματώνει το όραμα ενός γεγονότος που συνδέει και εμπλέκει ολόκληρο τον κόσμο, ενώ διαθέτει επίσης εντυπωσιακά στοιχεία τοπικού και περιφερειακού αραβικού πολιτισμού και παραπομπές στο όμορφο παιχνίδι».

Οι καμπύλες που παρατηρούνται αντιπροσωπεύουν τις κυματισμούς των αμμόλοφων της ερήμου, απεικονίζεται ο αριθμός οκτώ, υπενθυμίζοντας τα οκτώ εκπληκτικά στάδια που θα φιλοξενήσουν αγώνες, ενώ το σύμβολο του άπειρου, αντανακλά την φύση του τουρνουά. Εκτός από την αντανάκλαση του σχήματος του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, υπάρχει η έμπνευση από ένα παραδοσιακό μάλλινο σάλι. Κατά τους χειμερινούς μήνες, σάλια φοριούνται σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή του Αραβικού και του Κόλπου.

«Η περίπλοκη κεντημένη λεπτομέρεια που συχνά κοσμεί σάλια στον αραβικό κόσμο παρουσιάζεται και εμπνέεται από διάφορους πολιτισμούς σε ολόκληρη την Ασία, γιορτάζοντας τη δεύτερη φιλοξενία του Μουντιάλ. Το τοπικό ένδυμα χειμωνιάτικης ένδυσης αναφέρεται επίσης στις ημερομηνίες έναρξης του τουρνουά και το γεγονός ότι θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA που θα παιχτεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», σημειώνει η FIFA

Η νέα γραμματοσειρά που δημιουργήθηκε για να συνοδεύει το λογότυπο επαναδιατυπώνει την παραδοσιακή αραβική καλλιγραφία σε μια νέα, σύγχρονη γραμματοσειρά, εμπνευσμένη από την περιοχή και την Ασία, και συγχωνεύοντας την παράδοση με τη νεωτερικότητα.

Όπως τονίστηκε αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα των τολμηρών και μοντέρνων σχεδίων για το τουρνουά που θα αποκαλυφθούν κατά την πορεία προς το Παγκόσμιο Κύπελλο.