Σάββατο, 14 Σεπτέμβριος 2019 16:01

Οι κανονισμοί που αφορούν τους προπονητές ποδοσφαίρου

Γράφτηκε από τον

 

Με αφορμή την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου με το Κύπελλο Μεσσηνίας, ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας με ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Αγγελος Σκαφιδάς και ο γραμματέας Γιώργος Φάββας ενημερώνει τα μέλη του για τους κανονισμούς που τους αφορούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: “Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας προκειμένου να προφυλάξει και να διασφαλίσει τα μέλη του καθώς και τα σωματεία, ενημερώνει υπεύθυνα τα παρακάτω που αφορούν τη σωστή εφαρμογή του κανονισμού προπονητών ποδοσφαίρου για να αποφύγουν τα χρηματικά πρόστιμα.

Αρθρο 5, παράγραφος 5: «Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA ή ΕΠΟ δεν έχει δικαίωμα να εκτελεί καθήκοντα προπονητή ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα σωματεία έστω και χωρίς αμοιβή».

Αρθρο 6, παράγραφος 1: «Οι ΠΑΕ και τα ποδοσφαιρικά σωματεία υποχρεούνται να προσλαμβάνουν και να απασχολούν προπονητές κατόχους διπλωμάτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παράγρ. 1.

Αρθρο 6, παράγραφος 2α: «Στα πρωταθλήματα ευθύνης των ΕΠΣ η πρόσληψη προπονητή είναι υποχρεωτική για όλες τις κατηγορίες».

Αρθρο 10, παράγραφος 2: «Το δελτίο πιστοποίησης αποτελεί ειδική ταυτότητα για κάθε προπονητή αναγκαία για την άσκηση των καθηκόντων του. Κάθε νέα αγωνιστική περίοδο η ΕΠΟ για τα πανελλήνια πρωταθλήματα και οι ΕΠΣ για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ευθύνης τους εκδίδουν τα δελτία πιστοποίησης εισόδου των προπονητών για την τεχνική περιοχή. Το δελτίο είναι ονομαστικό και αναγράφει το σωματείο που ανήκει ο προπονητής.

Αρθρο 10, παράγραφος 2α: «Πριν την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου και σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την έκδοση του δελτίου πιστοποίησης προπονητή έγκαιρα και πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου να το έχουν στην κατοχή τους».

Αρθρο 10, παράγραφος 3: «Προπονητής ο οποίος δεν κατέχει το δελτίο πιστοποίησης εισόδου στην τεχνική περιοχή απαγορεύεται να εισέλθει. Ο έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά από τους διαιτητές του αγώνα σύμφωνα με τον ΚΑΠ».

Αρθρο 11: «ΕΠΣ, σωματεία και ΠΑΕ που δεν τηρούν τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 5, 6 και 10 του παρόντος κανονισμού παραπέμπονται στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Στους παραβάτες επιβάλλεται κατ’ άρθρο 23 του πειθαρχικού κώδικα χρηματικό πρόστιμο ως ακολούθως:

α) Για τα σωματεία τοπικών κατηγοριών πρόστιμο 100 ευρώ ανά αγώνα.

β) Για τα σωματεία Γ’ εθνικής και για τις ομάδες υποδομών Football League πρόστιμο 500 ευρώ ανά αγώνα.

γ) Για ΠΑΕ Football League πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά αγώνα.

ζ) Για τα πρωταθλήματα γυναικών πρόστιμο 200 ευρώ ανά αγώνα.

η) Για τις Μικτές ομάδες των ΕΠΣ 1.000 ευρώ ανά αγώνα.

Αρθρο 12, παράγραφος 2: «Οι διπλωματούχοι προπονητές με δίπλωμα UEFA δεν έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στον πάγκο των αναπληρωματικών και την τεχνική περιοχή με άλλη ιδιότητα πλην του προπονητή. Προπονητής που επιθυμεί να παρευρίσκεται στην τεχνική περιοχή με άλλη ιδιότητα θα πρέπει να καταθέσει 10 ημέρες πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου στο Τμήμα Μητρώου Προπονητών της ΕΠΟ την ταυτότητά του και με έγγραφη δήλωση ότι δεν επιθυμεί να απασχοληθεί αυτή την περίοδο ως προπονητής αλλά να παρευρίσκεται στον πάγκο σωματείου ή ΠΑΕ με άλλη ιδιότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση η Τεχνική Επιτροπή παραπέμπει τον προπονητή στην αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή με ποινές για την παράβαση προστίμου έως 8.000 ευρώ και την ανάκληση ταυτότητας τριετίας για 6 μήνες. Εφόσον καταθέσει την ταυτότητά του δεν έχει δικαίωμα να εργαστεί σαν προπονητής για όλη την ποδοσφαιρική περίοδο».

Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας υπακούει και εφαρμόζει σε αυτά που η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αποφασίζει εφαρμόζοντας τις οδηγίες της UEFA.

Ειδικά για φέτος ο Σύνδεσμος δίνει τις βεβαιώσεις των μελών του καθώς και τις βεβαιώσεις παρακολούθησης ανανέωσης ταυτοτήτων τριετίας δωρεάν με μοναδική υποχρέωση των προπονητών την ετήσια συνδρομή τους”.