Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2019 00:03

Ελλάδα - Βοσνία 2-1: Εθνική από τα παλιά, με... φρέσκα υλικά!

Γράφτηκε από τον
Ελλάδα - Βοσνία 2-1: Εθνική από τα παλιά, με... φρέσκα υλικά!

Με εμφάνιση από τα «δοξασμένα χρόνια» η Ελλάδα πήρε νίκη γοήτρου (2-1) κόντρα στη Βοσνία, ήταν καταιγιστική, έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο και το νέο αίμα άφησε πολλές ελπίδες για το μέλλον! Ο Παυλίδης και ο Κοβάσεβιτς (αυτ.) τα γκολ της Εθνικής. Δύο δοκάρια με Μασούρα και Σταφυλίδη.

Ο Τζον Φαν Σιπ χρησιμοποιεί ξεκάθαρα τα τελευταία παιχνίδια της προκριματικής φάσης για δοκιμές νεαρών ποδοσφαιριστών στο αρχικό σχήμα της Εθνικής, ώστε να έχει μία πλήρη εικόνα ενόψει της προσπάθειας για πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2020.

Ο Ολλανδός ομοσπονδιακός, λοιπόν, ξεκίνησε τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια. Αριστερό μπακ ο Γιαννούλης, δεξί ο Μπακάκης και ο Σταφυλίδης με τον Χατζηδιάκο στο κέντρο της άμυνας. Γαλανόπουλος και Κουρμπέλης οι δύο κεντρικοί μέσοι. Αριστερό εξτρέμ ο Μάνταλος, δεξί ο Λημνιός, σε ελεύθερο ρόλο ο Μπακασέτας και στην κορυφή ο Παυλίδης.

Η Βοσνία που αν έχανε απόψε στο ΟΑΚΑ… χανόταν, έπαιξε με τον Σέχιτς στην εστία. Αριστερό μπακ ο Κολάσινατς, δεξί ο Κβίρτζιτς και δίδυμο στα στόπερ ο Κοβάσεβιτς με τον Μπίτσακσιτς. Πιάνιτς, Τσίμιροτ, Σάριτς η τριάδα στο κέντρο. Στα δεξιά της επίθεσης ο Χαίροβιτς, στα αριστερά ο Γκόγιακ και φουνταριστός ο Χότζιτς.

Κανονικό ποδόσφαιρο, γκολάρα, ανωτερότητα αλλά… 1-1!

Μετά από αρκετό, έστω και σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, η Εθνική ομάδα παρουσίασε σημάδια κανονικής ομάδας που δεν παίζει μόνο για το μηδέν αλλά μπορεί να κάνει και πράγματα με την μπάλα στα πόδια. Το σύνολο του Φαν Σιπ ήταν ανώτερο καθόλη την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου και το 1-1, το οποίο συνόδευσε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια ήταν κολακευτικό για τους Βόσνιους και πέρα για πέρα άδικο για την Ελλάδα.

Η πρωταθλήτρια του 2004 έβγαλε ενέργεια στο παιχνίδι της, είχε καλή κυκλοφορία που της επέτρεψε να φτάνει με ευκολία έξω από την περιοχή του αντιπάλου, αρκετές φορές κάτω από άριστες προύποθέσεις, με τους Βόσνιους να έχουν μεγάλο ανασταλτικό θέμα στον άξονα.

Παρά το γεγονός πως είχε 43% κατοχή της μπάλας, η Ελλάδα είχε 9 τελικές έναντι 4 των Βοσνίων και θα μπορούσε να έχει και περισσότερες αν έβρισκε πιο πολλές σωστές επιλογές να περάσει την μπάλα μέσα στην περιοχή.

Η υπεροχή των Ελλήνων καρποφόρησε στο 30᾽. Μετά την κάθετη του Μάνταλου, ο Παυλίδης με ωραία κλειστή ντρίμπλα άδειασε τον προσωπικό του αντίπαλου και εκτέλεσε για το άνοιγμα του σκορ.

Μία αδράνεια όμως της άμυνας από Μπακάκη και Χατζηδιάκο πέντε λεπτά αργότερα, έφερε ένα φτηνό για γκολ για τους Βόσνιους. Ο Κολάσινατς σέντραρε από αριστερά μόνος του και ακόμη πιο μόνος του ο Γκόγιακ έφερε το ματς στα ίσια.

Ο Μάνταλος στο 41᾽ θα μπορούσε να βάλει και μπροστά την Ελλάδα αλλά το πλασέ του απομακρύνθηκε σε κόρνερ.

Μπαλάρα και δικαιοσύνη στο φινάλε!

Αν στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα ήταν καλή, στο δεύτερο ήταν βγαλμένη από τα θέλω των υποστηρικτών της! Ένα σύνολο που κυριάρχησε επί της Βοσνίας, που είχε συντριπτική κατοχή μπάλας, που έβγαζε ταχύτητα στην ανάπτυξη, αυτοπεποίθηση στις ενέργειες και απέδιδε ωραίο ποδόσφαιρο!

Στην καλύτερη εμφάνιση των τελευταίων ετών, η Ελλάδα… πάτησε την Βοσνία! Όποτε ήθελε πατούσε περιοχή και δημιουργούσε φάσεις!

Στο 60᾽ο Μασούρας σημάδεψε το δοκάρι ενώ τρία λεπτά νωρίτερα ο Σέχιτς είχε αποκρούσει εξαιρετικά το πλασέ του Μάνταλου!

Όσο περνούσε η ώρα, το σύνολο του Φαν Σιπ απέδιδε με μεγαλύτερη ένταση. Στο 73᾽ το δοκάρι αρνήθηκε το γκολ στην μακρινή σουτάρα του Σταφυλίδη, ο Μασούρας δεν μπόρεσε να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που είχε αλλά στο 88᾽ η μπάλα μπήκε στο πλεκτό των Βόσνιων από έναν… Βόσνιο!

Ο Φετφατζίδης γύρισε την μπάλα από δεξιά, ο Κοβάσεβιτς έκανε λάθος και με την προβολή χάρισε την νίκη στην Ελλάδα. Μια νίκη που θα ήταν κρίμα και άδικο αν δεν κατέληγε στα παιδιά του Φαν Σιπ!

ΜΑΝ ΟF THE MATCH: Δημήτρης Λημνιός. Σπουδαίο παιχνίδι από τον εξτρέμ του ΠΑΟΚ, ο οποίος έκανε άνω κάτω την άμυνα των Βόσνιων από δεξιά, έκανε πολλές κούρσες που άνοιξαν διαδρόμους ενώ τακτικά ήταν άριστος, βοηθώντας αρκετά και όταν η Ελλάδα δεν είχε την μπάλα.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Βαγγέλης Παυλίδης. Ο νεαρός σέντερ φορ άνοιξε το σκορ με μία ενέργεια που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε από σέντερ φορ με την φανέλα της γαλανόλευκης. Κράτησε την μπάλα σωστά για όσα έπαιξε, ήταν δραστήριος.

Από κει και πέρα, πολύ καλό παιχνίδι τόσο από την Δημήτρη Κουρμπέλη όσο και από τον Τάσο Μπακασέτα.

Για την Βοσνία μόνο ο πορτιέρο Σέχιτς στάθηκε στο ύψος του με σπουδαίες επεμβάσεις.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Μίραλεμ Πιάνιτς. Ο ηγέτης της Εθνικής Βοσνίας ήταν σαν να μην υπήρχε στο γήπεδο. Άφαντος στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης.

Η ΓΚΑΦΑ: Ο Κοβάσεβιτς μπορεί να… απέδωσε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη με το αυτογκόλ υπέρ της Ελλάδας αλλά το λάθος του καταδίκασε σε αποκλεισμό την Βοσνία. Σε μία φάση που η μπάλα δεν πηγαίνει με δύναμη προς το μέρος του, βάζει εντελώς λάθος το πόδι του, δεν έχει αίσθηση του χώρου και έστειλε την μπάλα στο πλεκτό.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Φέλιξ Τσβάγιερ είχε μια καλή διαιτησία, χωρίς το μεγάλο λάθος. Δεν απέφυγαν τις λανθασμένες υποδείξεις οι επόπτες που πέρασαν, ωστόσο, απαρατήρητες.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Επιτέλους νίκη για την Ελλάδα! Το συγκρότημα του Φαν Σιπ παρουσίασε ένα καταπληκτικό πρόσωπο, έπαιξε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο και νίκησε την Βοσνία 2-1, τελειώνοντας το παιχνίδι με 25 τελικές προσπάθειες. Οι παίκτες της γαλανόλευκης είχαν άριστη κυκλοφορία της μπάλας, έπαιξαν γρήγορα, κυριάρχησαν πάνω στο χορτάρι και έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

ΕΛΛΑΔΑ: Πασχαλάκης, Μπακάκης, Χατζηδιάκος, Σταφυλίδης, Γιαννούλης, Κουρμπέλης, Γαλανόπουλος, Λημνιός (83’ Φετφατζίδης), Μπακασέτας, Μάνταλος (60’ Μασούρας), Παυλίδης (70’ Κουλούρης).

ΒΟΣΝΙΑ: Σέχιτς, Μπίτσακτσιτς, Κβρζιτς, Σάριτς (63’ Ντούλιεβιτς), Κοβάσεβιτς, Τσίμιροτ (46’ Γιάγιαλο), Πιάνιτς, Κολάσινατς, Χόντζιτς (71’ Μπάιτς), Χαΐροβιτς, Γκόγιακ.

Αποτελέσματα

Λιχτενστάιν - Ιταλία 0-5
Φινλανδία - Αρμενία 3-0
Ελλάδα - Βοσνία 2-1

Βαθμολογία

1. Ιταλία 8 25-3 24
2. Φινλανδία 8 12-8 15
3. Αρμενία 8 13-15 10
4. Βοσνία 8 17-14 10
5. Ελλάδα 8 9-13 8
6. Λιχτενστάιν 8 2-25 2

Επόμενη αγωνιστική (16/11)

Φινλανδία - Λιχτενστάιν
Αρμενία - Ελλάδα
Βοσνία - Ιταλία
Πηγή: gazzetta.gr