Κυριακή, 26 Ιανουάριος 2020 22:00

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 0-0: Χαμένοι και οι δύο

Γράφτηκε από τον
ΑΕΚ - Ολυμπιακός 0-0: Χαμένοι και οι δύο

ΑΕΚ και Ολυμπιακός είχαν τις ευκαιρίες τους για να πάρουν το τρίποντο στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, αλλά Μπάρκας - Σα κι ένα οριζόντιο δοκάρι έγραψαν το τελικό 0-0. Χαμένες και οι δύο ομάδες βάσει αποτελέσματος.

Το μεγάλο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό δεν είχε νικητή. Αμφότερες οι δύο ομάδες είχαν τις ευκαιρίες τους για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, όμως οι τερματοφύλακες κι ένα οριζόντιο δοκάρι για τους ερυθρόλευκους με τον Γκιλιέρμε έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το τελικό 0-0.

1. ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΟ 4-3-3
Μάσιμο Καρέρα και Πέδρο Μαρτίνς παρέταξαν τις δύο ομάδες τους στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου σε διάταξη 4-3-3. Ο Ιταλός έκανε την έκπληξή του αφήνοντας εκτός τον Νέλσον Ολιβέιρα με τους Βέρντε, Μάνταλο, Λιβάγια στη γραμμή κρούσης.

Από την άλλη ο Πορτογάλος λόγω των προβλημάτων στο κέντρο της άμυνας άρχισε το παιχνίδι με Μπα και Σισέ ως δίδυμο μπροστά από τον Σα. Εκτός αποστολής έμεινε ο υπό μεταγραφή στην Γουλβς Ντάνιελ Ποντένσε, ενώ ο αρχηγός Κώστας Φορτούνης έμεινε στον πάγκο.

Όσον αφορά στην επίθεση των ερυθρόλευκων, εκεί επιλέχθηκαν οι Μασούρας, Βαλμπουενά και ο πρώτος σκόρερ της Super League 1, Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Ο Μάσιμο Καρέρα είναι το δεύτερο ντέρμπι μετά από αυτό με τον ΠΑΟΚ που επιλέγει το 4-3-3 με ενίσχυση, καθώς μαζί με τους Σιμόες - Κρστίτσιτς επιλέχθηκε το νέο μεταγραφικό απόκτημα, Ντάμιαν Σιμάνσκι.

2. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ
Το ματς άρχισε με την ΑΕΚ να πατάει καλύτερα στο χορτάρι, αλλά τον Ολυμπιακό πολύ γρήγορα να ισορροπεί και στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου σαρανταπενταλέπτου να πιέζει ψηλά την Ένωση και να την κόβει στη μέση.

Οι κιτρινόμαυροι δεν "χτύπησαν" στο θεωρητικά αδύναμο σημείο του Ολυμπιακού που ήταν το κέντρο της άμυνάς του. Το... διάβασμα του Μαρτίνς και η έλλειψη δημιουργίας από τους γηπεδούχους, εμπόδισε την ΑΕΚ από το να κάνει παιχνίδι στον άξονα.

Επίσης, οι ερυθρόλευκοι είχαν καλή ανάπτυξη παιχνιδιού έβγαζαν έξτρα παίκτη στις επιθέσεις τους κυρίως με τον Μπουχαλάκη από τ' αριστερά και τους Βαλμπουενά, Ομάρ, Καμαρά να πρεσάρουν τον Λόπες.

Στην κορυφαία του στιγμή ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο, ο Μπάρκας "καθάρισε" για την ΑΕΚ κάνοντας την επέμβαση στο 4ο λεπτό μετά από αντεπίθεση και τελείωμα της φάσης από τον Μπουχαλάκη.

3. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΕΡΑ
Ο Μάσιμο Καρέρα βλέποντας πως η ΑΕΚ δεν μπορεί να χτυπήσει τον Ολυμπιακό στον άξονα, προχώρησε σε αλλαγή με τη συμπλήρωση μισής ώρας στο πρώτο μέρος.

Ο Ιταλός πέρασε στο ματς τον Νέλσον Ολιβέιρα και απέσυρε τον Νταμιάν Σιμάνσκι ο οποίος δεν κατάφερε να μπει στο παιχνίδι. Σκοπός του Καρέρα, προφανώς, ήταν να φορτώσει την επίθεση με τον Πορτογάλο να μάχεται με τους Καμαρά - Μπα, επιχειρώντας ν' ανοίξει χώρους στους Βέρντε, Μάνταλο, Λιβάγια.

4. ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ
Το δεύτερο μέρος άρχισε με την ΑΕΚ πιο ζωντανή και τους παίκτης της να δημιουργούν τη δεύτερη καλύτερη στιγμή της αναμέτρησης με κομπίνα από εκτέλεση φάουλ.

Στο 47' ο Μάνταλος με πανέξυπνη μπαλιά είδε την κίνηση του Μάρκο Λιβάγια. Ο Κροάτης έφυγε φάτσα με τον Σα, αλλά στο αριστερό του σουτ από ιδανική θέση για γκολ έβγαλε με τα πόδια ο Πορτογάλος πορτιέρε.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, δεν άργησε ν' απαντήσει στην ΑΕΚ. Στο 61ο λεπτό ο Βαλμπουενά εκτέλεσε φάουλ, ο Βράνιες έβαλε το κεφάλι για να διώξει στην καρδιά της κιτρινόμαυρης άμυνας, όμως παραλίγο να δώσει... ασίστ στον Γκιλιέρμε. Ο Βραζιλιάνος φλέρταρε να γράψει το 0-1, ωστόσο τον σταμάτησε το οριζόντιο δοκάρι του Βασίλη Μπάρκα.

5. ΤΟ 13ο ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
Η ΑΕΚ στο 86ο λεπτό έμεινε με 10 παίκτες, γεγονός που ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί παίζοντας με παίκτη παραπάνω. Η Ένωση σε γενικές γραμμές είχε στήσει καλά την άμυνά της και περιόρισε τους επικίνδυνους παίκτες του Ολυμπιακού.

Από την άλλη οι ερυθρόλευκοι κυριάρχισαν στη μεσαία γραμμή, αλλά εδειξαν αδυναμία στην τροφοδότηση του "κίλερ" Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός δεν πήρε τις πάσες που θα ήθελε και δεν έγινε απειλητικός για την εστία του Μπάρκα.

Έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, λοιπόν, η ΑΕΚ έμεινε για 13ο ντέρμπι χωρίς νίκη, ενώ ο Ολυμπιακός θα περιμένει το ματς της Δευτέρας του ΠΑΟΚ με τον Βόλο για να δει αν θα συνεχίσει να είναι στην κορυφή μετά από το τέλος της 21ης αγωνιστικής.

Όσον αφορά στους διακριθέντες: Από την ΑΕΚ ξεχώρισε ο Ογκνιέν Βράνιες, ενώ για τον Ολυμπιακό έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του ο Ανδρέας Μπουχαλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ρέφερι Γιουνγκ έβγαλε το ντέρμπι χωρίς να χρειαστεί να ελέγξει καμία φάση στο VAR.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Οικονόμου, Λόπες, Σιμόες, Σιμάνσκι (31’ Ολιβέιρα), Κρίστιτσιτς, Βέρντε (77’ Αλμπάνης), Μάνταλος, Λιβάια (89’ Σβάρνας)

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ομάρ, Μπα, Σισέ, Τσιμίκας, Γκιγέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά (83’ Σουντανί), Βαλμπουενά (90’ Φορτούνης), Μασούρας (67’ Λοβέρα), Ελ Αραμπί

Πηγή: sport24.gr