Παρασκευή, 07 Φεβρουάριος 2020 13:16

Κατάθεση Φύσσα: «Ο Σα Πίντο παραιτήθηκε γιατί δέχθηκε πιέσεις για το Ολυμπιακός-Ατρόμητος»

Γράφτηκε από τον

Ο Τάκης Φύσσας στην κατάθεσή του τόνισε πως ο Σα Πίντο στο ματς Ολυμπιακός-Ατρόμητος δέχθηκε πιέσεις για να μην χρησιμοποιήσει κάποιους παίκτες!

- Λίγο πριν τις 9.15 ξεκίνησε η εξέταση του Τάκη Φύσσα. Ο Κύρος Βασσάρας πέρασε εκτός αίθουσας.

«Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σα Πίντο στις αρχές Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα πριν το ματς Ολυμπιακός-Ατρόμητος. Εκείνος μου τα είπε κάποια πράγματα και τα εμπιστεύτηκα στον Αλαφούζο. Εκείνος πήγε στον εισαγγελέα και του τα είπε. Με κάλεσε ο ανακριτής και πήγα. Εκεί δεν μπορούσα να μην πάω».

Τι σας είχε πει ο κύριος Σα Πίντο;
«Μου είπε ότι είχε δεχτεί πίεση και του είχαν πει να μην χρησιμοποιήσει κάποιους παίκτες, δεν μου είπε ποιοι. Μου είπε κατά λέξη ότι ήταν από τον πρόεδρο και τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας».

- Του είπα: "Γιατί δεν έφυγες";

- "Αποφάσισα να φύγω μετά το ματς", μου είπε

Στο τέλος του ματς, είδα να φυλάει τους παίκτες έναν έναν και εκεί μου είπε ότι είχε αποφασίσει να φύγει».

Υπήρχαν κι άλλα θέματα και έφυγε;
«Μου είπε συγκεκριμένα για αυτό το θέμα, δεν μου είπε αν είχε κι άλλα.. Μείναμε μόνο σ' αυτό το γεγονός. Είμαι πρωταθλητής Ευρώπης, αυτό στο ποδόσφαιρο θωρούμε ότι δεν είναι σωστό. Ο προπονητής είναι αυτός που φτιάχνει την 11άδα. Θεώρησε ότι δέχτηκε παρέμβαση. Δεν μου είπε τους λόγους. Μου είπε ξεκάθαρα ότι "δεν θα παίξουν 4-5 ποδοσφαιριστές που εγώ ήθελα να βάλω και γι' αυτό αποφάσισε να παραιτηθεί».

Αν ήθελε να ξεκουράσει παίκτες ο Σα Πίντο:
«Αυτό που εγώ εξέλαβα είναι ότι δέχτηκε παρέμβαση στη δουλειά του, ότι τον μείωσαν. Δεν μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει πραγματικά. Αυτό ένιωσα και αυτό είπα στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το αν έκανε έρευνα ο ίδιος να δει αν ισχύουν όσα του είπε ο Σα Πίντο, ο Φύσσας στάθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον άλλοτε συμπαίκτη του Κώστα Κατσουράνη, που τότε έπαιζε στον Ατρόμητο.
«Μίλησα με τον Κώστα Κατσουράνη, ο οποίος μου είπε ότι όντως δεν συμμετείχε γιατί δεν ήταν έτοιμος. Έλειπε στις Ινδίες και δεν ήταν έτοιμος για να παίξει σ' αυτό το ματς».

Συνεχίζοντας είπε...
«Είμαι ένας άνθρωπος που έχω συνεισφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν ενοχλήσει κανέναν άνθρωπος στον κόσμο όσο ζω. Σηκώθηκα λοιπόν ένα πρωί και κατασκεύασα μια ιστορία για να δημιουργήσω προβλήματα;

Ο Ρικάρντο Σάντος (σ.σ. βοηθός Σα Πίντο) μου είπε ότι ο Σα Πίντο σε συνομιλία που είχε μαζί του, του είπε ότι είχε δεχτεί κάποιου είδους πίεση και γι' αυτό αποφάσισε να φύγει.

Ο Φερνάντο Σάντος μου είπε ότι είχαν συνομιλήσει και του είπε ότι έφυγε για κάποιους λόγους».

Μάρτυρες έχουν πει ότι ομάδες ελέγχουν την ΕΠΟ. Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου έχετε να μας πείτε κάτι;

Ως ποδοσφαιριστής έχω βιώσει πολλές αδικίες, εχώ ήθελα να μπαίνω και να κερδίζω και να κάνω το καλύτερο για την ομάδα και την οικογένειά μου. Το 2011-2015 δεν μπορώ να πω, είχα σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ως παίκτης είχα βιώσει αδικίες, αλλά και τότε που με ρωτάτε υπήρχαν αδικίες μέσα στο γήπεδο.

Μια ανθρώπινη απόφαση μπορεί να είναι λάθος;

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται απ' αυτό το πράγμα... Και πριν και μετά από μετά. Αυτή η σκέψη δηλητηρίαζε... Δεν μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει, αυτό που ένιωθα είναι ότι οι αποφάσεις δεν ήταν δίκαιες, αλλά υπήρχαν λάθη που μπορεί να είχαν δόλο.

Στο εξωτερικό γίνονται αυτά;

Εχω παίξει σε Σκωτία και Πορτογαλία. Σ' ένα ματς που αποβλήθηκα λανθασμένα, είδαν από την Ομοσπονδία ότι είχαν άδικο και την έσβησαν, ήμουν διαθέσιμος από το επόμενο ματς.

Στην Ελλάδα οι ποδοσφαιριστές δεν είναι πρωταγωνιστές.

Ποιοι είναι;

Όλοι εκτός από τους παίκτες, δεν έχουμε γήπεδα, δεν κόσμο στα γήπεδα και δεν το απολαμβάνουμε.

O Εισαγγελέας κύριος Λακαφώσης έκανε στην συνέχεια τις ερώτησεις
«Δεν είχα κάτι άλλο μεμπτό στη ζωή μου για να με καλέσει ο ανακριτής. Μου είχε τηλεφωνήσει ο κ. Αλαφούζος και μου είχε πει ότι είχε πάει στον ανακριτή».

Μου κάνει εντύπωση ότι πήγατε εξοπλισμένος στον ανακριτή, με έγγραφα. Γιατί πήγατε οργανωμένος;
«Τα έγγραφα αυτά τα βρήκα από το ίντερνετ. Οπουδήποτε μπορούσες να τα βρεις. Έψαξα γι’ αυτούς που θεώρησα ότι δεν έπαιξαν, ενώ προηγουμένως είχαν παιχνίδια στα πόδια τους»

Τον πιστέψατε όταν σας μίλησε;
«Επειδή είμαι ποδοσφαιριστής, θεώρησα ότι έγινε παρέμβαση στο έργο του. Ο Σα Πίντο όταν με πήρε ήταν πυρ και μανία γιατί έγινε παρέμβαση στο έργο του. Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές έχει συμβεί ο πρόεδρος να επεμβαίνει στο έργο το προπονητή».

Διατυπώθηκε ο σκοπός της παρέμβασης στον Σα Πίντο;
«Όχι, θεώρησα ότι έγινε παρέμβαση στη δουλειά του. Είναι σοβαρό. Και αυτός το ίδιο θεώρησε. Μετά τη συνομιλία με τον Κατσουράνη, διαπίστωσα ότι οι Κυβρακίδης και Ναπολεόνι έπαιξαν τελικά».

Στην ανάκριση είπατε ότι δεν παίξανε.
«Στην 11άδα δεν έπαιξαν. Παρακολουθούσα το παιχνίδι από το σπίτι με τα παιδιά μου, έβλεπα αποσπασματικά ορισμένες φάσεις. Ο προπονητής όπως μου τα μετέφερε, με έβαλε στη διαδικασία να ψάξω να βρω ποιοι δεν έπαιξαν. Εγώ αυτά που είπα είναι αυτά που μου μετέφερε. Με πήρε ο προπονητής και μου είπε ότι του ειπώθηκε κάποιοι ποδοσφαιριστές να μην παίξουν».

Και στο Πλατανιάς - Ατρόμητος έγιναν αλλαγες, γιατί να μην ήταν στημένο;
«Ήταν πεπεισμένος ότι έγινε παρέμβαση στο έργο του, ήταν έξαλλος και γι’ αυτό παραιτήθηκε. Μετέφερα στον Αλαφούζο, αυτά που μου είπε ο Σα Πίντο για το συγκεκριμένο παιχνίδι για το οποίο την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε. Πήρα τον Ρικάρντο Σάντος τηλέφωνο και μου απάντησε ότι μίλησε μαζί του, ότι ένιωσε κάποιους είδους ενόχληση από την ομάδα, δεν του άρεσε και γι’ αυτό παραιτήθηκε».

Στην συνέχεια τις ερωτήσεις τις έκανε ο δικηγόρος των Σπανού και Αγγελόπουλου, κύριος Μπαταγιάννης.
Ο Σα Πίντο έφυγε τσακωμένος;
«Θυμάμαι ότι μου είπε, ότι τους είχα πει ότι θα φύγω και έφυγα».

Μετά ο Σα Πίντο προσλήφθηκε πάλι;
«Ναι. Ο Σα Πίντο ξαναέκανε προπονητής στον Ατρόμητο για τους δικούς του λόγους. Είναι ένας καλός προπονητής, τώρα είναι στην πορτογαλική Μπράγκα».

Είχε διαδοχικά παιχνίδια εκείνη την εβδομάδα ο Ατρόμητος;
«Ναι, ο Ατρόμητος έπαιζε ανά τρεις ημέρες εκείνη την περίοδο. Κάποιες φορές οι ομάδες κάνουν rotation σε αυτή την περίπτωση. Κάτι τέτοιο δεν μου είπε ο κ. Σα Πίντο».

Τι άποψη έχετε για τον Σπανό;
«Έχει ένα νοικοκυρεμένο σωματείο. Πάντα ο Ατρόμητος ήταν ομάδα που όλοι χαιρόντουσαν να τη βλέπουν. Προσπαθούσε ποδοσφαιρικά να πετύχει τους στόχους του. Έχω πολύ καλή άποψη και για τον κύριο Αγγελόπουλο, είχα μαζί του κάποιες επικοινωνίες για παίκτες του Ατρόμητου που θέλαμε στην Εθνική. Έχω την άποψη ότι ήταν ένας σωστός άνθρωπος, όχι βρώμικος. Δεν μπορώ να διακρίνω αν ήταν μιλημένο το παιχνίδι. Δεν είχα κάνει καμία ενέργεια, πήγε ο Αλαφούζος, και μετά κλήθηκα και πήγα στον ανακριτή μετά από μισή ώρα. Η κρίση μου ήταν επηρεασμένη από όσα μου είχε πει ο κ. Σα Πίντο. Δεν ξέρω τι είπε ο Κατσουράνης στον Σα Πίντο. Με ρωτάτε για τον Κατσουράνη και τον Ολυμπιακό; Είναι αλήθεια, είναι κόκκινο πανί, έχει τα θέματα του. Πήγε ο Αλαφούζος, με πήρε τηλέφωνο, μετέφερα αυτά που μου είχε πει ο Σα Πίντο».

Γνωρίζετε αν ήταν ύποπτος από την UEFA ο αγώνας;
«Δεν γνωρίζω πραγματικά».

Γνωρίζετε αν πριν μια εβδομάδα είχε παίξει Ατρόμητος - ΠΑΟ;
«Θυμάμαι ναι, αυτός ο αγώνας δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έγινε».

Είχατε πρόβλημα ότι δεν πάει καλά η ομάδα;
«Η ομάδα έκανε μια ήττα αλλά η ήττα δεν άλλαξε προγραμματισμό και το πλάνο της ομάδας».

Σας ζητήθηκαν ευθύνες γι’ αυτή την ήττα;
«Όχι, καμία ευθύνη»

Αν δεν σας έπαιρνε τηλέφωνο, το περιστατικό ήταν τέτοιο για να πάτε από μόνος σας;
«Μέχρι τότε δεν ειχα πάει, αν δεν με έπαιρνε δεν θα πήγαινα. Με πήρε και αναγκαστικά πήγα. Όταν με ρώτησε για την κρίση μου ο ανακριτής, εκείνη την ώρα του είπα αυτά τα πράγματα. Δεν είχα έγγραφα μαζί μου, όταν με πήρε τηλέφωνο είδα ποιοι παίκτες ήταν. Ένα κουμπάκι ήταν…»
Πηγή: gazzetta.gr

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ