Τρίτη, 11 Φεβρουάριος 2020 19:31

Ποιες πέντε ομάδες θα βγουν του χρόνου στην Ευρώπη...

Γράφτηκε από τον

Τι θα γίνει με τα play off, με τον Παναθηναϊκό αλλά και το Κύπελλο για τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια...

Ναι, ακόμη έχουμε Φεβρουάριο. Μπροστά μας έχουμε 10 ματς play off αλλά φυσικά και το Κύπελλο. Μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα ποιες ομάδες θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν;
Πριν αναλύσουμε τα δεδομένα για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια καλό θα είναι να υπενθυμίσουμε ότι πιθανότατα η επόμενη σεζόν θα είναι η τελευταία με πέντε ομάδες σε Champions League και Europa League μιας και μόνο με θαύμα θα πιάσουμε την 15η θέση φέτος.

Αυτά θα έχουν ως εξής:

Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών
Ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League*
Ο τρίτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League
O τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League

*Εάν ο Κυπελλούχος έχει εξασφαλίσει την έξοδο του στο Champions League τότε το εισιτήριο πάει στον 3ο της βαθμολογίας και τ' άλλα δύο εισιτήρια στον 4ο και τον 5ο της βαθμολογίας.

Tα δεδομένα που θα παίξουν ρόλο για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.
Δεδομένο πρώτο: Ας συμφωνήσουμε όλοι πως Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ή ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός (σε όποια σειρά θέλετε) θα είναι οι δύο ομάδες που θα βγουν στα προκριματικά του Champions League.

Δεδομένο δεύτερο: Τι θα γίνει στο Κύπελλο. Βρισκόμαστε στις ρεβάνς των προημιτελικών και οι ομάδες που συνεχίζουν είναι οι ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Λαμία, ΑΕΚ, Παναιτωλικός, Ατρόμητος, Αρης. Το καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Europa League (που ουσιαστικά σου χαρίζει έναν προκριματικό γύρο) πάει ΜΟΝΟ στον Κυπελλούχο και όχι στον φιναλίστ. Για παράδειγμα εάν ο τελικός ήταν Ολυμπιακός-Παναιτωλικός, οι «ερυθρόλευκοι» κατακτούσαν το Κύπελλο έβγαιναν και Champions League τότε η ομάδα του Αγρινίου ΔΕΝ θα έβγαινα στην Ευρώπη όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Αφού συμφωνήσαμε λοιπόν πως Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ θα βγουν στο επόμενο Champions League (κατακτώντας τις δύο πρώτες θέσεις) τότε η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο από τις υπόλοιπες έξι θα πάρουν το καλό εισιτήριο του Europa League. Εάν το Κύπελλο το κατακτήσει είτε ο Ολυμπιακός είτε ο ΠΑΟΚ τότε το καλό εισιτήριο πάει στον τρίτο της βαθμολογίας.

Δεδομένο τρίτο: Τι θα συμβεί με τον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Αλαφούζος ταξίδεψε μέχρι την UEFA σε μια προσπάθειά του για αναστολή της ποινής των «πράσινων». Θυμίζουμε πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει δικαίωμα ευρωπαϊκής συμμετοχής ούτε για την επόμενη σεζόν. Οπότε εάν δεν υπάρξει αναστολή (κάτι το οποίο είναι και το πιο πιθανό), τότε οι άλλες πέντε ομάδες που θα είναι στα play off θα έχουν κατά 90% εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή. Ενα 90% που μπορεί να γίνει 100% εάν στα ημιτελικά του Κυπέλλου βρεθούν Ολυμπιακός (αποκλείσει την Λαμία), ΑΕΚ (αποκλείσει τον Παναιτωλικό), Αρης (αποκλείσει τον Ατρόμητο).

Δεδομένο τέταρτο: Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός είναι οι σίγουρες ομάδες των play off και ας θεωρήσουμε και τον Αρη τέτοιο με το +5 από την 7η θέση. Μένει να μάθουμε ποια θα είναι η 6η ομάδα των play off που υπό προϋποθέσεις (πολλές είναι η αλήθεια όπως αναφέρουμε πιο πάνω) θα εξασφαλίσει και ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ποια θα είναι αυτή; Εδώ δεν θα συμφωνήσουμε και σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Από τον 6ο ΟΦΗ που έχει 28 βαθμούς μέχρι την 12η Λαμία που έχει 25 βαθμούς όλα μπορούν να γίνουν στις τρεις αγωνιστικές που μένουν...

Το Κύπελλο ξεκαθαρίζει την εικόνα

Αυτή είναι μια πρώτη βάση του τι θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα. Κυρίως θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέσω του Κυπέλλου. Την Τετάρτη θα ξέρουμε τις δύο ομάδες των ημιτελικών μιας και ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Λαμία (0-0 το πρώτο ματς) και ο Παναθηναϊκός τον ΠΑΟΚ (2-0 υπέρ του Δικεφάλου το πρώτο ματς). Tην Πέμπτη θα ξέρουμε και την τρίτη ομάδα μιας κι έχουμε το Ατρόμητος-Αρης (0-0 το πρώτο ματς).

Εαν οι ομάδες που βρίσκονται ήδη στα play off προκριθούν και στα ημιτελικά τότε θα ξέρουμε και 4 από τα 5 ευρωπαϊκά εισιτήρια (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρης) και θα περιμένουμε την 6η ομάδα που θα μπει σε αυτά στο τέλος της κανονικής διάρκειας.
Πηγή: gazzetta.gr