Τετάρτη, 12 Φεβρουάριος 2020 20:17

Ολυμπιακός - Λαμία 3-2: Η πρόκριση του Βαλμπουενά

Γράφτηκε από τον
Ολυμπιακός - Λαμία 3-2: Η πρόκριση του Βαλμπουενά

Τα έφερε όλα τούμπα ο Ματιέ που ήρθε από τον πάγκο στο ημίχρονο κι έσπρωξε τον Ολυμπιακό στην πρόκριση-ανατροπή (3-2) από το 0-1 της ανάπαυλας. Χασάν και Σισέ (2) τα γκολ των νικητών, Αντέτζο και Βιγιάλμπα της Λαμίας.

Το φάντασμα του περσινού αποκλεισμού από τη Λαμία στην ίδια φάση του Κυπέλλου, ξόρκισε ο Ματιέ Βαλμπουενά. Ο 35χρονος μαέστρος ήρθε καυτός από τον πάγκο και μέσα σε 18 λεπτά με τρεις ασίστ -Χασάν, Σισέ (2)-, οδήγησε την ομάδα του στην ανατροπή-πρόκριση, έπειτα από το 0-1 του πρώτου μέρους.

Έπαιξε ξανά με τη φωτιά ο Ολυμπιακός για ένα ημίχρονο, το πλήρωσε ακριβά με το γκολ του Αντέτζο στο 44’, αλλά με τον Γάλλο άσο να αλλάξει όλη την εικόνα του αγώνα, οι "ερυθρόλευκοι" επέστρεψαν δριμύτεροι, κυριάρχησαν πλήρως και πήραν την πρόκριση στα ημιτελικά, έστω κι αν καρδιοχτύπησαν στο φινάλε με το πέναλτι του Βιγιάλμπα που έγραψε το τελικό 3-2 στο 90'. Με δέκα παίκτες η Λαμία από το 62' λόγω δεύτερης κίτρινης στον Ρόμανιτς για θέατρο. Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που μάθαμε από το ματς.

1. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ
Με περισσότερους βασικούς συγκριτικά με το πρώτο παιχνίδι (0-0), παρέταξε την ομάδα του ο Πέδρο Μαρτίνς. Σεμέδο, Χασάν, Μασούρας, Τσιμίκας, και Γκιλιέρμε ενίσχυσαν το αρχικό σχήμα με τους τρεις τελευταίους να μην έχουν (λόγω καρτών) δικαίωμα συμμετοχής στο αγώνα πρωταθλήματος του Σαββάτου με τον Πανιώνιο. Εκτός 18άδας έμειναν για διάφορους λόγους οι Μπουχαλάκης, Σουντανί, Μπα, Σα, Χριστοδουλόπουλος, Ελαμπντελαουί, Μπρούνο, Ραντζέλοβιτς. Από την πλευρά του, ο Άκης Μάντζιος άφησε εκτός αποστολής τους Θεοδωρόπουλο, Βύντρα, Μπεχαράνο, Δημούτσο και Μπιανκόνι.

Η αρχική προσέγγιση των δύο αντιπάλων, ήταν εντελώς αναμενόμενη. Στο ίδιο έργο θεατές. Με τον Ολυμπιακό να έχει την κατοχή, τη διάθεση να αλλάξει πολλές πάσες για να διασπάσει μια πολυπρόσωπη άμυνα, με έντεκα παίκτες πίσω από τη μπάλα, σε πολύ χαμηλά μέτρα. Από πλευράς διάταξης η Λαμία επιχείρησε με ένα 4-2-3-1 και κουμπώσει πάνω στο αντίστοιχο των γηπεδούχων, οι οποίοι πάτησαν περιοχή με καλές πιθανότητες από το πρώτο κιόλας 10άλεπτο, αλλά δεν βρήκαν το γκολ, κυρίως στις φάσεις με Χασάν (7’) και Μασούρα (10’).

2. ΥΠΕΡΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ
Έχοντας σε καλή μέρα τους δύο κεντρικούς χαφ (Γκιλιέρμε, Καμαρά), ορεξάτο τον Φορτούνη και τους δύο μπακ (Γκασπάρ, Τσιμίκα) να παίρνουν διαρκώς μέτρα προς την επίθεση, οι "ερυθρολευκοι" κυριάρχησαν, αλλά η υπεροχή τους ήταν φλύαρη, με τη μπάλα συνεχώς στα πόδια, αλλά χωρίς ουσία στο τελευταίο τρίτο του τερέν. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η περιορισμένη δράση των δύο ακραίων, κυρίως του Λοβέρα που ξεκίνησε αριστερά, αλλά και του Μασούρα από δεξιά. Είναι ζήτημα αν μέχρι τη συμπλήρωση 30 λεπτών, οι φιλοξενούμενοι είχαν περάσει τη γραμμή της σέντρας περισσότερες από τρεις φορές, με το μυαλό στη μία και καλή αντεπίθεση που θα έκανε τη ζημιά, όπως στο αντίστοιχο περσινό ματς, με τις τελικές στο 24-1 και το σκορ στο 0-1. Στο 33’ οι παίκτες του Ολυμπιακού ζήτησαν πέναλτι σε χέρι του πεσμένου Ασίγκμπα, αλλά ο διαιτητής Κουτσιαύτης με τη συνδρομή και του VAR δεν είδε παράβαση.

3. "ΕΜΦΡΑΓΜΑ" ΣΤΟ 44’
Το άνευρο παιχνίδι του Ολυμπιακού και οι χαμηλές στροφές, συνεχίστηκε μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους, εκεί όπου οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τη μία και μοναδική φάση που ζητούσαν για να σκοράρουν. Έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Τιρόνε, το κέντρο άμυνας κόλλησε και ο Αντέτζο που ακολούθησε τη φάση, βρήκε τη μπάλα στην πλάτη του Γκιλιέρμε για να παγώσει το Καραϊσκάκης και να γράψει το 0-1, δευτερόλεπτα πριν συμπληρωθούν 45 λεπτά. Έπαιξε με τη φωτιά και το πλήρωσε ο Ολυμπιακός με τους παίκτες του να αποχωρούν εν μέσω αποδοκιμασιών στην ανάπαυλα και τον Μαρτίνς να σηκώνει βιαστικά από τον πάγκο Ελ Αραμπί και Βαλμπουενά. Κι όλα αυτά σε ένα ημίχρονο με 70% κατοχή μπάλας για τους γηπεδούχους και 8 έναντι τριών τελικών προσπαθειών… Τα σύννεφα του περσινού αποκλεισμού, πάλι έπειτα από ισόπαλο αποτέλεσμα στη Λαμία (3-3), εμφανίστηκαν ξανά πάνω από τον φαληρικό ουρανό, σε μια -καρμπόν- επανάληψη της ιστορίας. Οι παίκτες της Λαμίας κέρδισαν δύο φάουλ στο πρώτο μέρος κι ένα από αυτά προκάλεσε το 0-1!

4. ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ
Χωρίς χρονοτριβή ο Πέδρο Μαρτίνς έριξε από το 46’ στη μάχη τα "βαριά χαρτιά" Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί, στις θέσεις των Μασούρα και Λοβέρα που έμειναν -δικαίως- στα αποδυτήρια μετά από ένα στείρο ημίχρονο. Αυτόματα υπήρξε και αλλαγή συστήματος με το 4-2-3-1 του ξεκινήματος και δίνει τη θέση του στο 4-4-2, με τον Βαλμπουενά δεξιά και τον Φορτούνη αριστερά. Ο Γάλλος πήρε άμεσα πρωτοβουλίες για να σουλουπώσει το παιχνίδι της ομάδας του, ενώ και η εξέδρα "μπήκε" πιο ενεργά στο σχέδιο της ανατροπής. Η πίεση προς τα καρέ του Καχριμάν άρχισε να γίνεται πιο έντονη, ενώ υπήρξαν και οι πρώτες απειλές με κεφαλιές των Ελ Αραμπί (2) και Σεμέδο, έπειτα από τρία διαδοχικά κόρνερ. Στο 57" ο Βαλμπουενά με ανάποδο ψαλίδι πήγε να πετύχει εντυπωσιακά την ισοφάριση, αλλά ο Καχριμάν έδιωξε με τα ακροδάχτυλα σε κόρνερ.

Γκολ δεν έβαλε, αλλά έδωσε αμέσως μετά ο Γάλλος στρατηγός, αφού από δική του εκτέλεση στο πρώτο δοκάρι, ο Χασάν έβαλε στα δίχτυα μπάλα και τερματοφύλακα για το 1-1 σε ένα διάστημα σφυροκοπήματος προς την άμυνα της Λαμίας (60’). Κι επειδή ενός κακού μύρια έπονται, ένα λεπτό αργότερα ο Ρόμανιτς αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα, με τον διαιτητή να κρίνει ότι έκανε θέατρο, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες για διάστημα μισής ώρας.

5. ΤΡΕΙΣ ΑΣΙΣΤ Ο ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ ΚΑΙ 3-1
Η ισοφάριση σε συνδυασμό με την αποβολή ενεργοποίησε τον Άκη Μάντζιο, ο οποίος προχώρησε άμεσα σε δύο αλλαγές, βγάζοντας από το γήπεδο και τους δύο προωθημένους παίκτες του, σε μια προσπάθεια να κρατήσει το σκορ στο 1-1 και να αρπάξει την πρόκριση. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Χασάν βρήκε τον Ελ Αραμπί φάτσα με το τέρμα για να πει "όχι" ο Καχριμάν, ενώ αμέσως μετά ο Χασάν σημάδεψε με κεφαλιά το δεξί δοκάρι. Η έκρηξη ήρθε τελικά στο 72' με τον Βαλμπουενά να βρίσκει το κεφάλι του Σισέ, ο οποίος δεν μπορούσε να αστοχήσει από τέτοια απόσταση. Τίναξε τα δίχτυα της Λαμίας κι έβαλε την ομάδα του στη θέση του οδηγού, με δύο γκολ μέσα σε 12 λεπτά, με δημιουργό τον τεράστιο Ματιέ.

Στο 75’ ο Μάντζιος έπαιξε το τελευταίο του χαρτί με τον Βιγιάλμπα αντί του Βασιλόγιαννη, με το γήπεδο να έχει πάρει φωτιά και τον Ολυμπιακό να έχει επιβάλλει πλήρως τον ρυθμό του. Απόρροια της αλλαγής σκηνικού στο β’ μέρος ήταν και το 3-1, πάλι από τα πόδια του Βαλμπουενά που μοίρασε σε 18 λεπτά τρεις ασίστ. Σκόρερ και πάλι ο Σισέ (77’), ο οποίος έπιασε την κεφαλιά, με τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα έχοντας βρει αρχικά στον Ασίγκμπα και στη συνέχεια στο δεξί δοκάρι. Η ολική ανατροπή ήταν γεγονός κυρίως χάρη στην ποιότητα, αλλά και την ένταση που προκάλεσε ο Γάλλος "στρατηγός". Ο Ολυμπιακός άγγιξε και 4ο γκολ, αλλά τα σουτ Μορ και Ελ Αραμπί από ευνοϊκές θέσεις σταμάτησαν πάνω σε αντιπάλους. Οι φιλοξενούμενοι, πάντως, δεν τα παράτησαν και στο 89’ κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του πεισματάρη Νιάσε από τον Σισέ, για να σκοράρει από την άσπρη βούλα ο Βιγιάλμπα (3-2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Αλέν, Σεμέδο, Καμαρά, Φορτούνης, Γκιγιέρμε, Μασούρας (46' Ελ Αραμπί), Τσιμίκας, Λοβέρα (46' Βαλμπουενά), Σισέ, Γκασπάρ και Χασάν (78' Μορ).
ΛΑΜΙΑ: Κάχριμαν, Αντέτζο, Τζανετόπουλος, Νιασέ, Βασιλόγιαννης (75' Βιγιάλμπα), Τιρόν - Τιρόνε (64' Σκόνδρας), Καραμάνος (64' Σασί), Ρόμανιτς, Βάντερσον, Ασίγκμπα και Μπουλούλης.

Πηγή: sport24.gr